Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 12-04-13, 07:18 PM   #1
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
[whats乜,賊噏]2017行政長官及2016立法會產生辦法諮詢文件

http://www.2017.gov.hk/tc/consult/document.html

歡迎(?)討論(?)

此篇文章於 10-07-14 12:01 PM 被 亍 ◣ 編輯。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-04-13, 07:19 PM   #2
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

相關網頁

======================================
和平佔中
http://www.oclp.hk/

===============

港大:港人講普選
http://designdemocracy.hk/?lang=tw
港大法學院設網頁 釋普選詢網民
http://thehousenews.com/politics/%E6...6%B2%E6%B0%91/

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。

此篇文章於 12-04-13 07:25 PM 被 亍 ◣ 編輯。
舊 12-04-13, 07:21 PM   #3
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

校工有野講

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
舊 12-04-13, 07:43 PM   #4
Hunter
God of Gamer

註冊日期: Jan 2002

無得 qp , 搞錯

留言都BAN埋, 仲話有商有量

Hunter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-04-13, 10:50 PM   #5
KENSNAKE
Ultimate Gamer
╮(╯_╰)╭

註冊日期: Feb 2005
有商有量,做戲一場.
KENSNAKE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-04-13, 10:55 PM   #6
再生

註冊日期: Feb 2004
有商、有梁
無我地份

舊 12-04-13, 11:32 PM   #7
23條
Junior Member

註冊日期: Jan 2013
引用:
作者: Hunter 查看文章

無得 qp , 搞錯

留言都BAN埋, 仲話有商有量
好明顯係得個 「男女男」 字!
23條 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-13, 01:21 AM   #8
字智波班

註冊日期: Dec 2013
個人意見

普選方案.

需要保皇黨. 民主派達成共識.

咁件事. 先有轉機.

保皇黨應該實事求是.

不可盲目支持特首. 中央.

要如實反映民意.

(我意思是. 仿間的民意調查.)

民主黨. 亦不要盲目. 攻擊特首. 或中央.

適當時. 要支持政府施政.

當大家放下底線.

相信可以商討出一個. 民間接受. 同時中央亦可放心的方案.

其實. 中央不必擔心太多.

就算長毛被選中.

中央亦可以不任命.
字智波班 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-13, 01:26 AM   #9
字智波班

社民連. 人民力量. 相信中央是不會接受的.

我反而想 民主派. 有機會做候選人.

如果有得全民投票. 當選機會很大.
舊 12-05-13, 02:50 AM   #10
Rance
The One
ガハハ

PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
選選選選,成個所謂選舉都係馬騮戲
對呢台馬騮戲有期望唔係痴線就係傻O既...
球證, 旁證, 委員會, 主席, 保安全部都係自己人,點同佢鬥
選完個人出黎只係可以做傀儡,點選搵邊個選有分別?

舊 12-05-13, 10:09 AM   #11
機動盜賊首領-電

註冊日期: May 2002
PSN  IDgutscharm
哦~~,原來你哋想要公民提名.唔要功能組別?
咁就無公民民提名,留返功能組別啦.

機動盜賊首領-電 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-13, 10:22 AM   #12
ヨコ男
てっぺんとるぞー!

註冊日期: Mar 2004
3DS Friend Code3050 8711 4125
PSN  IDCTLCCF
XBox Live Gamertagotakuyoko jp
引用:
作者: 再生 查看文章
有商、有梁
無我地份
政府d口號真係正到無得頂

無教徒貼既?
琴日有幸聽到聽笑死我

自己中過ぎてマジ無いわ、理解力無くてしんどいわ
思い出せデリカシー、嫌いじゃないけどうっとうしい!!!」

此篇文章於 12-05-13 10:31 AM 被 ヨコ男 編輯。
ヨコ男 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-13, 11:25 AM   #13
david
The One

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: 再生 查看文章
有商、有梁
無我地份
完場。

NEXT~~~

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-13, 11:47 AM   #14
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

PSN  IDhigurash66442088
連台灣都有反對黨人做市長啦,真係俾班友吹漲

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-13, 01:34 PM   #15
緋村 光
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2002
引用:
作者: 字智波班 查看文章
社民連. 人民力量. 相信中央是不會接受的.
咁就已經唔係普選啦,所謂普選是有被選權的,唔係話飯民有人入到去就叫普選。講真,而家堆飯民入不入去選,根本就不是重點。

其一,既然成日話支持政府支持中央既人是大多數,那又何懼比反對既人去選?反正唔會選到

其二,政府政策上可依賴官僚系統保持延續性,下有立法會進行監督及批核,如果立法會不是橡皮圖章,選咩人上去做出黎既野都唔會有幾大分別,亦唔會天翻地覆。反而不需要民眾支持既人上左台,冒大不韙去改政策,亦不是一件好出奇既事(你睇下689)

仲有樣野真係好想講,就係乜鬼野「愛國愛港」,根本就唔係條件,仲好意思話係最重要。而家成個政府就好似以為自己係共國咁,一個大話講100次就會變成真話,慘得過支持同反對既都配合,真係痴q左線。

先唔好講基本法根本冇呢4個字。

「愛國愛港」點量度?測謊機?讀心術?心理測驗?咪玩啦,把口講愛國人人都識,而且宣誓其實已經有呢個意思既句子。理論上,係正常既民主國家,我地係假設選得既人都一定「愛佢既祖國」的。要賺錢既,寧願做生意啦。如果真係選到個唔愛既,就由民眾自己負責,任期後另選一個。選舉,係將領導國家既責任還番比人民。

仲有,基準係咩?劉曉波夠唔夠愛國?佢為國坐監,但佢想唔要老共一黨專政wor。結果都應該係由人民自己去負責,所有既候選人擺出自己既政綱比人睇,邊個愛國,點樣愛國,由人民自己選擇認同既方式。

與其講「愛國愛港」呢啲虛無縹緲既唯心論,如果佢話特首一定要係共產黨員,或者選到之後一定要入黨,我反而會比較相信佢係有誠意真係去傾一個「比人選」既基制出黎,而唔係佢講哂。

順手問下,小弟不才,有冇對國際政治比較有認識既朋友,知道世界上有咩「有選舉」既國家,會用呢啲無法量度既東西,作為「被選權」首要既審查條件?

個人blog:極地白犬(更新再開!!)

此篇文章於 12-05-13 01:40 PM 被 緋村 光 編輯。
緋村 光 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-13, 02:15 PM   #16
字智波班

引用:
作者: 緋村 光 查看文章
咁就已經唔係普選啦,所謂普選是有被選權的,唔係話飯民有人入到去就叫普選。講真,而家堆飯民入不入去選,根本就不是重點。

其一,既然成日話支持政府支持中央既人是大多數,那又何懼比反對既人去選?反正唔會選到

其二,政府政策上可依賴官僚系統保持延續性,下有立法會進行監督及批核,如果立法會不是橡皮圖章,選咩人上去做出黎既野都唔會有幾大分別,亦唔會天翻地覆。反而不需要民眾支持既人上左台,冒大不韙去改政策,亦不是一件好出奇既事(你睇下689)
唉. 唔好話香港. 甚麼全民提名.

中央d甚麼主席. 軍委. 總理. 都係小圈子選出來.

人民根本沒有提名權. 選舉權. 被選權. 統統都無.

如果想成事. 需要小圈子(提名委員會). 一班香港富豪. 人大等等.

出來反影民意.

另外. 香港不是國家.

唔應該用國家的準則做比較.

P.s. 何俊仁當年同梁震英. 唐英年一齊參選特首.

何的民望. 比其他2位為高.

如果普選的話. 何有機會. 做下任特首.
舊 12-05-13, 02:29 PM   #17
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
因為而家雙方勢力唔係均等而且對方係無賴
好難同對方講道理
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-13, 02:46 PM   #18
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
下屆特首係由班"假香港人"出黎選,我地呢D土炮都收皮

舊 12-05-13, 03:15 PM   #19
緋村 光
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2002
引用:
香港不是國家.

no,假的真不了。

跟你呢個理論,不如直接欽點就好。因為中國冇選舉,is it?
而家係老共基於各種各樣「對佢有好處」的原因,例如令香港人對一國兩制有信心,哄香港人落疊比人收番之類,決定左係香港搞「普選」。呢個唔係「恩賜」,係「交換」,ok?

佢而家有權話唔比香港普選,開幾架坦克車落黎,睇下會點之嘛。但比個假既「普選」過黎話係真既,就睇唔過眼。係佢白痴,定佢以為我地係白痴?

慘情d講,可能我地冇權決定自己有冇普選,但我地有權話d假既野係假既。唔好比現實麻痺自己對是與非既觀念,引用《火鳳燎原》一句說話,「天下大亂,在於大家把謊言變成習慣」。

佔中又好,乜都好,係用黎話比老共聽
1)香港人知道咩係普選,所以如果你話係普選,我地只會接受咁咁咁既野,最少要有邊d邊d條件
2)香港人對呢樣野有要求,並肯為此去做到幾多野

一日未到最後,都係一直議價,咪大家睇下邊個玩唔起先囉。
而家堅持既一定係最直接既方案,否則底線只會愈退愈底。

個人blog:極地白犬(更新再開!!)
緋村 光 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-13, 03:17 PM   #20
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

PSN  IDhigurash66442088
>另外. 香港不是國家.
>唔應該用國家的準則做比較.

唔用國家用城市比
扁哥做台北市長果陣台灣總統係邊個?
小馬做台北市長果陣台灣總統係邊個?

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-13, 03:36 PM   #21
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
拎個已發展城市同個發展中蟈家黎比

怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-13, 04:16 PM   #22
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
唉. 唔好話香港. 甚麼全民提名.

中央d甚麼主席. 軍委. 總理. 都係小圈子選出來.

人民根本沒有提名權. 選舉權. 被選權. 統統都無.

如果想成事. 需要小圈子(提名委員會). 一班香港富豪. 人大等等.

出來反影民意.

另外. 香港不是國家.

P.s. 何俊仁當年同梁震英. 唐英年一齊參選特首.

何的民望. 比其他2位為高.

如果普選的話. 何有機會. 做下任特首.
係咪因為中國冇,香港就唔駛要求?

香港不是國家,唔應該用國家的準則做比較。
咁係咪要自由、權利、廉潔,甚至法治都要以中國為基準。
咁D咩貪曾送禮湯都唔係咩問題,ICAC亦唔需要再存在。

舊 12-05-13, 04:17 PM   #23
Rance
The One
ガハハ

PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
ICAC重有用O既咩?

舊 12-05-13, 04:58 PM   #24
knight-philip
カガミ

註冊日期: Oct 2008
樓上你們算了吧
一看就知是免洗帳號…

回正題
歡迎討論(笑
正苦一堆問題都說要好好討論好好咨詢啦
但上到立法會不還是一動議正式進行咨詢就被否決?!
哦,所以今次正苦這樣搞我們已經要謝主龍恩了?

舊 12-05-13, 05:12 PM   #25
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
話之你寫血書最後都係一男子決策

怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 06:57 PM

手機版 | APP版