Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 03-02-06, 01:26 PM   #76
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

註冊日期: Apr 2002
引用:
作者: 紫色螢火蟲

MP 17我都聽過話幾好,防曬好多人都話唔錯.
但係以凍冰冰綠茶黎講可能覺得貴.
爽膚水其實係好緊要,不過好多人都睇少佢.
洗完面我地嘅皮膚通常都偏向鹼性.
如果唔平衡返個pH值,好多時會出多左油份/皮膚乾/護膚品冇咁吸收等
不知

MP17出過好多產品偏偏沒有出爽膚水
問過佢地點解反而唔出爽膚水~佢地話沒有必要
不過我估因為佢地產品當中有D是可以做相同效果~所以無需要額外買

淨買洗面的話約2舊水一支我諗一般都買得起
成SET買就真係好貴

樓上 love bb ~
如果你男友係面油多的人~MP17的洗面是超ARM佢用
(皮膚薄的人就未必ARM用)

Hitomi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-02-06, 01:29 PM   #77
love bb
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: Hitomi
不知

樓上 love bb ~
如果你男友係面油多的人~MP17的洗面是超ARM佢用
(皮膚薄的人就未必ARM用)
但問題是... 佢多面油, 但同時又會甩皮, 所以都唔知用咩好~
如果係用得控油產品當然好喇, 但係又驚佢會乾得濟
anyway~ thx 你的意見

要努力努力唷
love bb 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-02-06, 01:33 PM   #78
紫色螢火蟲
God of Gamer
討厭雨天~_~

引用:
作者: love bb
係丫, 我都知用磨砂會好刺激, 所以我而家用緊fancl個隻charge電柔滑軟膜,
但係唔多覺有效, 其實最大問題就係, 我2個權骨位d皮好薄, 但係有時摸落去都鞋鞋地,
有時仲會甩皮仔, 保濕mask有用, 但係一星期一次到, 應該每星期幾多次呢?
用邊隻會比較好~ (但係我nose+ t字位都有d油)~ 好煩惱呢,
下星期就要影畢業相喇~ 相整好d皮膚...

我男友呢, 佢21歲~
佢甩皮位通常成面都有d皮仔, 但係就一時時咁...
不過d毛孔就真係好大, 特別係nose同nose附近的地方,
而暗瘡位就額頭為多, 不過其他位都有時有, 但為數不多....
而紋呢... 我唔係好明係呢咩紋... 不過佢真係幾多油,
如中午比張面油紙佢, 佢會好快變透明咁~~~

thx you !!!
唔好客氣.
妳用開fancl嗰隻mask日日用,之後每晚洗完面,搽完爽膚水後要搽高水份精華素,
之後直接搽滲透度高嘅水份cream,記住係cream,唔係lotion.
水份精華素而家比較多人用biothem同雪花秀.
至於水份cream就Lancome嘅Aqua Fusing Cream Gel.
都係嗰句,我係用美容院產品,出面嘅產品我好少用,除左防曬.
除左fancl嘅charge mask,其它嘅mask我以前係會日日用.
而家懶加天氣凍,一至兩個星期先敷一次
我對mask唔講究,平嘅幾蚊一張都會用.
我以前用開有間批發美容用品公司嘅mask,叫"彩豐行"
呢間野嘅mask幾好用,但係幾它野一般,有d好唔掂
mask半價後係$5一張,$200送貨.
$5x30張,一個月都係$150,抵丫

另外,我覺得妳男友係純混合性皮膚,附帶缺水.
甩呢d皮係因為平時死皮多,又冇特別去處理.
一星期要敷2-3次去死皮mask,之後要敷保濕mask.
早晚洗完面,爽膚水後搽深層水份lotion.
佢出得多油除左因為香港天氣問題之間,佢主要係唔夠水份.
皮膚要分泌油份出黎作出保護.
引用:
但問題是... 佢多面油, 但同時又會甩皮, 所以都唔知用咩好~
控油產品絕對唔啱佢用.
因為佢唔係油性皮膚.

此篇文章於 03-02-06 01:35 PM 被 紫色螢火蟲 編輯。
紫色螢火蟲 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-02-06, 01:40 PM   #79
love bb
Crazy Gamer

引用:
另外,我覺得妳男友係純混合性皮膚,附帶缺水.
甩呢d皮係因為平時死皮多,又冇特別去處理.
一星期要敷2-3次去死皮mask,之後要敷保濕mask.
早晚洗完面,爽膚水後搽深層水份lotion.
佢出得多油除左因為香港天氣問題之間,佢主要係唔夠水份.
皮膚要分泌油份出黎作出保護.

控油產品絕對唔啱佢用.
因為佢唔係油性皮膚.
明白!
咁有咩產品/牌子recommend比佢呢~~

要努力努力唷
舊 03-02-06, 01:44 PM   #80
紫色螢火蟲
討厭雨天~_~

引用:
明白!
咁有咩產品/牌子recommend比佢呢~~
男仔嘅建議用biothem

舊 03-02-06, 01:46 PM   #81
love bb
Crazy Gamer

引用:
男仔嘅建議用biothem
其實一直都有個問題, 就係biotherm etc呢產品,
sa sa同卓悅都有, 但係價錢就平成半, 其實信唔信得過....???

要努力努力唷
舊 03-02-06, 01:50 PM   #82
紫色螢火蟲
討厭雨天~_~

引用:
其實一直都有個問題, 就係biotherm etc呢產品,
sa sa同卓悅都有, 但係價錢就平成半, 其實信唔信得過....???
我之前用過biothem粉紅色for乾性皮膚嘅洗面膏.
卓悅同專門店都買過,係一樣嘅.
之後如果買呢隻都會去卓悅,因為真係平好多.
另外,我覺得呢隻洗面膏好啱混合性嘅皮膚用.
妳可以試下

舊 03-02-06, 01:54 PM   #83
米小姐
Insane Gamer
倒轉了的潑婦

註冊日期: Feb 2006
咁我個士多啤利鼻(勁多黑頭,用黑頭貼都唔得)可以點解決? 美容店係咪真係可以幫我解決問題?

MitsubishiGalantVR-4, 車架GF-EC5A, 車身長4680mm, 車身闊1760mm, 車身高1420mm, 軸距2635mm, 前輪跨距1525mm, 後輪跨距1520mm, 車重1550kg, 用V型6氣缸DOHC每氣缸4氣閥雙渦輪增壓引擎, 引擎型號6A13, 排氣量2498cc, 內徑X行程81X80.8mm, 壓縮比8.5, 最大馬力280ps/5500rpm, 最大扭力37kgm/4000rpm, 變速系統5前速+-自動波箱, 前懸掛系統:多連桿式, 後懸掛系統:多連桿式, 前制動系統:16吋通風碟, 後制動系統:15吋通風碟, 前輪胎:255/40 R17, 後輪胎:255/40 R17
米小姐 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-02-06, 02:01 PM   #84
love bb
Crazy Gamer

引用:
我之前用過biothem粉紅色for乾性皮膚嘅洗面膏.
卓悅同專門店都買過,係一樣嘅.
之後如果買呢隻都會去卓悅,因為真係平好多.
另外,我覺得呢隻洗面膏好啱混合性嘅皮膚用.
妳可以試下
我而家岩岩轉左fancl個洗面粉, 之前用過biotherm綠色個隻洗面
不過覺得乾... 下次等我try try粉紅色個隻先...

如果男友,佢d野通常幾時到??

要努力努力唷
舊 03-02-06, 02:11 PM   #85
紫色螢火蟲
討厭雨天~_~

引用:
作者: 米小姐
咁我個士多啤利鼻(勁多黑頭,用黑頭貼都唔得)可以點解決? 美容店係咪真係可以幫我解決問題?
用黑頭貼只會愈來愈多
妳去美容院佢地只會幫妳清黑頭去解決.
如果妳自己都識嘅係可以慳返呢d錢.
可能因為自己以前做呢行,覺得去美容院好貴.
講就講話唔好支左佢,因為會傷皮膚同埋容易做成疤痕.
但係唔支我明白真係很難去清理.
建議可以用暖嘅毛巾敷佢一陣,之後用紙巾支.
雖然用紙巾,但係隻手記住之前都要洗乾淨.
支嘅時候唔好太大力,唔好喺同一位置支咁耐.
支完後即刻搽返爽膚水後敷保濕/收毛孔嘅mask.
mask之前可以放喺雪櫃度先.
咁樣嗰刻d毛孔可以收得快d.
之後洗乾淨記住搽返護膚品.
支黑頭一星期一次好喇,唔好成日刺激佢.
引用:
我而家岩岩轉左fancl個洗面粉, 之前用過biotherm綠色個隻洗面
不過覺得乾... 下次等我try try粉紅色個隻先...

如果男友,佢d野通常幾時到??
要睇下妳鍾意洗完面係咩感覺.
如果鍾意lup嘅,就用洗面奶.
你男友d咩呢? 唔係好明白

舊 03-02-06, 02:26 PM   #86
love bb
Crazy Gamer

引用:
用黑頭貼只會愈來愈多
妳去美容院佢地只會幫妳清黑頭去解決.
如果妳自己都識嘅係可以慳返呢d錢.
可能因為自己以前做呢行,覺得去美容院好貴.
講就講話唔好支左佢,因為會傷皮膚同埋容易做成疤痕.
但係唔支我明白真係很難去清理.
建議可以用暖嘅毛巾敷佢一陣,之後用紙巾支.
雖然用紙巾,但係隻手記住之前都要洗乾淨.
支嘅時候唔好太大力,唔好喺同一位置支咁耐.
支完後即刻搽返爽膚水後敷保濕/收毛孔嘅mask.
mask之前可以放喺雪櫃度先.
咁樣嗰刻d毛孔可以收得快d.
之後洗乾淨記住搽返護膚品.
支黑頭一星期一次好喇,唔好成日刺激佢.

要睇下妳鍾意洗完面係咩感覺.
如果鍾意lup嘅,就用洗面奶.
你男友d咩呢? 唔係好明白
aiyaya~
打漏左幾隻字tim
我係想問, 男朋友個d biotherm用品大約咩價錢到~

要努力努力唷
舊 03-02-06, 02:37 PM   #87
紫色螢火蟲
討厭雨天~_~

引用:
aiyaya~
打漏左幾隻字tim
我係想問, 男朋友個d biotherm用品大約咩價錢到~
價錢就真係唔係好清楚
卓悅嘅洗面大約$128左右.
我試過最平嗰陣係$80,不過而家係唔會有.
lotion應該二百零左右,因為平時好少留意

舊 03-02-06, 07:00 PM   #88
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

註冊日期: Apr 2002
引用:
其實我都係果種多面油X甩皮人士~
我用MP17隻洗面沒事

如果肯俾錢的話...

我會推薦人地做Jet Peel~~~會有驚人的效果~~
美白收毛孔去油去油脂粒.......ETC
我鐘意做Jet Peel多過彩光~
彩光我做親都好驚

Hitomi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-04-06, 11:27 AM   #89
shrlene_wing
Senior Gamer

註冊日期: Feb 2006
紫色螢火蟲:你上次同我我如果去死皮+防晒+去黑色素都无用就度下果酸..甘我想问下咩系果酸啊?系咪要去美容院做噶?同埋我D毛孔好大啊.系两个面珠度,都系以前支D暗苍后留抵噶.点样可以收细,我成日搽美容产品做mask,都唔见收细到,请问有咩方法可以收细啊?唔该..仲有请问边只保湿+美白MASK好啊?我用紧olay既可以吗?感觉都几好噶。。
仲有请问sa sa同卓悦既野可以信得过过吗?距地便甘多唔会系假野吧??
shrlene_wing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-04-06, 12:23 PM   #90
單眼皮男孩
Game Master

註冊日期: Oct 2003
如果一個女仔額頭中間長期有"達"暗瘡
關唔關佢晚晚夜訓,3日一次大便事 ?
單眼皮男孩 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-04-06, 02:25 PM   #91
紫色螢火蟲
討厭雨天~_~

引用:
作者: shrlene_wing
紫色螢火蟲:你上次同我我如果去死皮+防晒+去黑色素都无用就度下果酸..甘我想问下咩系果酸啊?系咪要去美容院做噶?同埋我D毛孔好大啊.系两个面珠度,都系以前支D暗苍后留抵噶.点样可以收细,我成日搽美容产品做mask,都唔见收细到,请问有咩方法可以收细啊?唔该..仲有请问边只保湿+美白MASK好啊?我用紧olay既可以吗?感觉都几好噶。。
仲有请问sa sa同卓悦既野可以信得过过吗?距地便甘多唔会系假野吧??
果酸要喺美容院/皮膚科醫生度做.
美容院度做果酸我可以話比妳聽係信唔過.
多數美容師都唔會合資格.
喺外國,可以幫顧客做果酸嘅美容師係要讀到比較高級嘅美容課程.
但係香港就冇立例,真係比較求其.
所以聽到好多人投訴話傷皮膚,點點點,令到好多人好驚,以為會令皮膚愈來愈薄等.
其實果酸用得好係可以令到皮膚好靚.
以前暗瘡留下嘅疤痕係比較難搞.
能夠做成疤痕係因為真皮層受損/壞死.
妳就咁搽野幫助真係好少,敷mask收毛孔,改善疤痕更加冇用.
想改善做彩光/緊膚美白光比較大幫助,之後可能仲需要配合其它療程,因人而已.
救係絕對可以救,但係收費一定比較貴,睇下自己有冇能力去負擔.
Olay mask我未用過,亦都好少用呢d牌子,因為唔抵.
要我推薦又平又好嘅mask,我會推薦"彩豐行"嘅mask,$5一張,同貴一貴嘅SK2差唔多.
sa sa同卓悅d野雖然我用過好少,但係我覺得信得過,暫時都未買過假野返黎.
引用:
作者: 小伙子
如果一個女仔額頭中間長期有"達"暗瘡
關唔關佢晚晚夜訓,3日一次大便事 ?
會有關係,但係未必係主要原因.
暗瘡嘅成因有好多因素,唔係三言兩語可以講得晒.
食物敏感都有可能,我男友就係因為腸胃唔好,有肝火,加食物敏感(奶類)所以生暗瘡.
你朋友暫時可以做嘅係盡量早d訓,食多d深綠色蔬菜保持每日排便嘅習慣,煎炸野盡量少食.
平時隻手唔好去掂佢,早晚用洗面用品洗面,然後搽暗瘡膏.
唔好化妝,包括用遮暇膏,如果一定要用記住每晚返到屋企用卸妝油落左先洗面.
如果都仲係冇用就要去睇醫生.

舊 01-27-19, 07:53 PM   #92
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: alicechan11 查看文章
Olay mask幾好用架,吾錯
見你係咁"掘"d陳年舊post...
呢度一向唔建議板友回出土文物...

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-12-19, 12:36 PM   #93
D.Luffy
Senior Gamer

註冊日期: Sep 2008
咁舊的 post 都摷得返出來..
好似有 d forum 會刪掉挖墳的回文,
而且墳的定義仲好 harsh,
印象中見過一個 forum
將兩星期無人回過的帖就已經定義為墳~
好似話係防止人盲洗板刷經驗之類..

覆返原文:過咗咁多年,
而家應該好多激光去斑去痣之類?
另外反而有興趣知道香港紋身依家咩市道,
外國好普遍紋到成身都係戰紋咁的圖案,
香港反而好似唔多盛行, 紋的都係好細範圍,
平時會俾衫遮住的位置咁...

如果有痣的唔脫, 改為去紋個戰紋上去, 會唔會仲型D

此篇文章於 02-12-19 12:40 PM 被 D.Luffy 編輯。
D.Luffy 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 07:38 PM

手機版 | APP版