Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 05-08-17, 12:54 PM   #1
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
Smile This Town Needs Guns

http://hk.apple.nextmedia.com/realti...70508/56664346

引用:
【掃Band界紅館】英國樂隊疑當黑工 入境處查Hidden Agenda爆衝突

多次被逼遷的音樂表演場地Hidden Agenda(HA),昨晚邀請英國樂隊在觀塘鴻圖道一工廠大廈單位內表演時,懷疑樂隊沒有按法例申請工作簽證,遭入境處人員放蛇冚檔,爆發衝突。昨晚11時許,音樂會進行期間,入境處「放蛇」的職員表露身份採取行動,帶走樂隊及負責人。期間雙方發生衝突,互相推撞情況混亂,要警方介入控制場面。3名場地負責人及職員,涉嫌阻礙公職人員執行職務及普通襲擊被捕,一名入境處職員受傷送院。

Hidden Agenda昨晚在鴻圖工業大廈地下一個約3千呎的單位舉行音樂會。參與的包括英國樂隊This Town Needs Guns(TTNG)、Mylets及本地樂隊Emptybottles。時間由昨晚8時至11時,收費220至380元,當時場內有百多名觀眾。

接近音樂會尾聲,場內的入境處人員突然表露身份採取行動,指樂隊簽證有問題,場地負責人涉嫌聘請黑工,要求帶走各人。姓許的場地負責人拒絕,各人與入境處職員爭辯,有人起哄,情況混亂。入境處職員報警求助。

警員到場後通知上鋒增援,約30名警員帶備盾牌及警犬到場,進入會所控制場面及協助入境處調查,氣氛緊張。許報稱受傷,一度坐在工廈停車場位置的地下,經一番勸解才登上警車。立法會議員譚文豪到場了解事件,並隨同許到警署。

涉案的英國樂隊TTNG等,全部被入境處職員帶走。警方經調查後稱,許及兩名姓李﹝27歲及36歲﹞男職員涉嫌傷人及妨礙公職人員執行職務被捕。事件中一名入境處男職員遇襲受傷,需送院治理。。

Hidden Agenda 在其facebook 專頁上表示,入境處職員放蛇,指樂隊簽證有問題,場地負責人涉嫌聘請黑工。

Hidden Agenda一向有「獨立音樂界紅館」之稱,是過去8年最為人熟悉的音樂表演場地, 舉辦過數百場演出,一提起HA,band友無人不知,不少街外人亦略有所聞 ,去年5月第三度被逼遷後,負責人透過眾籌及領取食物製造廠牌照,再以外賣cafe形式重開。

至今年3月,政府再派員向HA表示「唔希望你哋再經營落去」,食環署職員甚至出動「卧底」,花錢購票進場觀看表演「搜證」,並指該做法是「有需要」,多名警員亦到場,事件最終由食環作出口頭警告了事。

HA負責人許仲和(阿和)曾表示「我覺得一唔做,就代表輸咗。」他認為現行的工廈條例過時,政府唔檢討政策,卻一味對工廈內的藝術工作者窮追猛打,不僅HA,許多用作文化創意的工廈單位,都曾收到地政署的警告信。
一般我都唔講咩大家都有錯, 各打五十板.

但呢個假 AC comment 又有 d 道理

引用:
Carrie Lee
大家冷靜少少
今次係雙方都有錯架!
首先你係有賣飛,觀眾買飛入場睇音樂show, 而班演唱者冇任何簽證或證明文件,當然要拉啦;第二,用食物製造廠牌照去非法搞音樂會,萬一有乜嘢事,火警或者人踩人保險都唔會包,聽音樂唔係大晒,唔好再講咁多歪理。

至於政府,把口成日都話要為啲藝術工作者俾個地方佢哋,但係又不斷打壓工廈的工作者,要滿足到防火條例唔係一件難事,問題就係你唔再去活化工廈,咁啲無良商人就會不斷咁樣一層湯幾十鋪頭,佢哋會覺得邊有咁易火燭或有意外,至於藝術工作者要搵食架嘛,只有工廈的租金佢哋先至可以承受得起,政府必須檢討活化工廈嘅重要性!

讚 · 回覆 · 2 · 42分鐘
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-08-17, 03:12 PM   #2
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
班海關點解突然做佢o地?有人報串?

其實如果prove到無收報酬純表演會唔會無事?

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-08-17, 04:34 PM   #3
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

唔係海關 (Custom), 係入境處 (Immigration)

British Citizen 去香港係免簽證, 所以唔存在"演唱者冇任何簽證"既問題.

我諗同你講一樣, 證明無收報酬純表演就得.

如係場地問題, 先會係海關/食環出手.

此篇文章於 05-08-17 04:37 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 05-08-17, 07:44 PM   #4
D.SANJI
God of Gamer

註冊日期: Jul 2002
聽音樂唔係大哂 但係HA呢個場無20年都有10年
呢10年每年都有去入紙搞改用途 次次幾個部門就打tikitaka互傳
去到早2年 索性搞餐廳玩live show

我唔係好明呢個carrie有無理解過件事
然後一句就插哂2邊

好啦 你政府玩tikitaka同時仲要搞搞震

如果香港人仲係維持住所有野都一定跟法例做
咁就唔好係街邊篤魚蛋 唔好用uber啦
D.SANJI 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-08-17, 08:34 PM   #5
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

臭蟲論丫嘛, 識丫, 支那人辯論技巧之一

permit/license 野我都做過唔少, 做足程序有乜問題 ? 又唔係叫你守 d 咩地鐵站唔遵講粗口 or 帶樂器要登記.

有人唔跟程序, 你又唔跟程序, 俾人捉就臭蟲論.

支持文化發展, 我撐.
改例, 我撐.
捉支那假和尚,我撐. (順使提埋, 抄低紙幣 No., 俾左佢先再報警, 話有人非法籌款, 要攞 file no.)
捉支那菜街雞鴨團, 我撐.
玩臭蟲論, 我就唔撐.
舊 05-08-17, 09:57 PM   #6
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

2017-05-08 / by martinoei 黃世澤

hidden agenda 變國際事件,點解林鄭月娥同梁振英都未肯收手?

hidden agenda 被冚檔事件,依家變成咗國際事件,除咗BBC報咗,連日本素人之亂嘅作者亦呼籲聲援,不單令 hidden agenda live house 呢次一戰成名,而且同時將香港官商勾結嘅核突食相一次過暴露出嚟。

hidden agenda 點樣阻住林鄭月娥搵食

由於冚 hidden agenda 太核突,一次過激起市民同國際社會反應,我估,其實香港政府班官未必唔知道,呢單嘢會引發關公災難,不過明知會搞出關公大災難都要搞出事嚟,林鄭月娥同梁振英死都唔收手,起動九龍東呢個林鄭月娥做發展局局長期間搞出嚟嘅項目至為關鍵,而土共左報《香港商報》2015年9月14日嘅報導,就咁講:

引用:
港府於2011年宣布「起動九龍東」計劃後,旋即吸引一班發展商爭先在區內「插旗」,區內多幅商地的推出均引爆「搶購潮」。今年5月截標的九龍灣祥業街項目,就引發以長實及新地等為首的本土派,與越秀、世房等中資財團間的大混戰,反映該區商廈已成兵家必爭之地。
成個起動九龍東,係要將 hidden agenda 所在地區搞成所謂第二個CBD,所以 hidden agenda 一定要死,特別涉及中國資本地產商世越同越秀嘅利益,你話點可能唔要 hidden agenda 死至得,只不過,娛樂界班友好明顯成班友亦有份食起動九龍東嘅大茶飯:
引用:
以演藝界名人為例,「樂壇天王」劉德華及著名導演陳可辛可謂早着先鞭,前者於2011年豪擲6600萬元購入九龍灣「億京中心」一單位,後者則在同年斥資約3300萬元入手觀塘「萬兆豐中心」中層相連單位,涉及面積分別約4065及2096平方呎,呎價達5475及5085元。

近期,著名監製蕭潮順及歌手余文樂亦「前後腳」入市,前者以460萬元「鎖定」億京駿業街「中海日升中心」的447方呎樓上舖,後者則重搥逾2000萬元,承接同廈實用面積約1715平方呎的高層戶,反映演藝界同樣青睞九龍東的發展,該區他日或成為演藝界名人物業投資的熱門地點。
一睇番晒啲利益關係,明晒,真係沒有最PK,只要更PK,似乎真係有 hidden agenda 果個係梁振英同林鄭月娥。
舊 05-09-17, 09:35 AM   #7
Eclair
Game Master
俺はMだ

註冊日期: Aug 2004
紅燈過馬路都係犯法架
如果有個酒楼伙記紅燈過馬路比人捉到
又話政府打撃飲食業?

今次個Case 九成有人報串啦

宮本武蔵、頼光ママ、シェヘラザード、水着ネロ、土方歳三
、マーリン、刑部姫、アビゲイル、葛飾北斎、ジャンヌ・ダルク(オルタ)

不過真愛係マリー
Eclair 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-09-17, 10:31 AM   #8
Eking
God of Gamer

註冊日期: Feb 2006
<至於政府,把口成日都話要為啲藝術工作者俾個地方佢哋,但係又不斷打壓工廈的工作者,要滿足到防火條例唔係一件難事,問題就係你唔再去活化工廈,咁啲無良商人就會不斷咁樣一層湯幾十鋪頭,佢哋會覺得邊有咁易火燭或有意外,至於藝術工作者要搵食架嘛,只有工廈的租金佢哋先至可以承受得起,政府必須檢討活化工廈嘅重要性!>

政府未做野=你可以自己亂黎? 根本就係主辦單位想用最低成本賺最多錢吧, 點解一定要去工廈...由頭到尾咪又係因為錢

舊 05-09-17, 11:03 AM   #9
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: Eclair 查看文章
紅燈過馬路都係犯法架
如果有個酒楼伙記紅燈過馬路比人捉到
又話政府打撃飲食業?

今次個Case 九成有人報串啦
之前都搞左佢地幾次, 唔洗有人報, 係要做佢都自動自覺啦

引用:
作者: Eking 查看文章

政府未做野=你可以自己亂黎? 根本就係主辦單位想用最低成本賺最多錢吧, 點解一定要去工廈...由頭到尾咪又係因為錢
唔去工廈真係唔知仲可以去邊.

唔賺錢, 班友仔傾家蕩產, 做得幾場, 臨收檔俾新假期毒果採訪下, 乜乜隱世文青物物, 咁好唔好?

搞音樂, 為興趣, 順便搵食姐, 唔係要做聖人做善事, 果 D 留俾東華三院啦

此篇文章於 05-09-17 02:26 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 05-09-17, 11:27 AM   #10
kev00269270
Game Master

註冊日期: Apr 2004
下次叫佢地去外國試下唔拎working visa做野睇下會點先再嘈啦

正苦部門各自為政又唔係第一日
唔知點解個Point從來都唔係個visa身上
而係一開始就話打壓音樂人
kev00269270 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-09-17, 11:40 AM   #11
Eclair
Game Master
俺はMだ

註冊日期: Aug 2004
換個角度...係香港nisong都算係小眾野架
我又未聽過有主辧單位唔去申請個工作簽証就叫人黎囉

引用:
作者: kev00269270 查看文章
下次叫佢地去外國試下唔拎working visa做野睇下會點先再嘈啦

正苦部門各自為政又唔係第一日
唔知點解個Point從來都唔係個visa身上
而係一開始就話打壓音樂人
因為有某部分人不論是非反政府都係最優先w
一切都係社會既錯政府既錯
我一定無錯!(自我感覚良好)

再換下呢隊唔係英國楽隊係中國楽隊(え!?)
可能無人話打壓音樂人
仲拍晒手掌話打撃黒工有理

宮本武蔵、頼光ママ、シェヘラザード、水着ネロ、土方歳三
、マーリン、刑部姫、アビゲイル、葛飾北斎、ジャンヌ・ダルク(オルタ)

不過真愛係マリー

此篇文章於 05-09-17 11:59 AM 被 Eclair 編輯。
Eclair 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-10-17, 02:30 PM   #12
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

Narziss Tang
4hrs

我不假設了,今日五月天來港一樣搞唔足Working visa,我很期待群眾和政府的反應如何。
由手機版發出
舊 05-17-17, 05:05 PM   #13
kev00269270
Game Master

註冊日期: Apr 2004
引用:
【星島日報報道】Hidden Agenda今日在專頁發文稱,芬蘭樂隊Insomnium以及澳洲金屬樂隊Orpheus Omega被入境處在深圳灣關口扣留30分鐘。Hidden Agenda稍後表示,今晚的表演將會取消。

Hidden Agenda在下午近4時發帖文說:「今晚樂隊唔上得台,連朋友交流會都唔得,因為入境處要佢哋簽生死狀先俾佢哋入境,唔係就即時遣返。」又將主題標籤設定為暴政,以表不滿。

位於觀塘工廠大廈的表演場地Hidden Agenda,本月初有入境處人員要求進場查核是否有人「聘黑工」,引起軒然大波。據悉,Hidden Agenda為避免再起風波,已將今晚的表演改作私人活動。
原來旅遊簽證唔可以做野係暴政

仲唔快D去建議修改乜野人都黎得香港
入左境就做乜都得
kev00269270 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-17-17, 11:23 PM   #14
2dn
Crazy Gamer
趁熱影

註冊日期: Jul 2005
話佢暴政唔係話旅遊簽證做唔做得野,而係玩針對到咁既地步吧。
佢地唔係唔願意申請工作簽證,而係個特衰正苦針對HA響工廈攪場地,全面封殺下,無公眾娛樂場所牌照就乜證都唔會批。
工廈唔得,唔知HA佢地有無諗過去新界鄉村或離島落腳,我亦唔知哩d地方可唔可以做表演場地。
你特衰正苦睇唔起獨立音樂(甚至娛樂)唔想攪,又怕工廈出意外孭鑊,咪輕輕幫手聯絡睇下邊條村想發展下,請HA過去租地自己玩囉。
上面有人講最低成本賺最多既錢...最低成本蝕最少既錢比較貼近現實吧?

舊 05-18-17, 07:59 AM   #15
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: Eclair 查看文章

因為有某部分人不論是非反政府都係最優先w
一切都係社會既錯政府既錯
我一定無錯!(自我感覚良好)

再換下呢隊唔係英國楽隊係中國楽隊(え!?)
可能無人話打壓音樂人
仲拍晒手掌話打撃黒工有理
換個角度,你要問下 d 人點解咁憎中國人
由手機版發出

此篇文章於 05-18-17 09:30 AM 被 歌絲˙暮斯 編輯。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[西片] PAPER TOWN (2015) david 電影版 0 07-17-15 01:46 PM
[西片] THE TOWN IDGAF 電影版 4 01-30-11 03:25 PM
[Wii] Cheerful Town neo2046 電視遊戲討論版 1 10-06-07 09:25 AM
[CW21][G2]飛燕個人誌GUNS-MAID 2 、 Dollfie Dream襟章 及GUNS-MAID 1再版 (2/24 精品+1) 飛燕 Cosplay同人MIX討論區 44 02-27-06 10:34 PM
GBA Down Town熱血物語 討論區 neo2046 手提遊戲機討論版 139 09-22-04 09:30 AM

現在的時間是 09:20 PM

手機版 | APP版