Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 05-31-13, 04:22 PM   #101
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: Fean 查看文章
買旗仔同讓座本質上有啲唔同:
買旗仔嘅錢,係你私有財產。
公共交通座位某程度上係公眾設施。

門口有人急到就快瀨屎,我仲霸住個商場單格廁格蛇王打機。佢叫我「快啲,就瀨」,我答佢「尋日冇食蔬果,等緊屎嚟呀」,係咪唔啱?
  個公眾設施要比錢的。

廁所打機本身係對廁所的錯誤用法,不可作為例子。

舊 05-31-13, 04:35 PM   #102
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
咁講文明禮貌的確係個個標準唔同,無絕對0岩同錯
強國社會文化係差,教育不足,所以佢地覺得大聲粗口,排隊打佔,隨地乜乜物物,攻陷旺角,要不是中央照顧你們.jpg,全部都無乜問題
非洲原始部落仲勁,女人唔著衫打出個胸都唔係不雅架
係估唔到香港都由讓座=常識變成唔讓係道理0者

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-13, 04:37 PM   #103
Dyhalt Rushifar
God of Gamer
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
如果個MK係企喺個座位度唱歌既,又或佢係冇目的地齋坐既,霸廁打機所個比喻就FIT既。

舊 05-31-13, 04:49 PM   #104
Crazy Gamer

引用:
作者: sugihara 查看文章
強國社會文化係差,教育不足,所以佢地覺得大聲粗口,排隊打佔,隨地乜乜物物,攻陷旺角,要不是中央照顧你們.jpg,全部都無乜問題
  讓座係「公德」,未至於係「常識」或「道理」。

咁又有邊地方「唔讓座」就要「公審責難」咁高尚。

舊 05-31-13, 04:55 PM   #105
神人ではない!新人だ

引用:
作者: 44264 查看文章

黃子華話齋香港人係鍾意尋找,問題係點先可以大部份都成為,最簡單既就定一堆高到冇朋友既道德標準。

SO FAR,香港人從來都唔係聖人/君子,一向講既都係效率,之後先講其他。只係有班更差既過晒黎,先有人以為香港人都應該係知書達禮。

此篇文章於 05-31-13 05:00 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-13, 04:58 PM   #106
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

引用:

咁我都係覆返果句,如果讓座係公德,咁無公德心0岩唔0岩?香港人應唔應該係咁?

香港人應唔應該有公德心/禮儀/文明都要講一大輪,諗起都覺得樣衰

舊 05-31-13, 05:03 PM   #107
クラウド
死相が見えるぞ

註冊日期: Mar 2002
我真係唔知你點解覺得香港人有公德心/禮儀/文明

香港人好過蝗虫地方就係無喺街痾屎

舊 05-31-13, 05:05 PM   #108
david
The One

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: pet3 查看文章

可愛就是正義!
X 可愛就是正義!
O 自以為可愛就是正義!

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-13, 05:08 PM   #109
Crazy Gamer

引用:
咁我都係覆返果句,如果讓座係公德,咁無公德心0岩唔0岩?香港人應唔應該係咁?

香港人應唔應該有公德心/禮儀/文明都要講一大輪,諗起都覺得樣衰
  「唔啱」唔代表「錯」,逼人要有公德都好有問題。

舊 05-31-13, 05:11 PM   #110
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
SO FAR,香港人從來都唔係聖人/君子,一向講既都係效率,之後先講其他。只係有班更差既過晒黎,先有人以為香港人都應該係知書達禮。
引用:
出晒超必,我無野講喇法官大人

舊 05-31-13, 05:12 PM   #111
Crazy Gamer

引用:
作者: クラウド 查看文章
我真係唔知你點解覺得香港人有公德心/禮儀/文明

香港人好過蝗虫地方就係無喺街痾屎
  弊在有人將「唔讓座」與「周街痾屎」相提並論。

舊 05-31-13, 05:25 PM   #112
Crazy Gamer

引用:
出晒超必,我無野講喇法官大人
[追加攻擊]「堅持公德」是對的想法,但「強加於人」係錯的手法。[/追加攻擊]

舊 05-31-13, 05:31 PM   #113
Viper II
↘みもりんっ

PSN  IDViper-ll
XBox Live GamertagViper II DNA
理論D講

如果一個行為, 侵犯任何人的利益, 萬人齊插ok
如果叫人放棄自身利益, 係咪用譴責方式係o岩呢

YM: 「教徒論」與「蝗蟲論」一樣,是一種「污名化」手段
Viper II 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-13, 05:33 PM   #114
HM

註冊日期: May 2007
引用:
作者: Viper II 查看文章
理論D講

如果一個行為, 侵犯任何人的利益, 萬人齊插ok
如果叫人放棄自身利益, 係咪用譴責方式係o岩呢
今日最岩聽呢句,俾個
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-13, 05:34 PM   #115
ヨコ男
てっぺんとるぞー!

註冊日期: Mar 2004
3DS Friend Code3050 8711 4125
PSN  IDCTLCCF
XBox Live Gamertagotakuyoko jp
出聲叫人讓下位都係錯
出完聲都唔聽係fb發洩, 會變譴責
fb貼相都係post番d食物相算啦

我無野講喇法官大人

自己中過ぎてマジ無いわ、理解力無くてしんどいわ
思い出せデリカシー、嫌いじゃないけどうっとうしい!!!」
ヨコ男 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-13, 05:38 PM   #116
神人ではない!新人だ

引用:
作者: ヨコ男 查看文章
出聲叫人讓下位都係錯

我無野講喇法官大人
唔好話打格,用小畫家畫兩野唔係唔識下嘛。
擺明就係要掛名發洩,實際吹雞聲討啦。

舊 05-31-13, 05:41 PM   #117
Viper II
↘みもりんっ

PSN  IDViper-ll
XBox Live GamertagViper II DNA
咁都法官大人?

佢自己形容自己個態度都唔係好啦
CENSORED+超超大聲大嗌

YM: 「教徒論」與「蝗蟲論」一樣,是一種「污名化」手段
Viper II 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-13, 05:48 PM   #118
2dn
Crazy Gamer
趁熱影

註冊日期: Jul 2005
引用:
作者: ヨコ男 查看文章
出聲叫人讓下位都係錯

我無野講喇法官大人
出聲唔係錯,有問題係個態度、語氣,咁樣發爛渣叫人讓,我肯起身讓都會覺得自己變左個「唔X唔識做既XX」
響是非book發洩無問題,地球人唔該學下打格仔。
要講文明,唔該用文明既方法去講,咁樣公審同早排果單唔讓座起爭執互毆差唔多,差在兩個後生無得還手。

舊 05-31-13, 06:07 PM   #119
Corex
↘ 飛行甲板に直撃

註冊日期: Jan 2003
3DS Friend Code0189 9216 9190
點解企係度既有資格做判官

/ 兒子生性病母倍感安慰 \

\ 獅子山下體現香港精神 /

Corex 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-13, 06:24 PM   #120
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
引用:
唔係所有人都應該要有公德!???
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-13, 06:57 PM   #121
Crazy Gamer

引用:
作者: 真!DC 查看文章
由手機版發出
冇公德等唔等於犯公德?

人人有公德係理想,非必然。可宣揚,但唔應該用責難的方式去強求。這種公審也是另一種「犯公德」

舊 05-31-13, 06:58 PM   #122
陸奧 貴志
The One
橋本かわいいよ橋本

註冊日期: Apr 2002
3DS Friend Code4811 8001 2935
PSN  IDTKamui
XBox Live GamertagTMutsu
引用:
作者: Corex 查看文章
點解企係度既有資格做判官
因為唔係既得利益者嘛對家又唔可以用"咁你又唔讓?"打番我轉頭,梗係入一套先啦

引用:
作者: 真!DC 查看文章
由手機版發出
呢個應該係"良好主觀願望"

☆野郎は誰だ 誰だ 誰だ 彼はジョンイル(正日) ジョンイルだ ジョンイルだ
トラブルメーカーの名を受けて 恥を捨てて たたかう野郎
ジョンイルアローは 毒舌 ジョンイルイヤーは 空耳
ジョンイルウィングは とんずら使い ジョンイルビームは 口砲
キムチの力身につけた 偽善の野郎 ジョンイルだ ジョンイルだ
陸奧 貴志 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-13, 10:25 PM   #123
liar
Game Master

註冊日期: Sep 2006
PSN  IDLastcoin
XBox Live Gamertagbbconlinenews
攰就可以唔使敬老讓幼,都係一個幾有趣既觀點.

有兩點我好清晰,唔係一定要讓,而係人地有需要就讓.無強逼性,有公民責任.
拍片人無話一定要佢地讓,只係叫兩個人讓坐,唔讓坐都無打人,不過自己發左癲.

至於掉上網開庭.屎唔臭都掉上網分享架啦,有無對號入座呀.

此篇文章於 05-31-13 10:28 PM 被 liar 編輯。
liar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-13, 03:23 AM   #124
knight-philip
Ultimate Gamer
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
又印證了這自由行非常有效
就算是你們非常非常不滿,但是最終你們不滿的情緒都會用近乎強國人的行為思想去發洩出來
同化又成功了
一句講哂"因為我見到有更無良心的人在此,所以我只要不比他們無良心就可以了"

另外仍然要講多次,你們覺得"無公德沒問題"都請不要說成"無公德都不應該要受責難"
你們覺得"沒問題"的不一定是完全的真理
只要說"我覺得無公德不是問題,我以無公德自豪,你如何責怪我都不會動搖的"就好

當然隨便就放上FB都是另一個問題...
FB本來就陷阱多到爆...親身體驗之後發覺like人,回文都是不做為妙的事
更何況貼文聲討....最多貼貼ACG情報就好

舊 06-01-13, 04:17 AM   #125
大山椒魚
......

註冊日期: Sep 2002
香港人嘛,
唔讓座唔意外
仲識搵藉口證明仲有半點羞恥心

網絡公審是對是錯好難一概而論,

判罪者係網民而唔係上傳者,
讓座又好痾屎又好
上傳者都只係路見不平尋求網絡公義
性質唔差得好多

如果開審一定要由公眾利益出發,
咁其實人情港女比呢兩個年輕人可憐得多,
明明只係講出大部份香港人既心底話,
性質上同今次事件都幾相似
結果因為花生味濃成為眾矢之的

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛

此篇文章於 06-01-13 04:23 AM 被 大山椒魚 編輯。
大山椒魚 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 05:11 AM

手機版 | APP版