Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 06-02-13, 01:42 AM   #1251
Viper II
God of Gamer
↘みもりんっ

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDViper-ll
XBox Live GamertagViper II DNA
成個民主發展本身係好Q複雜既野
佢乜都簡單化
乜都係美國間諜
人地D民主制度點解唔成功
輕輕一句美國, 唔夠本土
自由、博愛、平等、人權呢D野同民主係相輔相成
你打爆哂"普世價值"結果你係打算追求D乜
人治? by陳雲?

YM: 「教徒論」與「蝗蟲論」一樣,是一種「污名化」手段
Viper II 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-13, 01:51 AM   #1252
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDAnimeTheme
首先, 上面陳雲嗰篇文係講整個華夏地區, 唔係單指香港. 其次, 佢唔係否定普世價值, 佢只係認為, 普世價值都要有一個現實本土既演役. 舉例, 好多飯民同左X都鐘意講包容, 要包容大陸自由行, 要包容大陸既劣質文明/文化, 要包容雙非, 要包容佢地搶奶粉, 背後既理念好大程度來自歐美既所謂普世價值(平等博愛等等), 但即使講美國, 民主立國至今, 真正做到多種族文化包容都係呢幾十年既事. 香港既情況更特別, 未有民主體制, 上面更有一個有十幾億人口既極權國家壓住, 根本冇條件俾你搬字過紙照推西方嗰種價值觀黎香港. 作為一種在地本土既考慮, 就係要實行中港區隔, 冇得空談包容.

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!
YHW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-13, 02:57 AM   #1253
緋村 光
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2002
上身文,睇完有夠失望,又再一次証明國師走火入魔

自由民主平等人權(唔好溝埋博愛黎講,博愛嚴格黎講係宗教term)呢D佢所謂「普世價值」,唔係乜o野「歐美模式」「白人模式」,根本一個有住呢D概念o既環境,文化係比較易保存。一個尊重「人」o既權利o既地方,民族o既權利同文化就有更大o既空間去保存。「本土文化」點黎?咪又係先人一個又一個咁留落黎。呢種「以人為本」o既思維,以前o既中國都有,名可以唔同,細節可以唔同,但本質根本就一樣。為左「本土」而革除原本大家都識o既「自由民主平等人權」去復古/換字,呢D叫做「捨易取難」。

簡單d講,香港而家正走向一個「連個人思想同權利都不被尊重」的方向,同大陸睇齊,有咩方法最簡單咁可以保護番我地個人o既思想同權利?如果普世價值人地一講就明,何需另獻新(舊?)猷,自製敵人?普世價值與本土論,根本就冇衝突。

我成日覺得D人話國師係好多政府事件o既取向,好多指摘都係錯o既,不過大佬佢都唔好自己比D位人誤會至得o架。好似六四咁,作為一個所謂「本土派」,如果有人問我今年何解唔去支聯果邊,我覺得回佢一句「窮則獨善其身,達則兼濟天下」已經講完,而家根本愈解愈錯,攬住人地衝落火炕

個人blog:極地白犬(更新再開!!)
緋村 光 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-13, 03:02 AM   #1254
Viper II
↘みもりんっ

XBox Live GamertagViper II DNA
陳雲解到點解要去悼念境外敵人所發生既民運六四先啦

舊 06-02-13, 04:24 AM   #1255
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

都係嗰句, 冇人否定普世價值, 問題係當你套用落現實政治身上, 一定要有土本利益既考慮, 而唔係脫離現實又無內容既空談, 甚至係濫情既泛道德主義. 所謂民主人權自由法治, 基本上都係十分在地, 一去到國同國之間既層面, 好多時咪又係得啖笑...

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!
舊 06-02-13, 10:51 AM   #1256
MS331
Game Master

註冊日期: Feb 2005
普世價值真係無助華夏地區走向現代文明?
國師能安坐家中打文佈道都係多得香港信奉普世價值
民主可以制度上唔同,但平等自由呢d咁基本既價值都唔適合華夏地區,咁呢班到底係咩人??(諗起上面讓座post)
或者要改名做仁義禮智先岩國師心水?
就算國師話提倡普世價值既西方,都有以民為本既本土政策,例如房屋政策
可以證明普世價值同本土唔存在矛盾
國師拎呢點去拗真係蠢左d
MS331 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-13, 02:40 PM   #1257
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

普世價值如何可以同中國傳統文化結合而"華夏化", 自問國學知識近乎係零所以冇資格評論. 反正好多普世價值响近一百年既中國大陸可以話係冇實踐過, 所謂改革開放後既中國更加將資本主義同共產主義既壞處集於一身而形成今日中國人文明道德水平大倒退, 作為純綷一種學術討論, 破格得黎亦未嘗不可.

舊 06-02-13, 03:35 PM   #1258
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: MS331 查看文章
咁現實每個國家既民主制度已經係因當地情況而有唔同
叫香港要走自已一套其實係廢話,講左等於無講
但基本原則(=普世價值)都係不變
國師連普世價值——自由、博愛、平等、民主、人權...都想否定,咁就有問題
另外,就算借外國勢力去改變現況,又唔一定於引外國民主制度,文明、金融、消費...又唔等於無法保存傳統,就如上面所講係一連串既滑波。老實講,呢篇文如果話係黨報既文宣真係perfect match.
總之,係國師眼中任何外國勢力都係危險既,要以本土力量自救,未免窄左d
睇黎你未了解陳雲個套理論
愛不愛國,反唔反共救國從來唔係討論範圍入面

赤化問題遠致共產黨倒台香港既後路
一切係建基於小小既香港如何自保之上

唔係話任何勢力危唔危險,正確與否
只係在乎如何相互利用
點利用普世價值,本土勢力,反共勢力等等手段

都要得出以上目的

呢個先係本命題

知道左,你就可以選擇性吸收,陳雲扮癲有佢原因,共產黨太危險
所以唔好太認真

此篇文章於 06-02-13 03:42 PM 被 某F 編輯。
某F 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-13, 03:46 PM   #1259
某F
我的歌聲裡

引用:
作者: 緋村 光 查看文章
上身文,睇完有夠失望,又再一次証明國師走火入魔

自由民主平等人權(唔好溝埋博愛黎講,博愛嚴格黎講係宗教term)呢D佢所謂「普世價值」,唔係乜o野「歐美模式」「白人模式」,根本一個有住呢D概念o既環境,文化係比較易保存。一個尊重「人」o既權利o既地方,民族o既權利同文化就有更大o既空間去保存。「本土文化」點黎?咪又係先人一個又一個咁留落黎。呢種「以人為本」o既思維,以前o既中國都有,名可以唔同,細節可以唔同,但本質根本就一樣。為左「本土」而革除原本大家都識o既「自由民主平等人權」去復古/換字,呢D叫做「捨易取難」。

簡單d講,香港而家正走向一個「連個人思想同權利都不被尊重」的方向,同大陸睇齊,有咩方法最簡單咁可以保護番我地個人o既思想同權利?如果普世價值人地一講就明,何需另獻新(舊?)猷,自製敵人?普世價值與本土論,根本就冇衝突。

我成日覺得D人話國師係好多政府事件o既取向,好多指摘都係錯o既,不過大佬佢都唔好自己比D位人誤會至得o架。好似六四咁,作為一個所謂「本土派」,如果有人問我今年何解唔去支聯果邊,我覺得回佢一句「窮則獨善其身,達則兼濟天下」已經講完,而家根本愈解愈錯,攬住人地衝落火炕
但係係香港,普世價值就變左某類黨派既政治綜媛,玩左香港人廿幾年
理得你,人地目的已達賺夠錢等退休移民

做人需要學會精明...
唔好非黑即白

ps:
記念64,一樣可以用普世價值解釋,
再唔係用毋忘共產黨既殘酷反共既理由一樣可以
但唔好比愛國呢個大中華意識縛住,因為沒出路
為左中國(中共)給予香港"民主",呢班人得出黎既結論一定首先牺牲香港(即係現在進行中既事實)

此篇文章於 06-02-13 04:07 PM 被 某F 編輯。
舊 06-02-13, 03:48 PM   #1260
緋村 光
Crazy Gamer

引用:
作者: 某F 查看文章
所以唔好太認真
對唔住我笑左出黎

仲有樓上,我覺得黃洋達鬧而家飯民為做而做更加有力同簡單(even我都唔係好信得過呢個人)

而家國師d言論係抽走,甚至係淘空緊一d大家一直都認同&追求o既,最簡單o既概念。當你抽走哂呢Do野,只淨底「勇武抗爭」一類手段上o既堅持,我覺得最後只會淨低一d為追而追o既人。學火鳳水鏡先生話齋,「這種『道』,起初沒有破綻,但日子一久,信眾只會隨波逐流,面目全非。」

此篇文章於 06-02-13 04:01 PM 被 緋村 光 編輯。
舊 06-02-13, 04:15 PM   #1261
某F
我的歌聲裡

引用:
作者: 緋村 光 查看文章
對唔住我笑左出黎

仲有樓上,我覺得黃洋達鬧而家飯民為做而做更加有力同簡單(even我都唔係好信得過呢個人)

而家國師d言論係抽走,甚至係淘空緊一d大家一直都認同&追求o既,最簡單o既概念。當你抽走哂呢Do野,只淨底「勇武抗爭」一類手段上o既堅持,我覺得最後只會淨低一d為追而追o既人。學火鳳水鏡先生話齋,「這種『道』,起初沒有破綻,但日子一久,信眾只會隨波逐流,面目全非。」
人地勇武係有建設性就夠,唔係你講既為追而追

唔好太潔癖了
比你而家搞公投,一樣會係失敗

當你所追求既理性行動陸續失敗,換黎既只有追尋其他可以達到目的既行動

eg
d&g單野你發封投訴信同你擺大群人阻佢做生意,後者成功左

我都想前者可以成功,問題幾率又有幾大

不過唔理你點講,用最少既影響達到目的是事實

舊 06-02-13, 04:31 PM   #1262
緋村 光
Crazy Gamer

引用:
人地勇武係有建設性就夠,唔係你講既為追而追

唔好太潔癖了
比你而家搞公投,一樣會係失敗

當你所追求既理性行動陸續失敗,換黎既只有追尋其他可以達到目的既行動

eg
d&g單野你發封投訴信同你擺大群人阻佢做生意,後者成功左

我都想前者可以成功,問題幾率又有幾大

不過唔理你點講,用最少既影響達到目的是事實
到底你由我邊句說話DEFINE我係一個支持和理非o既人

我覺得要否定而家o既飯民,簡單打佢地o既抗爭已經無效左十幾年就好夠,去郁自由平等人權一類「核心價值」,只係簡單複雜化,更進一步講,果D咩「離地中產」呀,「政治買辦」呀,全部都係「有佢講冇人講自由心証」(人地話唔係你又會信咩),說服力增加唔到幾多,但不斷咁孤立自己

仲有樓上有人講得好啱,

引用:
普世價值真係無助華夏地區走向現代文明?
國師能安坐家中打文佈道都係多得香港信奉普世價值
民主可以制度上唔同,但平等自由呢d咁基本既價值都唔適合華夏地區,咁呢班到底係咩人??

此篇文章於 06-02-13 04:39 PM 被 緋村 光 編輯。
舊 06-02-13, 05:10 PM   #1263
MS331
Game Master

引用:
作者: YHW 查看文章
普世價值如何可以同中國傳統文化結合而"華夏化", 自問國學知識近乎係零所以冇資格評論. 反正好多普世價值响近一百年既中國大陸可以話係冇實踐過, 所謂改革開放後既中國更加將資本主義同共產主義既壞處集於一身而形成今日中國人文明道德水平大倒退, 作為純綷一種學術討論, 破格得黎亦未嘗不可.
普世價值無實踐,係中共將其打壓,唔係因為唔適合
仲有毛生一路都係學蘇聯果套,唔知點解又入埋法國數
國師無你咁心水清,諗過求同存異,而係認為
>>目前的中產階級和西方的普世價值無助於華夏民主
>>傳統結社方式和地方的血緣組織、宗教組織和自然締結組織,被新式的公共服務組織及跨國的慈善組織和NGO取代

老實講,我都唔係好明啊國師up咩
我理解佢將普世價值同本土文化形成對立,但係對立係邊一d地方呢??黑白,長短,大家都明
但普世價值 vs 本土文化??
普世價值:「新式的公共服務組織及跨國的慈善組織和NGO」
本土文化:「傳統結社方式和地方的血緣組織、宗教組織和自然締結組織」
一種土本文化被取締是好是壞已經值得討論, 夾硬地將「新式的公共服務組織及跨國的慈善組織和NGO」立入普世價值,從而得出個結論係普世價值不適合華夏地區,錯上加錯。

>>這些普世價值,無人可以在傳統的字典、傳統的法典、傳統的長老和地域組織裡面取得解釋
點解傳統法典解釋唔到就危險?
咁三妻四妾,連坐法一類傳統法典有既又危唔危險?
好耐以前一切由啊公定斷係咪又正確?

總之,呢篇野就好多漏洞

引用:
睇黎你未了解陳雲個套理論
愛不愛國,反唔反共救國從來唔係討論範圍入面

赤化問題遠致共產黨倒台香港既後路
一切係建基於小小既香港如何自保之上

唔係話任何勢力危唔危險,正確與否
只係在乎如何相互利用
點利用普世價值,本土勢力,反共勢力等等手段

都要得出以上目的

呢個先係本命題

所以唔好太認真
好老實咁講,我真係唔了解佢果套理論
我所講都係依佢既文章來講,指出佢矛盾同不足既地方
整篇只係拋咁多名詞,又唔詳細解釋,學佢話齋,未變成"民眾變成無言的奴隸,青年才俊誇誇其談,父母長輩羞澀退場"
一開始咁唔嚴謹,到比人質疑先用自己一套解釋,話人曲解,或者自稱扮傻來過橋,哪來的學者,何以服眾啊~
舊 06-02-13, 05:30 PM   #1264
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

重申一次, 都係嗰句, 冇人否定普世價值, 更加唔存在本土主義同普世價值有衝突. 國師既理解係一般坊間所謂普世價值本身已經包含左一種西方既演役, 我自己既理解係普世價值唔係空談理想, 而係需要有實質本土在地既考慮方能實踐. 都係嗰個例子, 當中港關係失焦失衡而形成大陸人佔用本地資源同各方面既文化入侵, 有啲人仍然係空泛地高舉中港民間要平等包容, 但以本土既立場, 當香港人屋又買唔起, 奶粉又買唔倒, 新近講緊連學位都要同大陸人爭, 莫非本地居民要同外地人爭本土資源都萛得上平等? 所謂平等包容又如何响香港人之中實踐?

舊 06-02-13, 05:46 PM   #1265
MS331
Game Master

國師篇文寫到咁,你重申幾多次都改變唔到wor
所以寫得空泛都有好處,下面自然有人幫你解釋~
舊 06-02-13, 06:03 PM   #1266
Viper II
↘みもりんっ

你同佢D terms認真你便輸了

君不見勇武之虛空?

舊 06-02-13, 07:38 PM   #1267
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

既然覺得人地寫得空泛, 又何必認定佢否定普世價值呢? 我認同喎, 有o的野既然唔多明白,又何需太認真? 我都唔係全盤認同陳雲,甚至佢現實政治以外都的確有一o的幾抽象難明既概念,但我覺得不妨open minded一o的,o岩既野咪吸收下,唔認同既咪無視,開闊下自己既眼界同想法都唔係壞事。不能否認陳雲既主張係為廿多年來亳無寸進甚至節節敗退既香港民主發展開托新既想象空間。

舊 06-02-13, 08:30 PM   #1268
Penny仔

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDair_penny2002
次次一quote親陳雲,個topic就會變左咁.....
Penny仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-13, 08:33 PM   #1269
神鋼重工
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2004
引用:
作者: Penny仔 查看文章
次次一quote親陳雲,個topic就會變左咁.....
變咗咩
神鋼重工 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-13, 08:45 PM   #1270
MS331
Game Master

引用:
作者: YHW 查看文章
既然覺得人地寫得空泛, 又何必認定佢否定普世價值呢? 我認同喎, 有o的野既然唔多明白,又何需太認真? 我都唔係全盤認同陳雲,甚至佢現實政治以外都的確有一o的幾抽象難明既概念,但我覺得不妨open minded一o的,o岩既野咪吸收下,唔認同既咪無視,開闊下自己既眼界同想法都唔係壞事。不能否認陳雲既主張係為廿多年來亳無寸進甚至節節敗退既香港民主發展開托新既想象空間。
我諗你調轉左,係佢開始否定普世價值-->然後似是而非地解釋,所以先顯得空泛
大佬,一篇文資料錯誤,一堆謬誤,用來宣傳只會學到錯誤資訊,無法助人了解件事。
而作為一個網絡上都算有名氣既學者,可唔可以負責任少少?唔好用咁既方法立論?好核突
或者,陳雲唔洗負責任,因為佢都係放上fb圍內 share, 反正like佢既講咩都yesyesyes,講野真正假都無人去質疑,所以未投其所好誇誇其談。
但係總係有一兩個,copy篇野,highlight哂然後share出去,叫你自己睇.
網絡好多人睇完篇野,見到陳雲個大名,就唔去分析,信到十足十。
我無諗過全盤否定陳雲既理論,但佢呢類型既文見得太多,太厭。

此篇文章於 06-02-13 08:48 PM 被 MS331 編輯。
舊 06-02-13, 09:12 PM   #1271
Penny仔

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDair_penny2002
引用:
我諗你調轉左,係佢開始否定普世價值-->然後似是而非地解釋,所以先顯得空泛
大佬,一篇文資料錯誤,一堆謬誤,用來宣傳只會學到錯誤資訊,無法助人了解件事。
而作為一個網絡上都算有名氣既學者,可唔可以負責任少少?唔好用咁既方法立論?好核突
或者,陳雲唔洗負責任,因為佢都係放上fb圍內 share, 反正like佢既講咩都yesyesyes,講野真正假都無人去質疑,所以未投其所好誇誇其談。
但係總係有一兩個,copy篇野,highlight哂然後share出去,叫你自己睇.
網絡好多人睇完篇野,見到陳雲個大名,就唔去分析,信到十足十。
我無諗過全盤否定陳雲既理論,但佢呢類型既文見得太多,太厭。
佢facebook post的comment根本不能看,跳晒線
....好耐之前佢好似話有心寫到咁
所以真係唔好做陳雲facebook影印機,冇咩討論價值
Penny仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-13, 09:35 PM   #1272
某F
我的歌聲裡

引用:
國師篇文寫到咁,你重申幾多次都改變唔到wor
所以寫得空泛都有好處,下面自然有人幫你解釋~
簡單一樣野
包容力最強既荷蘭同普世價值典範既德國
一樣唔比你買奶粉,你話係咪好唔人道

具體eg:

夠普世價值未

人地分析現今香港情況點解x做左廿幾年,因為佢地只求失敗既方向出發
為自身利益,利用普世價值賺取政治綜媛

民主從來唔係乾淨,本地利益遠遠凌駕個d虛無既普世價值
詳情請參巧美國如何獨立同法國大革命

唔好死牛一便頸

仲有你講既野,我只能用2個字形容
偽善

有關民主具體陳述可以去樓下個香港topic睇
就算睇左..都要一定時間同事實印證先可以消化到

此篇文章於 06-02-13 09:44 PM 被 某F 編輯。
舊 06-02-13, 09:46 PM   #1273
某F
我的歌聲裡

引用:
佢facebook post的comment根本不能看,跳晒線
起碼引到你地討論先啦
睇返支聯會同其他飯民....真係真心問佢地廿幾年其實做乜
都唔夠呢2年既一個陳雲

此篇文章於 06-02-13 09:54 PM 被 某F 編輯。
舊 06-02-13, 10:24 PM   #1274
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

引用:
所以我都講過睇佢FB啲野要落FILTER, 不過好明顯唔係個個認同

舊 06-02-13, 11:15 PM   #1275
MS331
Game Master

引用:
簡單一樣野
包容力最強既荷蘭同普世價值典範既德國
一樣唔比你買奶粉,你話係咪好唔人道

具體eg:

夠普世價值未

人地分析現今香港情況點解x做左廿幾年,因為佢地只求失敗既方向出發
為自身利益,利用普世價值賺取政治綜媛

民主從來唔係乾淨,本地利益遠遠凌駕個d虛無既普世價值
詳情請參巧美國如何獨立同法國大革命

唔好死牛一便頸

仲有你講既野,我只能用2個字形容
偽善

有關民主具體陳述可以去樓下個香港topic睇
就算睇左..都要一定時間同事實印證先可以消化到
我前一頁有講,奉行普世價值既國家一樣係本土政策,因為民主不嬲都係以本土為先
係中國人普天之下莫非蝗土既心態先會話唔人道
德國,荷蘭正正係證明到普世價值同本土係可以共存
本地利益遠遠凌駕個d虛無既普世價值<<都可能係嫁,所以美國未出兵伊拉克,阿富汗,後果係比班你所謂偽善既人插到飛起啫。你可以為本土捨棄做人既基本價值既話(雖然唔知係咪有咁既必要),即管去做
唯一同意你>>虛無既普世價值所以就比人自定義(例如奶粉case,普世價值=國家無資源都要幫人,你限奶粉即係違反普世價值;民主派所謂賣港既行動,全因為相信普世價值XYZ...),然後不斷攻擊,退100步來講,民主派既保守係不合時宜,但一個行動係必須有大家同意既核心價值先可以運行,國師一野ban哂普世價值,會令人進退失據
唔講啦,你繼續高高在上指責人和理非非/偽善啦ノシ

此篇文章於 06-02-13 11:56 PM 被 MS331 編輯。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[本週:有線直播選舉論壇] 立法會議事堂 Vol.9 [選完先開新vol.] メソウサ ~清談館~ 4011 09-10-12 06:57 PM
[笑話一則]人X力量注冊"泛民"公司註冊和社團登記,控告其他人盗用"泛民"者侵權。 ZlWS ~清談館~ 23 01-09-12 10:59 AM
[TVB] 幸福的抉擇 [藍正龍、劉心悠、林立雯、 陳宇凡、曾少宗、莎莎、邵美琪] 12月27日星期一至五18:00-19:00播出, 11:30-0:30重播 高清翡翠台 N0T51B Neo Entertainment TREND 8 12-26-08 08:09 AM
GAF 照相館 PHOTO CHALLENGE #3 「悲情城市」 (2005.09.27-2005.10.18) winner: KKH 「沒脂肪的生日蛋糕...」 KKH 照相館 54 10-20-05 12:04 AM
估波遊戲VOL.43 龍寶寶 體育版 21 03-23-04 05:55 PM

現在的時間是 06:59 PM

手機版 | APP版