Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機平板遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 11-03-15, 10:17 AM   #1
teealpha
Ultimate Gamer

註冊日期: Dec 2011
3DS Friend Code0989 1805 2498
PSN  IDteealpha852
[IOS/AN]ロード・トゥ・ドラゴン Road To Dragons - マルチプレイ(お試し版)解禁

官網

http://spsv.acquire.co.jp/rtd/

介紹影片
http://www.youtube.com/watch?v=o5QzLmGF72A

實用網站
http://luunns-rtdlife.doorblog.jp/
(推薦)http://blog.livedoor.jp/iphonegamer/
(故事考察)http://roadraago.doorblog.jp/archives/cat_1124820.html

常見問題

Q: 一開始選什麼職業?
A: 槍 - 可輕鬆打到中期 / 杖 - 回復要員, 可用到尾但開頭會較辛苦 / 劍和弓 - 沒用

Q: 不同武器有什麼分別?
A: 劍 - HP多, 低回復 / 槍 - 高攻, 薄血 / 弓 - 平均型, 普遍技能強 / 杖 - 高回復

Q: 屬性相尅?
A: 火<->水 / 光<->暗 / 無屬性沒相尅

Q: 怎樣為之好的開局?
A: 打完教學後, 總共可以抽4次書, 建議最少有2隻"神/王/將"級別的單位(5星) 例: [海王]リヴァイア [焔将]ナタル [剣神]ヤマト

Q: 單位升級要訣
A: 升級合成時, 當6隻材料與升級對像同屬性, 則必定會發生"大成功" (1.5倍EXP). 有時會發生"超成功"(3倍EXP). 亦有材料附帶必定發生大成功/超成功效果

Q: 有關進化點數及簡單入手方法
A: 自行提升3星單位, LV30約有200點 / ノーマルエリア:最果ての地エウレカ『この世全ての祖』金史萊姆前隨機出現寶箱, 內有LV35 3星單位一隻 / 星期四任務:真書の使途・激烈 攻略王リーシャ

Q: DX強化方針
A: 每一隻單位可強化10次, 效果是直接提升HP/攻/回復. 建議10次都強化同一種能力. 一般來說, 劍/弓升HP, 槍升攻, 杖升回復. 部分單位由於SKILL較特殊, 選擇其他方向會有更好發揮

Ver 3.0.0 飾物系統

可轉換角色: 旧王、和名、洋名、英雄・勇者・賢者・銃士&初期ユニットの★2~★5
效果強度: 超絶>致命的>絶大>強力>有利

推薦飾物
http://blog.livedoor.jp/kento_road/a.../39651311.html
あやめ→先制の発生確率10%UP
出現quest: 龍王ヴィルムの墓

http://blog.livedoor.jp/iphonegamer/.../39618314.html
★6[騎聖皇]エンゼリカ: 全力の一撃の発生確率8%up
★6正統覚醒クロノ: ドラゴン+屬性特攻
★4[虚将]テオドール: カットイン攻撃の発生確率15%up
所有旧王(槍): 攻擊UP, 血/回復DOWN

【アクワイア公式】『ロード・トゥ・ドラゴン』3周年記念イベント

Ver.6.1.0→Ver.6.3.0 Trailer

此篇文章於 01-21-16 04:18 PM 被 teealpha 編輯。
teealpha 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-03-15, 10:18 AM   #2
teealpha

2016/01/18 Ver.6.3.0アップデート

主なアップデート内容
■「マルチプレイ」の実装
■ユニットBOXの最大値を2,000に増加
■アクセサリーBOXの最大値を1,000に増加
■ユニットBOX・アクセサリーBOXの初期値を増加

此篇文章於 01-21-16 04:19 PM 被 teealpha 編輯。
舊 11-03-15, 10:20 AM   #3
teealpha

和大人冇玩成年,3周年就由我"的"返上黎,不定期懶人管理

我諗而家Android最大問題係想課但唔一定課得到

以下開放討論
舊 11-03-15, 10:57 AM   #4
black
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2003
我想問大家宜家課唔課到金? 我用android機load唔到入去
black 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-03-15, 10:57 AM   #5
劍仔
Insane Gamer

註冊日期: Sep 2003
4號好似虹石特價, 可惜我用android機買石好麻煩...
劍仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-03-15, 11:01 AM   #6
black

之前一直都課到, 係今次三週年event唔得...
舊 11-03-15, 11:10 AM   #7
teealpha

引用:
作者: black 查看文章
我想問大家宜家課唔課到金? 我用android機load唔到入去
引用:
作者: 劍仔 查看文章
4號好似虹石特價, 可惜我用android機買石好麻煩...
我上星期六先課完一單
不過而家Android機要買石係好麻煩,我得唔代表第個人都得,要睇返唔同機唔同Luncher有唔同做法,始終都係俾Google Play果度鎖住左

我自己用緊LG機:
1. 系統介面語言轉為日文
2. 時區轉GMT+9
3. 連接日本VPN (手機內置VPN連接方式,非Apps)
4. 清除Google Store Cache
5. 開GAME買石

我係要以上咁多項都做晒先買到,唔同機有D人係可以齋改系統語言就課到
另外我係用Gift咭的,用信用咭的各位使用VPN時請自行評估風險

當然有人會選擇轉去iOS機度課,課完轉返去Android,但大家都知繼承有風險,自己冇做好backup的話隨時就會好似大屍咁爆開

因為咁,我都係建議大家可以響手機個Google Store度開多個日本地址account用Gift咭課,只係俾錢果時揀另一個account找數,唔駛驚會俾信唔過既VPN爆account,輸盡都係有限數(輸晒都係一張Gift咭)
舊 11-03-15, 11:27 AM   #8
black

引用:
作者: teealpha 查看文章
我上星期六先課完一單
不過而家Android機要買石係好麻煩,我得唔代表第個人都得,要睇返唔同機唔同Luncher有唔同做法,始終都係俾Google Play果度鎖住左

我自己用緊LG機:
1. 系統介面語言轉為日文
2. 時區轉GMT+9
3. 連接日本VPN (手機內置VPN連接方式,非Apps)
4. 清除Google Store Cache
5. 開GAME買石

我係要以上咁多項都做晒先買到,唔同機有D人係可以齋改系統語言就課到
另外我係用Gift咭的,用信用咭的各位使用VPN時請自行評估風險

當然有人會選擇轉去iOS機度課,課完轉返去Android,但大家都知繼承有風險,自己冇做好backup的話隨時就會好似大屍咁爆開

因為咁,我都係建議大家可以響手機個Google Store度開多個日本地址account用Gift咭課,只係俾錢果時揀另一個account找數,唔駛驚會俾信唔過既VPN爆account,輸盡都係有限數(輸晒都係一張Gift咭)
謝謝~返去試下先
舊 11-03-15, 11:37 AM   #9
ist
Game Master
.

註冊日期: Mar 2003
要用VPN,有風險所以都無課了

好彩儲石4抽中杖器神...

三周年除左抽野同日日送石都係無野打,結果都係日日登入一次,耐心等開4人協力算

舊 11-03-15, 11:44 AM   #10
teealpha

引用:
作者: ist 查看文章
要用VPN,有風險所以都無課了

好彩儲石4抽中杖器神...

三周年除左抽野同日日送石都係無野打,結果都係日日登入一次,耐心等開4人協力算
VPN唔一定要用到,唔同機唔同情況

我自己儲埋48粒無料石抽左次11連,中火蛋、水蛋,已經贏晒

三周年有新EVENT QUEST,可以攞到新四主(逐次出),而且仲係有故事EVENT唔似舊四主咁衝一場就入手,個故事係值得一睇(認真),而家第一個出場係火劍主故事
舊 11-03-15, 12:08 PM   #11
black

引用:
VPN唔一定要用到,唔同機唔同情況

我自己儲埋48粒無料石抽左次11連,中火蛋、水蛋,已經贏晒

三周年有新EVENT QUEST,可以攞到新四主(逐次出),而且仲係有故事EVENT唔似舊四主咁衝一場就入手,個故事係值得一睇(認真),而家第一個出場係火劍主故事
儲多3粒我都可以11連啦~

見D人好快就進到D蛋, 但又無開覺醒之道bor...
有無idea人地點解咁快儲得夠覺醒points?
舊 11-03-15, 02:51 PM   #12
teealpha

引用:
儲多3粒我都可以11連啦~

見D人好快就進到D蛋, 但又無開覺醒之道bor...
有無idea人地點解咁快儲得夠覺醒points?
帶/搵花嫁伊代,刷四空,就算冇鑽屎都可以一場二千覺醒PT
舊 11-03-15, 03:17 PM   #13
black

引用:
帶/搵花嫁伊代,刷四空,就算冇鑽屎都可以一場二千覺醒PT
即係空白的時代?
舊 11-03-15, 03:50 PM   #14
teealpha

引用:
即係空白的時代?
http://blog.livedoor.jp/iphonegamer/.../21863360.html
炎山ガスタール(火)
南空の覇者

蒼界タリアス(水)
東空の支配者

霊峰ザルトゥーニ(光)
西空の君主

龍王ヴィルムの墓(闇)
北空の独裁者

呢四關合稱四空,係未有覺醒之道之前、體力半減日子刷覺醒PT既地方
半減時約5體力一刷、每場玩兩三個字(唔難、只係頹撞怪打得多,一場廿隻左右),幾十體力玩到你嘔

個人建議組合: 蛋+花嫁伊代+攻略神+覺醒咒王

空白時代…會死人嫁
舊 11-03-15, 04:30 PM   #15
black

引用:
http://blog.livedoor.jp/iphonegamer/.../21863360.html
炎山ガスタール(火)
南空の覇者

蒼界タリアス(水)
東空の支配者

霊峰ザルトゥーニ(光)
西空の君主

龍王ヴィルムの墓(闇)
北空の独裁者

呢四關合稱四空,係未有覺醒之道之前、體力半減日子刷覺醒PT既地方
半減時約5體力一刷、每場玩兩三個字(唔難、只係頹撞怪打得多,一場廿隻左右),幾十體力玩到你嘔

個人建議組合: 蛋+花嫁伊代+攻略神+覺醒咒王

空白時代…會死人嫁

可以覺醒道化王lu~
舊 11-05-15, 01:58 PM   #16
teealpha

【期間限定】11/12(木)11:00まで 『虹色水晶セール』開催~!
https://twitter.com/_ro_dora/status/662103325899288576

舊 11-10-15, 11:51 AM   #17
black

中左3隻水靈神...想要既アネモネ就點都唔中
ID:102954490
可以add我一齊玩~
舊 11-10-15, 01:33 PM   #18
SiEG~~
Game Master
秋月控....

暫時中得槍靈神同龍忌神

舊 11-14-15, 02:38 PM   #19
FREDDY@o@
God of Gamer

註冊日期: Apr 2003
PSN  IDfreddy_lam
無玩但入來支持下

舊 11-24-15, 05:34 PM   #20
teealpha

好難得今次絕級隻解眼神係可以完全用無課隊穩定過到,不過要睇對面血量睇得好準

正覺大和+炎王*3+正覺教王+深醒王

飾物必需要飯團*10
開場深醒王LS1,之後主力心板+弓板磨到炎王LS3,之後響佢約80%血前直接炎王炮*3炸到剩一半血(攻擊力UP解除),然後一直捱打直到滿返LS3,到接近40%血量時兩發炎王炮,又再繼續磨返滿LS3,最後炎王炮同深醒炮一次過倒晒落去就直接完場

貪快偷打太多的話好易會唔覺意打過左血量界線俾對面直接攻擊力UP秒
舊 11-25-15, 08:59 AM   #21
ist
Game Master
.

終於好玩d,叫做要技術唔係睇課金力

有難度,但全無課都過到,平時無咩用的LV3 幾十萬dmg炮都要用到,倉管都有機會出場

借覺醒咒王或呪喰王都得

舊 11-26-15, 09:56 AM   #22
teealpha

引用:
作者: ist 查看文章
終於好玩d,叫做要技術唔係睇課金力

有難度,但全無課都過到,平時無咩用的LV3 幾十萬dmg炮都要用到,倉管都有機會出場

借覺醒咒王或呪喰王都得
其實RTD不嬲都唔係課金力強就=戰鬥力強,唔識玩的話連無課都不如既情況大有人在
例如齋抽唔練(但又唔係集郵控),絕級炒車係好合情合理,正路應該響超級就炒左

有課只係叫做方便D自己有隻KEY角咁話
當時,以今次絕級黎講課金隊可以用人品炮,基本上一發秒

三周年之後開始要整頓一下FD LIST為之後(應該係出年二月左右?)全世界作戰做準備
舊 11-26-15, 11:27 AM   #23
ist
Game Master
.

4抽兩銀本,一龍蛋
4星應該唔會送,係抽限定吧,因為好勁
隻火弓,LS3係全員加二萬攻,同埋叫做"王"

舊 12-02-15, 11:41 PM   #24
teealpha

6.2.0資料更新
「第二災厄」仲未正式降臨,到底係諗住聖誕節先黎搞事定係年底大晦日先黎世界再重生

下年年頭更新的話應該就到東之大地解禁,唔知一個月講唔講得到咁多亞人既世界觀
舊 12-26-15, 01:33 PM   #25
teealpha

D-Club Grils活動開幕
第一位紳士S - 風王

風王點名的少(?)女

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[售] 日本 Puzzle & Dragons 點卡 [IOS/AN 版] pion0101 買賣專區 1 03-23-14 05:08 PM
Tears to Tiara 2 ティアーズ・トゥ・ティアラII 覇王の末裔 (体験版配信 発売日が10月31日) ( ゚ω゚)? 電視遊戲討論版 75 11-25-13 07:31 AM
[IOS]特價出售Puzzle and Dragons Puzzle&Dragons puzzle & dragon PAD PND 智龍迷城首抽/多神帳號檔 nbayim 買賣專區 0 07-16-13 05:38 PM
【iOS】 Puzzle & Dragons 初始帳號【含40魔法石 米奇王】(抽Eva適合)$100 起 pndseller 買賣專區 7 05-26-13 03:28 PM

現在的時間是 03:54 PM

手機版 | APP版