Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機資訊/電腦軟硬討論

主題工具 顯示模式
舊 06-26-08, 10:24 AM   #1
Zaku
The One

註冊日期: Jul 2002
大家近日上網有冇遇到呢個問題??

我係用網上行的

前日開始遇到以下兩個情況互相交替:

情況 1: 上任何網都冇問題, 好快好順, 一 click 即有反應, 同平時冇分別.... (但過左幾分鐘後就會轉做以下 情況 2 )

情況 2: 上任何網(包括 GAF, 包括之前情況 1 上得好順既網...)突然腦閉塞咁, 上任何網都冇反應, 嚮呢個時間內連續上幾個唔同網頁的話, 全部都好似著左紅燈咁, 一齊冇反應!!!
但過左幾分鐘後, 就轉左綠燈咁, 幾個網頁一齊有反應 (其實呢個時間係轉番做 情況 1)

以上每個情況維待時間大約數分鐘左右

即 情況 1 --> 情況 2 --> 情況 1 --> 情況 2...... 不停 loop
(數分鐘)(數分鐘)(數分鐘)(數分鐘)

唔知係我部腦問題?? modem 問題?? 定網上行個 server 問題??

大家近日有冇遇到同一樣既 case??
Zaku 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-26-08, 10:43 AM   #2
ELT
God of Gamer
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
我用和記, 最近夜晚上gaf時成日都load唔到....

舊 06-26-08, 10:43 AM   #3
DC 97
The One

註冊日期: Jun 2003
Nintendo Switch ID3334-6659-7010
PSN  IDDC97
x2
我都有咁樣問題~
有時我會重新開机

DC 97 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-26-08, 11:16 AM   #4
草薙さん
The One

註冊日期: Dec 2003
同樣有你呢個問題
我試過close左用緊果個window
重新開多次就回覆正常

メモリはプライスレス
My Trophy Road
草薙さん 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-26-08, 11:17 AM   #5
shing1013
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2007
我也是orz
我是有線的...
星期日左右開始比較慢
平時睇開好順既串流片都要load好耐....

shing1013 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-26-08, 04:23 PM   #6
ZlWS
┌( ಥДಥ)╝?!

註冊日期: Aug 2005
Nintendo Switch ID4486 0587 6008
引用:
作者: Zaku 查看文章
我係用網上行的

前日開始遇到以下兩個情況互相交替:

情況 1: 上任何網都冇問題, 好快好順, 一 click 即有反應, 同平時冇分別.... (但過左幾分鐘後就會轉做以下 情況 2 )

情況 2: 上任何網(包括 GAF, 包括之前情況 1 上得好順既網...)突然腦閉塞咁, 上任何網都冇反應, 嚮呢個時間內連續上幾個唔同網頁的話, 全部都好似著左紅燈咁, 一齊冇反應!!!
但過左幾分鐘後, 就轉左綠燈咁, 幾個網頁一齊有反應 (其實呢個時間係轉番做 情況 1)

以上每個情況維待時間大約數分鐘左右

即 情況 1 --> 情況 2 --> 情況 1 --> 情況 2...... 不停 loop
(數分鐘)(數分鐘)(數分鐘)(數分鐘)

唔知係我部腦問題?? modem 問題?? 定網上行個 server 問題??

大家近日有冇遇到同一樣既 case??
有遇到同一樣 BB100
yesterday10pm~1am到發生
但 B 無乜影響咁

引用:
作者: ELT 查看文章
+1

D.有期望可會失望,但係冇期望就一定冇望。
E.和諧唔係一百個人講同一說話,和諧係一百個人有一百句唔同嘅說話之餘,而又互相尊重。
F.千萬別跟豬打架,這只會讓你變髒,卻讓豬樂在其中。
ZlWS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-26-08, 04:31 PM   #7
Zaku
The One

引用:
作者: Bathing_Ape 查看文章
但 B 無乜影響咁
冇錯... d/l 野冇問題
係齋上網出事~

但我就唔係單單幾個鐘有事, 係前兩晚上襯網都係咁, 或者下午冇事, 但總之夜晚回家一用就有呢個問題

同埋呢兩日公司上網又冇事喎, 係返到屋企就遇到
舊 06-26-08, 04:34 PM   #8
ELT
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: Zaku 查看文章
冇錯... d/l 野冇問題
係齋上網出事~

但我就唔係單單幾個鐘有事, 係前兩晚上襯網都係咁, 或者下午冇事, 但總之夜晚回家一用就有呢個問題

同埋呢兩日公司上網又冇事喎, 係返到屋企就遇到
我都係呀, 公司條線好正常
響屋企唔多順, 由其係連上大陸同海外網站, 慢到冇朋友

野又好似冇咩問題

舊 06-26-08, 04:44 PM   #9
Zaku
The One

引用:

野又好似冇咩問題
咁睇黎好多人都係咁~

如果你話係出海條光纖出問題又冇理由上網有事、 d/l 冇事;屋企唔順、公司順架...... 耐人尋味
舊 06-26-08, 05:05 PM   #10
龍寶寶
天才兒童訓練營
明天會更好

註冊日期: Dec 2001
Wii U IDbobogaf
Nintendo Switch ID4565-6477-0890
3DS Friend Code2793 0561 7788
PSN  IDbobogaf
XBox Live Gamertagbobogaf
我依家都係咁,唔知關唔關Windows事,以前ME先會咁

舊 06-26-08, 05:06 PM   #11
Minga
Je T'aime

註冊日期: May 2002
引用:
me too

打BF2去開果個server平時23X ~ 27X ping
尼兩日7XX ~ 8XX ping

舊 06-26-08, 06:13 PM   #12
nerv173
Game Master

註冊日期: Dec 2001
ME TOO AR, 都係網上行
nerv173 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-27-08, 12:08 AM   #13
ZlWS
┌( ಥДಥ)╝?!

註冊日期: Aug 2005
Nintendo Switch ID4486 0587 6008
引用:

野又好似冇咩問題
宜家00:00
gaf及香港各大forum就慢到冇朋友

但連日本都冇乜問題...

D.有期望可會失望,但係冇期望就一定冇望。
E.和諧唔係一百個人講同一說話,和諧係一百個人有一百句唔同嘅說話之餘,而又互相尊重。
F.千萬別跟豬打架,這只會讓你變髒,卻讓豬樂在其中。

此篇文章於 06-27-08 12:14 AM 被 ZlWS 編輯。
ZlWS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-27-08, 12:15 AM   #14
石原夏織
Ultimate Gamer

註冊日期: Nov 2003
3DS Friend Code4597 0320 8939
PSN  IDHO2_0219
我用i-cable都係咁
石原夏織 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-27-08, 12:20 AM   #15
House
里村★紅葉

註冊日期: Jun 2004
PSN  IDHouse544
我網上行都係..乜事?

Get

グリザイアの果実 ED SONG+OST

Get 周防天音!

House 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-27-08, 01:34 AM   #16
Zaku
The One

唉..... 而家 click 襯乜野網站都冇反應, 唔係慢.... 係完全冇反應!!!

快則半分鐘先有野睇, 耐則要呆呆等成分幾兩分鐘先有反應....
舊 06-27-08, 01:37 AM   #17
Nozomu
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2004
我hkbn又唔覺有事
只係gaf成日load唔到, 不過都係被gaf被攻擊既個別問題
Nozomu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-27-08, 01:39 AM   #18
Ayumania
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2005
網上痕6M
無乜問題

Ayumania 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-28-08, 01:02 PM   #19
GGGG
Game Master
我是玻璃心

註冊日期: Feb 2007
和記
今早去天文台網頁到而家都去唔到
問左用網上痕既朋友佢去到
GGGG 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-28-08, 06:36 PM   #20
Qe1
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2006
引用:
+1
和記害人不淺
Qe1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-28-08, 07:37 PM   #21
StevenLeong

註冊日期: Jan 2002
我都係 =.=

但B到野 又看到 web tv , 但係有時load 唔到website
StevenLeong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-28-08, 07:53 PM   #22
sena123
Crazy Gamer

註冊日期: Mar 2007
XBox Live Gamertagsena123
網上行,愈來愈廢

sena123 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-28-08, 08:17 PM   #23
Rikku
Senior Gamer

註冊日期: Feb 2007
我尼一排都遇到同樓主類似既情況

都唔知發生乜野事

只好關掉modem再開番

但唔好彩既一陣又出現番以上既況.....

P.S. 網上行6M

此篇文章於 06-28-08 08:36 PM 被 Rikku 編輯。
Rikku 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-28-08, 10:02 PM   #24
Chris皇

註冊日期: Oct 2003
PSN  IDPanzerRaptor
XBox Live GamertagRaptorReaper
網上行8M

暫時冇問題,只係睇Streaming media時要load一陣才有得睇
Chris皇 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-08, 12:46 AM   #25
MS331
Game Master

註冊日期: Feb 2005
我用和記,玩wow晚晚紅色,ping接近4位數
MS331 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 09:25 AM

手機版 | APP版