Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 06-07-08, 04:22 PM   #376
Q頭
Banned

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDgrave_terry
XBox Live Gamertagwrygrave
引用:
作者: ahleung 查看文章
唔明...............................

配角終於贏左? 主角終於輸左? or what??
the ending interview for every people in ova
Q頭 目前離線  
舊 06-07-08, 04:30 PM   #377
雷火武
God of Gamer
ワールド・エンド

註冊日期: Feb 2005
引用:
作者: Q頭 查看文章
the ending interview for every people in ova
你可唔可以講中文
雷火武 目前離線  
舊 06-07-08, 04:33 PM   #378
圖騰製作中

註冊日期: Dec 2005
引用:
作者: Deviantnip 查看文章
你可唔可以講中文
ED( 結局 )時訪問OVA的所有人

.........其實我都係唔明

狼 目前離線  
舊 06-07-08, 05:00 PM   #379
綾小路雷太

註冊日期: Aug 2005
引用:
作者: Deviantnip 查看文章
你可唔可以講中文
唔講中文都冇問題
但故弄玄虛個下真係頂唔順
綾小路雷太 目前離線  
舊 06-07-08, 05:11 PM   #380
darkvolver
頹冗

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDhwong909
我可能對抽水有誤解

若果一個外來會員沒有chat開,突然入某一個topic發表意見=抽水
那forum用來作甚麼
再加上每發表意見時都有被抽水的感覺時,那不如做潛水員/cd-rom

舊 06-07-08, 05:17 PM   #381
雷火武
ワールド・エンド

註冊日期: Feb 2005
引用:
作者: darkvolver 查看文章
我可能對抽水有誤解

若果一個外來會員沒有chat開,突然入某一個topic發表意見=抽水
那forum用來作甚麼
再加上每發表意見時都有被抽水的感覺時,那不如做潛水員/cd-rom
我都想知挑機同抽水既定義
係咪發表d唔合乎大眾認同既意見就等於挑機?

唔係chat開,第一次發表意見又等於抽水?

呀.請不要叫我去google....

此篇文章於 06-07-08 05:28 PM 被 雷火武 編輯。
雷火武 目前離線  
舊 06-07-08, 05:39 PM   #382
圖騰製作中

引用:
我可能對抽水有誤解

那forum用來作甚麼
抽水於香港網絡上的意思為:
  1. 在別人討論、爭辯、罵戰之時,突然插口,伺機煽風點火。
  2. 混水摸魚。
睇你發表咩野意見架o者

狼 目前離線  
舊 06-07-08, 05:53 PM   #383
darkvolver
頹冗

引用:
作者: 古惑的狼 查看文章
  2. 混水摸魚。
睇你發表咩野意見架o者
抽水可能已經是一種罪過。
再加上抽水回應性質,絕對有各自表自態空間。

此篇文章於 06-07-08 06:35 PM 被 darkvolver 編輯。
darkvolver 目前離線  
舊 06-07-08, 06:29 PM   #384
Kaiser
ドウケシ

註冊日期: Jul 2002
引用:
  2. 混水摸魚。
睇你發表咩野意見架o者
有一個更貼切的講法
「暗串」

成日講講下一件事無啦啦抽其中一個人以前D野黎講
都係抽水的一種

請叫我「小丑」。

Forever Fans:Mr.Children & JAM Project || アニぱら音楽館補完計劃 ||  I Am Always Beside You(Blog)
Kaiser 目前離線  
舊 06-07-08, 07:29 PM   #385
龍寶寶
天才兒童訓練營
明天會更好

Wii U IDbobogaf
Nintendo Switch ID4565-6477-0890
3DS Friend Code2793 0561 7788
PSN  IDbobogaf
XBox Live Gamertagbobogaf
樓上的幾位開始離題,請冷靜一下吧

引用:
或者下次善意溫馨提示吧
可能令樓主修改到有討論既地方既~
例如有人找到段好精彩的圖片或影片,滿心歡喜起同大家分享,點知回的第一Post就係:睇過,呢d對上網老手唔會有太大問題,但對上網新手或少玩討論區的人都會做成一定打擊,或者可以咁樣回Post:雖然已經睇過,但還是覺得很精彩,無錯,咁回可能會有人覺得有d假,但起碼都唔會趕客

舊 06-07-08, 07:34 PM   #386
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: 龍寶寶 查看文章
樓上的幾位開始離題,請冷靜一下吧

例如有人找到段好精彩的圖片或影片,滿心歡喜起同大家分享,點知回的第一Post就係:睇過,呢d對上網老手唔會有太大問題,但對上網新手或少玩討論區的人都會做成一定打擊,或者可以咁樣回Post:雖然已經睇過,但還是覺得很精彩,無錯,咁回可能會有人覺得有d假,但起碼都唔會趕客
唔回最好
個個都睇過冇人回自然會沉,
得少數人睇過ge話, 未睇過ge人可以開心討論

真!DC 目前離線  
舊 06-07-08, 07:47 PM   #387
syncmaster
六番隊副隊長

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: 真!DC 查看文章
唔回最好
個個都睇過冇人回自然會沉,
得少數人睇過ge話, 未睇過ge人可以開心討論
唔回既做法會比較消極少少,不過能夠做到BoBo所講都唔知有冇人

偶覺得近年回post既人越來越少

是緣是情是童真還是意外
有淚有罪有付出還有忍耐
syncmaster 目前離線  
舊 06-07-08, 07:54 PM   #388
龍寶寶
天才兒童訓練營
明天會更好

Wii U IDbobogaf
Nintendo Switch ID4565-6477-0890
3DS Friend Code2793 0561 7788
PSN  IDbobogaf
XBox Live Gamertagbobogaf
引用:
作者: syncmaster 查看文章
唔回既做法會比較消極少少,不過能夠做到BoBo所講都唔知有冇人

偶覺得近年回post既人越來越少
做唔到我所講咁樣唔係問題,可以學真!DC咁講,唔回應就可以,消極少少都已經係無辦法之中的辦法

舊 06-07-08, 08:02 PM   #389
圖騰製作中

唔WOW 算好好了XDDD

狼 目前離線  
舊 06-07-08, 09:38 PM   #390
牛仔‧骨
Game Master

註冊日期: Jul 2007
引用:
我有個問題
咁點解膠登成日wow又唔見趕客?

舊 06-07-08, 09:45 PM   #391
darkvolver
頹冗

引用:
ot:
你又用了術語
我不明白sorry

舊 06-07-08, 09:54 PM   #392
圖騰製作中

引用:
作者: 牛仔‧骨 查看文章
我有個問題
咁點解膠登成日wow又唔見趕客?
我有個問題
點解膠登開口就●人娘親又大把人上去?

引用:
ot:
你又用了術語
我不明白sorry
噢,抱歉我沒留意
Wow! Old new is so exciting 是一些人用來回覆那些自己看過的文章/圖片...用,有揶揄意味

此篇文章於 06-07-08 09:58 PM 被 狼 編輯。
狼 目前離線  
舊 06-07-08, 10:00 PM   #393
syncmaster
六番隊副隊長

註冊日期: Dec 2002
引用:
做唔到我所講咁樣唔係問題,可以學真!DC咁講,唔回應就可以,消極少少都已經係無辦法之中的辦法
應該係舊人與新人之分野吧

舊既越來越唔出聲,新既語無論次,經常挑機,唉...

GAF到了新舊磨擦之關口...

是緣是情是童真還是意外
有淚有罪有付出還有忍耐
syncmaster 目前離線  
舊 06-07-08, 10:26 PM   #394
Norm
=_="""""

註冊日期: Sep 2002
去過咁多forum.我覺得forum不需要訂什麼方向,又或者迎合什麼人,也不需要什麼照顧新人....forum既功用就係俾唔同既人一個平台討論各種話題,大家要記住,每個人都係不同既個體,有不同既性格,不同既背景,所以有磨擦係必然的...gaf經過左咁多年,必定會有特定既文化同特色,喺呢個社會裡面任何團體都係一樣...每個會員都一定有作為新人既階段,任何人在累積經驗既中間都會跌到過,失意過,不要用新手呢個理由作為唔想難堪既擋箭牌....喺gaf有邊個未俾人串過?當你可以開懷面對呢啲事情後,你去任何forum都可以好快適應...

舊 06-07-08, 10:45 PM   #395
牛仔‧骨
Game Master

註冊日期: Jul 2007
都係正經d
如果話清談少人出topic或新聞topic過多,可能因為gaf較多人談及acg既野
如果其他區想比會較少野,總不能要區區都多topic或post先好咖麻…而且有d冷門野較少人玩,例如攝影或一些較專門既野
game版post每況越下既原因,因為耐玩過低
而家d game遊玩時間10小時左右就差不多打哂d野出了
同以前打n咁耐都過唔到,簡直天淵之喇
電腦單機簡直到了無咩人玩既地步,可能d人而家多數打d免費online game多
而且果dgmae都係用錢黎換勁裝,基本上同以前月費式煲機靠團技黎打好唔同…
如果加上勁X團,果類用錢黎買衫先係皇道,遊戲其次的話…
唔通講你睇我件衫幾靚或型…
動畫區,有專用topic係好,好過某些論壇,如0果有新一話,就n多個我發現了什麼什伏筆,什麼什麼未死,或邊個係好人或壞人既topic一日出成n個,沉左又開新,不斷loop,如果有人開新topic,禮貌點貼埋條link比人去睇喇,然後自然會沉咖喇…

舊 06-08-08, 01:49 AM   #396
Corex
↘ 飛行甲板に直撃

註冊日期: Jan 2003
3DS Friend Code0189 9216 9190
[小圈子]
不回帖 = 打壓新人
回帖 = 打壓新人

講到水區有24小時心理輔導咁
醒醒啦

/ 兒子生性病母倍感安慰 \

\ 獅子山下體現香港精神 /

Corex 目前離線  
舊 06-08-08, 02:18 AM   #397
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
引用:
錯就要插?人地啱你一定會讚?做唔到呀,咁你只係為鬧而鬧,跟本全是廢話
錯左就要指正,當然要有point同說服力
咁先似係討論

舊 06-08-08, 03:28 AM   #398
usayarE

註冊日期: Jul 2002
Wii U IDusayarE
3DS Friend Code3952 6975 1779
PSN  IDusayarE
XBox Live GamertagusayarE
樓上到最後又係變成咁⋯⋯有乜為

有版友提議再分子版
我覺得宜家清談無咁旺,除左人既問題之外,可能係因為d topic分散左去其他子區
老實講,有好幾個區例如02區、學術區流量真係好一般,可以諗下取消左佢,係返清談講
以前未有分個時都係就咁係晒清談到講,都好地地無咩問題
而且重顯得清談更多樣化,唔似宜家變左好似時事討論區咁

至於日記topic,除左話好似上面其他版友話客氣d「提醒」新版友之外
有時唔使咁僵化,一見到就「日記topic, 等close」
討論多幾句可能會發現到討論價值,大不了咪close / del 左佢
近期可以參考既例子就有黑雨topic, 上大號topic等

而有d規則亦都係時候修改
部分執法應該收返緊d
例如:
唔可以係天台剝花生抽水,違者ban
版主close topic 前警告/在topic內注明close的原因
Q字呀fxxk呀之類個d點介定呀等等

各位亦都唔好有咩冬瓜豆腐就搬上天台
有人講老翻呢d小事咪pm 版主或者由佢沉底算
日記topic / close topic 不妨pm下版主等佢地定奪下先,係唔係都放上天台盞被d人抽水
usayarE 目前離線  
舊 06-08-08, 04:47 AM   #399
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
抽水都要睇下抽得有無道理
有無同個件事有關聯至得wo

我係天台話碧克唔係亂抽佢野

舊 06-08-08, 08:52 AM   #400
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
作者: 某F 查看文章
抽水都要睇下抽得有無道理
有無同個件事有關聯至得wo

我係天台話碧克唔係亂抽佢野
首先
你果句實在唔見得有咩「道理」可言

其次
點睇果個點睇都係一個Down追
仲要係對面Down左九年之後行埋去踩多腳再大叫自己係正義使者果種
呢種行為我覺得已經可以用低裝呢個語去形容

第三
唔係「亂抽」,即係都係抽水
就正如乞丐之中既霸者,都係乞丐一樣
抽水抽到幾正義幾有道理咪又係抽水

第四
係天台抽水抽到你咁都咁好彩唔比人Ban,好心你就自覺下咪出聲啦

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新

此篇文章於 06-08-08 08:54 AM 被 鈴蘭 編輯。
鈴蘭 目前離線  
關閉主題

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 05:42 AM

手機版 | APP版