Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 08-03-07, 02:50 AM   #1
Jamie
God of Gamer
バンブラ小職人

註冊日期: Apr 2003
XBox Live GamertagJaMieGAF
[懷舊] 咕嚕咕嚕魔法陣

最近翻看舊書時重溫了這套經典
今日於漫畫屋居然發現原來台版有另一間重新出過, 還剛剛好出到十六集大結局
當年大然只出到十三期, 剛剛是比較上悶場的劇情
但之後三期實力精彩到極點, 尤其是風之王 XD
未看完的, 誠意推介 ^^'''
Jamie 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-03-07, 03:12 AM   #2
呂鳳仙
錢錢錢錢錢錢錢

註冊日期: Jan 2002
畫風係咪同動畫好唔同的?

細細過都係睇動畫先識呢套o野,轉翻睇原著驚受唔住

就好似美少女戰士咁,動畫仲睇得,漫畫我自己個人真係受唔到水汪汪o既眼睛

PS:開放時間為17:00~23:00

每天提醒自己,施恩莫望報,不要把得失看得太重。
幸福不是必然,擁有它的人,請好好珍而重之……
呂鳳仙 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-03-07, 03:20 AM   #3
Jamie
バンブラ小職人

引用:
作者: 呂鳳仙 查看文章

就好似美少女戰士咁,動畫仲睇得,漫畫我自己個人真係受唔到水汪汪o既眼睛
畫風, 都應該有九成接近, 不用太擔心 ^^''

反而新版譯得很地道, 是台灣那種地道, 感覺有點怪怪的
舊 08-03-07, 03:21 AM   #4
\ot_to/
Ultimate Gamer

註冊日期: Jan 2007
PSN  IDotto_yeung
我想問邊度有得賣, 因為我想買番, 我好似買到第10期就停左

引用:
作者: 呂鳳仙 查看文章

有少許地方唔同
\ot_to/ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-03-07, 03:23 AM   #5
Jamie
バンブラ小職人

引用:
作者: \ot_to/ 查看文章
我想問邊度有得賣, 因為我想買番, 我好似買到第10期就停左
雲起應該有
灣仔188啦 ^^
舊 08-03-07, 03:37 AM   #6
廢人
The One

註冊日期: Dec 2001
大然係出到14
我當年係迫住買佐15,16o既日版

現在於名單的人仕為: comxxxxxxjp,xenxxxxxx??86
廢人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-03-07, 03:43 AM   #7
Jamie
バンブラ小職人

引用:
作者: 廢人 查看文章
大然係出到14
我當年係迫住買佐15,16o既日版
居然有十四??
因為我一年前去過五六間租書舖都只得十三期... ^^

現在我都兩難中, 敗一套好, 還是買剩下的幾本就算
至於譯名以至文筆都有很大差別
舊 08-03-07, 04:02 AM   #8
玄武
Game Master
無品牌至上!

註冊日期: Apr 2005
PSN  IDcharlesiumHK
XBox Live GamertagCharles%20IUM
引用:
作者: Jamie 查看文章
居然有十四??
因為我一年前去過五六間租書舖都只得十三期... ^^

現在我都兩難中, 敗一套好, 還是買剩下的幾本就算
至於譯名以至文筆都有很大差別
我,決定,敗一套~
玄武 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-03-07, 05:02 AM   #9
廢人
The One

註冊日期: Dec 2001
我書櫃入便係有1-14大然同15,16日版
我依個case就無理由買多套台版嫁啦
不過現家買日版都唔係enix而係square enix
我依case仲麻煩過你

現在於名單的人仕為: comxxxxxxjp,xenxxxxxx??86
廢人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-03-07, 10:19 AM   #10
beagleflash
Crazy Gamer
雜牌萬用刀

註冊日期: Apr 2006
我都係1-14大然(香港)同15,16日版, 再加15,16大然(台灣)

舊 08-03-07, 12:06 PM   #11
\ot_to/
Ultimate Gamer

PSN  IDotto_yeung
引用:
作者: Jamie 查看文章
雲起應該有
灣仔188啦 ^^
thank you
\ot_to/ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-04-07, 01:51 PM   #12
天光光
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2006
3DS Friend Code3050 8753 1274
PSN  IDcharchan1133
台版重新出過果間係唔係青文?
我上次去書展(定動漫節?)係香港青文個攤位度好似見過
天光光 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-04-07, 02:03 PM   #13
nelson888
Banned

漫畫冇睇過...
但係動畫個結局真係好唔掂!
nelson888 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-12-17, 02:53 PM   #14
強化人間ですの~★
鋼の救世主ですの!
↘ルルティエ

註冊日期: Mar 2002
Nintendo Switch ID8445-2408-9599
3DS Friend Code4768 8206 2595
PSN  IDTrombeElzam
XBox Live Gamertagtrombeningen

Apple Mobile Device Support 加入同伴了!
Apple Software Update 加入同伴了!
MobileMe 加入同伴了!
Apple Application Support 加入同伴了!
Apple Software Update 召喚了 Safari!
Apple Software Update  召喚了 iPhone軟體!
C85 count
強化人間ですの~★ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-12-17, 03:10 PM   #15
Shadow 神
混沌與光明的創造者

註冊日期: Nov 2006
PSN  IDShadowNel
引用:
作者: nelson888 查看文章
漫畫冇睇過...
但係動畫個結局真係好唔掂!
第一集個結局好正喎,打到最後唔打,hahahah
反而第二集怪怪地,有 d 位接第一集但有 d 又好似唔係

PSN: ShadowNel
wii friend code: 3580 5742 2557 1699
Shadow 神 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-12-17, 04:49 PM   #16
Shirley Sheila
Crazy Gamer
雪莉☆雪娜

註冊日期: Aug 2006
最強魔法陣就收埋係個屁股到!

Melty Blood
Ciel
214C236C2CjAAAD63214C
MHP2G
膽小×游擊×大劍
一擊脫離之術!? OAO!?
MHX
地衝×臨戰×金剛身
托不住就閃人啦 =v=
Shirley Sheila 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-10-17, 01:10 PM   #17
事丫娃些
京アニに祈りを

註冊日期: Apr 2004

事丫娃些 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-27-17, 05:22 PM   #18
事丫娃些
京アニに祈りを

註冊日期: Apr 2004
事丫娃些 目前離線   回覆時引用此篇文章