Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 03-19-16, 04:38 PM   #1
yaya
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2005
鋰電叉電問題 & 儲存太耐而引致嘅問題

事源:
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=236239&page=9

突然間諗起, 相信大家轉玩PS4後, 多數部PS3都會好少機會再開

又或者你個後備用DS3手制/MOVE手制, 我估應該好耐都無叉過電

再者, 唔係人人都會睇PS3/PS4跟機本manual...
http://manuals.playstation.net/docum...ontroller.html

所以呢個潛在問題可能無太多人留意

雖則話鋰電可以回收再造, 但如果可以嘅話, 其實根本無需要行到呢步, 係咪?

大家gamer一齊為地球出分力啦
yaya 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-20-18, 05:59 PM   #2
yaya

[Update]

詳見:
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=244329
舊 05-20-18, 08:50 PM   #3
Eddie Lau

註冊日期: Jul 2010
引用:
作者: yaya 查看文章
等我今天幫塵封以久的PS Move controllers 充充電。
由手機版發出
Eddie Lau 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-20-18, 09:53 PM   #4
nds

註冊日期: Apr 2013
唔打機咩事都無~◇~
nds 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-21-18, 11:40 AM   #5
lineage19
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2011
Wii U IDlineage19
Nintendo Switch ID8108-0773-7021
3DS Friend Code2019 9617 5329
PSN  IDlineage19jp
XBox Live GamertagLineAGE19
唔好話ps3, 手上堆gbasp/gbm/nds/psp/wiiu gamepad呀等等全部要咁做...

每次拎返呢堆野出黎差電都會好大陣杖...

Sent from my iPhone using Gaforum
lineage19 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-21-18, 02:52 PM   #6
Kaori Yae
Insane Gamer

註冊日期: Nov 2003
話說我上星期執屋時搵番堆手提遊戲機
自問自已KEEP得好好(原裝入盒+袋放係陰涼地方
但PSP 3部唔同型號電池全部漲哂(電已拆出分開放
反而NDS什至GBASP都冇問題仲可以開到機
我諗過多幾年PSV扔得都似

此篇文章於 05-21-18 02:56 PM 被 Kaori Yae 編輯。
Kaori Yae 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-21-18, 10:47 PM   #7
yaya

引用:
作者: Kaori Yae 查看文章
話說我上星期執屋時搵番堆手提遊戲機
自問自已KEEP得好好(原裝入盒+袋放係陰涼地方
但PSP 3部唔同型號電池全部漲哂(電已拆出分開放
反而NDS什至GBASP都冇問題仲可以開到機
代表有氣體build-up

如果只係微微脹, 我自己就會mon住個情況, 但仍然都會用

至於點解NDS甚至GBASP無呢個問題, 可能佢哋個開關係「真.Mechanical Switch」

引用:
我諗過多幾年PSV扔得都似
我怕係機背個膠殼爆先
(因為粒電脹大嘅關係, 就會形成因為壓力而起嘅龜裂紋)

家中長者就有部AINOL嘅PMP(5吋size)係咁樣死法....

引用:
作者: lineage19 查看文章
唔好話ps3, 手上堆gbasp/gbm/nds/psp/wiiu gamepad呀等等全部要咁做...

每次拎返呢堆野出黎差電都會好大陣杖...
所以呢個正正係我出post嘅原因

依家先幫大家做個實驗

睇睇「拆開放」係確實幫到幾多

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
(SELL)95新 PS4 無線耳筒 & PSV & 3DS GAMES & PS3 GAMES trdsport01 買賣專區 2 03-24-14 05:11 PM
預訂Figure & Q版 & Figma & 景品 & 毛公仔 (02 May Ver) Secretary 買賣專區 0 05-02-13 11:02 AM
預訂Figure & Q版 & Figma & 景品 & 毛公仔 & 限定版漫畫資料 Secretary 買賣專區 5 04-27-13 11:27 AM
[出售限定物]武裝神姬白忍&輕裝貓&多款魂SHOP限定S.H.F GREED&Project BM KIVA & DARK KABUTO blackcatlam 買賣專區 4 01-03-13 10:15 PM
吹水專區 Vol.1738《~!@#$%^&^~!@#$%^!@#$%^&**&^%$#@!@#$%^》 Yakumo Fujii 吹水專區 1002 02-14-11 07:36 PM

現在的時間是 02:07 AM

手機版 | APP版