Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 12-02-17, 12:18 PM   #1
( ゚ω゚)?
God of Gamer
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
[扑唔扑嘢?,我要扑9個] 宅男帶$80想玩3P 辯方諷「想女仔出房錢」

引用:
羅:「扑嘢」有更深層意義,即「談戀愛、行街睇戲食飯」
吓!「扑嘢」係咩都唔識?問吓游蕙禎,不過8草嘢點開房
引用:
就算我哋要扑嘢(做愛),都搵唔到房去扑,呢個係好現實嘅問題」
https://hk.news.appledaily.com/local...71202/20232246

【本報訊】網名「司徒奈奈」的宅男屢問女網友「扑唔扑嘢」,被拒後在網上羞辱網友,致有人招打手報復。宅男昨認收到兩個不同電話號碼邀約情人節開房,令他想一嘗3P,遭辯方語帶譏諷問他當日身上只有80元,是否想由女網友出房錢。宅男即激動否認,並解釋「扑嘢」有更深層意義,即「談戀愛、行街睇戲食飯」,儘管他「屢戰屢敗」兼被罵「下流下賤」,也無阻識女仔的心,「就算只有1%,都唔代表我結識唔到」。
現年19歲的事主羅浩峰指,中三輟學後一直無業,經常在家上網打機,去年情人節時擁有4個facebook賬戶。羅一臉認真剖白,因交不到女友,遂以「木下奈奈(後改名司徒奈奈)」開戶當女友,跟自己互相傳情;後來有感需要真實世界的女友,遂以「奈奈」身份走進cosplay圈,在fb「見人就add」。

認有傳陽具照

大狀指羅常在網上侮辱人,羅激動澄清有前因後果,很多女coser笑他「個樣咁醜,點做你女朋友」,當他打退堂鼓時對方卻不罷休,將他的相放上網,稱他「狗公」,令他憤怒。羅說想識女友沒有錯,抱怨:「我有咩唔好?我有咩問題?做咩話性格不合?」羅又稱網上流傳的陽具照,是有人施「美人計」,誘惑他「不如你先露械,睇下有幾長」,再決定是否做其女友,「咁我咪露囉」。
大狀又問羅是否常問陌生女coser「扑唔扑嘢」,羅強調只是「口快快」,其實有深層意思,因「讀書唔多,字眼不當」,加上在男女關係中「屢戰屢敗」,難免情緒不穩,說話「直接啲」。法官林偉權靜了半晌問:「呢個就係深層意思?」羅補充「其實有更深層意思」,即想「談戀愛」,「行街睇戲食飯嗰類囉」。
羅同意其言論引來不少網民刻薄評論,大狀問他是否無懼「下流下賤」的批評,仍去識女友?羅嘆道:「我無犯錯,就算只有1%,都唔代表我結識唔到。」羅自言一早發現有人在網上招打手,要在情人節圍毆他。林官不禁問:「明知危險你都仲應約?」羅指有問約他開房的女網友是否想打他,對方說不是。
大狀稱有兩人邀約,羅是否想玩3P?羅托眼鏡後說「想嘗試」,自覺有機會。大狀謂:「你身上得80蚊都想開房?你想個女仔畀錢呀?」羅澄清:「唔係!我家境貧窮,真係得80蚊!」見面時他沒主動提開房,擬叫對方「睇戲食飯二揀一」,但承認沒提只得80元。他指對方強拉他到後梯,並單方面對他作親熱行為。被告邵頌然(18歲)、溫穎賢(29歲)、曾栢豪(24歲)、趙文俊(32歲)及蔡周慧妍(17歲)同被控襲擊、非法禁錮和襲擊等罪。下周一續審。
案件編號:DCCC418/17
■記者歐陽聯發

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.

此篇文章於 12-05-17 12:23 PM 被 ( ゚ω゚)? 編輯。
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-02-17, 01:04 PM   #2
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
80蚊....去kfc叫2個雞...餐都唔得啦......

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-02-17, 01:09 PM   #3
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
土地供應問題

此篇文章於 12-02-17 01:15 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-02-17, 01:35 PM   #4
dark_ming_
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2011
3P?
網遊?手遊?
dark_ming_ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-02-17, 02:25 PM   #5
david
The One

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: dark_ming_ 查看文章
3P?
網遊?手遊?
落PUB玩SWITCH啦應該。

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-02-17, 02:25 PM   #6
STRIFE
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDOvErKilL6517
XBox Live Gamertag日psn: Lighting6517
飛機杯都買唔到啦

舊 12-02-17, 02:56 PM   #7
axe1292
Game Master
AXE

註冊日期: Aug 2007
->中三輟學後一直無業
->我家境貧窮,真係得80蚊!

可以白養你咁多年都唔洗做野,
明顯唔係家境貧窮而係你唔搵野做所以先得80蚊零用
axe1292 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-02-17, 05:14 PM   #8
martinnitram
地獄黑仔王

註冊日期: May 2002
引用:
作者: david 查看文章
落PUB玩SWITCH啦應該。
$80 game 都買唔到, 那有錢買 switch 主機

舊 12-02-17, 05:15 PM   #9
地獄黑仔王

引用:
作者: STRIFE 查看文章
飛機杯都買唔到啦
dom dom 好似都係o岩o岩有找咁...

舊 12-02-17, 05:17 PM   #10
地獄黑仔王

引用:
作者: 亍 ◣ 查看文章
80蚊....去kfc叫2個雞...餐都唔得啦......
OT: kfc 官網上有時會特價, $80 2個雞...餐 係得o既...

回正題, 買完成編o野, 真心登o的大狀同個法官慘, 真係唔知點打點判
原告一味(扮)無知同, 但被告又真係有傷人...

舊 12-03-17, 07:29 AM   #11
Shirley Sheila
Crazy Gamer
雪莉☆雪娜

註冊日期: Aug 2006
其實P唔P都係睇對方意願,又唔係老強
反而果四件擺明係有預謀約出黎玩圍毆

有幾難判

Melty Blood
Ciel
214C236C2CjAAAD63214C
MHP2G
膽小×游擊×大劍
一擊脫離之術!? OAO!?
MHX
地衝×臨戰×金剛身
托不住就閃人啦 =v=
Shirley Sheila 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-03-17, 10:06 AM   #12
iu fu pig
塵埃...

註冊日期: Jul 2004
又一個被感情歪掉價值觀的人
又或從一開始就歪咗

其實,有啲人識唔到女,喺因爲佢地踏出唔到對錯果一步
溝女無岩唔岩,只有受唔受,
iu fu pig 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-03-17, 10:47 AM   #13
tempSaySth
Junior Member

註冊日期: Aug 2017
引用:
作者: iu fu pig 查看文章
又一個被感情歪掉價值觀的人
又或從一開始就歪咗

其實,有啲人識唔到女,喺因爲佢地踏出唔到對錯果一步
其實「宅男」一詞,也反映了其「愛情觀」仍然十分落後,導致 接二連三 的社會不幸事件。
tempSaySth 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-03-17, 10:54 AM   #14
dark_ming_
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2011
引用:
作者: iu fu pig 查看文章
…(前略)
可能他想是個「攻」,而不是「受」。
dark_ming_ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-17, 11:15 AM   #15
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
谷精上腦,第二人格

https://hk.news.appledaily.com/local...71205/57541715

fb招募「9女1男」性交
宅男:唔知係咪鬼上身

96,897
建立時間 (HKT): 1205 01:03

• 適中字型
  • 較大字型

網名「司徒奈奈」的宅男屢次要求「扑嘢」不成,便在網上辱罵女網友,有人看不過眼招打手報復。辯方昨呈交大量性話題截圖,揭發宅男透過短訊及多個fb賬戶,向人傳送陽具照;又在單身群組招募性伴侶,要求「9女1男」多人性交,叫人帶同比堅尼泳衣共浴。宅男否認是發訊者,聲言當刻「嗰個唔係我嚟,唔知係咪鬼上身」,又自稱EQ低,中學時遭老師建議看精神科,他昨多次鬧情緒,謾罵辯方大狀問題無聊。

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.

此篇文章於 12-05-17 11:45 AM 被 ( ゚ω゚)? 編輯。
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-17, 11:21 AM   #16
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
被告扮癲就見得多,原告扮癲咁新穎?
真‧審死官

舊 12-05-17, 12:24 PM   #17
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
你咁睇得起佢係扮?a

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-17, 12:52 PM   #18
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
24個奈奈
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-17, 01:12 PM   #19
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
可能想挽留女方既好感,爭取最後 1% 既扑野機會,既然已經進入司法程序,就自已幫手令指控唔成立。

此篇文章於 12-05-17 01:15 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-17, 01:16 PM   #20
STRIFE

XBox Live Gamertag日psn: Lighting6517
唔食花生咁睇:
依家呢條毒X的確係被人打
辯方律師真係勁,反而搞到毒X比人/網絡公審,重點變左標籤+毒X網上唱人
毒X點睇都係精神有問題,打人果5條友恰呢類人老老實實仲HIHI

舊 12-05-17, 01:24 PM   #21
ZeroChow
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2005
個律師想點? prove 宅男抵打?對彼告有利?

定係佢求其揾d野問下?
ZeroChow 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-17, 01:24 PM   #22
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: J+1 查看文章
24個奈奈
七人のナナ
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-17, 02:04 PM   #23
Thaws

註冊日期: Oct 2003
PSN  IDThaws
XBox Live Gamertagthaws
似係想prove條傻仔係一個不誠實o既人去打甩場官司, 之後應該會反手告番佢轉頭
Thaws 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-17, 02:47 PM   #24
HEAD_HUNTER
月圓下之銀狼

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: ZeroChow 查看文章
個律師想點? prove 宅男抵打?對彼告有利?

定係佢求其揾d野問下?
https://hk.news.appledaily.com/local...71202/20232257

唔求其丫,睇埋個官同個律師點逗佢就明個律師係要營造條友口供不誠實同性格不可信嚟脫罪

引用:
林官多次追問誰偷銀包,但羅支吾以對,林官失笑說:「我諗緊仲有無更淺嘅方法問你。」羅忽然說腦袋混亂需時想想,最後說是「皮褸男」拿着藍妹啤酒的「樽蓋」,威脅若不交出銀包就「扑濕他」,庭上眾人發笑,羅始知說錯,改說是「樽」。
大狀質疑羅誇大傷勢,例如被狂踢小腿,為何沒瘀傷?羅反駁「我隻腳硬淨箒」,但他稱因沒學武功,被跆拳道的「虎牙」毆打,即現瘀傷。羅又指眼鏡早被人拿走,才不致被打致飛脫,大狀即指網上能找到影片,可看他被打時有否戴眼鏡,羅急改口,指拍片時已戴眼鏡。辯方直指羅是「機會主義者」,按需要更改口供,羅說:「我同意,多謝你提醒我。」他又補充,並沒改口供。

我的雜談小屋
dream304.mysinablog.com
HEAD_HUNTER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-17, 03:16 PM   #25
STRIFE

打人果5條友好似認左,咁樣就應該唔關打唔打得甩事
應該係玩到個官認為條友自己本身行為有好大問題,eg,send j 圖、網上唱人
咁樣會判輕d唔留底?

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 06:31 PM

手機版 | APP版