Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 06-27-17, 10:06 AM   #101
Aces9
Insane Gamer
潛艇基地17號

註冊日期: Dec 2001
嘩!估唔到咁多人玩PC ENGINE。我以為我係另類添! 見到咁多同好,忍唔住搭下咀。
PCE-DUO 係我第一部自掏荷包買既機。當時每月三舊食飯同搭車(局住行路上山返學)錢全儲捱左半年先買到。富時唔知睇邊本書介紹銅鑼灣嘉宏價錢老實,就係果度出左人生第一部自費機(以前有人送過一部白PCE)。
到宜家都仲係最Like 呢部機。以前無錢,買完一隻GAME, 盡快爆跟住攞去黃金星星舉,再買新出既。
近年想買返啲GAME返來儲,但有啲炒到天價,唔捨得買。唔覺唔覺都儲返百幾隻

舊 06-27-17, 12:06 PM   #102
天野

註冊日期: Nov 2004
呢度d版友好勁仲記得d價錢
可能細個記憶好d同埋要儲好耐先買到關係

現在買左game返黎一年半年左右已經唔記得幾多錢

超任年代我買左GG
因超任加博士實在太貴
所以成日去朋友屋企打機
一齊打機係最開心既
天野 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-27-17, 12:20 PM   #103
lodoss
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2012
引用:
作者: 天野 查看文章

超任年代我買左GG
因超任加博士實在太貴
所以成日去朋友屋企打機
一齊打機係最開心既
最舊又記得價錢既game係魂斗羅1:$200,
重有幾隻紅白機既game價錢都重記得

機來講就只記得pc engine, 主機$920, CD Rom $2150

之後越容易買到就越容易忘記幾錢,
到近期果D都係大約記得, 記唔到個實數
lodoss 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-27-17, 12:31 PM   #104
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: 八仙果 查看文章
搜查線:90年代Game迷勝地 龍珠淪為死場

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/2017...00822_001.html
本身新界仔甚少去會去到九龍城龍珠商場果度睇GAME,無乜感觸。

不過,係旺角讀書果時就成日去先達,
見證住佢由旺角其中一個GAME迷必行熱點,
到之後變成手機交易所再變返一個旺區死場…

舊 06-27-17, 01:59 PM   #105
shtam
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDissa0110
XBox Live Gamertagissa0110
仲好講魂斗羅...好記得係 87 年我大哥買紅白機俾我同時買 (間舖喺黃金以前有條轉落地底嘅樓梯附近)...正版盒裝都好似係兩舊零財左右 (返屋企睇吓仲搵唔搵到張單)...九世冇去信和尋晚上一樓睇吓嘢...有盒寫住話係全新嘅要七叉嘢!! 發生咩事???

引用:
作者: lodoss 查看文章
最舊又記得價錢既game係魂斗羅1:$200,
重有幾隻紅白機既game價錢都重記得

機來講就只記得pc engine, 主機$920, CD Rom $2150

之後越容易買到就越容易忘記幾錢,
到近期果D都係大約記得, 記唔到個實數
shtam 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-27-17, 02:05 PM   #106
shtam

其實都有個習慣係買 game 會要求開單...記得有次買隻 psp 松島楓 ...個哥仔衰衰咁問我 “張單我點寫好?”...我話 “寫正嘢囉”...

一路以嚟都冇擁有過超任md...所以玩紅白機 doctor 只係去到 6M upgrade 6+ 再加 save card...事實上...當年有隨時save 呢個功能玩 rpg 又真係十分有用嘅...

引用:

超任年代我買左GG
因超任加博士實在太貴
所以成日去朋友屋企打機
一齊打機係最開心既
舊 06-27-17, 03:12 PM   #107
Irwin
God of Gamer
愛.ROCK.友

註冊日期: Aug 2006
PSN  IDlrwin
XBox Live Gamertagsirwinho
唔知仲有無人記得SFC SF2當時黃金到貨的盛況呢…

果時有訂就850埋單,無就過千…
但過1200一樣有人搶住要
之後直到DOCTOR出到落碟之後再慢慢回落…

<------------時間------------>
工作搵錢                  買GAME打機

時間,永遠不夠用似的。 <>
Irwin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-27-17, 03:27 PM   #108
shtam

當年技術可以將一隻咁多人玩嘅街機遊戲帶入屋企其實都係一件大事...supergun 都唔少人買啦...

連機能弱雞啲嘅 pce 都出到 sf2'...我都有買...當然啲背景嘅立體視覺全部錯晒... XDDDDD

引用:
作者: Irwin 查看文章
唔知仲有無人記得SFC SF2當時黃金到貨的盛況呢…

果時有訂就850埋單,無就過千…
但過1200一樣有人搶住要
之後直到DOCTOR出到落碟之後再慢慢回落…
舊 06-27-17, 07:59 PM   #109
lodoss
Crazy Gamer

引用:
作者: shtam 查看文章
當年技術可以將一隻咁多人玩嘅街機遊戲帶入屋企其實都係一件大事...supergun 都唔少人買啦...

連機能弱雞啲嘅 pce 都出到 sf2'...我都有買...當然啲背景嘅立體視覺全部錯晒... XDDDDD
pce果隻我初出買$600, 到後期唔洗$100
舊 06-27-17, 08:13 PM   #110
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
引用:

超任年代我買左GG
因超任加博士實在太貴
所以成日去朋友屋企打機
一齊打機係最開心既
記價錢仲勁過背書...HAHA

講開GAME舖打機, 嗰時LUNCH拎飯錢去玩都唔食飯, 雖然諗返好傻, 但係學生時代至會咁做, 最緊要係同班朋友/同學一齊玩, 呢樣至叫最高享受...

HON HON 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-27-17, 09:04 PM   #111
ELT
Lunar使者

引用:
pce果隻我初出買$600, 到後期唔洗$100
我果時買唔知十蚊定廿蚊

舊 06-27-17, 10:22 PM   #112
lodoss
Crazy Gamer

引用:
作者: ELT 查看文章
我果時買唔知十蚊定廿蚊
無論十蚊定廿蚊,成本上都一定唔止,你真係買得好底
舊 06-28-17, 12:00 AM   #113
ELT
Lunar使者

引用:
無論十蚊定廿蚊,成本上都一定唔止,你真係買得好底
有時d清貨價,真係唔買對唔住自己
當年買mcd隻final fight又係十蚊
最近買左ps2隻vf4都係十零廿蚊

比較貴少少有:
全新Ss的sf zero3連ram card, 100蚊,原來今時今日炒到好貴
全新Sfc天外魔境, 100蚊,到依家都未開封

此篇文章於 06-28-17 12:05 AM 被 ELT 編輯。
ELT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-28-17, 01:54 AM   #114
新月
Game Master

註冊日期: May 2005
PSN  IDSURYC_KO
引用:
作者: HON HON 查看文章
記價錢仲勁過背書...HAHA

講開GAME舖打機, 嗰時LUNCH拎飯錢去玩都唔食飯, 雖然諗返好傻, 但係學生時代至會咁做, 最緊要係同班朋友/同學一齊玩, 呢樣至叫最高享受...
儲埋D錢都係租機
我o個邊有舖頭開六點幾
我七點去租半個鐘打完再返學
新月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-17, 12:02 PM   #115
ps4boy

註冊日期: Mar 2016
記得中一去宿營有設幾部街機、有sf2、同學輪住操!(不是超任、真正街機畫質)

舊 06-29-17, 12:10 PM   #116
ps4boy

註冊日期: Mar 2016
多年前天耀商場遊戲店有房仔比錢限時玩、今時唔知搬去邊?

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
收兒時扭蛋(80~90年代) haro1456 買賣專區 5 11-01-17 11:29 AM
賣PS4、PS3 GAME、PSV GAME、PS2 GAME 買PS4、PS3GAME Lamsze 買賣專區 32 09-26-15 04:45 PM
搬屋出讓PS3 GAME 漫畫 PSV GAME 咭套 wirblewind 買賣專區 3 03-18-13 02:42 PM
Mini Game兩個 禁忌的戀人 出貓game 2 管家婆 ~清談館~ 4 07-01-07 07:01 PM
Monsters game (吸血鬼對人狼) (Web game) 誘肉毛球 PC電腦遊戲討論版 12 11-15-06 04:22 PM

現在的時間是 05:29 AM

手機版 | APP版