Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 街機遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 05-04-17, 12:05 PM   #501
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: wing 查看文章
paul 的236係崩拳步, 照我所知, 步法係冇得buffer, 所以236p係buffer唔到, 一定要just frame方式最速輸入, 否則受害者對腳趺左落來就打唔到B!

呢個絕對難過藍光的龍王霹靂掌.......藍光掌個timing其實唔太緊,而且只要求2同1+2兩個輸入要準, 所以其實易過B!後236p....至少我間中出到個藍光掌, 但B!236p真係死試爛試都未試過得...
哦, 咁其實唔係 just frame, 而係最速.

TK 裡面如果同一招有分 just frame 同普通版, 有無 just frame 其實係兩招黎, damage 同 frame 都唔同, 性能可以係完全唔同, 只係 animation 一樣.

崩拳係無 just frame 版, 最速同慢慢 236 步時出 RP, 性能係一樣.
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-04-17, 12:13 PM   #502
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
真.手殘玩家玩三島家可能有D難度喎
以前 TTT2 有玩開 KOF 既朋友中意 CHOK 招, 一開始玩三島, 開頭起 ARCADE 輸到好頹, 係唔認輸, 苦練左足足一年先打得下.

佢話直頭係練到手指痛.
舊 05-04-17, 01:26 PM   #503
wing
God of Gamer
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
哦, 咁其實唔係 just frame, 而係最速.

TK 裡面如果同一招有分 just frame 同普通版, 有無 just frame 其實係兩招黎, damage 同 frame 都唔同, 性能可以係完全唔同, 只係 animation 一樣.

崩拳係無 just frame 版, 最速同慢慢 236 步時出 RP, 性能係一樣.
崩拳冇just frame版, 但呢度just frame係指要完全硬直就要最速輸入.

236步法時出, 睇數值係性能一樣,但因為步法踏前所以有效距離長好多.

不過崩拳如果d1, 2果招可以改性能, 唔記得係增加push back定減少硬直.

舊 05-04-17, 01:29 PM   #504
wing
格鬥低手

引用:
以前 TTT2 有玩開 KOF 既朋友中意 CHOK 招, 一開始玩三島, 開頭起 ARCADE 輸到好頹, 係唔認輸, 苦練左足足一年先打得下.

佢話直頭係練到手指痛.
風神步要回中, kof朋友會唔會唔慣?

舊 05-04-17, 08:17 PM   #505
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
風神步要回中, kof朋友會唔會唔慣?
電風佢好快就出到, 難在實戰應用, 點樣可以 SIDE STEP, 前/後 DASH, 起身後出先係最難.

同埋 TK 既確反對打慣 2D 既人黎講係好新既概念.

以前有韓國 FD 講過, 風神拳有電, 最重要係最後既 3 推實同時按 RP.

之前既 6N23 係睇你中間無其他 COMMAND, 最後只要收足 6(短) N 2(短) 3(長) + RP 就得.

所以電風同其他招一樣係可以控制距離, 亦可以連續 6N23 幾次再出電風.
舊 05-05-17, 09:14 AM   #506
wing
格鬥低手

引用:
我自問都係手殘, just frame 霹靂掌呢世人都出唔到
後面果2 hit, 我估你個出法係按住2唔放, 然後再按埋個1? 呢個出法應該出唔到藍光.我以前試過有一排係咁出, 就真係 1次都出唔到.

後來轉番個按法做2, 然後1+2, 就間中可以出到了.

舊 05-05-17, 10:27 AM   #507
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
後面果2 hit, 我估你個出法係按住2唔放, 然後再按埋個1? 呢個出法應該出唔到藍光.我以前試過有一排係咁出, 就真係 1次都出唔到.

後來轉番個按法做2, 然後1+2, 就間中可以出到了.
我已經完全放棄

聽講第二下既 animation 已經有提示俾你知成功定唔失敗 ?
舊 05-05-17, 10:41 AM   #508
wing
格鬥低手

引用:
我已經完全放棄

聽講第二下既 animation 已經有提示俾你知成功定唔失敗 ?
animation有提示? 我真係唔知.

我只知第二下的timing同打唔打得出第三下係有關係.

舊 05-05-17, 10:42 AM   #509
wing
格鬥低手

大家係咪都會買ps4版?

舊 05-05-17, 11:45 AM   #510
DOA xA2raeL
Insane Gamer
DOA玩家

註冊日期: Feb 2014
PSN  IDxA2RAELo
XBox Live GamertagxA2raeL
引用:
我係 到時有冇咩地方可以出黎打
DOA xA2raeL 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-05-17, 01:09 PM   #511
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: DOA xA2raeL 查看文章
我有個 watsapp group 約戰.

場地就租地方, 如有興趣可 PM.

其實可以練定 TTT2 先, 基本功同 FRAME 無分太大分別, 只係 COMBO 中間由 BOUND 改成 SCREW

講起, T6 發明 BOUND 呢樣野, 搞到 SC, VF, DOA 都跟住玩 BOUND
舊 05-05-17, 02:14 PM   #512
wing
格鬥低手

引用:
我就出唔到來打機了, 只能夜晚屋企人瞓哂之後打家用.

我可能有同你打過ps4的doa, 做過你沙包

此篇文章於 05-05-17 02:17 PM 被 wing 編輯。
wing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-05-17, 02:14 PM   #513
wing
格鬥低手

引用:

講起, T6 發明 BOUND 呢樣野, 搞到 SC, VF, DOA 都跟住玩 BOUND
真係幾偉大

舊 05-05-17, 02:35 PM   #514
DOA xA2raeL
DOA玩家

引用:
我就出唔到來打機了, 只能夜晚屋企人瞓哂之後打家用.

我可能有同你打過ps4的doa, 做過你沙包
你用lisa嘛 1年前啦好似有咁耐
舊 05-05-17, 03:05 PM   #515
wing
格鬥低手

引用:
你用lisa嘛 1年前啦好似有咁耐
其實DOA我隻隻都唔多識, 求其知道幾下string咁上下. lisa好似用過幾舖, 多數係用霞.

遲下打鐵拳我叫做識少少, 希望唔會好似果時打DOA咁, 輸得咁難睇

舊 05-05-17, 04:56 PM   #516
ben wai
Game Master
ゆがみねぇな

註冊日期: Feb 2004
PSN  IDDOP169WI
XBox Live GamertagDOP169WI
引用:
電風佢好快就出到, 難在實戰應用, 點樣可以 SIDE STEP, 前/後 DASH, 起身後出先係最難.

同埋 TK 既確反對打慣 2D 既人黎講係好新既概念.

以前有韓國 FD 講過, 風神拳有電, 最重要係最後既 3 推實同時按 RP.

之前既 6N23 係睇你中間無其他 COMMAND, 最後只要收足 6(短) N 2(短) 3(長) + RP 就得.

所以電風同其他招一樣係可以控制距離, 亦可以連續 6N23 幾次再出電風.
其實6N3RP易唔易出到電風?

舊 05-05-17, 05:09 PM   #517
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: ben wai 查看文章
6N3 只有 kazuya 有, 易唔易就唔知啦,呢世人都唔諗住用三島,最多就玩下 hitomi , 無電風既.

睇返上一頁 JDCR 電風教學, 詳細既我唔識
由手機版發出
舊 05-05-17, 05:15 PM   #518
wing
格鬥低手

引用:
作者: ben wai 查看文章
我估同6N23RP應該一樣,因為電風個關鍵係要3同RP同時按

不過都係要練law.....

但要小心, 因為6N3得一八用到, 平八,DJ等其他角色都要6N23, 如果你會用幾個唔同角色, 練6N23可能會好D.

此篇文章於 05-05-17 05:27 PM 被 wing 編輯。
wing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-06-17, 01:06 AM   #519
Time
AwAkE~!

註冊日期: Sep 2002
PSN  IDTime-6RD-
引用:
我地主要打開街機果班而家計劃緊同人合作搞私聚場,等大家有個當面交流既地方!

"の住人"
数えきれない…でも少しの歳月は流れ いったい君の事を
どれくらい分かってるのかな? 指先で地図辿るようには
上手く行かないね 気づいているよ不安そうな顔
隠してるくらい 急ぎ足の明日へと抵抗するように
駆け回っていても不思議なくらい… この胸は君を描くよ
見上げれば輝きは色褪せず溢れていた どんな時も照らしてる
あの太陽のようになれたなら
Time 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-06-17, 01:08 AM   #520
Time
AwAkE~!

註冊日期: Sep 2002
PSN  IDTime-6RD-
引用:
香港有打既應該9成都係PS4架啦,PC同XB1版我諗都唔多會入...因想Group埋一齊

"の住人"
数えきれない…でも少しの歳月は流れ いったい君の事を
どれくらい分かってるのかな? 指先で地図辿るようには
上手く行かないね 気づいているよ不安そうな顔
隠してるくらい 急ぎ足の明日へと抵抗するように
駆け回っていても不思議なくらい… この胸は君を描くよ
見上げれば輝きは色褪せず溢れていた どんな時も照らしてる
あの太陽のようになれたなら
Time 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-08-17, 08:21 PM   #521
DOA xA2raeL
DOA玩家

引用:
作者: Time 查看文章
我地主要打開街機果班而家計劃緊同人合作搞私聚場,等大家有個當面交流既地方!
正喎 得閒可上黎玩或hea下
舊 05-22-17, 11:09 AM   #522
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

買左枝 razer panthera 試左陣 paul

霹靂掌其實唔太難,只要順住按就得

Just frame 與否 damage 分別唔大,最大分別係打開人後既距離。
由手機版發出
舊 05-22-17, 11:43 AM   #523
wing
格鬥低手

引用:
買左枝 razer panthera 試左陣 paul

霹靂掌其實唔太難,只要順住按就得

Just frame 與否 damage 分別唔大,最大分別係打開人後既距離。
由手機版發出
check過, 今集改左, 霹靂掌就咁按已經ok, 冇timing要求.

你咁快有T7????

舊 05-22-17, 11:58 AM   #524
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

TTT2 練住先
由手機版發出
舊 05-22-17, 01:57 PM   #525
DOA xA2raeL
DOA玩家

479$ 好貴.....

標籤
Tekken 7, 鐵拳7

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[ETC] 鉄拳×ロード オブ ヴァーミリオン [出產SE] 開發中止 武藤遊戲 街機遊戲討論版 2 09-23-23 06:33 PM
鉄拳 hybrid collection (CG映画 + Tekken Tag Tournament HD + TTT2 Prologue 街機 demo) ( ゚ω゚)? 電視遊戲討論版 53 06-26-12 12:31 PM
[3DS] 鉄拳 Tekken 3D Prime Edition | ARIKA開發 | 已售 6402oen 手提遊戲機討論版 125 04-08-12 04:16 PM
鉄拳5DR / 鉄拳5DR Online steve 電視遊戲討論版 148 03-13-08 03:46 AM
鉄拳6(香港已推出) steve 街機遊戲討論版 181 02-09-08 11:21 AM

現在的時間是 12:56 AM

手機版 | APP版