Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 10-08-18, 08:54 PM   #51
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: 忍者 查看文章
但係你作為公會set quest難度
都唔好好似mhp1咁樣用四本之角去玩人啦

明明難打又要俾新手接任...
引用:
作者: 野良猫 查看文章
所以我都覺公會啲任好似乜人都接得哩個係個大BUG嚟
公會唔會約束冒險者,即係叫講到明你死你事,有種新手接個打龍任都得

我覺得似MHW(指玩法)
齊道具、著合適嘅裝、了解場地有乜先去打嘢好重要
其實佢後面有講,簡單D講就係新人冒險者日日都有,個個都以為自己係屠龍勇士,叫佢地落下水道打下大老鼠升LV又唔聽,而小哥布又同大老鼠同級,班新人就挑戰最低級任最難個個(MH計就係你個新手連玩都唔識玩唔去採集唔打草龍直打跳跳GG左話廢GAME都唔知你問題定GAME問題)雖然打大老鼠都有機GG就係,畢竟再低級都係一般人對付唔到的生物,一般人對付到就唔洗俾錢冒險者解決,其實你見櫃檯小姐有阻止佢地,不過佢地唔聽,所以先會中招

舊 10-09-18, 12:10 AM   #52
Lamsze
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2013
其實好似櫃台小姐小姐都好好人,叫殺手去救佢地,唔係佢地真係成為哥布林之母既啦
睇見武道家比哥布林GG,呢兩日打機,見到哥布林都諗起果幕,留下左陰影了
不過點解哥布林會用毒匕刺魔法師?明明都係女
Lamsze 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-09-18, 12:34 AM   #53
尼路
The One

引用:
作者: Lamsze 查看文章
其實好似櫃台小姐小姐都好好人,叫殺手去救佢地,唔係佢地真係成為哥布林之母既啦
睇見武道家比哥布林GG,呢兩日打機,見到哥布林都諗起果幕,留下左陰影了
不過點解哥布林會用毒匕刺魔法師?明明都係女
引用原作的小哥布對男女認知分別只有食同玩完食(生育放好後,正一女大把),動畫無咁出,漫畫魔法師係哥殺出場前已經同武道家一樣下場

舊 10-09-18, 12:46 AM   #54
高級嘍囉
Crazy Gamer

註冊日期: May 2007
3DS Friend Code4038 6395 0913
PSN  IDtimen1972
XBox Live Gamertagtimen1972
引用:
作者: 尼路 查看文章
引用原作的小哥布對男女認知分別只有食同玩完食(生育放好後,正一女大把),動畫無咁出,漫畫魔法師係哥殺出場前已經同武道家一樣下場

唔驚會間接中毒咩。
高級嘍囉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-09-18, 01:22 AM   #55
火柴人
Game Master
PAD微課玩家

註冊日期: Mar 2008
PSN  IDdavidchan777
好似係話法師放魔法好危險所以唔留活口
由手機版發出
火柴人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-09-18, 01:34 AM   #56
朔望~
Game Master
妹控

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: 高級嘍囉 查看文章
唔驚會間接中毒咩。
果D所謂既毒其實係哥布林屎

D3: Enhance#3299
CC: 144,917,878 主掛強運/田村 另80貓娘/60姬劍/65青山(放置中)
朔望~ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-09-18, 10:12 AM   #57
LR猫
God of Gamer
ˊ_>ˋ

註冊日期: Dec 2007
PSN  IDLucifeRyan
引用:
作者: 忍者 查看文章
但係你作為公會set quest難度
都唔好好似mhp1咁樣用四本之角去玩人啦

明明難打又要俾新手接任...

見住個新手FD玩MHW初期任差啲比小怪打死嘅時候
就會覺得公會QUEST個難度正常

三國志大戰 ic:銀猫
鏟手遊保平安
LR猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-09-18, 10:27 AM   #58
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
引用:
作者: 朔望~ 查看文章
果D所謂既毒其實係哥布林屎
咁人食番自已嘅_都會出事架
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-09-18, 12:08 PM   #59
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
通常第一集畫功會造靚D引你追落去, 但以呢集既水準, 我擔心以後會崩成點.......

故事因為睇左漫記得晒, 所以無乜震撼. 不過當初睇漫睇到D無知新手被虐係幾爽的~

我睇viu版, 唔知有無cut野? 例如過激畫面.
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-09-18, 01:07 PM   #60
s2001154
Crazy Gamer
~酒田~

註冊日期: Dec 2006
PSN  IDSakata2014
好像外傳既畫面更大膽
s2001154 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-09-18, 03:18 PM   #61
jamsquare

註冊日期: Jul 2002
PSN  IDjamsquare
XBox Live Gamertagjamsquar
個個公會都係咁黑嫁啦

我地又何嘗唔係未試過解緊新手任個陣
比黑狼鳥姦

我才沒偷懶,
只是覺得很麻煩, 不想做而已
jamsquare 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-09-18, 04:06 PM   #62
大破人間

註冊日期: Sep 2007
3DS Friend Code1564 3069 5250
公會應該都無辦法吧?

制度就放在這裡.
酬金和委託基本是村莊發出的, 以村莊的財力其實也不足以發放高級任務.
而且錢少事多, 冒險者老手大多不願意接.

國家軍隊只能照顧王都和大城市附近的區域.

如果遇上哥布林的上位種或大族群, 甚至連中級冒險者都會翻船
但不進入巢穴內是不知道有沒有上位種的.

大破人間 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-12-18, 06:55 PM   #63
harakuma
Game Master

註冊日期: Mar 2007
其實有個問題一直都有,

咁我就想問,

究竟接受咗D QUEST之後, 完成任務後, 係邊個去CHECK?

即係話有個任務係討伐哥布林10隻, 殺完之後係點?

係神之眼認定完成?

定要攞十隻屍去公會/公證行報到?

不過因為以前係遊戲或動漫就唔去深究,

但既然係講到真實系, 或以果個幻想世界觀去睇, 會係點做?

校花1號, 始的妻子之一
老師, 始的妻子之一
人妻, 始的妻子之一
校花2號, 始的妻子之一
你究竟有幾多個老婆呀??
harakuma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-12-18, 07:00 PM   #64
STRIFE
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDOvErKilL6517
XBox Live Gamertag日psn: Lighting6517
割魔物部位拎番去最直接

舊 10-12-18, 07:11 PM   #65
harakuma
Game Master

引用:
作者: STRIFE 查看文章
割魔物部位拎番去最直接
咁樣都講得通,

所以地下城邂逅會有SUPPORTER君去做呢D下欄嘢

老師, 始的妻子之一
人妻, 始的妻子之一
舊 10-13-18, 04:51 AM   #66
Toriya
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2006
呢套野睇到人中二病爆發

小鬼殺手令我諗起 FF6 個戰鬥畫面
Attack

Throw
Item
Toriya 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-13-18, 09:47 AM   #67
大破人間

註冊日期: Sep 2007
3DS Friend Code1564 3069 5250
引用:
作者: harakuma 查看文章
其實有個問題一直都有,

咁我就想問,

究竟接受咗D QUEST之後, 完成任務後, 係邊個去CHECK?

即係話有個任務係討伐哥布林10隻, 殺完之後係點?

係神之眼認定完成?

定要攞十隻屍去公會/公證行報到?

不過因為以前係遊戲或動漫就唔去深究,

但既然係講到真實系, 或以果個幻想世界觀去睇, 會係點做?

應該要看委託內容

哥布林相關的委託任務多數是"討伐一個巢穴", 因為即使是哥殺, 不進入巢穴前基本上都難以估算實際數量和有無上位種.
而出委託的九成九是沒什麼錢的村莊,報酬也預付給公會, 就算你說回報說巢穴有100隻哥布林和10隻薩滿, 村莊也拿不出更多的錢了.

也有些委託任務會是"討伐多少數量" 後來會有
某事件
大量哥布林在地面進攻,當時的報酬方式是每殺一隻哥布林一金幣, 特別的原因所以由公會主動出委託和公會買單
,
這種形式雖然沒特別解釋, 不過應該如同版友所講用討伐對像的身體部位作為討伐證明.

雖然討伐巢穴的驗證方式雖然沒什麼提到, 但應該是委託人(村莊)收到工會的任務達成通知後會派人去巢穴確認

因為正路他們都要清理巢穴, 包括回收被擄走的親友屍骨, 回收哥布林的武器(避免再被魔物利用, 而且金屬也值錢)和用石頭和木板封鎖出入口(避免再住進第二窩哥布林)

例如妖精弓第一件委託
在哥殺他們達成委託後, 妖精村也有派人繼續去探索遺跡
大破人間 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-13-18, 11:01 AM   #68
harakuma
Game Master

引用:
作者: 大破人間 查看文章
應該要看委託內容

SKIP
謝詳解, 昨晚一直睇漫畫,

呢套算係寫實, 緊張,

唔同其他咩用手機就變無敵果D類似GATE咁既"不對稱"實力

又唔會係美好世界咁攪笑為主.

老師, 始的妻子之一
人妻, 始的妻子之一
舊 10-14-18, 08:53 AM   #69
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
奶子

用一集講哥殺是如何練成的...氣氛都算做到出來....果然頭盔係好重要的
今集新人組

有隻魔龍寶冠走過來的魔女?!?!魔力容器好似唔多足呢?

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-14-18, 10:59 AM   #70
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
OP一般ED還不錯

果然漫畫是加了很多情節的,如果先看漫畫但不知小說一定以為删戲了

5人組初次合作應會2回吧?

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-14-18, 04:41 PM   #71
尼路
The One

睇動畫想起後面解畫再望今集,要成個公會冒險者都傲嬌先解得通……

舊 10-14-18, 08:30 PM   #72
supermanlady
The One
あかん

註冊日期: Aug 2003
Mili - Rightfully
引用:
supermanlady 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-15-18, 09:43 AM   #73
s2001154
Crazy Gamer
~酒田~

註冊日期: Dec 2006
PSN  IDSakata2014
神OP
好ED
等二話有點像Berserk的氣氛
s2001154 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-15-18, 01:13 PM   #74
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
哥布殺一定係已經心靈傷到無左性欲
由手機版發出
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-15-18, 03:20 PM   #75
harakuma
Game Master

引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
哥布殺一定係已經心靈傷到無左性欲
由手機版發出
想睇XX情節只能靠本本, 我想睇elf x 歌布群, 不過呢d一定係bad end本

老師, 始的妻子之一
人妻, 始的妻子之一

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
樹林伸.コザキユースケ「ファイアーエムブレム Fire Emblem」漫画化決定!2015年秋から連載開始 supermanlady 日本動漫畫討論版 0 07-24-15 09:04 PM
「El Shaddai ceta-エルシャダイ セタ-」漫画化決定 supermanlady 日本動漫畫討論版 0 01-09-14 08:17 PM

現在的時間是 03:43 AM

手機版 | APP版