Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 06-10-13, 02:18 PM   #701
是但啦
Senior Gamer

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: 忘記密碼 查看文章
優先座.

就樓主條link, 何以見得佢坐緊優先座?

https://www.facebook.com/photo.php?f...&type=1&ref=nf

又或者你有無留意過,地鐵同巴士都有先劃分咗某啲座位係優先座? <<<<

真心求問.
http://www.mtr.com.hk/chitxt/whatsne...rityseats.html

推出紅色椅背優先座 鼓勵讓座文化
港鐵一直鼓勵讓座文化及關懷有需要人士。繼去年十月底推出優先座試驗計劃後,由十月二十六日開始,港鐵將會於各列車逐步換上於椅背塗上SmileyRWorld哈哈笑臉圖案的優先座,進一步鼓勵乘客讓座予有需要人士。港鐵更特別將港島綫、荃灣綫及觀塘綫三部率先換上新優先座的列車,精心包裝成優先座主題列車,配以各款生動有趣的SmileyRWorld哈哈笑臉造型及標語,帶出常讓座的美德和好處,並提醒大家「常讓座,心感激」﹣你樂於讓座,受惠的人必會心存感激。

為配合是次推廣,港鐵更邀請了一班小站長與SmileyRWorld 哈哈笑臉一同推動讓座文化。

要令每位乘客都享有開心愉快的旅程,就讓我們同心協力,關懷有需要人士, 令旅程滿載歡笑。

真係無諗過咁容易就估得到會得到乜嘢回覆,講到尾都係港鐵宣傳不力,係唔係?所以就算貼出咗請讓座予有需要人士既圖案都可以視若無睹?
是但啦 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-10-13, 02:21 PM   #702
是但啦

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
其實冇目的或成果,話唔埋今日收工一架貨櫃車埋黎,將來係點已經唔再關在下事。
善行本身唔係應該發自內心同不求回報架咩?
所以並唔需要講出"咁一直以黎讓既座咪白讓"呢種說話,因為為善不求回報才是真善。
舊 06-10-13, 02:22 PM   #703
是但啦

引用:
不嬲都唔洗..
不嬲上車拍完百達通先發覺無位..個司機叫你同下轉講翻就ok.
紅van 就直接比翻錢你.

你咁都講得出就好明顯未讓過座比有需要既人仕坐小巴啦.
引用:
作者: 忘記密碼
小巴無企位係理由, 咪等下架.
當時人浪費左既時間係無變.
只不過, 搭小巴係之後付出.搭地鐵係之前付出.
好一句搭小巴係之後付出。
舊 06-10-13, 02:22 PM   #704
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: 是但啦 查看文章
http://www.mtr.com.hk/chitxt/whatsne...rityseats.html

港鐵一直鼓勵讓座文化及關懷有需要人士。繼去年十月底推出優先座試驗計劃後,由十月二十六日開始,港鐵將會於各列車逐步換上於椅背塗上SmileyRWorld哈哈笑臉圖案的優先座,進一步鼓勵乘客讓座予有需要人士。港鐵更特別將港島線、荃灣線及觀塘線三部率先換上新優先座的列車,精心包裝成優先座主題列車,配以各款生動有趣的SmileyRWorld哈哈笑臉造型及標語,帶出常讓座的美德和好處,並提醒大家「常讓座,心感激」﹣你樂於讓座,受惠的人必會心存感激。

為配合是次推廣,港鐵更邀請了一班小站長與SmileyRWorld 哈哈笑臉一同推動讓座文化。

要令每位乘客都享有開心愉快的旅程,就讓我們同心協力,關懷有需要人士, 令旅程滿載歡笑。

真係無諗過咁容易就估得到會得到乜嘢回覆,講到尾都係港鐵宣傳不力,係唔係?所以就算貼出咗請讓座予有需要人士既圖案都可以視若無睹?
這次事件的是西鐵
西鐵只有傷殘位果行係 優先座

如果係紅色就係 ,咁除左司機
全部都是了,咁仲貼哈哈笑黎做咩?

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-10-13, 02:30 PM   #705
Dyhalt Rushifar
God of Gamer
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
所以並唔需要講出"咁一直以黎讓既座咪白讓"呢種說話,因為為善不求回報才是真善。
所以根本唔需要去考慮咩第時老咗之類又或者咩道德規矩。
應該係因為你想讓而讓,唔係因為怕鬧/白眼/將來係點而讓。

舊 06-10-13, 02:32 PM   #706
忘記密碼
Insane Gamer
看甚麼!?

註冊日期: Apr 2006
引用:

港鐵一直鼓勵讓座文化及關懷有需要人士。繼去年十月底推出優先座試驗計劃後,由十月二十六日開始,港鐵將會於各列車逐步換上椅背塗上SmileyRWorld哈哈笑臉圖案的優先座,進一步鼓勵乘客讓座予有需要人士。港鐵更特別將港島綫、荃灣綫及觀塘綫三部率先換上新優先座的列車,精心包裝成優先座主題列車,配以各款生動有趣的SmileyRWorld哈哈笑臉造型及標語,帶出常讓座的美德和好處,並提醒大家「常讓座,心感激」﹣你樂於讓座,受惠的人必會心存感激。

http://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%84%...85%88%E5%BA%A7

頭先貼第2幅圖全部都係紅色.
都話你地班後生仔..

引用:
後生細仔搭地鐵竟然想坐..真係超無道德.

此篇文章於 06-10-13 02:34 PM 被 忘記密碼 編輯。
忘記密碼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-10-13, 02:33 PM   #707
是但啦

引用:
作者: pet3 查看文章
這次事件的是西鐵
西鐵只有傷殘位果行係 優先座

如果係紅色就係 ,咁除左司機
全部都是了,咁仲貼哈哈笑黎做咩?
成件事已經本末倒置哂,讓座予有需要人士本身就係應該要做既事,而家就變成要出紅色椅背計劃,貼哈哈笑既圖案至少係用嚟保障真係有預留位置畀有需要人士,但唔代表其他人唔坐得,只係見到有需要既人士讓座就係應份,但咁樣唔代表無哈哈笑既紅色座位唔駛讓座,因為:

舊 06-10-13, 02:34 PM   #708
飛燕
懺悔不用等

註冊日期: Dec 2004

以此為榜樣
飛燕 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-10-13, 02:34 PM   #709
knight-philip
Ultimate Gamer
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
不嬲都唔洗..
不嬲上車拍完百達通先發覺無位..個司機叫你同下轉講翻就ok.
紅van 就直接比翻錢你.

你咁都講得出就好明顯未讓過座比有需要既人仕坐小巴啦.
你試下中途讓座落車,然後跟司機講叫他不要收你錢看看會不會被問候
記得是要上車開車之後最少走了幾KM才讓座下車

>紅van 就直接比翻錢你.
這樣我把路程分成幾次不就可以不用錢?

更不用說你沒有反駁小巴這樣讓座是要中斷路程

舊 06-10-13, 02:41 PM   #710
billlam
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: 飛燕 查看文章
病 和 累的定義

有D病本來無得驗,無菌無感染,醫生都只能斷估,原因可能只是累,完全無定義
有邊個會只是累而睇醫生? 無,有時睇完醫生都只是答你太累

連自已都不了解自己,還要被了解

累,叫人幫手,被人話推捨責任、要被罵又被義憤被了解
前面重有人講"你還有精神用電話和笑即係有力啦,實插爆你" (有人edit post收返)

無精神無表情講野,無報告 > 黑口黑面無禮貌,預左比人鬧
笑容是禮貌基本 > 玩得咁開心一定有力,預左比人鬧
唔眼訓 > 比人鬧
唔眼訓迫自己訓,但又要自已小心保管財物和睇站落車 > 扮訓,預左比人鬧

我都是買車算
其實我又有啲唔係好明點解飛燕大要咁執著係累既定義上或不讓坐者既理由上呢?
明明你個論點重點係要體諒對方才對啊~ 那為何又不能體諒一下要求他人讓坐者的角度呢?

如以你論點出發, 你要求他人體諒不讓坐者(無論他背後的理由為何), 那同理你亦要體諒要求讓坐者(無論他背後的動機為何)的立場, 否則你的論據就只會變得片面...

我相信其實你及很多人既出發點其實都係相同的, 即認同讓坐(背後的理念即是推己及人 )是好的, 有其道德上的價值.

只是你會更體諒不讓坐者(或因他的角色較被動?), 但你亦要承認一點, 有些人不讓坐的理由其實只是單純的自私, 或根本上對事情認知上有偏差...
如只是以不讓坐者角度出發, 結果可能只會強化了個人的籍口(如照以上言論所見), 而不能達至目標中理想的大同社會啊...

這會是我們樂見的嗎?
billlam 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-10-13, 02:42 PM   #711
是但啦

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
所以根本唔需要去考慮咩第時老咗之類又或者咩道德規矩。
應該係因為你想讓而讓,唔係因為怕鬧/白眼/將來係點而讓。
之前咪講咗將心比己囉,讓座係讓比有需要人士,並唔係因為想讓而讓,而家咁樣落去只會越嚟越本末倒置,明明應該係自發性既行為,居然會變咗質。

引用:
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%84%...85%88%E5%BA%A7

頭先貼第2幅圖全部都係紅色.
都話你地班後生仔..
在基於安全與人權的考量之下,全世界幾乎所有的大眾運輸系統都設有博愛座[來源請求],並且擴大到孕婦、小孩、老人和殘障人士可以優先搭乘,坐在博愛座上的人必須禮讓上述的4種人士,但並沒有硬性規定,完全是發自內心

講一句無內心咪解決問題囉,係唔係先?
舊 06-10-13, 02:44 PM   #712
飛燕
懺悔不用等

引用:
作者: billlam 查看文章
其實我又有啲唔係好明點解飛燕大要咁執著係累既定義上或不讓坐者既理由上呢?
明明你個論點重點係要體諒對方才對啊~ 那為何又不能體諒一下要求他人讓坐者的角度呢?

如以你論點出發, 你要求他人體諒不讓坐者(無論他背後的理由為何), 那同理你亦要體諒要求讓坐者(無論他背後的動機為何)的立場, 否則你的論據就只會變得片面...

我相信其實你及很多人既出發點其實都係相同的, 即認同讓坐(背後的理念即是推己及人 )是好的, 有其道德上的價值.

只是你會更體諒不讓坐者(或因他的角色較被動?), 但你亦要承認一點, 有些人不讓坐的理由其實只是單純的自私, 或根本上對事情認知上有偏差...
如只是以不讓坐者角度出發, 結果可能只會強化了個人的籍口(如照以上言論所見), 而不能達至目標中理想的大同社會啊...

這會是我們樂見的嗎?
你其實知唔知個Topic講緊什麼?
舊 06-10-13, 02:46 PM   #713
pet3
The One

引用:
成件事已經本末倒置哂,讓座予有需要人士本身就係應該要做既事,而家就變成要出紅色椅背計劃,貼哈哈笑既圖案至少係用嚟保障真係有預留位置畀有需要人士,但唔代表其他人唔坐得,只係見到有需要既人士讓座就係應份,但咁樣唔代表無哈哈笑既紅色座位唔駛讓座,因為:

你這是轉移話題吧

>講到尾都係港鐵宣傳不力,係唔係?所以就算貼出咗請讓座予有需要人士既圖案都可以視若無睹?

1. 優先座不讓的人=無公德
2. 紅色+哈哈=優先座
3.優先座是紅色的
4.紅色的是優先座
5.西鐵全是紅色椅=西鐵全是優先座
6.西鐵不讓座的人=無公德
7.事件男主角座紅色椅=優先座不讓座=無公德

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
舊 06-10-13, 02:49 PM   #714
是但啦

引用:
作者: pet3 查看文章
你這是轉移話題吧

>講到尾都係港鐵宣傳不力,係唔係?所以就算貼出咗請讓座予有需要人士既圖案都可以視若無睹?

1. 優先座不讓的人=無公德
2. 紅色+哈哈=優先座
3.優先座是紅色的
4.紅色的是優先座
5.西鐵全是紅色椅=西鐵全是優先座
6.西鐵不讓座的人=無公德
7.事件男主角座紅色椅=優先座不讓座=無公德
推出紅色椅背優先座 鼓勵讓座文化讓座呢種本身發自內心既禮貌行為,原來係要鼓勵而唔係自己去主動,搞到以前無紅色椅背既港鐵讓座比人係唔應該既,你話係唔係先?
舊 06-10-13, 02:49 PM   #715
billlam
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2002
引用:
你其實知唔知個Topic講緊什麼?
其實我真係有啲迷失, 可否提一提我?
billlam 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-10-13, 02:52 PM   #716
david
The One

註冊日期: Mar 2002
引用:

以此為榜樣
真心笑佐!

BATMAN都得喎。

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-10-13, 02:53 PM   #717
忘記密碼
看甚麼!?

註冊日期: Apr 2006
引用:
之前咪講咗將心比己囉,讓座係讓比有需要人士,並唔係因為想讓而讓,而家咁樣落去只會越嚟越本末倒置,明明應該係自發性既行為,居然會變咗質。
在基於安全與人權的考量之下,全世界幾乎所有的大眾運輸系統都設有博愛座[來源請求],並且擴大到孕婦、小孩、老人和殘障人士可以優先搭乘,坐在博愛座上的人必須禮讓上述的4種人士,但並沒有硬性規定,完全是發自內心

講一句無內心咪解決問題囉,係唔係先?
我想你答左"果個係咪優先座"先, 再討論道德既問題.

因為,我真係分唔清.一時又話係優先座, 一時又話發自內心.好難討論落去.

不過,anyway 他發自內心地說: 讓唔到. << 所以,就可以公審他.
你既意思係咪咁?

此篇文章於 06-10-13 03:02 PM 被 忘記密碼 編輯。
忘記密碼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-10-13, 02:58 PM   #718
pet3
The One

引用:
推出紅色椅背優先座 鼓勵讓座文化讓座呢種本身發自內心既禮貌行為,原來係要鼓勵而唔係自己去主動,搞到以前無紅色椅背既港鐵讓座比人係唔應該既,你話係唔係先?
點解這主題中的守舊派
看到不提議和鼓勵.......
是你"要" 這樣做

不然就"鬧爆你"

FGO 目標預算
舊 06-10-13, 03:07 PM   #719
飛燕
懺悔不用等

引用:
作者: billlam 查看文章
其實我真係有啲迷失, 可否提一提我?
前面有A和B君,A站著,B坐著,一個老,一個年輕,兩個都說有需要
你作為路過的C君,一個第三者,你應該做些怎樣的事情、你應有的態度、行為、你的能力和相對的權力

首先,為什麼我需要不斷地強調需要的定義,
是因為從一開始,
不斷有幾個會員,覺得自己有足夠的判斷力,去判斷年輕的人"一定沒需要"和"說謊"、"是不道德",去責罵、鬧爆其行為。

因為在現場鬧爆是強硬的行為,所以必需要有合理的理據和必要性,Right?

所以我把立場套入年輕人 (我最相近,我真的有這個問題),
提出事例,詢問這些身為C的旁人,為什麼有能力和理由去判斷?
結果所有提出的東西被看例外,特例

從來大家無莫視過上面四種人(老人小孩大肚婆etc)的需要,
問題是以上四種以外的人的需要。
因為這才是地鐵中出現最多的人,普通人,身體狀況各不同。

還有為什麼C君判斷到其他人的道德值? 憑什麼?

此篇文章於 06-10-13 03:18 PM 被 飛燕 編輯。
舊 06-10-13, 03:26 PM   #720
GGGG
Game Master
我是玻璃心

註冊日期: Feb 2007
引用:
作者: david 查看文章
真心笑佐!

BATMAN都得喎。
BATMAN有自己既交通工具唔會坐地鐵
SPIDERMAN或者都得,但估一般情況都係會選手搭交通工具(唔通返工放工都飛來飛去俾人影咩)
GGGG 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-10-13, 03:36 PM   #721
魔璃
The One
ちょうじげんアイドル

註冊日期: Jun 2002
PSN  IDRuriHoshino
Batman成日都讓自己架野比其他人渣架喎

\ /
/ \
\(^ω^)/
魔璃 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-10-13, 03:40 PM   #722
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
點解會得出後生仔/女唔好坐結論a
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-10-13, 03:52 PM   #723
gun2506

註冊日期: Feb 2005
3DS Friend Code2535 4440 7562
PSN  IDOoJunWaTaRaSeoO
引用:
還有為什麼C君判斷到其他人的道德值? 憑什麼?
換個角度...沒人可以有任何方式阻礙C君去憑自己意識判斷任何事吧...

C君當下若果指著坐著的人破口大罵,涉及人身攻擊之類的...

可以循法途徑提告....又或者還口

若果C君是不涉及違法性質的..例如只是在車上大喊"有冇人讓位阿"..

又不違法...

但若像原TOPIC那件事那樣清淅照下當事人樣子的照片再上傳面書...

可以按檢舉/提告不過看來TOPIC主角並沒有理會...

其實香港早就變成 只要不違法,做什麼都沒問題

能牽制的只有大眾的道德立場...雖然不一定全部是正確的事...

但有一種阻嚇力...總是一件好事吧...

其實前幾頁某會員應該就是想說明C君的立場...

他憑自己的意識在自己的觀點與角度去批判...沒有違法...為何需要阻止
gun2506 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-10-13, 04:03 PM   #724
飛燕
懺悔不用等

引用:
作者: gun2506 查看文章
換個角度...沒人可以有任何方式阻礙C君去憑自己意識判斷任何事吧...

C君當下若果指著坐著的人破口大罵,涉及人身攻擊之類的...
可以循法途徑提告....又或者還口
若果C君是不涉及違法性質的..例如只是在車上大喊"有冇人讓位阿"..
又不違法...
但若像原TOPIC那件事那樣清淅照下當事人樣子的照片再上傳面書...
可以按檢舉/提告不過看來TOPIC主角並沒有理會...
其實香港早就變成 只要不違法,做什麼都沒問題
能牽制的只有大眾的道德立場...雖然不一定全部是正確的事...
但有一種阻嚇力...總是一件好事吧...
其實前幾頁某會員應該就是想說明C君的立場...
他憑自己的意識在自己的觀點與角度去批判...沒有違法...為何需要阻止
先不說fb晒圖,這個早就結論左,重點不在這裡

而是責罵
因為有極大機會你在冤枉別人,不犯法就沒問題不用討論和制止?
從客觀而言,他就是坐著,什麼都沒做,然後被人套個罪名上去受責罰

如果你在用電腦,然後你父母走入來插你掛住打機一事無成,你都會不高興吧?
為什麼可以隨便鬧人? 這是禮貌的基本吧?

此篇文章於 06-10-13 04:09 PM 被 飛燕 編輯。
舊 06-10-13, 04:34 PM   #725
gun2506

註冊日期: Feb 2005
3DS Friend Code2535 4440 7562
PSN  IDOoJunWaTaRaSeoO
引用:
先不說fb晒圖,這個早就結論左,重點不在這裡

而是責罵
因為有極大機會你在冤枉別人,不犯法就沒問題不用討論和制止?
從客觀而言,他就是坐著,什麼都沒做,然後被人套個罪名上去受責罰

如果你在用電腦,然後你父母走入來插你掛住打機一事無成,你都會不高興吧?
為什麼可以隨便鬧人? 這是禮貌的基本吧?
閣下所提出的是更高的道德層次...處處在他人立場著想

但基本上現在的香港的人為自己的利益..別人死與他何干佔多數

而此多數長遠亦會影響他人...

若果有"大多數道德規範",從而令某些人加強自身道德意識..

雖然變相是"被迫"...但也算是好事(?)

若果母親這樣做能令兒女往後多學習多點用功...也是好事...
gun2506 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 05:50 AM

手機版 | APP版