Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機平板遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 05-13-18, 05:50 PM   #41551
gingq7
God of Gamer

註冊日期: May 2008
奶光係妹妹,二姊係媽媽 <- 應該十拿九穩,但暫時睇唔出和件案有咩關係,因為有誤會的只有GD子和瑪修,其他人在認知上係正常 (教授已睇穿仲俾埋提示,同級的老福無理由睇唔穿)
gingq7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-13-18, 06:10 PM   #41552
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

註冊日期: Sep 2004
3DS Friend Code4897 6540 2372
PSN  IDKYOK12JP
我開始覺得アーロン有份⋯

Fate/GO ID 335,820,884
GN00508771 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-13-18, 07:10 PM   #41553
大破人間

註冊日期: Sep 2007
3DS Friend Code1564 3069 5250
但佢個活動有犯人投票
除非有投票有多人組合,否則兇手應該只會得一個吧。

一係就好似東方快車咁(?

此篇文章於 05-13-18 07:30 PM 被 大破人間 編輯。
大破人間 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-13-18, 08:04 PM   #41554
Crazy Gamer
馬弓手

註冊日期: Oct 2006
今日資訊突然多左好多咁
聽日仲要兩話+開始投票

舊 05-13-18, 09:06 PM   #41555
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
自用小整理

兩家人背景皆為黑社會
モーさん飾モーさん 男(確定) 偵探死前最後見過既人物 目前失蹤中
咬手指公飾アーロン 男 有明言係父親 與GD身處既世界美國公司名老闆相同名
蘭斯洛特飾アダムスカ 男 有明言係父親 與GD身處既世界美國公司名老闆相同名
子安飾ケイン 男性
賴光飾エヴァ 女性 妹
ステンノ飾ジュリエット 女性 與モーさん有婚約 由於モーさん失蹤,對手轉為クリス
二姐飾ハリエット 女性 母親
べディ飾クリス 男性 エヴァ有引誘佢入房 試毒役 アーロン私生子,輩分為次男
藤姐飾アン 女性 對クリス非常寵愛
新殺飾伍 男性(確定)
マリー飾ドロシー 女性
班楊飾ローリー 女性 扮豬食老虎中
老福飾シェリンガム 男性 慣用手右手
教授飾ホーソーン 男 檢死役 中年~老年

ホーソーン證言
與ジュリエット 母親為親友,自稱亦無交往過但有明顯好意
自從ジュリエット母親結婚後成為主治醫生,每年收巨額收入
視ジュリエット為親女兒
兩家人皆為黑社會,因外敵而決定合體進行政治婚

館外森林有謎之男潛伏而且事先知道商會有派有能既保鏢到館內

犯人係ローリー既可能性應該幾高
假設犯人既目的係和談決裂,咁就好簡單解釋到點解ローリー會爆響口

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新

此篇文章於 05-13-18 09:12 PM 被 鈴蘭 編輯。
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-13-18, 09:38 PM   #41556
Toriya
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2006
呢次活動一個人真係玩(睇)唔掂
暫時十誡全部遵守
啱啱先知茱麗葉個原作就係話佢想食藥詐死同羅密歐私奔

今次玩估兩個問號人
黑影人:假死偵探響地下室秘道爬出森林食花生
細路人:梅菲掛 (求其

奶光二姐對調應該只係俾讀者熱身,對破案幫助唔大
芬恩唔會特登請人黎阻住自己犯案,除非偵探係大河主動安排
誇張 d 就係芬恩佢地夾埋玩緊犯人,利用犯人去插死小貝同大姐

此篇文章於 05-13-18 09:54 PM 被 Toriya 編輯。
Toriya 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-13-18, 09:59 PM   #41557
digiharuka

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDdigi_haruka
我仍是繼續估蛋糕皇后

在利益上(幹掉小莫和小貝), 以及黑衣人的對話套在蛋糕皇后是沒違和. 甚至開場失頸鍊都可以叫ローリー去收埋
當然黑衣人也可能是假死的老福www

此篇文章於 05-13-18 10:03 PM 被 digiharuka 編輯。
digiharuka 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-13-18, 10:14 PM   #41558
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

皇后說我都諗過
但果句「誰かがくる…」我覺得點睇狀況上都唔會係由皇后講.....因為狀況上係皇后過黎搵兩個小朋友

我覺得有機會係兩個小朋友都實際上扮豬食老虎
ケイン本來就係高中生,唔算得上係完全係小朋友
所以ローリー如果要扮小朋友,但又可以係皇后黎到之前唔扮
咁就代表ケイン都係扮緊傻仔,實際可能精神年齡已經係大人
咁樣既話其實果一段前半同後半講野既人可能根本唔係同一個人

ペルソナ5

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
舊 05-13-18, 10:17 PM   #41559
gingq7

今日開場果段算唔算係排除了"我"(GD附身之人)係兇手?
一來老福有問,二來GD失去意識到了2017年5月時,在虛月館的"我"都係昏迷
舊 05-13-18, 11:18 PM   #41560
Toriya

我估
恐嚇信係芬恩老作出黎扔走小莫、推舉小貝做繼承人既虛招
之後真正準備犯案既人係瑪麗同梅菲
因為只要芬恩 d 仔死哂,聯婚(繼承人)就會變成梅菲 x 班揚
舊 05-13-18, 11:21 PM   #41561
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:
作者: gingq7 查看文章
今日開場果段算唔算係排除了"我"(GD附身之人)係兇手?
一來老福有問,二來GD失去意識到了2017年5月時,在虛月館的"我"都係昏迷
係 如果GD返緊去果時個肉體識活動其他人就唔會咁既反應

ペルソナ5

隨時更新
舊 05-14-18, 12:20 AM   #41562
gingq7

引用:
作者: Toriya 查看文章
我估
恐嚇信係芬恩老作出黎扔走小莫、推舉小貝做繼承人既虛招
之後真正準備犯案既人係瑪麗同梅菲
因為只要芬恩 d 仔死哂,聯婚(繼承人)就會變成梅菲 x 班揚

就咁睇落去, 好似每一個人都想小莫死咁

金家:
芬恩: 不用多說,小莫只係失蹤就已經推小貝上位
小貝: 無乜驚訝,似係一早已知? 而且小莫死,最大受益人係佢
大河: 直情似係小貝母親咁,而小貝就係佢和芬恩所生
以上三人合謀完全唔奇, (當然, 芬恩想親生子小莫死又好似太過火)

瑪莉+梅菲+班揚: 只要小莫一死,而又無小貝的話,就係班揚+梅菲結婚,呢3個係最大受益人

紫家:
大姊: 當然想小莫死,睇落GD先係佢所愛
蘭斯和二姊: 小莫咁的衰樣,作為父母當然唔想個女嫁佢 (但有疑問:佢兩個應該真係需要和金家結盟,搞死左小莫結唔成盟對佢兩個應該只有壞處,而且既然唔想結盟,一開始已可以不答應,或一開始就推 梅菲x班揚)
奶光: 暫時無動機 (反而最可疑 ?)
梅菲: 只要小莫收工,再推倒班揚,佢就係兩家的下一任家主
教授: 都已經開到聲佢唔想大姊嫁小莫呢種人 (反而無可疑 ?)

伍: 完全無動機 (反而最可疑 ?)
GD: ??? (應該都唔想大姊嫁小莫)
小莫: 自演? 但完全睇唔出有任何好處
老福: 詐死? 咁一開始可以不用現身喎...

結論: 我覺得以動機來估係完全唔work

此篇文章於 05-14-18 12:25 AM 被 gingq7 編輯。
舊 05-14-18, 01:06 AM   #41563
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

偵探役扮死其實ok 偵探係最危險最易比人先發制人既角色
所以先扮死令犯人鬆懈其實都係可以接受既手段
再講深入 小莫可能就係同扮死既偵探一齊
以引出真正既犯人

予告狀上面一早寫左如果唔中止同盟就會發生唔好既事
照常理睇,最易成為犯人目標既就係婚姻主角既小莫或者大姐
而只要小莫同偵探同時間先自行消失
犯人既目標就會自動變成新既承繼者或者女方

ペルソナ5

隨時更新
舊 05-14-18, 02:45 AM   #41564
Toriya

醫生應該同偵探有路
佢唔俾小貝摸屍體,指定大姐摸手,指定主角抬腳都係幫偵探扮死
詐死可以製造機會推小貝上位
但係對捉拿真正犯人無幫助
犯人見到自己明明無落手、偵探就自己死左、會勁起疑心
-----------
怒猜 XD
芬恩收到偵探寄信,之後偵探醫生同商會夾計,先發制人帶小莫扮死
再換入勁打得既小貝扮私生子引兇手出黎殺佢
但係兇手(梅菲)轉目標去殺大姐
因為故事好似冇講梅菲同大姐係同一個阿媽生,佢落得到手
最後 GD 擋刀死亡,黑幕(偵探)奸計得逞

此篇文章於 05-14-18 03:08 AM 被 Toriya 編輯。
舊 05-14-18, 04:56 AM   #41565
the fool
Insane Gamer
永遠的愚者

註冊日期: Jun 2008
今日返睇一次,原來二姐直呼大姐個名,應該係長輩先會咁做,唔怪得大家都話二姐先係阿媽
引用:
作者: digiharuka 查看文章
舊年這個時間是 CCC, 看到最後吧
我係想知設定用呢個時間有無原因je(相關句子好似得GD只係講左句コラボ就暈左)
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
予告狀上面一早寫左如果唔中止同盟就會發生唔好既事
照常理睇,最易成為犯人目標既就係婚姻主角既小莫或者大姐
而只要小莫同偵探同時間先自行消失
犯人既目標就會自動變成新既承繼者或者女方
予告狀好似只係話會有不幸降臨金家,唔知紫家會唔會有事?

舊 05-14-18, 06:33 AM   #41566
gingq7

GD一聽倒老福話下一個目標很可能係大姐後,就即時撼頭埋牆想昏迷回虛月館,好少見GD咁激
舊 05-14-18, 07:42 AM   #41567
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
如果唔用玩咩怪力亂神既橋將GD都計埋入去

現階段個人覺得大姐同小貝最有嫌疑
其他人實在動機不足

老褔有交代過叫GD思考下點解夢入面個DQN會係小莫既形像

所以實際件DQN應該係白到用過漂白水咁特登做個咁既態度出黎想激走女家個邊D人

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-14-18, 03:08 PM   #41568
Toriya

我開始覺得梅菲係蘭斯同瑪麗既不倫產物
舊 05-14-18, 05:01 PM   #41569
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

中國人變左東洋人

舊 05-14-18, 05:27 PM   #41570
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

咁樣死兩件 雖然其中一個無得證實係其本人⋯

睇埋今日個劇情 我開始喜歡上大姐@@

我要睇後續呀wwww

舊 05-14-18, 05:41 PM   #41571
gingq7

大姐有CG, 這太犯規了吧
營運可不可以順便認真強化一下大姐呀...

小莫條屍我十分有保留, 無法100%辨認的屍體在大多數推理作品中都不是本人
舊 05-14-18, 06:39 PM   #41572
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

冷靜咁諗下
一位女性能將一位失去意識既男性(?)由海邊搬番去大宅⋯⋯
加上教授同老福既對話⋯⋯
大姐都唔係完全冇可疑

另外その5由中國人變成東洋人係單純既文字變更定有玄機呢、因為呢點後輩都有提出疑問
再另外我開始覺得芬恩同2姐有路

此篇文章於 05-14-18 06:58 PM 被 GN00508771 編輯。
舊 05-14-18, 08:49 PM   #41573
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

犯行時刻11點25分
mor 教授認為係mom

GD當時睡眠中
ホーソーン、アン、アダムスカ由10點到凌晨3點都一齊玩緊poker
伍一齊睇到12點
ジュリエット同エヴァ一齊
ハリエッド10點~11點左右已經就寑
ドロシー同ローリー10點後就寑

アン推斷為クリス母親

我都係覺得兇手係子安同ローリー

ペルソナ5

隨時更新
舊 05-14-18, 09:02 PM   #41574
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

雖然好似冇關係、但犯罪時間係咪真係23:25呢

舊 05-14-18, 09:04 PM   #41575
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:
作者: GN00508771 查看文章
雖然好似冇關係、但犯罪時間係咪真係23:25呢
亦有可能係朝早
不過事實係 我唔信mor係mom
以クリス既性格 就算真係アン落手都唔會捨得告發

ペルソナ5

隨時更新

標籤
FGO, 歐洲人, 非洲人

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
代購 Fate/grand order material I, II, III h0104788 買賣專區 0 10-12-17 12:08 AM
[代購] Fate/Grand Order material I & II 各HKD 140 h0104788 買賣專區 0 11-22-16 07:23 AM
[SELL] Fate/Grand Order account Toshi 買賣專區 0 01-20-16 01:08 PM
Fate Grand Order FGO 120石 初始, 低進度 黑Saber acc, 事前 bigv 買賣專區 3 09-24-15 11:16 AM
出售 Fate/Grand Order 帳號(60貞德/60Saber/33阿提拉) isumi2613 買賣專區 1 08-14-15 08:48 PM

現在的時間是 05:55 PM

手機版 | APP版