Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 02-15-05, 02:55 PM   #101
HAKAIDER
God of Gamer
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
引用:
作者: naco
剛剛睇完INNOCENCE,都幾有中國香港特色,尾段聽左一堆混音廣東話,好攪笑。
睇唔明重重覆覆場景果一段...
你指大屋果段?
因為巴頓同古撒C比"森" hacker左
所以不斷重覆幻像,也是"森" 所造的"電子迷宮"

引用:
作者: 歌絲˙暮斯
睇多次 innocence
佢今次個主題好多同"人偶"有關
對自我/智慧/生命進化 e d 上集有探討過既就冇點表達到
今次主要講"電子人"與"義肢人"的點位,探討兩者的優劣.......
巴頓與"森"在大屋的對話可見一班
"森"為超越一切生命所以將自己變成"電子人"
而巴頓就否點了"森"的見解

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷

此篇文章於 02-15-05 03:06 PM 被 HAKAIDER 編輯。
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-16-05, 10:46 PM   #102
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: HAKAIDER

今次主要講"電子人"與"義肢人"的點位,探討兩者的優劣.......
巴頓與"森"在大屋的對話可見一班
"森"為超越一切生命所以將自己變成"電子人"
而巴頓就否點了"森"的見解
或者又唔係甘簡單

近日同朋友傾開 innounce, 提到有幾樣野
1. 片頭一開始既細胞狀東西, 好明顯係受精卵
2. 之後人形下身由組成 X 形分裂成兩個人形, 亦明顯係基因有絲分裂過程
3. 女檢察官既對話表示人偶既成功等於人類自誇為神, 因為人偶有靈魂的話就等於人 (西方耶教一直認為只有神能夠造人)
4. 係"森"既幻象中出現既羅盤不斷交接出現唔同動物既映像

感覺類似上集"人形使既自白"同"生命樹下素子同人形使既結合"甘微妙
我諗唔多唔少都同生命進化演變之類既哲學題材有關

不過翻譯實在太差, 我日文又半桶水, 好多對白都係估估下, 一定訊息好多接收唔到
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-17-05, 09:04 AM   #103
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
作者: 歌絲˙暮斯
或者又唔係甘簡單

近日同朋友傾開 innounce, 提到有幾樣野
1. 片頭一開始既細胞狀東西, 好明顯係受精卵
2. 之後人形下身由組成 X 形分裂成兩個人形, 亦明顯係基因有絲分裂過程
3. 女檢察官既對話表示人偶既成功等於人類自誇為神, 因為人偶有靈魂的話就等於人 (西方耶教一直認為只有神能夠造人)
4. 係"森"既幻象中出現既羅盤不斷交接出現唔同動物既映像

感覺類似上集"人形使既自白"同"生命樹下素子同人形使既結合"甘微妙
我諗唔多唔少都同生命進化演變之類既哲學題材有關

不過翻譯實在太差, 我日文又半桶水, 好多對白都係估估下, 一定訊息好多接收唔到
3:"森"正好是人類自誇為神的好例子..........但被巴頓視為"廢人"
4:因為在"森"的價值觀下,連"天生天養"的動物也比神好..........噤點解佢唔直搖做巴頓隻狗?

而且最後巴頓問了素子"你現在快樂嗎?"
好明顯是針對比"森"更完美,更接近神的"電子人"所發出的疑問
素子也輕輕的回答"至少我現在不會傍惶"..........

睇黎押井守今次係玩"禪"學
想大家超脫生死,齊齊"練仙"
也與西方生命進化哲學中超越"自我" "超我" "本我"成為神聖的"三為一体"不謀而合

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷
舊 02-24-05, 12:20 PM   #104
cancerman
Game Master

註冊日期: Apr 2002
Lightbulb

好得意

Mini Figure

舊 07-11-05, 03:24 AM   #105
ai.
RELEASED

註冊日期: Jan 2002
gig一問~
總理最後係同誰連絡?
有冇知道最後同合田一齊等電梯的那個人?
最後殺久瀨的那幫人是誰?
ai. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-11-05, 10:20 AM   #106
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
作者: AiStudio
gig一問~
總理最後係同誰連絡?
有冇知道最後同合田一齊等電梯的那個人?
最後殺久瀨的那幫人是誰?
最後同合田一齊等電梯的那個人係第一套”SAC”中的醫藥廠老細.............
殺久瀨的藥物便是由他供應.................

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷
舊 07-11-05, 04:46 PM   #107
ai.
RELEASED

引用:
最後同合田一齊等電梯的那個人係第一套”SAC”中的醫藥廠老細.............
殺久瀨的藥物便是由他供應.................
在第一套入面有這個人我都忘了~> 咁佢係幫邊一邊?
舊 07-12-05, 02:25 PM   #108
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
在第一套入面有這個人我都忘了~> 咁佢係幫邊一邊?
衰人來的
第一套故事中日本政府與藥廠"蛇鼠一窩"事件中其中一名幕後黒手............

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷
舊 08-25-05, 11:59 PM   #109
hk_boy
Ultimate Gamer
諸行無常 諸法無我

註冊日期: Jul 2002
Wii U IDSwitch
Nintendo Switch IDPS Vita
3DS Friend Code0123 4567 8900
PSN  IDXBox one
XBox Live GamertagPlayStation 4
攻殼機動隊 Stand Alone Complex - The Laughing Man
DVD 8190 日圓 9月23日發售

攻殼機動隊 Stand Alone Complex - 公安九課File
DVD 5040日圓 10月28日發售

日本(本州)縱斷した,オレは~!
遙かなる時空,異形の月!
セガサミーホールディングス株式会社
hk_boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-26-05, 01:31 AM   #110
sgouki
gakky奸爸dee

arm arm睇完第二輯TV版,最尾個話真係好正,好好Feel,D音樂又正.........I DO
不過呢輯已經冇咩人睇,真係咁差咩?

舊 08-26-05, 08:56 AM   #111
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
引用:
作者: sgouki
arm arm睇完第二輯TV版,最尾個話真係好正,好好Feel,D音樂又正.........I DO
不過呢輯已經冇咩人睇,真係咁差咩?
我輯輯都覺得好好睇喎 \

你應該去問d唔係fans既人

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-26-05, 10:29 AM   #112
sgouki
gakky奸爸dee

引用:
作者: XENOS=翔
我輯輯都覺得好好睇喎 \

你應該去問d唔係fans既人
我見到去到十幾集後就好少人reply麻.............

舊 08-26-05, 11:24 AM   #113
catho7
Game Master
焗肉醬貓

註冊日期: Aug 2002
Wii U IDcatho7
Nintendo Switch IDSW-2641-5503-7716
3DS Friend Code0533 4943 9848
引用:
作者: sgouki
我見到去到十幾集後就好少人reply麻.............
政治太多->睇唔明->覺得悶

而且真係幾難消化

catho7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-27-05, 02:00 PM   #114
Cheetah00120
Senior Gamer

註冊日期: Feb 2005
引用:
作者: catho7

而且真係幾難消化
政治真係幾多下...
睇到中段,d劇情一舊舊咁(可能係我連續狂煲既關係 )
去到尾段先知合田攪緊乜
最後達駒們又玩自殺
痴痴地
哎...
最後仲換埋d青bb又十下十下既機械人
睇佢個樣好似無續集咁...
Cheetah00120 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-27-05, 05:21 PM   #115
ai.
RELEASED

引用:
衰人來的
第一套故事中日本政府與藥廠"蛇鼠一窩"事件中其中一名幕後黒手............
第幾集出現~?我重看也找不到~
舊 08-27-05, 05:33 PM   #116
ai.
RELEASED

引用:
作者: Cheetah00120
政治真係幾多下...
睇到中段,d劇情一舊舊咁(可能係我連續狂煲既關係 )
去到尾段先知合田攪緊乜
最後達駒們又玩自殺
痴痴地
哎...
最後仲換埋d青bb又十下十下既機械人
睇佢個樣好似無續集咁...
如果係連續狂煲應該冇咁難明,
我之前分開看,看完之後又唔記記得~
最後要一次看先明多d~
合田唔難明,我只係覺得佢好強,好多人的想法同做法佢都估到,
佢最後棋差一步,只係估唔班ai會咁做,
如果ai唔係咁做,素子同佢班伙伴一定冷唔過水~
咁樣邊又有人拉/射死佢.
不過我真係估唔到素子話射就射~

我最後都係看唔明總理最後係同誰連絡,同殺久瀨有咩對邊個最有利.
舊 08-27-05, 06:01 PM   #117
catho7
Game Master
焗肉醬貓

註冊日期: Aug 2002
Wii U IDcatho7
Nintendo Switch IDSW-2641-5503-7716
3DS Friend Code0533 4943 9848
引用:
殺久瀨有咩對邊個最有利.
當然係美帝喇
件事不但死無對證,仲令日本無左個大人物

其實合田應該係咪都會死,不過宜家係借左9課既手姐...

最後同合田一齊等電梯既係第一輯人皮o個單野既二人組之一

catho7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-28-05, 12:09 AM   #118
Cheetah00120

註冊日期: Feb 2005
引用:
如果係連續狂煲應該冇咁難明,
我之前分開看,看完之後又唔記記得~
最後要一次看先明多d~
合田唔難明,我只係覺得佢好強,好多人的想法同做法佢都估到,
佢最後棋差一步,只係估唔班ai會咁做,
如果ai唔係咁做,素子同佢班伙伴一定冷唔過水~
咁樣邊又有人拉/射死佢.
不過我真係估唔到素子話射就射~

我最後都係看唔明總理最後係同誰連絡,同殺久瀨有咩對邊個最有利.
唔係難明既...
又累又要睇 攪到我一時消化唔黎
素子果度...意料之內既事
有咩佢係唔敢做ga

有無人買左2ng gig 信和版dvd?
劇後既bios 好on x
有真人係度講劇情回顧
仲有校服女郎係度講達駒野.........
Cheetah00120 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-28-05, 10:33 AM   #119
sgouki
gakky奸爸dee

引用:
作者: catho7

而且真係幾難消化
呢輯剩係睇幾集更係難明啦,睇晒會好好多....................

好似荒卷個呀伯係咪佢呀哥呢?

舊 08-30-05, 01:43 AM   #120
shamanking

註冊日期: Dec 2004
引用:
作者: Cheetah00120
唔係難明既...
又累又要睇 攪到我一時消化唔黎
素子果度...意料之內既事
有咩佢係唔敢做ga

有無人買左2ng gig 信和版dvd?
劇後既bios 好on x
有真人係度講劇情回顧
仲有校服女郎係度講達駒野.........
嘩.
依家老翻咁正.?
有埋special ?
shamanking 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-08-05, 08:55 PM   #121
賤人

註冊日期: Nov 2002
仲有冇人有keep住一篇簡體既文章既link係講解stand alone complex
我好想睇返~記得篇文章非常之長
唔該
賤人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-08-05, 09:42 PM   #122
ai.
RELEASED

引用:
作者: 賤人
仲有冇人有keep住一篇簡體既文章既link係講解stand alone complex
我好想睇返~記得篇文章非常之長
唔該
這個嗎?
http://www.gaforum.org/showthread.ph...=Stand+Complex
舊 09-08-05, 11:37 PM   #123
賤人

註冊日期: Nov 2002
係呀
搵左好耐了~
真係唔該哂你
賤人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-09-05, 11:08 PM   #124
sgouki
gakky奸爸dee

引用:
冇乜講等二輯ge..........

舊 09-11-05, 10:54 AM   #125
K.LIFE
Ultimate Gamer

註冊日期: May 2004
PSN  IDLIVEKLIFE
引用:
作者: naco
原發文者: naco
剛剛睇完INNOCENCE,都幾有中國香港特色,尾段聽左一堆混音廣東話,好攪笑。
INNOCENCE個背景比較似台灣,而第一套GHOST IN THE SHELL才是在香港。
K.LIFE 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[動畫] しげの秀一「新劇場版 頭文字D Legend2 -闘走-」日本好評公開中 Raze 日本動漫畫討論版 741 12-19-23 10:25 PM
[動畫] 細田守監督新作「バケモノの子」7月11日公開決定!丨主題歌:Mr.Children money 日本動漫畫討論版 24 01-01-17 10:20 PM
士郎正宗 × 六道神士「紅殻のパンドラ -GHOST URN-」#.12 (終)「希望 -エルピス-」 supermanlady 日本動漫畫討論版 18 03-30-16 04:07 PM
[動畫] 公開まで、あと1日!「ヱヴァンゲリヲン 新劇場版:Q」冒頭6分38秒 明日世界初TV公開!丨Vol.6 money 日本動漫畫討論版 1000 11-16-12 11:27 AM

現在的時間是 08:45 AM

手機版 | APP版