Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 03-13-16, 10:15 PM   #51
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
我相信人腦有好多潛能未發掘,甚至某方面比電腦優勝

但最大問題係現時對大腦既認知,佢既潛能真係潛.....

舊 03-13-16, 10:20 PM   #52
HM
God of Gamer

註冊日期: May 2007
其實今次最恐怖既係...
今次部AI會自己學習,吸收資訊,掌握經驗,諗埋學到既野有無用,識篩選資訊,分析之後判斷
已經係人類既學習模式
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-13-16, 10:33 PM   #53
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
引用:
作者: HM 查看文章
其實今次最恐怖既係...
今次部AI會自己學習,吸收資訊,掌握經驗,諗埋學到既野有無用,識篩選資訊,分析之後判斷
已經係人類既學習模式
如果俾佢連接網上世界學習就同果堆ai戰爭科幻片一樣

舊 03-13-16, 10:41 PM   #54
Freddy
博麗神社信徒

註冊日期: Dec 2001
引用:
作者: qhxu 查看文章
識圍棋既話78手真係神之一手
我呢D唔識圍棋既真係唔識睇
其實李世石果步都諗左好耐
重溫一下第78手
https://youtu.be/yCALyQRN3hw?t=3h10m
黑子中路圍住有優勢
如果白子中路突圍唔到就bye bye
果步可以話令白子係中路突圍存活既關鍵

不過其實到後段雙方都係50 50
Alpha Go明顯想張個差距拉開
搞到行埋D蠢棋, 令到收官收得唔好
最後輸埋

一個十分喜歡 東方 系列的Fans
棋局幻無常,智者樂其中
任天堂大亂鬥 FC: Freddy/FRED/2105-8095-6543

少女祈禱中....
Freddy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-13-16, 10:49 PM   #55
小嘉
The One

註冊日期: Jan 2002
引用:
今次就算係3:2,再多一年就5:0架啦
已經有人建議考慮下要制約AI,唔係AI一同人類戰爭的話,人類必敗...
這也是 AlphaGo 自去年10月以 5:0 戰勝歐洲圍棋冠軍樊麾後,首次在對奕中向人類「投降」。

一早已經5比0左
而家係叫嬴番1次
已經係進步

另笑話一則

中國網民今日熱烈討論這個話題,其中有人撰文戲稱:「麻將至少十種規則對應這個變化。例如,阿法狗(AlphaGo)剛剛擺了一幅標準的拷碼牌,你突然說老子這盤清混碰;阿法狗剛剛想玩上海麻將,你突然說老子這盤是成都麻將二五八做槓的……注意了!圍棋是一種玩法下的10的172次方變化;而麻將是多種玩法下的1736978種變化!這對於數據的設置、運算來說是一個全新的考驗,它不是一個量變增加的問題,是質變不停更替的問題。」
小嘉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-13-16, 11:00 PM   #56
Tano
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
有冇人計2人圍棋變數大定4人麻雀變數大?

3人對AI應該會幾好睇……

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-13-16, 11:03 PM   #57
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk
運氣既野,變數你話幾大?

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-13-16, 11:21 PM   #58
HM

引用:
作者: 小草 查看文章
如果俾佢連接網上世界學習就同果堆ai戰爭科幻片一樣
如果唔及早預防,電影真係可能變成現實
公平條件下,人類而家係無野贏到AI
一樣都無

同埋呢種計算能力同思考能力
好有可能用係戰爭上
舊 03-13-16, 11:31 PM   #59
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
咁人其實都贏唔到計數機
Ai都只係一種工具
本身唔可怕
係睇用佢既人點用
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-13-16, 11:46 PM   #60
Tano
嫑憅

其實所謂預防都離不開制定法律/公約之類

科技嘅嘢一般人普遍享用不到的話其實得個知字……

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
舊 03-13-16, 11:49 PM   #61
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
乜高科技過一段時間都會直接間接民用化喇
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-14-16, 12:23 AM   #62
HM

引用:
作者: 真!DC 查看文章
咁人其實都贏唔到計數機
Ai都只係一種工具
本身唔可怕
係睇用佢既人點用
由手機版發出
會變成電影果種情況,AI就已經唔再係單純一件工具了
而且無人保證呢項技術發展落去唔會出現有類似人類咁既思考方式甚至感情

引用:
作者: Tano 查看文章
其實所謂預防都離不開制定法律/公約之類

科技嘅嘢一般人普遍享用不到的話其實得個知字……
限制佢思考咁樣?
舊 03-14-16, 12:28 AM   #63
Nicklaus
Crazy Gamer
二クラス

註冊日期: Dec 2004
其實個program都只係計數者, 大家已經FF到電影橋段咁...

當然我都覺得係讓round
Nicklaus 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-14-16, 01:01 AM   #64
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
一路都話佢專登輸先會覺得意外(假設唔係人為)

舊 03-14-16, 01:14 AM   #65
1q1q1q
Game Master

註冊日期: Apr 2003
引用:
作者: Nicklaus 查看文章
其實個program都只係計數者, 大家已經FF到電影橋段咁...

圍棋雖然變化大, 但所有既可能性, 都仲預計到.
現實生活既變化係冇限.

1q1q1q 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-14-16, 01:19 AM   #66
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDAnimeTheme
其實差唔多局局都有陰謀論, 一開始又話有協議唔打得劫, 而家又話ALPHAGO讓ROUND.

或者咁講, 而家ALPHAGO都未去到話真係可以BRUTE FORCE計晒所有可能性黎絕對屈機(相信可見將來都做唔倒), 咁如果純粹計機率的話, 雖未至於無敵但我估ALPHAGO贏面始終比人類對手大(而且長遠計只會越黎越高), 除非有人發現ALPHAGO有任何有發則可依嘅弱點, 例如先前有人估ALPHAGO會盡力避免打劫情況出現

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!
YHW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-14-16, 09:37 AM   #67
Tano
嫑憅

引用:
會變成電影果種情況,AI就已經唔再係單純一件工具了
而且無人保證呢項技術發展落去唔會出現有類似人類咁既思考方式甚至感情

限制佢思考咁樣?
斷電熄燈就得啦

其實都係比制造商睇

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
舊 03-14-16, 09:41 AM   #68
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
引用:
作者: Tano 查看文章
斷電熄燈就得啦

其實都係比制造商睇
災難片話我知要斷佢電好難

舊 03-14-16, 10:06 AM   #69
Tano
嫑憅

引用:
作者: 小草 查看文章
災難片話我知要斷佢電好難
科幻片同災難/人禍片
人越大越唔識分

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
舊 03-14-16, 10:08 AM   #70
Terry仔

註冊日期: Feb 2003
如比起贏棋,識讓round 哩part 更難
Terry仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-14-16, 10:13 AM   #71
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: Terry仔 查看文章
識圍棋的人不是說了不是讓嗎?

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-14-16, 10:14 AM   #72
小嘉
The One

註冊日期: Jan 2002
所以要整洛克人
小嘉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-14-16, 10:17 AM   #73
Tano
嫑憅

引用:
作者: Terry仔 查看文章
但棋盤上接近所有可能性/套路都齊章之下

其實連和局也可以是計算範圍之內?

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
舊 03-14-16, 10:25 AM   #74
HM

引用:
作者: Nicklaus 查看文章

佢已經唔單單係計數咁簡單
識思考識學習,已經有類似人類既能力
舊 03-14-16, 10:26 AM   #75
Eclair
Game Master
俺はMだ

註冊日期: Aug 2004
打機都有Easy/Normal/Hard/Expert
可能頭幾日打緊Expert
第4日打緊Hard

宮本武蔵、頼光ママ、シェヘラザード、水着ネロ、土方歳三
、マーリン、刑部姫、アビゲイル、葛飾北斎、ジャンヌ・ダルク(オルタ)

不過真愛係マリー
Eclair 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
跪求AI高手.. boycym 手機資訊/電腦軟硬討論 13 03-19-08 10:50 AM
AI 排版問題 湯馬 c 盤旋 手機資訊/電腦軟硬討論 8 02-16-08 11:56 PM
AI圖~ Areios Cosplay同人MIX討論區 15 03-14-05 11:39 PM
peral AI 其卵 電影版 31 11-22-04 11:25 PM
同AI對話.. kotoko_001 ~清談館~ 8 05-12-04 01:07 AM

現在的時間是 02:48 AM

手機版 | APP版