Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 08-10-15, 10:46 AM   #126
s2001154
Crazy Gamer
~酒田~

註冊日期: Dec 2006
PSN  IDSakata2014
引用:
作者: 尼路 查看文章
睇到呢句我反而好想問點先似自衛隊?(本中係隊未改名)
話原身大日本軍咪重政治……都成60幾70年前,只有土共先會咁念念不忘吧…雖然套野本身係有政治性……
就算簽訂了協定
但金髮女騎士先打了男主一巴
其實已算是違背協定
自衛兵是絕對會在司令再三命令hold your fire之前就直接射殺果個女騎士才合理
如果要女騎士唔死 射傷手腳其實也能保得著個角色繼續有得出場
但完全徹退仲要留低個司令
如不是下集要玩殺必死
就是要幫現在安倍要放寬日本自衛權爭取支持吧
其實有返看一點歷史就知呢樣野唔係土共既人都會覺得奇怪啦
s2001154 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-10-15, 11:28 AM   #127
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: s2001154 查看文章
就算簽訂了協定
其實已算是違背協定
自衛兵是絕對會在司令再三命令hold your fire之前就直接射殺果個女騎士才合理
如不是下集要玩殺必死
唔同人有唔同做法,自衛隊未能體驗戰爭的殘酷,加上主角的老好人性格,有這種做法亦無不合理。

原創情節就話啫,原著都係咁(我只看過漫畫)。咁就話為安倍造勢未免太陰謀論了。

舊 08-10-15, 11:39 AM   #128
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
引用:
就算簽訂了協定
其實已算是違背協定
如不是下集要玩殺必死
原作都唔知幾多年前咁都叫造勢,咁高達都軍國主義啦……而且當時班騎士係唔知協定,再加上主角個老好人性格,真係唔奇。(請用返主角個宅宅非專業軍人去想成件事其實好合理,如果一般正常軍人就唔合理,但主角本身都唔係好專業囉……佢打份工有錢俾佢宅之嘛)而且你講個d正常軍隊都會咁應對,同自衛隊/軍有乜關係…唔通轉左其他國家軍人就唔會咁做?
就係有睇歷史先唔明,唔通依家重會叫德國做德意志?下下拉n年前同依家講,常見只有土共d仇日宣傳先會咁囉……唔通要講話佢地都唔似大日本軍的,唔係應該屠城加公主想像先係現實咩?咁先叫睇過歷史?定唔係活係2015而係1937?(土共本身係現在進行式,但日本軍國政權亡左啦,你話佢依家復甦就另一回事。)

此篇文章於 08-10-15 11:51 AM 被 尼路 編輯。
尼路 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-10-15, 12:05 PM   #129
十一月
Game Master

註冊日期: Jan 2003
引用:
就算簽訂了協定
其實已算是違背協定
如不是下集要玩殺必死
在別人的領土,面對別人的權力機構都可以咁惡?
更莫講只係打一巴就想開戰?報告上去之後你準備受罰啦。
講得極端啲,一日未流血,一日都唔可以反擊。
另外,根據國際做法,任何國家的警察或軍隊,別國的領土時,除非獲得該國的權力機構給予了執法權,否則身份應該是等同平民。(除非是打算開戰)
雖然遲啲男主角因為見到......
有日本人成為了奴隸並被虐待,一時衝動開了戰。但事後都驚到好似世界未日咁。

陰謀論嗎?
安倍第二次上任總理是由2012年12月26日開始,之後才搞集團自衛權。
而這作品原作小說的單行本版,第5卷(正傳故事完結)的發行日係2012年1月5日。作者一定係預知未來啦。
不過,你都可以話安倍一早請人舖定路嘅。而且我估應該有唔少宅會被洗腦,甚至真係走去參加自衝隊添。不過一般人應該不會受影響囉。

此篇文章於 08-10-15 12:59 PM 被 十一月 編輯。 原因: 加插內容
十一月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-10-15, 12:08 PM   #130
Dyhalt Rushifar
God of Gamer
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
基本上睇呢套奇怪既反而係自衛隊點解去到異世界會咁習慣打仗咁,如果唔視對方係人類,又唔應該有去村落交流…

此篇文章於 08-10-15 12:11 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-10-15, 12:34 PM   #131
十一月
Game Master

其實睇小說我都覺得有好多不合理之處,不過轉頭就忘記了,所以而家講唔番出來。
舊 08-10-15, 01:08 PM   #132
尼路
The One

會習慣打仗呢點轉在做其他國家都會咁的啦,你睇中國dyy小說,解放軍世界第一tim。明明按現實除左歐盟、中東各國同美國應該無國家近二十年有打過仗……(非洲我唔計,因為似黑社會開片多d)
呢點通常只可腦補成訓練有數/班友想打好耐(睇今集直昇機個班幾冷靜射擊),不過成套野我都剩覺得係因為主角成班友唔正常先會咁去,其他角色的事件時根本變左另一套野(正常返?)

舊 08-10-15, 01:59 PM   #133
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
其實冇所謂,目前都仲係接受範圍既

舊 08-10-15, 02:05 PM   #134
真!DC
Banned User
奉行我道

咁對面低級武力,你聽上級指示跟足程序做就好了冇壓力
對方一埋飛龍獸人可能降低左殺人感覺
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-10-15, 06:43 PM   #135
s2001154
Crazy Gamer
~酒田~

既然原作都係咁
原作者都是按所見所聞和對自衛隊既憧憬來畫啦當時
我無睇原作的確
我都相信只是那麼巧合今季同日本現今情況逢時吧了
舊 08-13-15, 06:38 PM   #136
supermanlady
The One
あかん

註冊日期: Aug 2003
supermanlady 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-13-15, 09:10 PM   #137
仁飛
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2004
XBox Live GamertagAlexnt1hk
引用:
作者: Gallardo 查看文章
傾唔掂咪無視佢地駛開車囉, 有咩大不了? 唔係怕加深仇恨吧?
車子由俾油至加速都有三四秒空檔,
呢段時間夠晒俾班騎士追上嚟

無錯,追到上嚟架車都好安全,
係追上嚟個班唔安全,因為佢地唔知行駛嘅車有幾危險
所以要搵人引開佢地注意力,先至有機會開車走人

由此至終,自衛隊擔心嘅都唔係自己安全,而係簽左條約,唔想為小事傷到對方

仲有,唔係咁直線去諗用軍事力鎮壓就得
日本政府喺作品嘅立場係搵帝國話事人傾,自衛隊除左收集情報,仲希望建立人脈和帝國高層打好關係
難得賣左個人情俾公主,又簽好條約,因為小小事就傷到騎士團,好有可能白費氣力,
所以令行動更受制肘
仁飛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-13-15, 10:55 PM   #138
Gallardo
最強(最凶)アイドル

註冊日期: Mar 2003
引用:
作者: 仁飛 查看文章
車子由俾油至加速都有三四秒空檔,
呢段時間夠晒俾班騎士追上嚟

無錯,追到上嚟架車都好安全,
係追上嚟個班唔安全,因為佢地唔知行駛嘅車有幾危險
所以要搵人引開佢地注意力,先至有機會開車走人

由此至終,自衛隊擔心嘅都唔係自己安全,而係簽左條約,唔想為小事傷到對方

仲有,唔係咁直線去諗用軍事力鎮壓就得
日本政府喺作品嘅立場係搵帝國話事人傾,自衛隊除左收集情報,仲希望建立人脈和帝國高層打好關係
難得賣左個人情俾公主,又簽好條約,因為小小事就傷到騎士團,好有可能白費氣力,
所以令行動更受制肘
我只係覺得由遠處見騎士團, 男主面前有一堆選擇.
到直接見騎士團都有其他選擇.
作者要男主落車可以有好多理由(車死火, 呢個我接受)
但劇情就係一個幾差o既選擇(未有必要就落車)

兩邊軍人見面可以點打好關係?
點睇都係衝突機會大過傾得掂(男主唔會預見唔到)

一開始撓路走就唔會傷到對方,
整爛農田/被對方懷疑 o既壞處 唔會比引發衝突/被俘 o既多

舊 08-13-15, 11:06 PM   #139
仁飛
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2004
XBox Live GamertagAlexnt1hk
引用:

整爛農田/被對方懷疑 o既壞處 唔會比引發衝突/被俘 o既多
當時金髮卷太接近車子,就算開車都有機會傷到佢,
所以必須有人落車引開佢注意

不過遠處見到唔走就真係警覺性唔夠
可能係剛做完英雄又簽埋和約,大意察覺唔到危機
或者見到活生生的金髮卷,就算死都想接觸下~~
仁飛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-15, 01:36 AM   #140
十一月
Game Master

引用:

你都好執著「唔應該落車」呢一點喎。
咁不如你講講,在未有事前察覺危機,「不幸地」興騎士團接觸了,然後你的部下的衣襟被人抓住的情況下,你認為應該點做?
記住,大前題係不可以攻擊,亦不可採取可能會令對方受傷的行動。

整爛農田即係對伊塔黎卡的財產造成損害喎,你覺得冇問題?
其實你係唔係仲未明白,作為軍人,有啲情況係就算明知自己可能會死,都要硬住頭皮上?

此篇文章於 08-14-15 01:41 AM 被 十一月 編輯。
舊 08-14-15, 01:59 AM   #141
十一月
Game Master

引用:
作者: 仁飛 查看文章
不過遠處見到唔走就真係警覺性唔夠
的確係啊。
所以之前在#114我已經話,「見到騎士團就應該立即調頭返回伊塔黎卡,然後請公主向騎士團交代協議的事。」
舊 08-14-15, 08:26 AM   #142
尼路
The One

你地對一個剩係關心有無wifi同c8x有乜出的人的軍事素養要求真高……動畫版多左d入侵防衛戰顯得太英明之過?

舊 08-14-15, 09:15 AM   #143
teealpha
Ultimate Gamer

註冊日期: Dec 2011
3DS Friend Code0989 1805 2498
PSN  IDteealpha852
點解唔主動武力對付騎士團…
睇多兩集啦,自衛隊係會被國會傳召

唔係唔夠異世界軍打,故事中後期甚至有講如果自衛隊真係要對付王都,8個鐘頭就可以剿過去
不過因為佢地都有讀歷史,知道好似二戰咁隨意拉大戰線只會對佢地不利

寫小說果時既時間點,自衛隊只可以被襲時還擊或者係當地負責人要求下參與對平民救援行為(包括防衛性作戰),主動出擊對付敵軍係違反憲法,戰爭罪行死你一個半個軍人小事,但就會俾到藉口其他國家好似美國、聯合國之類以「人道救援」做理由強行派兵入黎你國家,好似伊拉克咁
teealpha 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-15, 10:29 AM   #144
s2001154
Crazy Gamer
~酒田~

引用:
作者: teealpha 查看文章
點解唔主動武力對付騎士團…
睇多兩集啦,自衛隊係會被國會傳召

唔係唔夠異世界軍打,故事中後期甚至有講如果自衛隊真係要對付王都,8個鐘頭就可以剿過去
不過因為佢地都有讀歷史,知道好似二戰咁隨意拉大戰線只會對佢地不利

寫小說果時既時間點,自衛隊只可以被襲時還擊或者係當地負責人要求下參與對平民救援行為(包括防衛性作戰),主動出擊對付敵軍係違反憲法,戰爭罪行死你一個半個軍人小事,但就會俾到藉口其他國家好似美國、聯合國之類以「人道救援」做理由強行派兵入黎你國家,好似伊拉克咁
算了吧
其實這套主要是看宅衛兵見到D女發情的故事
戰鬥部份可能其實不太重要
舊 08-14-15, 11:30 AM   #145
十一月
Game Master

引用:
算了吧
其實這套主要是看宅衛兵見到D女發情的故事
戰鬥部份可能其實不太重要
我反而覺得呢套最有趣之處係睇公主如何掙扎。
或者咁樣講,將帝國side視為主角,可能更能感覺到趣味。
舊 08-14-15, 01:57 PM   #146
Gallardo
最強(最凶)アイドル

引用:
作者: 十一月 查看文章
你都好執著「唔應該落車」呢一點喎。
咁不如你講講,在未有事前察覺危機,「不幸地」興騎士團接觸了,然後你的部下的衣襟被人抓住的情況下,你認為應該點做?
記住,大前題係不可以攻擊,亦不可採取可能會令對方受傷的行動。

整爛農田即係對伊塔黎卡的財產造成損害喎,你覺得冇問題?
其實你係唔係仲未明白,作為軍人,有啲情況係就算明知自己可能會死,都要硬住頭皮上?
點樣未有事前察覺危機? 睇女睇咁耐
我唔係執著佢唔應該落車, 而係落車有更好o既理由.
點解一定要而家正面接觸騎士團?
點解下屬一定要開大個窗, 危機感去晒邊?

整爛農田 我上面邊度有寫冇問題? 我寫比較你又睇唔到
騎士團今集表現已經係野蠻,
如果男主唔係比人車一巴而係殺左o既,
兩邊局勢會係點?

另外, 就算班下屬百份百聽話, 唔會擦槍走火,
車入面仲有蘿莉呢D非軍人, 佢地面對危機會有D咩行動, 冇人知/可以阻止到

---------------------------------------
呢套都係當 萌萌侵略者軍事版 咁睇,
本來都唔想再回個話題,
但昨晚被人quote 先再回

此篇文章於 08-14-15 02:34 PM 被 Gallardo 編輯。
Gallardo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-15, 02:39 PM   #147
十一月
Game Master

引用:
點樣未有事前察覺危機? 睇女睇咁耐
我唔係執著佢唔應該落車, 而係落車有更好o既理由.
點解一定要而家正面接觸騎士團?
點解下屬一定要開大個窗, 危機感去晒邊?

整爛農田 我上面邊度有寫冇問題? 我寫比較你又睇唔到
騎士團今集表現已經係野蠻,
如果男主唔係比人車一巴而係殺左o既,
兩邊局勢會係點?
---------------------------------------
呢套都係當 萌萌侵略者軍事版 咁睇,
本來都唔想再回個話題,
但昨晚被人quote 先再回
而家事實上係未有察覺危機所以接觸了喎,如果察覺到危機就一早調頭走咗啦。
除了一早調頭走之外,我實在唔認為「在同騎士團接觸了」之後,面對一班唔講道理的騎士,仲可以全身而退。
又講番唔使開大個窗?你不如試下調轉立場來諗諗啦。
你騎士團見到一堆奇怪的車,上前盤問時對方時,對方只開少少窗縫來同你對話,你唔會覺得對方可疑嗎?
唔開大個窗人地咪即時覺得你可疑,然後包圍你囉。到時夾硬開車輾死對方逃走嗎?

我睇到你的比較,你係冇寫整爛農田冇問題,但你的比較明顯係覺得令對方的財產損毀,都好過自己被俘。但事實係根本唔需要比較,因為「不可違約」係絕對條件。

最後重點,由始至終成件事,應該批評的係「警覺性唔夠,冇一早避開騎士團」,而唔係甚麼唔應該開大個窗唔應該落車,呢D在當時來講已經係避無可避的事。

此篇文章於 08-14-15 02:42 PM 被 十一月 編輯。
舊 08-14-15, 06:43 PM   #148
Gallardo
最強(最凶)アイドル

引用:
作者: 十一月 查看文章
而家事實上係未有察覺危機所以接觸了喎,如果察覺到危機就一早調頭走咗啦。
除了一早調頭走之外,我實在唔認為「在同騎士團接觸了」之後,面對一班唔講道理的騎士,仲可以全身而退。
又講番唔使開大個窗?你不如試下調轉立場來諗諗啦。
你騎士團見到一堆奇怪的車,上前盤問時對方時,對方只開少少窗縫來同你對話,你唔會覺得對方可疑嗎?
唔開大個窗人地咪即時覺得你可疑,然後包圍你囉。到時夾硬開車輾死對方逃走嗎?

我睇到你的比較,你係冇寫整爛農田冇問題,但你的比較明顯係覺得令對方的財產損毀,都好過自己被俘。但事實係根本唔需要比較,因為「不可違約」係絕對條件。

最後重點,由始至終成件事,應該批評的係「警覺性唔夠,冇一早避開騎士團」,而唔係甚麼唔應該開大個窗唔應該落車,呢D在當時來講已經係避無可避的事。
我本身就係回緊仁飛 劇情由頭到尾o可以有比較容易接受D o既方式

引發衝突<-你又睇唔睇到?
整爛農田->財產損毀(財產)->雙方關係轉差
引發衝突/被俘(人命)->雙方關係轉差
邊樣壞處多D我唔討論, 只係想指出可能性

舊 08-14-15, 07:26 PM   #149
十一月
Game Master

引用:
我本身就係回緊仁飛 劇情由頭到尾o可以有比較容易接受D o既方式

引發衝突<-你又睇唔睇到?
整爛農田->財產損毀(財產)->雙方關係轉差
引發衝突/被俘(人命)->雙方關係轉差
邊樣壞處多D我唔討論, 只係想指出可能性
以上兩行係你講的。

冇人否定死火都係一個合理的「落車被俘虜」的理由。
但我亦係向你解釋番,在「不幸地已經同騎士團接觸了,部下衣襟被抓住的當時,落車係一個無奈的判斷」。如果你仍然認為當時冇必要落車。咁請你指教一下仲有甚麼應對方法了。
我認我很蠢,我真係諗唔到在唔可以攻擊,又唔可以夾硬開車的情況下,除了落車嘗試講數之外(雖然明知兇多吉少),仲可以點樣。

不過抓衣襟那一幕,其實有伏線......
被抓的人臉紅。之後因為另一件事,二人成為了情侶

此篇文章於 08-14-15 07:39 PM 被 十一月 編輯。
舊 08-14-15, 07:33 PM   #150
十一月
Game Master

deleted

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
502 Bad Gate Way kenryu31 GAF告示版 1 03-15-11 08:10 PM
[TVB] 叻歌正傳- 22:00-22:30 OCT 11 initial Neo Entertainment TREND 6 10-09-08 02:42 PM
Monster Gate Ⅲ dan 街機心得交流討論區 46 01-12-08 05:19 AM
gate keepers問題 RID 日本動漫畫討論版 25 03-16-04 12:44 PM
Xbox Japan Game Data 2002.02.22-2004.01.22 Janus 電視遊戲討論版 0 01-25-04 06:43 AM

現在的時間是 10:55 PM

手機版 | APP版