Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 12-06-17, 01:37 PM   #1451
charcsc2000
God of Gamer
J神哥

註冊日期: Jan 2006
Nintendo Switch IDcharcsc2000
PSN  IDcharcsc2000
引用:
作者: 阿聰 查看文章
不過DOOM真係好誇張,咁都塞得落SWITCH度運行到,技術上真係唔容易……

XENOBLADE 2好簡單,有MK8D同FAST RMX係度,足以證明手提MODE已經好過WII U,
加上有一大堆CUSTOMIZE機能可以用,XENOBLADE 2真係冇理由會咁樣……
當你見到XBX係WII U係大師級表現,依家XENOBLADE 2可以話係倒退,
只係希望稍後仲有DLC要推出時,順便執返好少少個畫面同FPS。
希望啦, 沒理由仲差過XBX....
好彩之前XB2比人搶哂...而加日版沒貨...
再睇到個REVIEW咁樣...
都唔知開心定傷心...
charcsc2000 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-06-17, 01:40 PM   #1452
charcsc2000
J神哥

引用:
作者: 赤武神 查看文章
不過咁講,聽講大部份PSV既解像度係低過540p

佢係最低去到368P,唔係大部份時間在呢個位

TV mode已經講左XB2技術係在XBX之上.依家係講緊手提mode既優化唔夠時間做
唔怪得哂佢地,一來唔夠時間二來果team都係第一次開發Switch既軟件,對TV mode同手提之間既平衡未掌撐到
始終Wii u唔係一部手提機同埋佢冇幾個運行模式
希望佢地真係會做野啦...修改下個PATCH應該不難...
SWITCH玩咁既手提mode真係接受唔到嫁...
話哂隻GAME成5XX....
舊 12-06-17, 01:41 PM   #1453
阿聰

註冊日期: Sep 2002
Nintendo Switch ID1803-0934-0218
3DS Friend Code2148 9542 0542
引用:
TV mode已經講左XB2技術係在XBX之上.依家係講緊手提mode既優化唔夠時間做
唔怪得哂佢地,一來唔夠時間二來果team都係第一次開發Switch既軟件,對TV mode同手提之間既平衡未掌撐到
始終Wii u唔係一部手提機同埋佢冇幾個運行模式
個人意見,覺得兩個MODE都唔合格,我情願稍為延期,執好先出。
作為老任支持者,對MONOLITH SOFT有高要求係正常,
公司規模不斷擴大,加上以往幾作都有好高水準,自己個金漆招牌唔可以咁樣失威。

我唔知道佢地係咪基於手提MODE開發,係的話應該以720P為基礎,
咁樣TV MODE上900P/1080P理論上會比較容易處理。

引用:
作者: charcsc2000 查看文章
希望啦, 沒理由仲差過XBX....
好彩之前XB2比人搶哂...而加日版沒貨...
再睇到個REVIEW咁樣...
都唔知開心定傷心...
反正依家個GAME價都貴,遲少少先買,補買返12SWITCH同埋剪剪剪+先。

村名:任天島島
人名:Andrew
3DS FC: 2148-9542-0542
NS FC: 1803-0934-0218
阿聰 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 12-06-17, 01:45 PM   #1454
charcsc2000
J神哥

引用:
作者: 12號四分衛 查看文章
今次係幾極端
雖然Doom同Skyrim係超大作畫面各方面都複雜
但開發始終係Bethesda同id Software,特別後者,技術力應該全行最勁,軟件優化真係難唔到佢
當初我買Doom同Skyrim之前都要上網睇左REVIEW先...外國大好評先敢入手...
講真呢D GAME真係買錯左沒人接手呀...
而加好想佢出Fallout 4...

不過SWITCH始終係新出...希望各廠越做越成熟...做多D好GAME啦....
舊 12-06-17, 01:46 PM   #1455
赤武神
The One
多多指教!

註冊日期: Jan 2002
Nintendo Switch ID5684-2538-5787
3DS Friend Code3222 5528 5405
咁畫面還畫面,故事,音樂,遊戲性又係另一樣野~~~XB2玩家一樣玩得開心既
加上佢又咁有誠意中文化埋,3DS起格咪又係咁玩~

-------
大亂鬥X:赤武神/MOSIN/3995-5703-0958
孖車wii:赤武神/Dannie/1160-9987-0415
US ACWW[DS]:名: Dannie 村:MOSIN 招牌果:APPLE Fc code:3479-5305-1039
US ACCF[Wii]:名: Mosin 村:BLACKSUN 招牌果:車里子 Fc code:2664-5630-1186

此篇文章於 12-06-17 01:50 PM 被 赤武神 編輯。
赤武神 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-06-17, 01:48 PM   #1456
charcsc2000
J神哥

引用:
個人意見,覺得兩個MODE都唔合格,我情願稍為延期,執好先出。
作為老任支持者,對MONOLITH SOFT有高要求係正常,
公司規模不斷擴大,加上以往幾作都有好高水準,自己個金漆招牌唔可以咁樣失威。

我唔知道佢地係咪基於手提MODE開發,係的話應該以720P為基礎,
咁樣TV MODE上900P/1080P理論上會比較容易處理。

反正依家個GAME價都貴,遲少少先買,補買返12SWITCH同埋剪剪剪+先。
新年就到...想平入1+2比親戚小朋友玩...又不想一手價錢入...
剪剪剪+好野黎....但呢個好似o岩大人玩多d....哈~
舊 12-06-17, 01:50 PM   #1457
charcsc2000
J神哥

引用:
咁畫面還畫面,故事,音樂,遊戲性又係另一樣野~~~XB2玩家一樣玩得開心既
3DS起格咪又係咁玩~
呢個我明...自己都有玩過xb1係3ds...
但switch版既xb2佢之前吹到好勁....點知出到咁樣真係有d失望..
話哂大作...而且價錢不便宜, 都5xx....3A大作價錢呀...

如果佢係STEAM賣, 隨時引發REFUND潮呀....
舊 12-06-17, 01:51 PM   #1458
赤武神
The One
多多指教!

Nintendo Switch ID5684-2538-5787
引用:
呢個我明...自己都有玩過xb1係3ds...
但switch版既xb2佢之前吹到好勁....點知出到咁樣真係有d失望..
話哂大作...而且價錢不便宜, 都5xx....3A大作價錢呀...

如果佢係STEAM賣, 隨時引發REFUND潮呀....
我唔明吹d乜???吹到佢畫好靚?
你最多咪話佢解像度唔夠高,FPS唔夠穩....但你有又冇注意過遊戲既美術設計,過場既質素,遊戲既內容,音樂既方面既質量?

-------
孖車wii:赤武神/Dannie/1160-9987-0415
US ACWW[DS]:名: Dannie 村:MOSIN 招牌果:APPLE Fc code:3479-5305-1039
US ACCF[Wii]:名: Mosin 村:BLACKSUN 招牌果:車里子 Fc code:2664-5630-1186

此篇文章於 12-06-17 01:55 PM 被 赤武神 編輯。
舊 12-06-17, 01:53 PM   #1459
阿聰

Nintendo Switch ID1803-0934-0218
引用:
新年就到...想平入1+2比親戚小朋友玩...又不想一手價錢入...
剪剪剪+好野黎....但呢個好似o岩大人玩多d....哈~
今日放工去九龍城買,12SWITCH係執漏,
剪剪剪+係我有DL版,但見有+,想收實體GAME,照去買。

舊 12-06-17, 01:55 PM   #1460
charcsc2000
J神哥

引用:
今日放工去九龍城買,12SWITCH係執漏,
剪剪剪+係我有DL版,但見有+,想收實體GAME,照去買。
知不知1+2而加幾錢...
我唔係好想用2XX買佢...呢隻野我覺得值15X...
舊 12-06-17, 01:56 PM   #1461
天野
Insane Gamer

註冊日期: Nov 2004
https://m.gamer.com.tw/gnn/detail.php?sn=156092

任天堂遊戲竟然係其他主機度出game?
天野 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-06-17, 01:57 PM   #1462
阿聰

引用:
知不知1+2而加幾錢...
我唔係好想用2XX買佢...呢隻野我覺得值15X...
1 2 SWITCH $280
剪剪剪+ $192
來自某店FACEBOOK

舊 12-06-17, 01:58 PM   #1463
charcsc2000
J神哥

引用:
你最多咪話佢解像度唔夠高,FPS唔夠穩....但你有又冇注意過遊戲既美術設計,過場既質素,遊戲既內容,音樂既方面既質量?
有呀...就係覺得佢浪費左個故事美術遊戲內容音樂等等...
只係希望佢做好D咁...做到半桶水就浪費左...
舊 12-06-17, 01:58 PM   #1464
赤武神
The One
多多指教!

引用:
作者: 天野 查看文章
https://m.gamer.com.tw/gnn/detail.php?sn=156092

應該只係內地先有,呢個睇得佢出任記同N記合作既緊密

引用:
有呀...就係覺得佢浪費左個故事美術遊戲內容音樂等等...
只係希望佢做好D咁...做到半桶水就浪費左...
講真係又真係未置於此,XB2畫質值得討論但我唔覺有咁大影響

-------

此篇文章於 12-06-17 02:01 PM 被 赤武神 編輯。
舊 12-06-17, 02:01 PM   #1465
charcsc2000
J神哥

引用:
1 2 SWITCH $280
剪剪剪+ $192
來自某店FACEBOOK
$280....仲係好貴....等二手..>.<
舊 12-06-17, 02:02 PM   #1466
charcsc2000
J神哥

引用:
作者: 天野 查看文章

我睇到曙光公主隨時做好係SWITCH的準備, 反正都係 Tegra X1...
舊 12-06-17, 02:04 PM   #1467
阿聰

引用:
$280....仲係好貴....等二手..>.<
老任自家GAME,除非出貨真係出得太多,否則抗跌力會比較強,
好少見老任GAME定價賣$3XX-5XX,可以崩值到$200樓下。

舊 12-06-17, 02:04 PM   #1468
charcsc2000
J神哥

引用:
應該只係內地先有,呢個睇得佢出任記同N記合作既緊密

講真係又真係未置於此,XB2畫質值得討論但我唔覺有咁大影響
只係我個人感覺者....不過我相信佢會出PATCH既..
之前ZELDA都係咁....
可能佢地想出左GAME先...然後再出PATCH解決, 慳返D時間~
舊 12-06-17, 02:07 PM   #1469
charcsc2000
J神哥

引用:
老任自家GAME,除非出貨真係出得太多,否則抗跌力會比較強,
好少見老任GAME定價賣$3XX-5XX,可以崩值到$200樓下。
和暗榮一樣....
唔急..等佢ESHOP有折扣應該入手~
舊 12-06-17, 02:10 PM   #1470
阿聰

引用:
和暗榮一樣....
唔急..等佢ESHOP有折扣應該入手~
暗榮……崩值機會好高,但都未必買,

老任GAME,我應該得ARMS同FE無雙冇買,其他都有入手。
﹙XENOBLADE 2唔急入,就算唔玩都要支持MONOLITH SOFT﹚

舊 12-06-17, 02:12 PM   #1471
12號四分衛
Game Master

XBox Live Gamertagqbgabe12
引用:

不過SWITCH始終係新出...希望各廠越做越成熟...做多D好GAME啦....
兩種睇法啦~ 以前遇左頭一兩年廠家要摸熟機能,今次仲要遇兩個機能模式

但另一方面,呢個年頭大家都係用番相似的開發工具去寫Game,"摸熟機能"果個stage短左好多。加上出左咁多隻Switch的game,一般TV/手機mode兩邊都做到好,唔會話差太遠,Xenoblade呢個case反而成為特例 ...

此篇文章於 12-06-17 02:35 PM 被 12號四分衛 編輯。
12號四分衛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-06-17, 02:44 PM   #1472
charcsc2000
J神哥

引用:
暗榮……崩值機會好高,但都未必買,

老任GAME,我應該得ARMS同FE無雙冇買,其他都有入手。
﹙XENOBLADE 2唔急入,就算唔玩都要支持MONOLITH SOFT﹚
你以為啦....暗榮出名訂價高...二手都好硬...崩值高通常係真三國代代出者...

FE無雙其實好玩的, 我FD買左所以SKIP問佢借~
舊 12-06-17, 02:46 PM   #1473
charcsc2000
J神哥

引用:
作者: 12號四分衛 查看文章
兩種睇法啦~ 以前遇左頭一兩年廠家要摸熟機能,今次仲要遇兩個機能模式

但另一方面,呢個年頭大家都係用番相似的開發工具去寫Game,"摸熟機能"果個stage短左好多。加上出左咁多隻Switch的game,一般TV/手機mode兩邊都做到好,唔會話差太遠,Xenoblade呢個case反而成為特例 ...
所以先咁感嘆....
我知道FANS既話, 基本上出得幾差都會買...
但如果佢做得不好, 咁好難吸引新玩家入場...外國已經好多玩家罵緊...
到時廠商又話賣得不好, 咁點有第3集呀...
舊 12-06-17, 03:06 PM   #1474
雙日
Game Master

註冊日期: May 2002
引用:
你講呢幾樣確實係XENOBLADE 2既優點,我都認為佢係覺得一玩既良作。

但個人覺得未去到上集神作級,內容亦非全無缺點。例如以開放式世界來講略嫌指示不足,而且有D劇情表現上感覺有小小問題..

例如
例如明明講緊好急要去救女主角,但你仲可以開同伴對話EVENT演出舞台劇,有小小類似FFXV王子滅國但仲去旅行既感覺...

當然我再次強調佢係SWITCH上既良作,但對比上作同大家期待度,係有落差...

此篇文章於 12-06-17 04:25 PM 被 雙日 編輯。
雙日 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-06-17, 03:31 PM   #1475
天野
Insane Gamer

註冊日期: Nov 2004
[QUOTE=赤武神;11537330]應該只係內地先有,呢個睇得佢出任記同N記合作既緊密

諗緊大陸有冇人買
係買都買switch喇

遲早移植去switch
天野 目前離線   回覆時引用此篇文章

標籤
Nintendo Switch 討論, Switch 遊戲, 任天堂 Switch

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
Nintendo Switch ID 收集區 八仙果 攻略及心得交流區 15 02-08-23 03:17 AM
[NS] Warframe Nintendo Switch jyeung1 電視遊戲討論版 4 07-10-18 10:56 AM
[NS] Nintendo Switch 情報區 Vol 1 neo2046 電視遊戲討論版 8621 07-02-17 10:49 PM
[WiiU] Wii U 情報區 6 |Nintendo Switch 3 月 3 日發售 | HK$2,340 | 29,980 日圓 | US$299.99 八仙果 電視遊戲討論版 3738 04-19-17 12:12 PM
收 Nintendo SWITCH DQ HERO kinpingk 買賣專區 0 03-04-17 12:13 AM

現在的時間是 07:22 PM

手機版 | APP版