Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 飲食版

主題工具 顯示模式
舊 07-01-07, 07:51 PM   #1
Master
Insane Gamer

註冊日期: Nov 2006
想煎高級牛扒

因為貴
所以唔能夠失手
想問下有無D萬無一失, 連平時唔煮野的人都可以成功的簡單煎法?
如果無, 咁普通街市的肉店買唔買得到差不多類似的平價牛扒?
等我可以實驗多幾次
Master 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-01-07, 08:21 PM   #2
KIM
Ωmega αlpha™
GAF足球隊金虎拾號

註冊日期: Mar 2002
3DS Friend Code4596 9545 7662
PSN  IDGOUFKING
XBox Live GamertagGOUFKING
引用:
作者: Master 查看文章
因為貴
所以唔能夠失手
想問下有無D萬無一失, 連平時唔煮野的人都可以成功的簡單煎法?
如果無, 咁普通街市的肉店買唔買得到差不多類似的平價牛扒?
等我可以實驗多幾次
百多元至幾百一塊生高級牛排好多地方有~
不過有沒高級技藝~~~~~可能會仲差過茶餐廳水準~

KIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-01-07, 08:42 PM   #3
Designer
Registered User

註冊日期: Feb 2004
睇過1粒鐘真人蘇3仟幾蚊BBQ嗰集就知用靚扒幾乎無難度,洗同腌都唔駛成件燒/煎,加少少鹽同Black Pepper調味,燒/煎封各面鎖住肉汁搞掂,不過要等凍少少等舊肉軟反先食

此篇文章於 07-01-07 08:47 PM 被 Designer 編輯。
Designer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-01-07, 08:52 PM   #4
Norm
God of Gamer
=_="""""

註冊日期: Sep 2002
越高級既牛扒越易搞,由20蚊/100g左右既澳洲,到30-40/100g既美國/加拿大牛以至百幾蚊/100g既和牛都係咁整,就係牛油起鑊猛火每邊前2分鐘(肉眼)左右或3分鐘(西冷)
煎完記住唔好即刻食.放低讓牛扒休息2-3分鐘左右,再加salt & pepper調味就得

舊 07-01-07, 10:09 PM   #5
Master

咁一塊牛扒通常有多少個100G?
我講的高級牛只係指五六十蚊塊果D
而我講想用黎做試驗果D預算係大約十蚊塊

我自己之前都有煎過德國腸
但唔夠用猛火
因為無論加幾多油都係(痴)底
而且猛火的話, 落牛油D牛油都會即刻(弄)
舊 07-01-07, 10:17 PM   #6
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003
引用:

但唔夠用猛火
你有無燒紅隻鑊先至落油...a

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-01-07, 10:18 PM   #7
MR WONG

註冊日期: May 2006
3DS Friend Code0774 4213 6312
PSN  IDalvin
XBox Live Gamertagalvinkk
我自己都有買好一些的牛扒..回來煎...

發覺整好的牛扒....加牛油和少少盬就ok..

因好的牛扒..已有平價牛扒沒有的...肉味...

加太多調味是浪費...再加紅酒就very good..^^
MR WONG 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-01-07, 10:31 PM   #8
Norm
=_="""""

引用:

但唔夠用猛火
一塊牛扒通常300g-400g左右啦
50-60一塊既肉眼其實幾ok啦.....你個鑊夠熱應該唔會痴底....牛油唔會焦吧....十蚊塊既牛扒會好大雪味....同埋冇味...

舊 07-01-07, 11:21 PM   #9
Designer

用專用Skillet
http://www.chefsresource.com/le-creu...let-grill.html
舊 07-01-07, 11:37 PM   #10
Norm
=_="""""

引用:
作者: Designer 查看文章
呢件野要成千蚊喎.....
雖則LECREUSET既煲同鑊真係好正......同埋超重...佢啲平底鑊...我雙手都拎唔起做拋鑊既動作...

舊 07-01-07, 11:46 PM   #11
Master

我記得以前整爆谷
係用銀色果D煲
咩都唔落係咁燒佢
會發出一陣臭味(我諗咁就叫紅掛?)
覺得唔可以再等就落牛油
跟著就(弄)左

十蚊塊係用黎練習者....

上面隻超重鑊我都係實惠見過幾次
而且唔只用黎煎牛扒的鑊
連煮其他野的煲都係超重
唔知咁重有咩用呢?
舊 07-02-07, 12:22 AM   #12
Norm
=_="""""

引用:
我記得以前整爆谷
係用銀色果D煲
咩都唔落係咁燒佢
會發出一陣臭味(我諗咁就叫紅掛?)
覺得唔可以再等就落牛油
跟著就(弄)左

十蚊塊係用黎練習者....

上面隻超重鑊我都係實惠見過幾次
而且唔只用黎煎牛扒的鑊
連煮其他野的煲都係超重
唔知咁重有咩用呢?
其實你燒紅左隻鑊....放舊牛油落去廿秒左右就放塊牛扒落去就得.....

你去實惠應該唔會見到LE CREUSET呢個牌子既鑊吧....一個水煲都要幾舊水....佢係用一種叫搪瓷既物料做....所以非常重,呢種物料傳導性好低....所以散熱好慢,就算熄左火好耐,佢都會維持熱度一段好長既時間....用嚟炆野一流...我屋企就成日用嚟炆野食....

舊 07-02-07, 01:08 AM   #13
二伍

我個鬼佬朋友話佢會雪番幾日先會整黎食
二伍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-02-07, 01:13 AM   #14
啤梨王子
The One
過氣萬人迷

註冊日期: Mar 2003
PSN  IDPear_Prince
引用:
睇你topic...仲以為你係煮起碼百零二百蚊塊既牛扒
點知

其實煮牛扒真係好簡單....落牛油
每邊煎大約2-5分鐘(視乎牛扒厚薄)
跟住要咩調味or汁就自己搞

Waiting around for somebody to change your life for you is a loser's game.
If you want a great friend, you've got to be a great friend; if you want a great partner,you've got to be a great partner.
啤梨王子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-02-07, 08:43 AM   #15
Norm
=_="""""

引用:
作者: 二伍 查看文章
我個鬼佬朋友話佢會雪番幾日先會整黎食
唔洗啦...因為喺香港買到既已經係雪左幾個月既貨.....如果你喺街市買就要雪...

舊 07-02-07, 10:40 AM   #16
daimonster
Senior Gamer

註冊日期: May 2005
首先要有平底鑊, 自己做法係

牛扒煎前5分鐘落鹽同黑胡椒醃
大火燒紅個pan, 然後放牛油, 開始出煙放牛扒
放牛扒煎封後較細少少火每邊煎2-3分鐘視乎生熟
牛扒離鑊後肉汁加少少鹽, 黑胡椒同紅酒做Gravy
daimonster 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-02-07, 11:16 AM   #17
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003
牛扒係不宜用鹽醃...
因為鹽會令肉質變"實"...

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-02-07, 05:26 PM   #18
Master

引用:
作者: Norm 查看文章
唔洗啦...因為喺香港買到既已經係雪左幾個月既貨.....如果你喺街市買就要雪...
肉唔係越新鮮越好的嗎?
點解新鮮肉反而要雪一雪佢?
舊 07-02-07, 07:40 PM   #19
daimonster

註冊日期: May 2005
引用:
作者: Busconcamp 查看文章
牛扒係不宜用鹽醃...
因為鹽會令肉質變"實"...
多謝指點, 知道用鹽會"拿實"D肉所以只稍醃一下幾分鐘, 下一次又唔用鹽試下....
daimonster 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-02-07, 07:51 PM   #20
Norm
=_="""""

引用:
肉唔係越新鮮越好的嗎?
點解新鮮肉反而要雪一雪佢?
好似叫咩dry aged.......
話時話..今晚屋企又煎牛扒...

舊 07-03-07, 08:25 PM   #21
Milkshake

註冊日期: Jun 2003
邊到可以買到around 60-80hkd?

Xbox360 2000HKD 等候中
PS3 below 1500HKD 等候中
Milkshake 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-03-07, 08:33 PM   #22
肥陸行鳥
Eternal Flame™
↓壓倒的存在感

註冊日期: Jul 2002
3DS Friend Code4957 2283 8472
PSN  IDelfultima
XBox Live Gamertagelfultima
引用:
作者: Norm 查看文章
好似叫咩dry aged.......
話時話..今晚屋企又煎牛扒...
好似話會令蛋白質分解(唔記得叫乜野酸),會令味道更好

村名: ペンキン
特產: 橙
肥陸行鳥 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-03-07, 09:05 PM   #23
Norm
=_="""""

引用:
作者: Milkshake 查看文章
邊到可以買到around 60-80hkd?
60-80.....大啲既百佳或者sogo/jusco又或者city super

舊 07-03-07, 09:28 PM   #24
Norm
=_="""""

同埋食牛扒...芥末好重要....除左傳統既coleman英式芥末之外...我介紹大家試下法國既honey dijon mustard...佢係甜甜地...點牛肉一流

舊 07-03-07, 10:01 PM   #25
Designer

http://motor.atnext.com/moPrintContent.cfm?article_ID='%23%3C'8POO%25!P%20%20%0A&CAT_ID=18

所 謂 D.A. ( Dry-Aged ) , 中 文 譯 作 乾 熟 成 , 是 一 種 牛 扒 自 然 發 酵 的 過 程 。早 在 19 世 紀 時 , 美 國 西 部 牛 仔 就 懂 得 用 這 技 術 來 保 存 及 發 酵 牛 扒 。 簡 單 來 說 , 就是 牛 隻 經 過 屠 宰 之 後 , 肌 肉 因 失 去 養 分 供 應 而 收 縮 及 繃 緊 , 形 成 肉 質 變 韌 。 所 謂 D.A. , 就 是 將 牛 扒 吊 在 攝 氏 0-3 度 的 環 境 中 , 讓 它 自 行 產 生 酵 素 , 把 組 織 溶 解 。 D.A. 過 的 扒 , 水 分 會 流 失 , 體 積 縮 小 , 顏 色 亦 會 變 得 暗 啞 , 但 肉 質 卻 會 較 新 鮮 的牛 扒 更 加 軟 嫩 , 甘 香 醇 厚 。
這 神 奇 的 形 容 , 勾 起 他 無 限 的 好 奇 , 心 想 難 道 世 上 真 的 還 有 人 懂 得 這 種 古 老的 技 術 , 可 叫 牛 扒 更 甘 香 更 嫩 滑 ? 1999 年 一 個 晚 上 , 為 解 開 心 中 謎 團 , John 二 話不 說 , 直 飛 美 國 芝 加 哥 , 走 進 這 書 本 故 事 發 源 地 Smith & Wollensky 餐 廳 , 叫了 一 客 D.A. 安 格 斯 頂 級 牛 扒 。 不 試 則 已 , 一 試 難 忘 , 那 經 D.A. 的 牛 扒 , 甘 醇 軟 滑, 油 香 悠 長 , 實 非 一 般 牛 扒 可 比 擬 , John 於 是 央 求 餐 廳 經 理 提 供 屠 宰 場 的 聯 絡 方法 , 最 終 都 不 得 要 領 。 但 他 堅 持 不 放 棄 , 厚 面 皮 的 光 顧 了 一 次 又 一 次 , 直 至 最 後 連 侍 應 都 混 熟 了 , 結 果 就 是 從 侍 應 口 中 , 探 到 屠 宰 場 的 電 話 和 地 址 。
「 原 來 全 個 美 國 淨 係 得 兩 間 小 型 屠 宰 場 會 幫 人 做 D.A. 工 序 , 一 間 東 岸 叫 Allen Brother's , 一 間 西 岸 叫 Sierra 。 於 是 我 立 刻 聯 絡 , 由 於 兩 間 廠 主 都 係 猶 太 人 , 猶 太 人 做 生 意 格 言 是 有 錢 一 定 賺 , 所 以 好 快 就 傾 掂 合 作 。 」 John 興 奮 地 說 。

論壇跳轉

現在的時間是 03:37 AM

手機版 | APP版