Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 05-06-15, 07:14 PM   #926
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: W!LL 查看文章
套劇個演員陣容似大台的台慶劇,
但睇優先版又覺得似係典型搵戲嚟做果類劇情…
唔算太期待。

點解PC48488老到走晒樣的同時,
其他街坊又無走樣的?

《歲月樓情》首集9分鐘優先睇
https://youtu.be/qOZxlwHgpew

舊 05-06-15, 07:22 PM   #927
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

Wii U IDlastwill
3DS Friend Code5241 1873 3778
點jack殺人事件

大乱闘X
WILL 3780-8206-2363
按此看我的3DS Mii
有老任分紙多出可以pm俾我,謝謝
W!LL 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-06-15, 08:43 PM   #928
haha3156
Ultimate Gamer
↓相良宗介(?)↓

註冊日期: Dec 2001
引用:
作者: qhxu 查看文章
陸駿光又死
madam幾分鐘前發動說得,幾分鐘後被點醒一樣走去殺自己媽,妳之前仲話連姦自己既老豆都冇殺到
個細女幅畫好似冇解釋到?
估唔到madam唔殺阿爸,殺阿媽,禁樣殺左阿媽一樣被人拉架.....

看完這幾集驚異世紀同之前的導火線新聞..
梁小冰真是好好戲,而且是美魔女...

林嘉華和唐寧都唔錯,做咩角色都得

舊 05-07-15, 01:36 PM   #929
martinyau1979
God of Gamer

註冊日期: Nov 2005
PSN  IDmartin1979
第七章個故事係未 未完架?

睇到隻鬼襲擊人就完咗.............張靜純點死, 去咗邊都未講.......

你將會被誰抱緊 唱什麼歌哄他開心
我想著天空什麼時候會放晴
地球不曾為誰停一停

martinyau1979 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-07-15, 07:49 PM   #930
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

下, 完架喇???
預告好似見過李雨陽俾菲林吊頸死?
說好的便當王陸生呢

大乱闘X
舊 05-07-15, 07:54 PM   #931
(=v=)b
    ↓青蛙馬沙↓

XBox Live Gamertagnoel lai
Smile

下集預告係第2個故事喎~依個故事做集半~?
唔見左陸生既~!?

任暴雨下 志向未倒下 雨傘是一朵朵的花 不枯也不散
(=v=)b 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-07-15, 08:39 PM   #932
qhxu
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2008
唔係掛,真係得半集?我記得呢隻故仲有其他畫面未出
qhxu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-07-15, 09:03 PM   #933
IDGAF
The One

驚異世紀 #7

點蠟燭果幕突然諗起:「開飯了…」,
之後就有法力轉裝~!

今集居然無陸駿光份的?

似乎係孤島篇已死的角色,係靈異故事入面都一樣要死~!

咦,完了?下集預告係另一個新故事嚟的。
會唔會係孤島篇的藥廠職員知道一講完個故事,
就好大機會被傻佬(自稱燈塔看守員,林嘉華)殺死,刻意唔講晒個故事保命咋?

今集首插曲幾好聽喎~!有HOCC化蝶FEEL~!
好似又係陳詩慧唱的。

此篇文章於 05-08-15 02:00 PM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-07-15, 09:06 PM   #934
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

Hktv面書話請留意下集

大乱闘X
舊 05-08-15, 01:54 PM   #935
qhxu
Crazy Gamer

the god of darkness
舊 05-08-15, 01:56 PM   #936
IDGAF
The One

驚異世紀 #8

說好的陸駿光呢?

攝影師真係好念舊點火都用火柴,
同埋今集係咪紅雙喜火柴贊助?一集出咗兩次的。

惡鬼李帆個墓碑係朋友立的,
我以為劇情會安排果個朋友係相機舖老闆,
佢有嘢隱瞞添,點知一D關係都無。

霍德華議員咪係我阿媽係黑玫瑰出現過的角色嚟,(不過唔同演員做)
乜已經升格到去選市長(特首?)了。

孤島篇,個報復計劃偽咪應該鎖定30年前果班員工呢?
咁對新入職未咬長糧的員工好唔公平o姐…

睇個款老婆應該生咗個生化怪人出嚟先死的吧?

《驚異世紀》第9章 大結局 預告

https://youtu.be/HHHocZhnGUo

舊 05-09-15, 06:17 AM   #937
(=v=)b
    ↓青蛙馬沙↓

Smile

好唔開心囉~無得睇陸生死~

舊 05-11-15, 10:04 AM   #938
qhxu
Crazy Gamer

大結局
原來荒島成個故事都係周俊偉自己幻想出黎
舊 05-11-15, 01:16 PM   #939
碧咸廿三
Game Master
史上最強最勁最型!

註冊日期: Mar 2004
3DS Friend Code0023 0023 0023
PSN  ID碧咸廿三
XBox Live GamertagBECKHAMS23
第八集好似又真係冇陸駿光....

★ 我敢想敢做、我有我超型態度 !!! ★

碧咸廿三 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-11-15, 01:48 PM   #940
martinyau1979

PSN  IDmartin1979
最後一集, 最恐佈, 大逃殺.................

你將會被誰抱緊 唱什麼歌哄他開心
我想著天空什麼時候會放晴
地球不曾為誰停一停

martinyau1979 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-11-15, 01:56 PM   #941
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: qhxu 查看文章
大結局
原來荒島成個故事都係周俊偉自己幻想出黎
夢結局是寫作中最垃圾的結局

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-11-15, 03:46 PM   #942
IDGAF
The One

驚異世紀 #9 大結局

消失的13樓
陸駿光出現在新聞片段…
但用呢個故事做壓縮好似差少少。

孤島篇,
其實係咪應該改名做中年Ken的奇幻漂流,
你鐘意聽有傻佬、畸形人、愛人的版本,
定另一個版本?

藥廠保安無論係邊個版本都一樣咁神,
好似乜都識,乜都都知,乜都記得咁…

舊 05-11-15, 04:46 PM   #943
(=v=)b
    ↓青蛙馬沙↓

Smile

引用:
作者: pet3 查看文章
夢結局是寫作中最垃圾的結局
認同~夢結局好大陸feel~

舊 05-11-15, 07:52 PM   #944
qhxu
Crazy Gamer

呢套又係果D問題
結局唔想老梗唔想比你估到,所以黎個反高潮自以為爆炸性結局
舊 05-11-15, 11:01 PM   #945
kev00269270
Game Master

註冊日期: Apr 2004
我寧願佢正正常常,番去DELETE資料救人都好過依家

睇完仲係一頭霧水,我知你地好想學美劇式OPEN ENDING
但係繼選戰之後又一個失敗ENDING之作
kev00269270 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-12-15, 12:53 PM   #946
qhxu
Crazy Gamer

歲月樓情成日令我諗起第二人生
男主角又有三個好兄弟,又有兄弟反目(?),利用好兄弟,兄弟夫妻不和
主角後生時又有搞大人地個肚,呢邊被搞大既走左佬咁解
舊 05-12-15, 01:49 PM   #947
IDGAF
The One

歲月樓情 #1,
睇完第一集,典型老老土土的倫理劇,
但搵啱演員做出嚟的效果又唔錯喎,
(影后級的鮑姐、視帝級的夏雨、久違了的關寶慧)
掟電視落街、走火警等都拍到港式街坊情懷的。

等等…其實套劇會唔會唔係倫理劇,
係科幻愛情劇嚟?!有UFO的…
如果唐寧個角色係女版都敏俊c…咁套劇咪香港屋邨版來自星星的你。

捉蟲時間(?!) :

根據楊嘉莉(唐寧)份CV,個故事背景現時應該係2013-2014年左右,
(你可以打電話:60703841或電郵:yeungkalei@gmail.com問詳情…)
30幾年前,應該係1983-1984年左右啦。

根據開場警察上門果幕,地點應該係白田邨,
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E7%99%...94%B0%E9%82%A8
白田邨係石硤尾。

咁點解30幾年前球場個黃色垃圾桶係印區域市政局(Regional Council)個logo的(大大個綠色R字)?
但區域市政局係管理新界地區的…
石硤尾應該係市政局(Urban Council)管理的吧?

綠色:區域市政局,粉紅色:市政局

http://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%8D%...94%BF%E5%B1%80
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%B8%...A6%99%E6%B8%AF)

而且區域市政局係1986年先成立,仲遲過郭青文(唐寧)離家出走的時間,
(根據關寶慧的對白,郭青文 1983年失蹤,楊嘉莉 1984年出生)
所以郭青文(唐寧)及蓉姐(鮑起靜)新搬入邨的時候,無理由會出現區域市政局的垃圾桶吧?

此篇文章於 05-12-15 01:58 PM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-12-15, 10:37 PM   #948
Dangerous-boy
D-boy

註冊日期: May 2011
差點俾佢嚇嚫,以為唐寧做黃日華條女;好彩,原來做佢個女
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-13-15, 07:34 PM   #949
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

今集
清水, 泳鏡, 雨遮

大乱闘X
舊 05-14-15, 02:55 PM   #950
IDGAF
The One

歲月樓情 #2

咁串689難怪會唔發牌比HKTV啦…

13年拍落的劇講,水+泳鏡+遮,預言劇嚟o架?

幾鐘意尾段講故事用動畫去表達。

今集回憶過去似係"如果命運能選擇"果套天與地+無間道混合體咁…

青文係外星人定特務嚟,可以反扒手咁厲害的。
(腦內閃過某政府廣告。扒手,我以前做過…所以,我跟你說 :不要給機會扒手)

1982年版的夏雨(譚金成)係咪用咗特技化妝?
睇起嚟個樣都飽滿d咁款,定係視帝的演技真係咁勁。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
TVB 新 APP- GOTV 對付 HKTV? neo2046 手機平板遊戲討論版 5 01-16-14 12:10 PM

現在的時間是 07:08 AM

手機版 | APP版