Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 05-13-17, 11:42 AM   #101
yuhchan5
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2008
PSN  IDmartinchan1986
XBox Live GamertagMrMidatumn
引用:
作者: ahleung 查看文章
同埋真係駁到Alien1? 人類D科技根本超越晒Alien1.
重有(至少)1集先會駁去Alien1
yuhchan5 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-13-17, 11:46 AM   #102
yuhchan5
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2008
PSN  IDmartinchan1986
XBox Live GamertagMrMidatumn
其實應該cut左好多好多,至少trailer果到無左好多,包括
女主角在太空船上問mother 異形在那,mother話喺佢頭上4米,成part無晒

期望最後會好刺激,但變左好似女主角玩晒咁
yuhchan5 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-13-17, 12:25 PM   #103
mrk
God of Gamer

註冊日期: Mar 2009
Wii U IDmrk_us_1st
Nintendo Switch ID美國Acc-7963-3777-4483
3DS Friend Code3050 7594 0791
PSN  IDmrk1us
XBox Live Gamertagmrk hk
引用:
作者: yuhchan5 查看文章
重有(至少)1集先會駁去Alien1
暫時情報:呢套係新Ailen3部曲系列中o既第2集,
呢緊先會拍1集聖約的前傳,(有傳戲名叫「覺醒」)
然後至拍聖約的後傳!

PS:重有Ailen1個首太空船只係開採其他星球的礦物運輸船,
即係類似我地依家D運油船咁,
試問呢類低級o既船隻由點會比普羅米修斯號、同聖約號呢種高級船隻先進呢!!

PS2:之從普米出左後,解釋左alien1中o既space jockey只係一個操控台+太空衫呢,
然後網上有人猜測A1 space jockey裡面個個未必係外星工程師,有可能係呢緊3部曲中的新(舊)角色都唔定!(或者真係重有個死淨種外星工程師!)

switch日服Acc_2707-3945-3492(HK*mrk_jp1)
switch美國Acc_7963-3777-4483(HK*mrk_us1)
switch港服Acc_6669-1669-8277(HK*mrk_hk1)
switch英服Acc_3093-4099-7614(HK*mrk_uk1)

此篇文章於 05-13-17 12:33 PM 被 mrk 編輯。
mrk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-13-17, 01:00 PM   #104
鳳熾魂
紅蓮の焔神

註冊日期: Dec 2003
3DS Friend Code0018 0703 4979
PSN  IDcastorwmh
XBox Live Gamertagcastorwmh
琴日奧海睇完,又唔係話好差但可唔可以交代好D其實班工程師本身基因係變唔到異形?DAVID哥扔垃圾落去之後係全部變像唔係異形化wor?
想講點班人勁到落去個星球真係乜都唔著真係好似起地球行山咁
船長又係聰明仔咁都要信DAVID哥跟佢落去仲睇下隻蛋

引用:
作者: mrk 查看文章
暫時情報:呢套係新Ailen3部曲系列中o既第2集,
呢緊先會拍1集聖約的前傳,(有傳戲名叫「覺醒」)
然後至拍聖約的後傳!

PS:重有Ailen1個首太空船只係開採其他星球的礦物運輸船,
即係類似我地依家D運油船咁,
試問呢類低級o既船隻由點會比普羅米修斯號、同聖約號呢種高級船隻先進呢!!

PS2:之從普米出左後,解釋左alien1中o既space jockey只係一個操控台+太空衫呢,
然後網上有人猜測A1 space jockey裡面個個未必係外星工程師,有可能係呢緊3部曲中的新(舊)角色都唔定!(或者真係重有個死淨種外星工程師!)
A1個星球有冇講係唔係今集本身想去果個?
應該似死哂wor

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。

此篇文章於 05-13-17 01:04 PM 被 鳳熾魂 編輯。
鳳熾魂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-13-17, 01:06 PM   #105
STRIFE
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDOvErKilL6517
XBox Live Gamertag日psn: Lighting6517
5/10,已經俾高左

班人弱智得濟頂唔順,除左david冇一個角色係印象深刻
普羅米修斯好睇得多

舊 05-13-17, 01:19 PM   #106
鳳熾魂
紅蓮の焔神

註冊日期: Dec 2003
3DS Friend Code0018 0703 4979
PSN  IDcastorwmh
XBox Live Gamertagcastorwmh
引用:
作者: STRIFE 查看文章
5/10,已經俾高左

普羅米修斯好睇得多
同普羅米修斯比我又覺得唔係太合理
我自己覺得普羅米修斯係劇情片多過驚嚇片所以淨係講一開始誕生到尋找係好好
但聖約今集佢又想驚嚇(可能上集無異形俾人話)但又要交代番普羅米修斯後D事,但又得兩小時就變到咁如果出多少少講多少少會好d

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。
鳳熾魂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-13-17, 02:27 PM   #107
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: 鳳熾魂 查看文章
琴日奧海睇完,又唔係話好差但可唔可以交代好D其實班工程師本身基因係變唔到異形?DAVID哥扔垃圾落去之後係全部變像唔係異形化wor?
想講點班人勁到落去個星球真係乜都唔著真係好似起地球行山咁
船長又係聰明仔咁都要信DAVID哥跟佢落去仲睇下隻蛋

A1個星球有冇講係唔係今集本身想去果個?
應該似死哂wor
改良

david 大屠殺用既係 engineer 早已經開發出既黑水.

黑水係破壞殺戮用 only.

接觸到少量黑水會 power up + berserk 化 (prometheus 既蛇仔, Fitfield, Charlie Shaw)

接觸到大量黑水會立即分解死亡 (prometheus 第一個 engineer, covenant engineer 原住民)

covenant 空氣傳播寄生出白異形既黑粉係經 david 十年改良

此篇文章於 05-13-17 02:52 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-13-17, 02:36 PM   #108
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

facehugger

prometheus:

黑水 + Shaw 子宮 > 八爪魚 > 寄生 engineer > 第一隻 alien

covenant:

david 改良黑水 + XXX > 蛋 > facehugger > 寄生人類 > 常見既黑 alien

可能 D 蛋其實就係 Shaw 子宮整出黎 ?

舊 05-13-17, 04:19 PM   #109
道化師_雪
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2014
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
facehugger

prometheus:

黑水 + Shaw 子宮 > 八爪魚 > 寄生 engineer > 第一隻 alien

covenant:

david 改良黑水 + XXX > 蛋 > facehugger > 寄生人類 > 常見既黑 alien

可能 D 蛋其實就係 Shaw 子宮整出黎 ?

所以上一頁先話佢無交代清楚定cut左留返出藍光

可能Shaw爆出黎嗰隻係Queen,不過自然死亡左,留返D蛋係度。

同埋見到玩具有隻king又係無左
道化師_雪 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-13-17, 04:24 PM   #110
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
引用:
5/10,已經俾高左

普羅米修斯好睇得多
+1

睇完

根本係冇嘢做搵嘢黎做
總結:二號艦長性格缺陷累全家

今集女主冇Ripley咁有異形殺手既氣場
班"村民"舉手歡迎"英雄"回來,但應該知道本身班"英雄"目的而唔做檢疫
再睇佢地既文明程度果果成個JEDI款,相信唔係邊境村民就係難民
如果咁樣就KO晒工程師,咁普1班工程師咪冇存在價值?
黑水未解開來源,雖然應該都係工程師
還有A123的異形係咪低級啲,要食咗幾餐做幾次變態先變成形,今次一爆就成隻出黎,係咪營養好咗生得快咗

此篇文章於 05-13-17 04:27 PM 被 RPG之鬼 編輯。
RPG之鬼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-13-17, 05:11 PM   #111
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

唔低 b 就無戲做啦 XD

我都覺得艦長決定改航線同埋無任何生化防護係好白痴

不過導演借 David 既對白講左咁多哲學同思想,內涵蓋過晒劇情白痴既缺點

同樣理道我都幾欣賞另一部幾多人鬧既科幻大爛片 passengers
由手機版發出
舊 05-13-17, 06:29 PM   #112
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
facehugger / 蛋

其實最尾大胃反芻咗兩粒facehugger胎出黎放落胎兒保鮮櫃,咁可能佢用改良黑水同Shaw嘅愛情結晶品係呢啲facehugger胎兒,之後會結蛋生長等宿主

真正係點又要睇大導下集解唔解畫喇
C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-13-17, 08:17 PM   #113
chow263
Game Master
壯哉我大雞神

註冊日期: Apr 2006
PSN  IDchownett
>>人類D科技根本超越晒Alien1.

槍唔係la,全場射左N槍好似先擊墜數1

當年2,4集..

舊 05-13-17, 08:54 PM   #114
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
最記得2把自動槍殺到異形淆底運路行
怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-14-17, 12:52 AM   #115
Eking

註冊日期: Feb 2006
講科技, P1都有飛行機去SCAN 飛船, 點解10年後冇無人機探索星球? 下下都用人落去送死~

舊 05-14-17, 12:55 AM   #116
Eking

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
唔低 b 就無戲做啦 XD

我都覺得艦長決定改航線同埋無任何生化防護係好白痴

不過導演借 David 既對白講左咁多哲學同思想,內涵蓋過晒劇情白痴既缺點

同樣理道我都幾欣賞另一部幾多人鬧既科幻大爛片 passengers
由手機版發出
改道都唔算太弱智, 呢個世界一定有呢D自以為是人, 成日知少少就想立功~

舊 05-14-17, 07:17 AM   #117
HAKAIDER
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
引用:
作者: Eking 查看文章
改道都唔算太弱智, 呢個世界一定有呢D自以為是人, 成日知少少就想立功~
今集未睇

但高智商人任做返智行為唔係科幻故事定番劇情黎架咩?! a

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-14-17, 10:06 AM   #118
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: Eking 查看文章
導演都有想交代返點解艦長點解改道, 不過只係好簡短咁一句[無人想再返去訓]就算, 就真係太過求奇.

起碼拍多幾場開會, 再資詢埋電腦意見咁.
舊 05-14-17, 10:22 AM   #119
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

有關破壞

幾肯定黑水係 engineer 用來破壞同殺戮用既

david 起知道 Covenant 係殖民船後, 講話 of course, 因為人類呢個物種已經係就玩黎完, 所以先要用殖民既手段去求存多幾百年, 但最終都會玩完.

但 David 又話, 破壞同時會帶來重生.

So 我估 Prometheus 開始時既 Engineer 派人去飲黑水自殺就係想以分解生命創造新生命, 而當時 Engineer 文明本身已經起滅亡邊緣.

咁亦解釋左點解 Prometheus 冬眠既 Engineer 一起身就殺晒 d 人, 原本係希望創造新生命, 但過左咁多年後, 見到所謂新生命竟然係同自己 exactly 一樣, 仲帶埋個玩具 david , 仲唔嬲咩

亦因為本身已經起滅亡邊緣, David 回憶中 Engineer 既母星上既 Engineer 全部都皮黃骨瘦, 科技落後.

此篇文章於 05-14-17 10:27 AM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 05-14-17, 11:28 AM   #120
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
引用:
作者: HAKAIDER 查看文章
今集未睇

但高智商人任做返智行為唔係科幻故事定番劇情黎架咩?! a
經歷過上個月套life.....呢套d人算有智力啦

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-14-17, 11:40 AM   #121
Freddy
博麗神社信徒

註冊日期: Dec 2001
睇完...感覺一般

感想

Comment 三個字: 豬隊友
係機艙亂開槍自爆雖然好笨
但爆完我覺得好有貢獻
起碼KO左一隻異形

二號艦長簡直豬到不敢直視

Walter最後好型話自己新型號以為好打得
點知最後都係冇料到
David 由剪髮果到就大概估到之後會點....

冇乜驚喜
一貫模式
異形上船, 最後單挑, 嬴左訓覺

今集睇完令我覺得成個異形系列
其實都只係講緊一個變態機械人
中二病發作想做神整異形出黎殺晒D人
so sad

一個十分喜歡 東方 系列的Fans
棋局幻無常,智者樂其中
任天堂大亂鬥 FC: Freddy/FRED/2105-8095-6543

少女祈禱中....
Freddy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-14-17, 12:54 PM   #122
Eking

個人覺得今集唔算好, 恐怖地方反而係DAVID思想心態, 唔係個幾隻異型

舊 05-14-17, 12:59 PM   #123
mrk

Nintendo Switch ID美國Acc-7963-3777-4483
引用:
5/10,已經俾高左

普羅米修斯好睇得多
睇得出剪左好多,(Fox出品喎,先出BD/4K普通版,遲下再出BD/4K導演版賺多次嘛!)
今次雷導怕拍得太深奧,你地會唔明!

switch日服Acc_2707-3945-3492(HK*mrk_jp1)
switch美國Acc_7963-3777-4483(HK*mrk_us1)
switch港服Acc_6669-1669-8277(HK*mrk_hk1)
switch英服Acc_3093-4099-7614(HK*mrk_uk1)

此篇文章於 05-14-17 01:33 PM 被 mrk 編輯。
舊 05-14-17, 01:03 PM   #124
Rv250

註冊日期: Aug 2002
引用:
作者: Freddy 查看文章
睇完...感覺一般

感想

但爆完我覺得好有貢獻
起碼KO左一隻異形

點知最後都係冇料到

冇乜驚喜
一貫模式
異形上船, 最後單挑, 嬴左訓覺

今集睇完令我覺得成個異形系列
其實都只係講緊一個變態機械人
中二病發作想做神整異形出黎殺晒D人
so sad

機艙

嗰隻冇死爆之前由門口走甩咗
所以之後有荒地有兩隻
Rv250 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-14-17, 01:29 PM   #125
mrk

引用:
作者: Freddy 查看文章
睇完...感覺一般

感想

但爆完我覺得好有貢獻
起碼KO左一隻異形

點知最後都係冇料到
回:感想
首船爆時,其實第1隻白異形係成功逃走左!
反而入黑後個場草叢戰,我睇唔清楚係1隻單挑,定2隻圍殺!

蛋蛋個幕本身好恐怖,都比David一話:絕對安全,過呢睇下啦!搞到我睇個場全部人笑晒!

Walter真係好打過David,但最後無奈係David知道Walter弱點!(其實呢集又冇拍到Walter後來點,可能下集Walter又會奇蹟覆完出番黎呢!)

PS:最後結局比雷導咁樣收尾,令到下集可以有好多好多野拍啦!

此篇文章於 05-14-17 01:33 PM 被 mrk 編輯。

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[PS4]Alien: Isolation ccdan 買賣專區 0 10-08-14 10:39 AM
[PSV] Alien Spidy ( ゚ω゚)? 手提遊戲機討論版 0 08-17-11 10:02 AM
[Wii] Alien Syndrome romrom2004 電視遊戲討論版 25 07-21-07 12:45 PM
[PS2]人類捜査☆桿ポニ Alien vs Alien neo2046 電視遊戲討論版 6 10-01-04 10:26 PM
Alien Vs. Predator 森羅 Neo Entertainment TREND 1 06-17-04 06:39 PM

現在的時間是 12:13 AM

手機版 | APP版