Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機資訊/電腦軟硬討論

主題工具 顯示模式
舊 03-22-09, 01:47 PM   #1
snake084
Senior Gamer
Eater

註冊日期: Nov 2004
寛頻分享問題~

我屋企用緊pccw6M寛頻跟一個附送的modem
近日我屋企人買多一部電腦, 想將這部電腦都上埋網
咁我需唔需買個router去分個寛頻比新嗰部電腦呢?
定係用modem就可以呢?

其實我想問埋modem同router有咩分別?

好多問題, 不要見怪
thanks!!!
snake084 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-22-09, 02:45 PM   #2
頹廢人辨
Game Master
-.-

註冊日期: Dec 2004
pccw 個modem 有幾個port 比你插lan 線?
舊modem 得1port, 所以要買router分插
又可以睇下你個modem 有冇wireless 功能, 用wifi 上網可以唔洗買router

舊 03-22-09, 02:48 PM   #3
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

註冊日期: Sep 2002
Wii U ID↓招任意滿技297
3DS Friend Code195 689 341
PSN  IDctmk2
XBox Live Gamertagctmk2
你個modem乜野牌子型號???有冇相睇???

舊 03-22-09, 07:11 PM   #4
snake084
Eater

個modem有四個port
但係有兩個係for寛頻電視~

個modem牌子NEC, 型號NTA-3110, 如下
舊 03-22-09, 07:21 PM   #5
GGGG
Game Master
我是玻璃心

註冊日期: Feb 2007
你唔係wifi plan唔一定modem可以行wifi。
最好都係買個router俾你兩部pc上網。
當然你可以試下用埋淨低個port俾部新pc行,但唔一定成功。
GGGG 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-22-09, 09:53 PM   #6
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

呢隻modem.....喇, 唔一定岩, 如果我冇記錯呢隻modem係冇router功能, 即係你要買router(好耐未見過老電仲用呢隻modem....)

舊 03-22-09, 10:10 PM   #7
龍寶寶
天才兒童訓練營
明天會更好

註冊日期: Dec 2001
Wii U IDbobogaf
Nintendo Switch ID4565-6477-0890
3DS Friend Code2793 0561 7788
PSN  IDbobogaf
XBox Live Gamertagbobogaf
引用:
作者: 小昭Teddy 查看文章
如果我冇記錯呢隻modem係冇router功能
你無記錯,的確無呢個功能

可以試下叫網上行師傅拉多條線比你部電腦用

舊 03-22-09, 10:20 PM   #8
snake084
Eater

引用:
作者: 龍寶寶 查看文章

拉多條線係咪要比多D錢?

其實我都係想知下modem同router喺功能上有咩分別?
舊 03-22-09, 10:27 PM   #9
龍寶寶
天才兒童訓練營
明天會更好

註冊日期: Dec 2001
Wii U IDbobogaf
Nintendo Switch ID4565-6477-0890
3DS Friend Code2793 0561 7788
PSN  IDbobogaf
XBox Live Gamertagbobogaf
引用:
作者: snake084 查看文章
拉多條線係咪要比多D錢?

其實我都係想知下modem同router喺功能上有咩分別?
正常係唔洗錢

打電話話電腦換左位,原來果條唔夠長就可以

此篇文章於 03-22-09 10:30 PM 被 龍寶寶 編輯。
龍寶寶 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-22-09, 10:49 PM   #10
Arcanist
Game Master

註冊日期: Apr 2004
modem係將d訊息轉返做電腦明既資訊
router係將一個連線分比幾部機, 不過通常router都會內置埋modem

我香港的家都係用呢部老野

之前駁呢部野再駁wireless router(由router dial up), 後來我去左澳洲, 又話wireless對人體唔好
咁佢地就冇再用router淨係駁呢部野

我放假返香港都冇駁返router
就咁用呢部野plug 2 部機各自dial up就得

不過我諗緊將來返香港自己買o個個好d 既router, 知唔知netvigator唔駁呢部野淨係駁router得唔得(router setup page入埋acc同pw黎login呢)?
但係佢牆條線係電話線頭, router要LAN線, 係咪可以用d電話線頭轉LAN線頭之類既野?

此篇文章於 03-22-09 10:55 PM 被 Arcanist 編輯。
Arcanist 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-22-09, 10:58 PM   #11
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

引用:
正常係唔洗錢

打電話話電腦換左位,原來果條唔夠長就可以
我冇記錯既話好耐之前網上行改左唔俾double login, 要同時上點都係要用router

舊 03-22-09, 11:09 PM   #12
Arcanist
Game Master

引用:
我冇記錯既話好耐之前網上行改左唔俾double login, 要同時上點都係要用router
我上次放假返去直到2月尾走都仲得喎
會唔會係漏網之魚就唔知喇
舊 03-22-09, 11:40 PM   #13
syncmaster
God of Gamer
六番隊副隊長

註冊日期: Dec 2002
如果wi-fi有用的話就可以好似偶咁

Upgrade咗之後一部無線,一部有線

是緣是情是童真還是意外
有淚有罪有付出還有忍耐
syncmaster 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-23-09, 06:16 AM   #14
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

引用:
作者: Arcanist 查看文章
咁就唔知喇, 我好耐之前得, 之後有傳會唔俾double login, 之後就唔得

遲d試下先

舊 03-23-09, 07:13 AM   #15
GGGG
Game Master
我是玻璃心

引用:
多數係漏網之魚,而家其實人手不足,好難一個個check,除非你打電話上去hotline報案話用唔到/慢,咁就有可能被(我?)check到
舊 03-23-09, 07:44 AM   #16
Arcanist
Game Master

引用:
作者: GGGG 查看文章
多數係漏網之魚,而家其實人手不足,好難一個個check,除非你打電話上去hotline報案話用唔到/慢,咁就有可能被(我?)check到
大大

咁係唔係用router分就得先, 咁可唔可以答我牆條線係電話線頭既問題?
舊 03-24-09, 02:26 AM   #17
yiu1217
..........

註冊日期: Feb 2005
PSN  IDyiu1217
XBox Live Gamertagyiu1217
引用:

得架咩
===========
不如打去問下可唔可換左個modem佢仲好 不過多數唔得
而家黑色個隻modem+router幾好用...我岩岩換左..
yiu1217 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-24-09, 02:38 AM   #18
捲毛老爺
God of Gamer

註冊日期: Nov 2007
3DS Friend Code4983 5603 1689
塔單問一問 ... 網上爬 用左router 之後 會唔會慢到接受唔到 假設只係 兩部機用 同時上網睇野only
捲毛老爺 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-24-09, 07:22 AM   #19
GGGG
Game Master
我是玻璃心

引用:
大大

咁係唔係用router分就得先, 咁可唔可以答我牆條線係電話線頭既問題?
我都不過係個小職員je
唔可以就咁用router,一定要用埋modem。
牆條線(ISP)->modem->router->PC
舊 03-24-09, 08:34 AM   #20
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

引用:
作者: curlyhair囧 查看文章
塔單問一問 ... 網上爬 用左router 之後 會唔會慢到接受唔到 假設只係 兩部機用 同時上網睇野only
基本上你隻router唔係太雞果d, 冇分別

舊 03-24-09, 10:25 AM   #21
yiu1217
..........

註冊日期: Feb 2005
PSN  IDyiu1217
XBox Live Gamertagyiu1217
引用:
基本上你隻router唔係太雞果d, 冇分別

我公司1.5MB左右...4部上網好正常..打機都仲得...
不過如果用BT就..
yiu1217 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-24-09, 12:07 PM   #22
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

引用:
作者: HackYiu 查看文章
我公司1.5MB左右...4部上網好正常..打機都仲得...
不過如果用BT就..
1. ADSL個upload頻寬用到盡既話會影響到download, 所以upload限速啦.
2. BT同一時間有咁多connection, 一d雞雞地既router會un頂able

舊 03-24-09, 01:22 PM   #23
Arcanist
Game Master

引用:
作者: GGGG 查看文章
我都不過係個小職員je
唔可以就咁用router,一定要用埋modem。
牆條線(ISP)->modem->router->PC
而家o個d應該通常都係modem router喎

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 08:27 PM

手機版 | APP版