Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 10-29-12, 11:10 PM   #151
HM
God of Gamer

註冊日期: May 2007
引用:
作者: Einhander 查看文章
我左右不分
自救? 講少啲廢話, 儲多兩個錢, 出事就移民啦
不得不同意更多
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-29-12, 11:11 PM   #152
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
左派和右派

http://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%B7%...8F%B3%E6%B4%BE

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-29-12, 11:15 PM   #153
HM

註冊日期: May 2007
引用:
作者: 名無しさん 查看文章
算啦...
無謂煽風點火
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-29-12, 11:47 PM   #154
Einhander
能登かわいいよ能登

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDRazgriZeroGAF
XBox Live GamertagRazgriz GAF
引用:
作者: 名無しさん 查看文章
睇完WIKI, 我更加混亂

生ける世に 我が身悲しも
夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

(」・ω・)」SAN値(/・ω・)/ピンチ!
iDontCare
Einhander 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-30-12, 01:13 AM   #155
女裝少年
Game Master
おねーちゃん大好き~

註冊日期: Dec 2007
引用:
作者: 平山深雪 查看文章
其實見你一路都係度反駁緊其他網友既觀點,相信你對而家香港,世界既形勢有一定認識
如果唔介意既話,可唔可以完整D分享下你既立場(至少都講下係左派定右派)?
同埋分享下你對香港,中國同世界形勢既見解?仲有對於而家既情形,你認為香港人應該點自救
雖然小弟見識淺薄,又少入清談版,未必夠班同大大討論,不過覺得想先了解一下你既想法

<----左派,即社會民主主義者,贊成港獨但認為香港未有條件咁做,想移民但經濟上無能力,等死中
覺得中共會聽教聽話既
我真係無德無能同佢拗
因為根本唔係處於同一時空

其實睇下你問乜丫
[香港人應該點自救]
而佢答既係[佢本人點自救]
香港大部份人都好似你咁
無經濟能力移民
所以見到佢D嘴砲我都唔知好嬲定好笑

既然知道左佢係有事就會走果批
咁更加足以證明佢響呢個topic既嘴砲係冇說服力
因為你聽左佢果套
搞乜都ban結果比中共搞死果時
佢都走左人唔使負責啦

光明頂講左膠
女裝少年 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-30-12, 01:27 AM   #156
Einhander
能登かわいいよ能登

>覺得中共會聽教聽話既
有人腦補病又發作
無德無能就收嗲啦

夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

iDontCare
舊 10-30-12, 01:31 AM   #157
女裝少年
Game Master
おねーちゃん大好き~

咁你快d教到中共唔好搞死香港啦
剩係你果個時空既香港有救都好丫

光明頂講左膠
舊 10-30-12, 01:35 AM   #158
Einhander
能登かわいいよ能登

不如調返轉, 你教我港獨唔洗攬炒吖?
講夠, 聽日仲要返工
唔似得啲二世祖以為錢好易搵

夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

iDontCare
舊 10-30-12, 01:41 AM   #159
唔好記住我
嗚~~

註冊日期: Feb 2003
http://hk.news.yahoo.com/%E5%9F%8E%E...211315627.html

劉夢熊:「港獨」言論違23條屬叛國

香港就快可以以言入罪
唔好記住我 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-30-12, 01:45 AM   #160
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: Einhander 查看文章
不如調返轉, 你教我港獨唔洗攬炒吖?
講夠, 聽日仲要返工
唔似得啲二世祖以為錢好易搵
中國2千年既小農DNA唔係咁易根除到,某部份人永遠係難民既命運之中不斷循環
你要走係你既自由,不過唔好以為外面好好住
仲有記得走左之後唔好再返黎

此篇文章於 10-30-12 02:13 AM 被 某F 編輯。
某F 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-30-12, 01:46 AM   #161
某F
我的歌聲裡

引用:
作者: 唔好記住我 查看文章
http://hk.news.yahoo.com/%E5%9F%8E%E...211315627.html

劉夢熊:「港獨」言論違23條屬叛國

香港就快可以以言入罪
而家無咁易,搞掂東北發展先好講

舊 10-30-12, 01:50 AM   #162
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: gun2506 查看文章
現在的公園有花己經有一堆阿婆摘去賣了

種這兩種東西的話...防盜成本應該會十分高昂
我就係諗住可以順便當係"生果金",
反正退休人士得閒可以打理埋,又有生果佢食~!

舊 10-30-12, 01:55 AM   #163
女裝少年
Game Master
おねーちゃん大好き~

點樣唔將港獨變成攬炒
可以從建設性的方向討論
我一路都係走緊呢個方向
所以唔使掉轉

光明頂講左膠
舊 10-30-12, 02:20 AM   #164
TCS_disable
我有車車~

註冊日期: Jul 2005
引用:
作者: 女裝少年 查看文章
點樣唔將港獨變成攬炒
可以從建設性的方向討論
我一路都係走緊呢個方向
所以唔使掉轉
首先你去準備做公務員,然後做特首

之後得架啦,我就等你下令辨公室要以迷你裙為制服
TCS_disable 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-30-12, 02:25 AM   #165
某F
我的歌聲裡

引用:
作者: TCS_disable 查看文章
首先你去準備做公務員,然後做特首

之後得架啦,我就等你下令辨公室要以迷你裙為制服
你睇下班民煮黨,呃飯食左咁耐
終於比選民差唔多KO晒

仲有學民思潮,DBC(雖然做得唔係咁好)

做特首都無用,政制上分明係下層劣勢
要從體制同行動上出奇制勝

此篇文章於 10-30-12 02:27 AM 被 某F 編輯。
舊 10-30-12, 05:19 AM   #166
陸奧 貴志
The One
橋本かわいいよ橋本

註冊日期: Apr 2002
3DS Friend Code4811 8001 2935
PSN  IDTKamui
XBox Live GamertagTMutsu
引用:
點樣唔將港獨變成攬炒
可以從建設性的方向討論
我一路都係走緊呢個方向
所以唔使掉轉
你有冇諗過你既對手係一班狂人集團唔講道理?

我當你美國肯出手喇,又有冇可能o係15分鐘之內由關島/沖繩飛到香港打救?

再講我又有講,當你係帶頭人,隨時你未宣讀獨立宣言就俾人的你個人頭獻俾共產黨啦

☆野郎は誰だ 誰だ 誰だ 彼はジョンイル(正日) ジョンイルだ ジョンイルだ
トラブルメーカーの名を受けて 恥を捨てて たたかう野郎
ジョンイルアローは 毒舌 ジョンイルイヤーは 空耳
ジョンイルウィングは とんずら使い ジョンイルビームは 口砲
キムチの力身につけた 偽善の野郎 ジョンイルだ ジョンイルだ
陸奧 貴志 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-30-12, 09:52 AM   #167
Einhander
能登かわいいよ能登

>你要走係你既自由,不過唔好以為外面好好住
如果出得事我諗全世界咩地方都好住過香港啦
你不如話出左事嘅利比亞好住
除非你諗住出事嘅意思係聖人大大又成功爭取全世界一獲熟
咁就真係邊度都唔洗去啦

引用:
作者: 陸奧 貴志 查看文章

我當你美國肯出手喇,又有冇可能o係15分鐘之內由關島/沖繩飛到香港打救?

再講我又有講,當你係帶頭人,隨時你未宣讀獨立宣言就俾人的你個人頭獻俾共產黨啦
算啦, 呢件石頭講唔過人就係度顧左右而言他又鐘意腦補
等陣佢比人圍就會拎佢啲幻想朋友出黎做擋箭牌o架啦
講真, 再講落去都係loop返轉頭, 不如叫佢由第一post開始睇到唔明再問算把啦

夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

iDontCare
舊 10-30-12, 10:19 AM   #168
Insane Gamer

註冊日期: Mar 2010
引用:
點樣唔將港獨變成攬炒
可以從建設性的方向討論
我一路都係走緊呢個方向
所以唔使掉轉
中共覺得自己係統治緊香港,但就算到今時今日香港仍然係文明過大陸。
中共用禁ge思維黎管香港,理所當然會受到衝突。
其實,睇番香港,根本大部分人都認為香港同中國係不可分開的。
禁當然中國等唔等於中共係另一回事。

只係上面仲用落後的思維,插手香港事務,本身就係錯。
我敢講中共唔插手香港d事,自己香港人都會鬼打鬼,鬼得閒出賣你中共咩...
001015 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-30-12, 10:58 AM   #169
kev00269270
Game Master

註冊日期: Apr 2004
引用:
蘋論:硬推二十三條才是喪心病狂

實在不明白港英政府的旗幟及徽號怎麼會跟「港獨」連在一起,也不明白為何從前港澳辦副主任陳佐洱到政協委員劉夢熊對市民高舉這面旗幟如此怒火中燒,反應激烈,甚至想祭起《基本法》二十三條制裁及懲處有關行為。小小一面旗幟跟無孔不入的中聯辦、親中勢力相比實在微不足道,他們怕甚麼呢?
先說一點歷史。二次大戰結束日本投降,曾是日軍階下囚的楊慕琦爵士(Sir Mark Young)復任英國駐港總督。他回港後隨即制訂名為「楊慕琦計劃」的政治改革,希望透過開放政制及放權讓香港市民負起管理自己事務的責任,變相為香港自治鋪路。但計劃長期停留在紙上談兵階段,最後胎死腹中。到一九五二年英國政府更向國會表明不會在香港推動類似「楊慕琦計劃」的政改。直到八十年代香港前途問題浮現,長期被凍結的政治改革才再次起步,香港市民才開始有更大的空間及權利參與管理自己的事務。換言之,港英政府沒有積極推動香港自治或獨立,它的旗幟也不是自治或「港獨」的象徵。
事實上中英就香港前途談判時,香港內部曾有一些聲音要求讓香港成為聯合國託管地區或獨立,但是不管中國政府及英國政府都對有關言論大加鞭韃,根本不肯讓社會就這樣的選擇作討論,只是一味逼港人接受回歸中國是最佳、最實際的選擇。陳佐洱先生長期參與中英談判及香港回歸工作,他沒有理由不知道港英政府在香港自治或獨立問題上態度軟弱,更沒有理由不知道港英旗幟跟「港獨」風馬牛不相及。他為何要指鹿為馬呢?難道真的要為《基本法》二十三條立法鳴鑼響道?另一方面,過去一段時間一再手持前港英旗幟參與遊行集會的人士說得很清楚,他們的組織不支持港獨,只是希望北京中央政府和中聯辦不要插手本港政治,只是希望港人治港不要變成西環治港。這樣的要求不但合情合理,也符合「一國兩制」及《基本法》的原則與精神。北京政府及她在香港的喉舌、代言人實在沒有理由小事化大,又或把合理的政治訴求抹黑為搞「港獨」或分裂國家。
退一步來看,即使有團體真的提出「港獨」言論或口號也沒有甚麼大不了,也不過是在行使《基本法》賦予的言論自由,也不過是在實踐國際人權公約的公民權利,根本不存在違反法律或《基本法》的問題,更毋須像劉夢熊建議那樣要立法制止。假若有一天香港連討論應否獨立的自由也沒有,市民連提出這樣的訴求也受到懲罰,那才真正是香港的末日。
也許,真正觸動陳佐洱及劉夢熊等人神經的不是甚麼「港獨」,而是一些市民對港英政府的緬懷,而是市民對北京的抗拒與不信任。在他們眼中,香港已回歸十五年,中國已成為世界第二強國,港人理應以身為中國人為榮,理應毫無保留的接受香港是中國治下的特區。偏偏近一年多以來情況卻剛好相反,香港人對中國的認同感越來越低,本土自主意識則越來越強,他們怎能不心有不甘以至怒火中燒呢?問題是港人對北京的抗拒是中央政府及中聯辦一手造成的。看到北大人肆無忌憚干預香港內部事務,不尊重高度自治,踐踏《基本法》,市民自然對北京感到失望,自然對一國兩制高度自治感到灰心,自然會用各種不同方法及象徵如舉起港英旗幟宣洩不滿與憤怒。陳佐洱與劉夢熊之流真想港英旗幟在香港絕迹的話,他們該做的不是鼓動二十三條立法,而是促使中央政府尊重香港的高度自治,不再插手香港的內部事務。
盧峯
周一至周六刊出
睇完前面仲話得唔錯,但係...

會唔會過火左d啦
乜都用言論自由檔o既話
又唔見佢幫話係迪迪尼放炸彈果個人?
kev00269270 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-30-12, 11:09 AM   #170
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: kev00269270 查看文章
睇完前面仲話得唔錯,但係...

會唔會過火左d啦
乜都用言論自由檔o既話
又唔見佢幫話係迪迪尼放炸彈果個人?
同梁女士一樣既CONCEPT

不過老實講,班土共同FANS少D動作根本就咩事都冇。
大部份人基本上好簡單,衣食住行都無憂,又唔駛被迫去拜權貴既話,愛新覺羅復辟帝制都懶得理你啦…

舊 10-30-12, 11:52 AM   #171
某F
我的歌聲裡

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
同梁女士一樣既CONCEPT

不過老實講,班土共同FANS少D動作根本就咩事都冇。
中共要咁管香港既動機原因都唔知證明你係政治冷漠,
而家燒到埋身都唔知乜事

唔該你睇返上一頁我post個篇新聞

引用:
大部份人基本上好簡單,衣食住行都無憂,又唔駛被迫去拜權貴既話,愛新覺羅復辟帝制都懶得理你啦…
你認為呢d野係永恆的嗎?經濟係有周期循環的
無人話過獨立左香港會更好
但起碼選擇權係自己度

民主只係比專制好少少

d人懷念邊個邊個,有無諗過點解自已放棄晒比中共任上亂黎

所以而家中共咪得吋進尺,就係因為你呢種意識形態一手做成

引用:
你不如話出左事嘅利比亞好住
除非你諗住出事嘅意思係聖人大大又成功爭取全世界一獲熟
咁就真係邊度都唔洗去啦
正宗係又要著數,自己又唔付出諗住坐享其城

人地美國瑞士都係要用血汗先換到今時今日

而昔日香港既基業一手毀於你地手中

此篇文章於 10-30-12 12:12 PM 被 某F 編輯。
舊 10-30-12, 11:57 AM   #172
某F
我的歌聲裡

引用:
作者: 陸奧 貴志 查看文章

呢度係香港唔係西藏

上面寧波就係例子

無人話香港一定要行港獨路線,但一定要對抗,一定要認識何謂政治(即係你講既識計數)

起碼意識形態一定唔可以好似樓上咁

唔係香港一定無硬...

此篇文章於 10-30-12 12:11 PM 被 某F 編輯。
舊 10-30-12, 12:23 PM   #173
某F
我的歌聲裡

引用:
作者: 001015 查看文章
中共覺得自己係統治緊香港,但就算到今時今日香港仍然係文明過大陸。
中共用禁ge思維黎管香港,理所當然會受到衝突。
其實,睇番香港,根本大部分人都認為香港同中國係不可分開的。
禁當然中國等唔等於中共係另一回事。

只係上面仲用落後的思維,插手香港事務,本身就係錯。
我敢講中共唔插手香港d事,自己香港人都會鬼打鬼,鬼得閒出賣你中共咩...
錯啦...而家香港80-90年代既人慢慢擺脫到農民既dna覺醒(呢方面多謝英國既自由管治)
呢個係民主發展既必入既進程

中共政權要穩定,一定要搶打出頭鳥,消滅民主苗頭

因為星星之火可以燎原

此篇文章於 10-30-12 12:30 PM 被 某F 編輯。
舊 10-30-12, 12:26 PM   #174
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: 某F 查看文章
中共要咁管香港既動機原因證明你係政治冷漠,
而家燒到埋身都唔知乜事

你認為呢d野係永恆的嗎?經濟係有循環的
無人話過獨立左香港會更好
但起碼選擇權係自己度

民主只係比專制好少少

d人懷念邊個邊個,有無諗過點解自已放棄晒比中共任上亂黎

所以而家中共咪得吋進尺,就係因為你呢種意識形態一手做成
人本身就係政治冷漠既,如果清朝代代康熙擁正,孫中山只會係國賊。

經濟周期、花無百日紅呢D大家都知,你要大家最注重既都生活。
唔好話土共打香港咁大鑊,在下就當今年可以港獨,明年1月1日開始中國同香港完全斷交,兩地不得交流。
你睇香港民生會死得幾快吖嗱;又當中國都當災,不過土共唔駛理人民死活,新政府可唔可以?

基本上在下支持一切捍衛香港免受土共侵蝕既行動,亦唔會打算主動認自己係中國人,不過如果連民生都唔理,民主黎做咩。
政治如果只係空談理想,冇人需要讀亦冇人需要做。

舊 10-30-12, 01:02 PM   #175
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
哩幾版都係討論緊港獨可能性
而唔係應否反抗中共吧

我都唔想比中共管但現階段香港冇條件獨立
不過捍衛香港文化行都支持
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具