Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 17  ... 最後
PC電腦遊戲討論版>「艦隊これくしょん -艦これ-」2018年8月17日二期地圖重設 VOL.13
anyone 09:00 AM 12-08-17
潛盾將前面3格夜戰危險降到接近0
碧克 12:37 PM 12-08-17
從心底敬佩堅持西村七劍流嘅提督\
要克服嘅難題比潛坦流多好多,消耗嘅資源同精神都多好多,能夠過到嘅不論甲乙丙都係精英。
小昭Teddy 02:41 PM 12-08-17
本尊都未過到
https://mobile.twitter.com/KanColle_...52803266859008
Chris Redfield 03:43 PM 12-08-17
斬左黑不幸啦終點在望啦仲要出埋伊400,連埋之前既對馬,E5完成
日戰點留不幸姐妹唔大破同沉晒對家其他戰艦係重點
Famitsubasa 03:59 PM 12-08-17
作者: 小昭Teddy:
本尊都未過到
https://mobile.twitter.com/KanColle_...52803266859008
自己攻略自己 最後得到自己(預定)
小昭Teddy 06:09 PM 12-08-17
作者: Famitsubasa:
自己攻略自己 最後得到自己(預定)
贏輸都係自己既慘叫聲
Squall-Lucifer 06:11 PM 12-08-17
藤田提督驅使藤田艦娘去攻略藤田棲艦,掉落是藤田艦娘,報酬又是藤田艦娘
年輕所犯下的錯誤 06:45 PM 12-08-17
E3岩岩突破......E4想打甲係咪唔夠時間打w.................
Squall-Lucifer 06:46 PM 12-08-17
作者: 年輕所犯下的錯誤:
E3岩岩突破......E4想打甲係咪唔夠時間打w.................
打甲小心卡Z6和海峽姬斬殺.....
蛋撻王子 09:26 PM 12-08-17
多謝各位意見同經驗分享
入左E4最後階段 不猶豫轉晒碧克師兄講既
99江草+3劍魚
99熟練+3劍魚
去削血

然後最後斬殺期
爆裝+2陸攻+1艦攻
3陸攻+1艦攻

順利一擊斬殺了

太好了
D柴跌晒既話都唔知點打第二次

碧克 12:25 AM 12-09-17
作者: 蛋撻王子:
多謝各位意見同經驗分享
入左E4最後階段 不猶豫轉晒碧克師兄講既
99江草+3劍魚
99熟練+3劍魚
去削血

然後最後斬殺期
爆裝+2陸攻+1艦攻
3陸攻+1艦攻

順利一擊斬殺了

太好了
D柴跌晒既話都唔知點打第二次

其實斬殺都可以照用劍魚/97艦攻熟,因為你唔會希望陸攻破到防
不過一隊可以用返1到2隻陸攻,以防有僚艦入日戰時存活。

Anyway,恭喜突破蘇里高海峽
蛋撻王子 12:31 AM 12-09-17
作者: 碧克:
其實斬殺都可以照用劍魚/97艦攻熟,因為你唔會希望陸攻破到防
不過一隊可以用返1到2隻陸攻,以防有僚艦入日戰時存活。

Anyway,恭喜突破蘇里高海峽
其實有個原因都係見入斬殺期既時候
6條劍魚用漂白水都洗唔到咁乾淨既熟練度

又見d陸攻較高熟練度
就帶d命中率較高既艦攻帶住去斬殺了

破防既野實在不算太熟
慶幸能夠斬殺成功

斬殺期的確係有一架戰艦滿血存活係到
第一隊第二波陸攻既時候轟死左佢

真係捏一額汗啊個下

最後無特別見到伊400
本來有一刻諗過番轉頭撈
但e3甲S點要A勝感覺都好痛苦
都係算數把了
leotam3 12:40 AM 12-09-17

又見d陸攻較高熟練度

破防既野實在不算太熟
慶幸能夠斬殺成功

真係捏一額汗啊個下

最後無特別見到伊400
本來有一刻諗過番轉頭撈
都係算數把了
e3甲機動唔難S, 問題係要好多資源
(唔駛出支援淨陸基夠S
碧克 12:41 AM 12-09-17

又見d陸攻較高熟練度

破防既野實在不算太熟
慶幸能夠斬殺成功

真係捏一額汗啊個下

最後無特別見到伊400
本來有一刻諗過番轉頭撈
都係算數把了
陸攻破防建基於boss剛好抽到超低甲,高階陸攻火力有機會剛好破甲,呢個情況係甲提裝備打丙先會見到。
破唔到防嘅刮漆傷害係當前血量10%,一個陸攻大隊全中就係一次40%傷害。
破到防的話條式係傷害減護甲,大多數情況只會有個位數。
我用劍魚流刮刮樂,只要日戰前剩boss,滿血可以刮到中破下限起步,
而你仲有枝先制雷再到本隊戰艦先攻,好難會出意外
蛋撻王子 01:08 AM 12-09-17
作者: 碧克:
陸攻破防建基於boss剛好抽到超低甲,高階陸攻火力有機會剛好破甲,呢個情況係甲提裝備打丙先會見到。
破唔到防嘅刮漆傷害係當前血量10%,一個陸攻大隊全中就係一次40%傷害。
破到防的話條式係傷害減護甲,大多數情況只會有個位數。
我用劍魚流刮刮樂,只要日戰前剩boss,滿血可以刮到中破下限起步,
而你仲有枝先制雷再到本隊戰艦先攻,好難會出意外
消化左陣
大概理解到少少

類似係
陸攻還是對特效對象(因為攻大了)或低防敵艦會有較好效果的意思吧?

由於今次王點半徑只有2
劍魚近程得黎
低消又唔心痛既熟練度
就變得大派用場的感覺(?)

真係好妙
碧克 01:47 AM 12-09-17
消化左陣
大概理解到少少

類似係
陸攻還是對特效對象(因為攻大了)或低防敵艦會有較好效果的意思吧?

由於今次王點半徑只有2
劍魚近程得黎
低消又唔心痛既熟練度
就變得大派用場的感覺(?)

真係好妙
前半有少少理解錯,我用例子解答。

假設你有台高階陸攻,攻擊力150。
甲boss護甲值250,基本上點都唔會破到防。
乙boss護甲值215,可能要抽中T有利+最低甲先有機會破防,不提。
丙boss護甲值180,假設抽到低甲時可以去到145。

同一款陸攻,甲乙難度無法破防,成功攻擊會造成10%當前血量傷害。
丙難度成功破防,傷害會係150-145=5度

換句話說,破防攻擊好大機會打得少過刮漆

假設只剩boss滿血入日戰,每一波刮到2-3下的話:
2222=40.96%
3232=31.36%
3333=24.01%
即係話只要唔好被全擊墜,正常發揮下可以刮到小埋中破起步。

再提一次用劍魚/97艦攻熟有乜好處:
1. 夠平,配置一隊劍魚只需54鋁
2. 長期倉管機,甩柴唔會心痛,艦攻練柴唔似陸攻配置時要額外食鋁
3. 攻擊力超低,保證100萬次成功攻擊都只會係刮漆傷害
4. 自帶命中,增加成功刮漆機會(劍魚+1, 97熟+2, 劍魚熟+3)

壞處:
1. 有僚艦存活到日戰的話無法有效擊殺
蛋撻王子 01:51 AM 12-09-17
睇完以上解答只能跪

前半的解釋有點強
竟然會打得仲少過刮漆..

PS. 錯字
Squall-Lucifer 02:02 AM 12-09-17
擦彈流.....我只想起烈風拳,紫電踢等秋津丸的招式
Chris Redfield 02:00 PM 12-09-17
終於爆埋E4埋姬啦,打左成個星期既E4終於完工,久違既甲章入手
年輕所犯下的錯誤 06:14 PM 12-09-17
作者: Squall-Lucifer:
打甲小心卡Z6和海峽姬斬殺.....
乙都卡緊Z6中.................
小昭Teddy 01:21 AM 12-10-17

結局係3血斬唔到
神Game
卡到對馬2號機都出埋
Squall-Lucifer 01:27 AM 12-10-17
你還有最後30小時......
小昭Teddy 01:31 AM 12-10-17
作者: Squall-Lucifer:
你還有最後30小時......
聽日要返工, 今晚斬唔到黑不幸就正式放棄
gsw 12:19 AM 12-11-17
甲甲甲丙畢業
伊400 E3機動8進5入趺
對馬 E4丙第一血10進3入趺

中午後先開始打E4丙估唔到都撈得晒.
蛋撻王子 09:20 AM 12-11-17
好多師兄都有見到伊400咁

大家辛苦了
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 17  ... 最後

返回主題版面