Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 09-23-10, 03:43 AM   #76
Rotagen
Game Master

註冊日期: Jul 2008
引用:
作者: Beanhoho 查看文章
冇人以為得自己好努力, ,但努力有錯嗎?
努力無錯,大家都知努力好重要,唔駛其他人提,唔同意樓主觀點亦唔代表唔努力,道路有千條,努力既方法有幾多人便有幾多種,that's all

舊 09-23-10, 03:49 AM   #77
才子
Ultimate Gamer
量地總監

註冊日期: Jun 2006
PSN  IDMr_Bean9060
引用:
作者: Rotagen 查看文章
努力無錯,大家都知努力好重要,唔駛其他人提,唔同意樓主觀點亦唔代表唔努力,道路有千條,努力既方法有幾多人便有幾多種,that's all
唔同意樓主觀點就要恥笑貼文攻擊樓主甚至香港網絡大典都要拎埋出黎講, 你d手段真係夠晒下三流

(`・ω・´)
才子 目前離線  
舊 09-23-10, 03:59 AM   #78
唔係啊化
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2004
唔成功到最後咪係一場空

努力唔該度力要食應少少
唔係都係無人可憐你

成與敗就係簡單既一回事
==========================
沒錯,唔成功到最後咪係一場空
但每一個人想得到什麼,每一個人都不同
何謂成功,失敗又變得不簡單:
一個想釣到大魚的人話一個釣勝於魚的人失敗,因為他釣不到大魚
一個釣勝於魚的人話一個想釣到大魚的人失敗,因為他不知道真正的釣魚之樂
如何分清成與敗

無人可憐唔打緊
最重要係知道自已做緊嘜:
釣不到大魚就話自已是釣勝於魚

努力過,在過程總會學到自已需要學的野
一日未死,一日都可以提升自已再翻叮
只有放棄的人才是失敗
度力食得唔應,就知道要去別一個角度再試
有幾多個人一下就知道邊到食得最應
正如打RPG一樣
有全面的資料、攻略,之後不浪費不用多一絲精力時間爆機
唔駛由頭玩過或走回頭路取回神秘寶箱,都幾最成功

但人生唔係GAME
冇攻略,由頭到尾都要自已試,或聽別人指點,指導
最過癮的是人地教的、多人做的未必是對,自已試極都可能唔中POINT
到自已得到秘訣,就話其他人努力唔該度力要食應少少,實令我講一次“唔係啊化”

人人都知飲八杯水好,食快餐冇益,無錢唔好用信用卡,唔好先駛未來錢,
又有幾多人做到,又有幾多人唔知......

要聽要知的在現今科技發達的世界,一早聽過同知道,
又有幾多人清楚明白了解,
沒有經歴過,知道又如何

哈哈,到四點啦

舊 09-23-10, 04:18 AM   #79
某F
God of Gamer
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
anyway,結果還是要自己去承受的
社會就係咁現實

成與敗
唔係自己去定斷,而係呢個社會

你咁講只係阿q精神

舊 09-23-10, 04:21 AM   #80
某F
我的歌聲裡

引用:
今天的社會是下一輩的不夠上一輩爭
或者吧,但地區黎計未必
而家成個社會係面臨全球化競爭...

舊 09-23-10, 04:56 AM   #81
mudhole
さとし

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDsatoshi_negi
引用:
作者: 某F 查看文章
anyway,結果還是要自己去承受的
社會就係咁現實

成與敗
唔係自己去定斷,而係呢個社會

你咁講只係阿q精神

但係即使由社會定斷(我假設上面所指既"社會"係指自己以外既其他第3者), 都仍然可以想像到有另一種矛盾局面
例如,
一個冇學歷, 冇特別學識, 冇高薪厚職, 冇一技之長...etc, 完全稱唔上叫有能力或者叫有前途既人...
但係可能佢有一個完整家庭, 工作收入平平, 但係可以有時間倍屋企人; 冇多餘錢外遊, 但係可以假日時同屋企人同朋友去效外玩; 冇特別既社會地位or權力, 但係有足夠可以同佢傾心事既朋友
(或者掉返轉既情況都有可能)

咁作為第三者既,
可能有人覺得佢永世都冇出人頭地既機會, 係失敗
又可能有人覺得佢可以平衡到私人生活同工作, 係成功

咁就不得不問, 其實佢係成功定失敗
即使交比第三者去衡量, 一樣可能每人都對佢有唔同評價

我就覺得到最後都係要問返當事者既態度, 對於當事者黎講成功失敗係乜東東, 係咩野狀態下先叫成功失敗, 當事者感覺自己係成功定失敗...

舊 09-23-10, 05:41 AM   #82
CSY
女神親衛隊

註冊日期: Mar 2003
引用:
唔同意樓主觀點就要恥笑貼文攻擊樓主甚至香港網絡大典都要拎埋出黎講, 你d手段真係夠晒下三流
當有人唔認同他人觀點時就會發貼攻擊恥笑對方踩多兩腳, GAF很多人一向就是那樣你今日才見過嗎..?

CSY 目前離線  
舊 09-23-10, 10:19 AM   #83
老師
Crazy Gamer
難明漢字

註冊日期: Apr 2003
PSN  IDwaiming69
這是吃花生看戲的時候嗎,同枱食飯,各自修行。

大各有異,不同也沒差…

正常人多…出來社會工作後,你便會發現,怪人更多。

慣了就好。

老師 目前離線  
舊 09-23-10, 10:30 AM   #84
HAKAIDER
neet 人生~~~

XBox Live GamertagHAKAIDER 99
引用:
作者: mudhole 查看文章
但係即使由社會定斷(我假設上面所指既"社會"係指自己以外既其他第3者), 都仍然可以想像到有另一種矛盾局面
例如,
一個冇學歷, 冇特別學識, 冇高薪厚職, 冇一技之長...etc, 完全稱唔上叫有能力或者叫有前途既人...
但係可能佢有一個完整家庭, 工作收入平平, 但係可以有時間倍屋企人; 冇多餘錢外遊, 但係可以假日時同屋企人同朋友去效外玩; 冇特別既社會地位or權力, 但係有足夠可以同佢傾心事既朋友

-skip-

我就覺得到最後都係要問返當事者既態度, 對於當事者黎講成功失敗係乜東東, 係咩野狀態下先叫成功失敗, 當事者感覺自己係成功定失敗...
家家有求, 睇你求咩, 有人只求安穩, 有人志比天高

見過有位年青人志比天高話唔想打一世工

準備將大部份儲蓄放入股票市場希望可以錢滾錢 (平時主要玩仙股同 "即日鮮" )

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷
HAKAIDER 目前離線  
舊 09-23-10, 10:41 AM   #85
搖搖
Eternal Flame™
永遠的毛毛王子↓

註冊日期: Apr 2002
PSN  IDARMY_Momo
引用:
見到柒人柒事笑下都唔得,又唔駛死
我都唔明點解 你地係要以為得你地自己好努力囉

結果笑點都被你們殺死了sosad
其實重點都係樓主講野太無創意,以及畀人踢爆出洋相而已
人生之中柒事十常八九,大家都係笑過就算,呢個咁既topic過幾日咪又無人理沈左去底

還有要護航請再加油一點
我都忍唔住笑左

舊 09-23-10, 10:43 AM   #86
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
對對對,是否真實不重要,精神勝利萬萬歲
呢d野人人都知,絕對唔駛樓主及兄台拎d放諸四海皆準既野出來野人獻曝浪費網絡資源
果然物以類聚,人以群分
護航都護得好醜樣so sad
問心, 我係覺得 d 人無自己思想無學養, 見到哈佛兩個字, 加埋 d 賴有文筆既文字, 咪好有感觸 lor.

呢 d 盲從附和既姐

呢個年代, google 下有咩難度, 唔求證求真, 學咩野學問(不過當然, 好多中國人特別熱衷既學科都係唔洗求證的, 俾錢 + 挫書就得 )

>>護航都護得好醜樣

正宗中國人

此篇文章於 09-23-10 10:55 AM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
歌絲˙暮斯 目前離線  
舊 09-23-10, 11:35 AM   #87
某F
我的歌聲裡

引用:
作者: mudhole 查看文章
例如,
但係可能佢有一個完整家庭, 工作收入平平, 但係可以有時間倍屋企人; 冇多餘外遊, 但係可以假日時同屋企人同朋友去效外玩; 冇特別既社會地位or權力, 但係有足夠可以同佢傾心事既朋友

咁作為第三者既,
可能有人覺得佢永世都冇出人頭地既機會, 係失敗
又可能有人覺得佢可以平衡到私人生活同工作, 係成功

咁就不得不問, 其實佢係成功定失敗
即使交比第三者去衡量, 一樣可能每人都對佢有唔同評價

最實際既野

奈何大把人月薪都無一萬蚊,有時間都拎去訓覺

屋企有乜事就乜都做唔到

舊 09-23-10, 11:36 AM   #88
某F
我的歌聲裡

引用:
作者: HAKAIDER 查看文章
家家有求, 睇你求咩, 有人只求安穩, 有人志比天高

見過有位年青人志比天高話唔想打一世工

準備將大部份儲蓄放入股票市場希望可以錢滾錢 (平時主要玩仙股同 "即日鮮" )

呢d就係上進law
過程?wfc

舊 09-23-10, 12:17 PM   #89
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: 老師 查看文章
這是吃花生看戲的時候嗎,同枱食飯,各自修行。

大各有異,不同也沒差…

正常人多…出來社會工作後,你便會發現,怪人更多。

慣了就好。
少了一句。
當你發現怪人多過正常人時,怪人才是正常人,正常人原來才是怪人,哪你自己是怪人還是正常人?

世事無絕對,只在觀點與角度。成功?甚麼才叫成功。
有人用好多時間去挑戰遊戲中的成就和記錄是成功還是失敗?是英雄還是狗雄?
有人努力搵錢,做到城中首富,但令到民怨上升,這是成功還是失敗?是英雄還是狗雄?
要成功當然要努力,但你的努力和我的努力一樣嗎?首富和遊戲達人問。

舊 09-23-10, 12:26 PM   #90
大山椒魚
......

註冊日期: Sep 2002
努力既人繼續剝削別人,
不努力既人安份食綜援,

大家開心,
有乜好拗?

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛
大山椒魚 目前離線  
舊 09-23-10, 12:32 PM   #91
VICT
什麼超有趣的?

註冊日期: Jun 2004
PSN  IDvictorleung213
引用:
作者: 尼路 查看文章
少了一句。

有人用好多時間去挑戰遊戲中的成就和記錄是成功還是失敗?是英雄還是狗雄?
我諗起銀魂
online game 中既達人通常都係現實世界中既madao

舊 09-23-10, 12:44 PM   #92
圖騰製作中

註冊日期: Dec 2005
d 座右銘真唔真唔重要,只不過係一段引子
只不過係想討論應否終身學習上進o者

樓主心目中既成功又唔係一定要你認同~_~

狼 目前離線  
舊 09-23-10, 12:45 PM   #93
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: 大山椒魚 查看文章
努力既人繼續剝削別人,
不努力既人安份食綜援,

大家開心,
有乜好拗?

你還看漫畫,打機,發呆,怨天怨人怨這怨那嗎?
好哦,你在遷怒找你便宜的人嗎?
好哦,你花時間不甘心之時,大家的水平已超你而去。

歌絲˙暮斯 目前離線  
舊 09-23-10, 12:49 PM   #94
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
引用:
作者: 查看文章

我唔否定開個TOPIC原意導人向上,可惜文章引用錯了...結果呢個TOPIC一開始就已經注定走去另一條路....

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線  
舊 09-23-10, 12:55 PM   #95
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: 查看文章

真唔真唔重要就唔好沾人地光用人地個朵啦

俾人入先話唔重要, 做人老豆都咁教仔真係, 阿Q得你班中國人丫

不學無術, 睇埋 d 口水野 CEO 實戰追渣沽, 咪認左佢 lor

此篇文章於 09-23-10 12:57 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
歌絲˙暮斯 目前離線  
舊 09-23-10, 12:59 PM   #96
某F
我的歌聲裡

引用:
作者: jaVaj ◣ 查看文章
我唔否定開個TOPIC原意導人向上,可惜文章引用錯了...結果呢個TOPIC一開始就已經注定走去另一條路....
讀書都係為左錢
咁讀完書之後係搵唔到錢既...仲有幾多人會讀

讀個陣又會唔會比人話上進?

舊 09-23-10, 01:01 PM   #97
某F
我的歌聲裡

引用:
作者: 尼路 查看文章
少了一句。
當你發現怪人多過正常人時,怪人才是正常人,正常人原來才是怪人,哪你自己是怪人還是正常人?

世事無絕對,只在觀點與角度。成功?甚麼才叫成功。
有人努力搵錢,做到城中首富,但令到民怨上升,這是成功還是失敗?是英雄還是狗雄?
要成功當然要努力,但你的努力和我的努力一樣嗎?首富和遊戲達人問。
你唔係奧巴馬個種材料
就永遠只能跟住社會遊戲規則

舊 09-23-10, 01:07 PM   #98
某F
我的歌聲裡

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
你還看漫畫,打機,發呆,怨天怨人怨這怨那嗎?
好哦,你在遷怒找你便宜的人嗎?
好哦,你花時間不甘心之時,大家的水平已超你而去。

食綜緩個班有時間做祕撈,有免費屋住,有時間去旅行,得閒生返2,3個
已經比好多人成功...

問題係自己選唔選擇做

唔選擇,就要自己諗辦法
呢d社會無人會教同可憐你

舊 09-23-10, 01:16 PM   #99
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

註冊日期: Feb 2004
大家講左咁耐,都提左好多次是非成敗轉頭空之類的道理。
人人的選擇都有唔同,我唔認為努力追尋自己夢想有咩唔妥當。
也許到最後會失敗,但努力的過程當中會有很多體會。
睇到警世文章貼出黎互勉,難道出發點錯了?
可能大家覺得引用「哈佛」好低能,但樓主的重點不在哈佛吧?
如果人對自己的生活不再好奇,不想知道更多,也許會漸漸變得行屍走肉。
當然,做所有事情都要適可而止,那些什麼訓條對自己有用的才記住好了。

Lost In Paradise
藍莓咖啡 目前離線  
舊 09-23-10, 01:22 PM   #100
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
唔理圖文真偽,
頭post講ge道理好正確,
想出人頭地就要付出努力

不過標題"現在醒,都不遲,至怕你永遠不醒"就好似講到努力先係唯一道理,
唔跟佢做就錯咁

真!DC 目前線上  
關閉主題

論壇跳轉

現在的時間是 12:58 AM

手機版 | APP版