Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 06-06-08, 11:27 PM   #351
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

註冊日期: Mar 2004
其實有野唔明白
肯出聲問就得啦
我開頭都唔知公務王點解
就響天元個topic問
一樣有人答

做人面皮厚一點
唔怕比人"魚"得啦

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり
mikemike 目前離線  
舊 06-06-08, 11:38 PM   #352
kog
Moderator
リン・ミンメイ

註冊日期: Jul 2002
看了最後幾頁,睇到部份水區區民既心態和意見,
對於gaf的未來發展方針,可以說起很大幫助/影響....

kog 目前離線  
舊 06-07-08, 12:37 AM   #353
麥C
God of Gamer
專業R水吹

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDmaxcmwong
都幾好笑
下下都話做唔咩上yahoo/google搵一搵先
我估電腦問題區可以收埋都得哪
常見電腦問題耐唔耐又有人問同一樣野
事實係我諗係上yahoo/google搵案去答人多
你唔想答大可以唔答
我諗你唔出聲唔想答冇人會當你唔存在
除非你要講d野要人當你唔存在

廢話d一句我明就唔會問
搵得到都唔會出post
如果係度睇唔明野唔好係度問
要自己上yahoo去搵先
咁就不如唔出post你地慢慢玩算哪

有眼睇而家這個版仲有幾多人會成日出post就知

此篇文章於 06-07-08 12:57 AM 被 麥C 編輯。
麥C 目前離線  
舊 06-07-08, 01:11 AM   #354
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
作者: Deviantnip 查看文章
我來gaf係討論.去game版就當然係討論game la.
但我唔係為吹水.自然唔會點入

入得多.睇得人吹水多.會理解到些什麼?
不如你來教下我吧
真係點都要我開多句聲
你睇我前文後理,有邊句係叫你入水區?又或者叫你入完水區先講野?
我講緊既係,若然連你自己都承認根本唔熟悉水區、好少入水區
咁你憑咩去評價、去討論水區?
你唔入水區,唔係問題,無人要過你入
有問題既地方,係你根本對水區唔熟悉、好少入,但就已經對緊水區作評價

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新

此篇文章於 06-07-08 01:21 AM 被 鈴蘭 編輯。
鈴蘭 目前離線  
舊 06-07-08, 01:20 AM   #355
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
作者: 麥C 查看文章
都幾好笑
下下都話做唔咩上yahoo/google搵一搵先
我估電腦問題區可以收埋都得哪
常見電腦問題耐唔耐又有人問同一樣野
事實係我諗係上yahoo/google搵案去答人多
你唔想答大可以唔答
我諗你唔出聲唔想答冇人會當你唔存在
除非你要講d野要人當你唔存在

廢話d一句我明就唔會問
搵得到都唔會出post
如果係度睇唔明野唔好係度問
要自己上yahoo去搵先
咁就不如唔出post你地慢慢玩算哪

有眼睇而家這個版仲有幾多人會成日出post就知
問題就係眼見好多問題根本一搵就搵到,但佢地連搵都未搵過
就等同,有條友有手有腳無病無痛,佢只需要行落街轉個彎就可以知道M記個標誌係咩樣
但佢連行都未行,就問︰M記個標誌咩樣架?
無人答佢,又或者有人覺得佢實際見到會最明白,所以同佢講「你落街轉個彎就見到」
呢個人都係明就唔會問,唔通你又要話係唔答佢果班人既錯、仲要大大聲聲話番佢地?

仲有,囉電腦問題區黎做例子明顯唔妥當
根本係個複雜程度、同埋能否靠google就搵到既程度上,儼然果D會比人回「請求Google老師」既問題既複雜程度有好大差距

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線  
舊 06-07-08, 01:22 AM   #356
雷火武
ワールド・エンド

註冊日期: Feb 2005
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
真係點都要我開多句聲
你睇我前文後理,有邊句係叫你入水區?又或者叫你入完水區先講野?
我講緊既係,若然連你自己都承認根本唔熟悉水區、好少入水區
咁你憑咩去評價、去討論水區?
你唔入水區,唔係問題,無人要過你入
有問題既,係你根本對水區唔熟悉、好少入,但就已經對緊水區作評價
的確本來相安無事
但唔係有人講我.我又會入?
唔熟就唔可以評價?咁我唔評價.只講感受.
另我留低壞印象.呢個係我當時既感受

此篇文章於 06-07-08 02:13 AM 被 雷火武 編輯。
雷火武 目前離線  
舊 06-07-08, 01:50 AM   #357
麥C
專業R水吹

PSN  IDmaxcmwong
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
問題就係眼見好多問題根本一搵就搵到,但佢地連搵都未搵過
就等同,有條友有手有腳無病無痛,佢只需要行落街轉個彎就可以知道M記個標誌係咩樣
但佢連行都未行,就問︰M記個標誌咩樣架?
無人答佢,又或者有人覺得佢實際見到會最明白,所以同佢講「你落街轉個彎就見到」
呢個人都係明就唔會問,唔通你又要話係唔答佢果班人既錯、仲要大大聲聲話番佢地?

仲有,囉電腦問題區黎做例子明顯唔妥當
根本係個複雜程度、同埋能否靠google就搵到既程度上,儼然果D會比人回「請求Google老師」既問題既複雜程度有好大差距
問題就係眼見好多問題根本一搵就搵到<---
每個人對電腦同上網技巧都好唔同
好多野你可能會覺得好簡單
但你唔係問問題果個人
有d係你可能覺得簡單到冇人會問的問題
但問果個人真係唔識就係唔識

搵都未搵過同識唔識搵好大分別

好似今日我公司
有個同事上網搵歌
搵唔到
上百度都搵唔到
我話比你知我一搵係google頭5項搵到
我唔係打多佢好多字落去搵
我只係歌名後面加了mp3去搵就搵到
我唔會話我同事蠢同懶
你唔上網搵開野
係唔會唔識點加d字眼上去搵來搵到你真係想要的野

好似你個M記比喻一樣
係唔係轉個灣就係得m記一個招牌先
如果香港係得一個招牌係m字行頭我會支持你論點
係唔係我一轉灣見到果個就一定係m記!?
個問題係幾簡單都好
上網搵係唔係搵出來個答案係你想要果個
google唔會話你知係唔係你想要
只係會答你你搵d字眼有咩結果

就好似我去軍事區同你講我鍾意M82
你估我係想講咩丫
上網搵正常答案我係軍事區講都唔會係nokia部m82
但你知我係講Valmet M82定係barrett m82呢?

重點係人地又冇指明問你
你可以唔答嫁

此篇文章於 06-07-08 02:23 AM 被 麥C 編輯。
麥C 目前離線  
舊 06-07-08, 02:29 AM   #358
Requiem
Senior Gamer

註冊日期: May 2003
睇完個罵戰只係覺得,世上真係好多人以為自己o既諗法就係客觀 / o岩晒~
如果講野之前諗下人地o既感受,呢個topic應該唔會鬧到咁多版,又俾人食花生,何必呢~
Requiem 目前離線  
舊 06-07-08, 03:06 AM   #359
kin~kin
霹靂無敵閃電俠

註冊日期: Dec 2004
引用:
作者: Requiem 查看文章
睇完個罵戰只係覺得,世上真係好多人以為自己o既諗法就係客觀 / o岩晒~
如果講野之前諗下人地o既感受,呢個topic應該唔會鬧到咁多版,又俾人食花生,何必呢~
反白左果句我好認同
kin~kin 目前離線  
舊 06-07-08, 04:04 AM   #360
Oruma
Ultimate Gamer
Beware...

註冊日期: Aug 2004
引用:
作者: ELT 查看文章
"已有專門討論topic, 請集中討論"
新人見到依句真係幾冇瘾
呢個時候就要善用emoticon
例如:

已有專門討論topic, 請集中討論
再加上該topic既link

就錦上添花啦

另外﹐如果要掘舊topic既﹐講多一兩聲"sorry"﹑"謝"或用
大家都會易D接受

畢竟﹐禮多人不怪嘛!

Oruma 目前離線  
舊 06-07-08, 06:54 AM   #361
新堂愁一
Eternal Flame™
男人三寶無樣有

註冊日期: Aug 2002
引用:
作者: 麥C 查看文章
重點係人地又冇指明問你
你可以唔答嫁
大段得濟, 但全文同意
又無人逼你答, 咁睇唔順眼咪咪答囉

同埋就算要提點人已經出過同樣 post/topic
有禮貌些少客氣些少咁同佢講話
"其實同樣topic/post已經出過, 下次可以去邊度邊度討論 " + Link.
而問左 N 次既問題, 嫌煩就咪答, 無人拎槍指住你
好多時唔識就真係唔識
客氣些少:
講多一次個答案 + "不過其實都有好多人問過架啦, 下次可以試下用 google search 下搵唔搵倒先 "

點都好過 "自己問下 google 神先啦" 下話?

如果我果時唔係已經係響呢度有班FD 我已經被嚇走左啦

舊 06-07-08, 07:03 AM   #362
jason_kasim
我愛港女

註冊日期: Jan 2006
3DS Friend Code1590 4655 1072
PSN  IDjason_kasim
引用:
作者: Requiem 查看文章
d人自我意識太強
否則都唔會搞到宜家咁

GBF: 787492(已放棄9成)
乖離:319,113,110 (新坑)

手機課金、影響一生、戒之戒之
jason_kasim 目前離線  
舊 06-07-08, 10:17 AM   #363
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: Oruma 查看文章
呢個時候就要善用emoticon
例如:

已有專門討論topic, 請集中討論
再加上該topic既link

就錦上添花啦

另外﹐如果要掘舊topic既﹐講多一兩聲"sorry"﹑"謝"或用
大家都會易D接受

畢竟﹐禮多人不怪嘛!
冇錯, 同一句說話, 同一個意思, 唔同語氣效果差好遠,
下下攪到罵戰有乜為

真!DC 目前離線  
舊 06-07-08, 10:24 AM   #364
>>>>>劉伯<<<<<
The One
業餘歌手

註冊日期: Apr 2004
PSN  IDlauhenry
XBox Live Gamertaglauchai
善意提醒
惡意怪責

你BUT邊樣?
人地唔知, 寬容D對人啦

舊 06-07-08, 11:49 AM   #365
GAF GGXX團
紅月カレン

其實想講好耐...不過之前廢事出聲~

關於d人開疑似日記式post果時...通常頭1,2個回覆9成係回:日記式topic, 等close之類
第1,2個回覆就叫樓主等close...叫其他人仲點回落去~
老實講,係唔係日記式post 唔係d會員定奪...係由d版主定奪..
唔洗次次好似爭第一咁...爭住出"日記式topic, 等close"依類既廢回覆~

有時,見到d人開topic...內容起碼要半小時至一小時先post到出黎...
一post出黎,唔洗10秒就比人叫等close....你叫d人點敢再開topic?

此篇文章於 06-07-08 11:51 AM 被 91 編輯。
91 目前離線  
舊 06-07-08, 11:58 AM   #366
>>>>>劉伯<<<<<
The One
業餘歌手

註冊日期: Apr 2004
PSN  IDlauhenry
XBox Live Gamertaglauchai
引用:
作者: 91 查看文章

關於d人開疑似日記式post果時...通常頭1,2個回覆9成係回:日記式topic, 等close之類
第1,2個回覆就叫樓主等close...叫其他人仲點回落去~
老實講,係唔係日記式post 唔係d會員定奪...係由d版主定奪..
唔洗次次好似爭第一咁...爭住出"日記式topic, 等close"依類既廢回覆~

有時,見到d人開topic...內容起碼要半小時至一小時先post到出黎...
一post出黎,唔洗10秒就比人叫等close....你叫d人點敢再開topic?
有時我覺得, 呢DTOPIC其實有冇延伸性
可以傾吓
不過有"日記式topic, 等close"依類既回覆
就廢事了

舊 06-07-08, 12:13 PM   #367
圖騰製作中

註冊日期: Dec 2005
引用:
作者: lauchai 查看文章
有時我覺得, 呢DTOPIC其實有冇延伸性
可以傾吓
不過有"日記式topic, 等close"依類既回覆
就廢事了
或者下次善意溫馨提示吧
可能令樓主修改到有討論既地方既~

狼 目前離線  
舊 06-07-08, 01:11 PM   #368
woodlcw
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2006
其實真係有必要整頓下天台.....
咁抽水法都唔使ban.....
woodlcw 目前離線  
舊 06-07-08, 01:38 PM   #369
kin~kin
霹靂無敵閃電俠

註冊日期: Dec 2004
引用:
作者: woodlcw 查看文章
其實真係有必要整頓下天台.....
咁抽水法都唔使ban.....
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=175142&page=4

這個post某人咪又係一樣...

其實件事由版主接手開始, 唔關事0既會員最好唔好講咁多野....
否則好大機會演變成罵戰....

抽人水0既話人抽水, 被抽水0既人俾抽水0既人話抽水....
kin~kin 目前離線  
舊 06-07-08, 01:42 PM   #370
比卡SP
Game Master
祭...

註冊日期: Sep 2003
本人由加入起,對GAF印象都好好
大部份人講野都好有禮貌,而且比較少D為串而串既人
不過大部份人"太團結"既話關係,講野真係要少心D,講錯少少野又令人注意到既話好大件事

舊 06-07-08, 01:58 PM   #371
Q頭
Banned

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDgrave_terry
XBox Live Gamertagwrygrave
this topic like ending of cyber formula ova
Q頭 目前離線  
舊 06-07-08, 02:15 PM   #372
圖騰製作中

註冊日期: Dec 2005
引用:
作者: Q頭 查看文章
this topic like ending of cyber formula ova
即係咩?
嗱,唔好叫我去上Google

狼 目前離線  
舊 06-07-08, 02:40 PM   #373
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: 91 查看文章

以前嚮金登見比較多(等BAM, BAM!!!!), 而家流傳左過黎...........

呢D reply真係會令開topic者好無癮. 其實可唔可以由版主做D野呢?

未至於話出呢D reply就罰(始終好難執法, 你好難界定係善意提醒定係寸人). 但版主見到呢D reply可唔可以del post, 或者再reply話唔鼓勵呢類回覆之類? 總之係去減少有人再出呢D reply.
ahleung 目前離線  
舊 06-07-08, 02:42 PM   #374
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: Q頭 查看文章
唔明...............................

配角終於贏左? 主角終於輸左? or what??
ahleung 目前離線  
舊 06-07-08, 03:49 PM   #375
GUSTAV
The One
poor

註冊日期: Oct 2003
XBox Live Gamertag邊有錢 傻的嗎
首先講一點
水區某d人講既野絕對唔代表成個水區意見
依家好多人見到水區某人成日出去周圍抽水就當左係成個區d人出黎抽水

水區拎周圍topic 黎講的確有 圍內見到d新奇得意既post 拎到吹下水有咩特別.....
基本上唔只水區會咁做其實.....

日記式問題 呢個問題基本上以前gaf仲嚴....見到即close 依家反而仲多左唔close 既....
基本上第一句就回等cost 唔係呢個時代先出現既事
但係以前版主真係有留意d版 做野做得好快
依家大家貴人事忙 得返好少真係有睇住個版(or 淨係睇住自己個版都已經唔得閒) 仲有d版主淨係掛住係第2d版傳教抽水

それが王者の戦いというものだ

此篇文章於 06-07-08 03:52 PM 被 GUSTAV 編輯。
GUSTAV 目前離線  
關閉主題

論壇跳轉

現在的時間是 06:52 AM

手機版 | APP版