Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 06-07-13, 07:18 PM   #576
knight-philip
Ultimate Gamer
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
作者: 忘記密碼 查看文章
1. 假設係老人:
冇辦法斷定個位老人係咪真係需要坐.
如果讓坐, 佢回一句: "你睇我唔起丫?細路" / "依家我好老咩?"

2. 假設係過肥/大肚婆:
冇法確切判定佢係咪真係大肚婆?
如果讓坐, 佢回一句: "我唔係大肚婆."

3. 假設傷殘人仕:
如果讓坐, 佢唔出聲繼續企係度.

以上係可能係少少實際情況,都可以傷害到你口中既"有需要人仕".

anyway. 唔好話我搵藉口.. 依家係回應緊你要既理據.
我遇過的情況是:老人家答我"我下個站就落車,不用了"
這時候只要笑一笑之後坐回去就可以了
我不明白有什麼好介意的,尊嚴?

如果真的因此而傷害到那些有需要人士的話
道個歉不就好了?如果他要追咬你的話大眾道理會在你方,怕什麼?

恕我大言不愧一下,真的做每件小小的事都要怕可能傷害人傷害自己的話
最終只有把自己關在家裡啊...

舊 06-07-13, 07:59 PM   #577
忘記密碼
Insane Gamer
看甚麼!?

註冊日期: Apr 2006
引用:
作者: knight-philip 查看文章
我遇過的情況是:老人家答我"我下個站就落車,不用了"
這時候只要笑一笑之後坐回去就可以了
我不明白有什麼好介意的,尊嚴?

如果真的因此而傷害到那些有需要人士的話
道個歉不就好了?如果他要追咬你的話大眾道理會在你方,怕什麼?

恕我大言不愧一下,真的做每件小小的事都要怕可能傷害人傷害自己的話
最終只有把自己關在家裡啊...
笑了. 以上實例係理據.
你只需要答我以上實例,唔讓是否無道德就夠.
Yes or no 就係咁簡單. 唔需要急著做判官.

貼多次你所問的問題, 免得你又9唔搭8.

"自己不讓座給比自己更有需要的人士並不是無公德"的理據

此篇文章於 06-07-13 08:41 PM 被 忘記密碼 編輯。
忘記密碼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-07-13, 08:41 PM   #578
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
咁如果對方真係唔企得/大肚呢?
如果係怕誤會咁乜人都唔洗讓了
作為在座者, 問一問對方有冇需要坐好了
唔洗顧哩樣顧果樣吧

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-07-13, 09:00 PM   #579
カガミ

引用:
笑了. 以上實例係理據.
你只需要答我以上實例,唔讓是否無道德就夠.
Yes or no 就係咁簡單. 唔需要急著做判官.

貼多次你所問的問題, 免得你又9唔搭8.

"自己不讓座給比自己更有需要的人士並不是無公德"的理據
所以?因為怕會傷害對方就不是無公德?
因為介意自己被人笑無面就不是無公德?

嗯...如果這是你支持上述句子的理據的話說實在幾出奇的
如果這是真的我都沒什麼好反駁的
算是又印證到世界上真是什麼人都有的道理吧...

舊 06-07-13, 09:05 PM   #580
忘記密碼
看甚麼!?

引用:
作者: 真!DC 查看文章
咁如果對方真係唔企得/大肚呢?
如果係怕誤會咁乜人都唔洗讓了
作為在座者, 問一問對方有冇需要坐好了
唔洗顧哩樣顧果樣吧
佢好清楚咁提問及表達 不讓座給比自己更有需要的人士並不是無公德
咁我列出例子反問翻, 究竟依種情況下有咩咁唔道德?

佢問題: 唔讓座 = 100% 無公德

我咪出d反証例子,質疑佢既問題.
你將我d 反証例子度再加"如果對方點點點落去" 無意思果喎.....

即係,我係100%入面搵到1%有問題.
之後你再問,如果唔係果1%而係其他99%呢?

此篇文章於 06-07-13 09:28 PM 被 忘記密碼 編輯。
舊 06-07-13, 09:10 PM   #581
忘記密碼
看甚麼!?

引用:
所以?因為怕會傷害對方就不是無公德?
因為介意自己被人笑無面就不是無公德?

嗯...如果這是你支持上述句子的理據的話說實在幾出奇的
如果這是真的我都沒什麼好反駁的
算是又印證到世界上真是什麼人都有的道理吧...
哦.

咁又舉多個例, 假如果位人兄讓左100次座, 99次被拒絕.
結果, 最後一次佢心灰意冷地說: 好累. 咁就比你捉到了,並拍上網.
咁佢算無公德定唔好彩?

再貼多次,你條問題... 驚你又唔記得自己問過咩.

引用:
我只想說這是在說你自己?
我認真現在只想你&某些人答billlam大問到的問題(亦即我之前問的"自己不讓座給比自己更有需要的人士並不是無公德"的理據
我不為什麼,只是想滿足一下好奇心/求知慾而已

此篇文章於 06-07-13 09:24 PM 被 忘記密碼 編輯。
舊 06-07-13, 09:25 PM   #582
飛燕
God of Gamer
懺悔不用等

註冊日期: Dec 2004
你們其實想找座位休息?
定係度道德大戰?

個人需要本來就主觀,第三者不可完全視,無法完全驗証
佢真有需要,你驗唔到
佢講大話,你都驗唔到
兩個人需要邊個大D?點驗?

但如果你中心目的是找位,去向尋求其他人幫忙,早就已經解決件事
成部車卡都係人
飛燕 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-07-13, 09:28 PM   #583
JAckJAck

註冊日期: Jan 2003
讓座都可以有20幾頁追

我份人比較內斂,如果係明顯上左年紀既,又係我前面2,3個身位內,我係會靜靜地起身(有eye contact先ensure佢見到)
再不經意咁幫佢做埋單擋等佢唔會俾佢隔黎左右搶先
人地多數都會坐,如果冇反應既我會視佢為唔想坐

大肚婆就再遠幾個身位都會讓,不過通常都唔輪到我
細路一定唔讓,咁好精力坐乜鬼
JAckJAck 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-07-13, 09:30 PM   #584
カガミ

引用:
佢好清楚咁提問及表達 不讓座給比自己更有需要的人士並不是無公德
咁我列出例子反問翻, 究竟依種情況下有咩咁唔道德?

佢問題: 唔讓座 = 100% 無公德

我咪出d反証例子,質疑佢既問題.
你係我d 反証例子度再加"如果對方點點點落去" 無意思果喎.....

即係,我係100%入面搵到1%有問題.
之後你再問,如果唔係果1%而係其他99%呢?
啊.....明白你想指我錯什麼了
的確問法有些問題,那我改改好了

如果你認為"自己在見到比自己更有需要人士需要座位的時候,沒有一絲想法打算去讓座,並不是思維上無公德"的話,你的理據為何呢?

這樣應該就沒有你指出的問題...?
在灰心意冷的時候都是因為有了想讓座的打算才會再放棄吧?

另外其實想提一下
"自己起身讓人" 和 "要求別人起身讓座" 可以有不同標準
心態上 "如果是我坐的話我一定會讓" 和 "我自己不一定會讓,不過總之我就一定要你讓座給他" 又是不同標準

而我現在想知道的是"自己起身讓人"方面的標準,請不要用其他方面亂入

此篇文章於 06-07-13 09:35 PM 被 knight-philip 編輯。
knight-philip 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-07-13, 09:33 PM   #585
HI_Ricky
深山人士

註冊日期: Sep 2009
PSN  ID封左塵....
XBox Live Gamertag封左塵....
引用:
作者: 飛燕 查看文章
你們其實想找座位休息?
定係度道德大戰?

個人需要本來就主觀,第三者不可完全視,無法完全驗証
佢真有需要,你驗唔到
佢講大話,你都驗唔到
兩個人需要邊個大D?點驗?

但如果你中心目的是找位,去向尋求其他人幫忙,早就已經解決件事
成部車卡都係人
佢地情況同望住張"抽象畫"1樣 , 各有各分析..... 但又問唔到原作者幅野畫乜...XD

http:/www.machouse.hk
https://www.facebook.com/machouse2004/
另回收/維修各類特殊,開發,除錯 用途主機,可以PM 我
寵物用品 零售 http://www.applecare.com.hk
HI_Ricky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-07-13, 10:04 PM   #586
修羅Lemon
Game Master
解毒不能 喪屍咬人

註冊日期: Apr 2002
引用:
1. 假設係老人:
冇辦法斷定個位老人係咪真係需要坐.
如果讓坐, 佢回一句: "你睇我唔起丫?細路" / "依家我好老咩?"

2. 假設係過肥/大肚婆:
冇法確切判定佢係咪真係大肚婆?
如果讓坐, 佢回一句: "我唔係大肚婆."

3. 假設傷殘人仕:
如果讓坐, 佢唔出聲繼續企係度.

以上係可能係少少實際情況,都可以傷害到你口中既"有需要人仕".

anyway. 唔好話我搵藉口.. 依家係回應緊你要既理據.
???
只係冇讓坐成功姐,都唔係冇讓坐~

同人地覺得[唔讓坐疔公德]有乜關係?

舊 06-07-13, 10:15 PM   #587
修羅Lemon
Game Master
解毒不能 喪屍咬人

引用:
你們其實想找座位休息?
定係度道德大戰?

成部車卡都係人
??
1.我批評唔讓座既人.
2.我去幫人搵位~

可以兩樣都做架,做1唔可以做2?

舊 06-07-13, 10:29 PM   #588
修羅Lemon
Game Master
解毒不能 喪屍咬人

引用:
哦.
咁又舉多個例, 假如果位人兄讓左100次座, 99次被拒絕.
結果, 最後一次佢心灰意冷地說: 好累. 咁就比你捉到了,並拍上網.
咁佢算無公德定唔好彩?

再貼多次,你條問題... 驚你又唔記得自己問過咩.
佢比人擺上網佢當然唔好彩~
而且擺上網既人冇公德~
但佢冇讓坐果次既行為都係冇公德~

此篇文章於 06-07-13 10:31 PM 被 修羅Lemon 編輯。
修羅Lemon 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-07-13, 10:34 PM   #589
飛燕
懺悔不用等

引用:
作者: 修羅Lemon 查看文章
??
1.我批評唔讓座既人.
2.我去幫人搵位~

可以兩樣都做架,做1唔可以做2?
http://www.gaforum.org/showpost.php?...&postcount=357

點解你有能力判斷一個你只認識幾分鐘的人是無需要呢?

還有,從一開始,你只係識比較A和B,AB都有需要時點解一定要整走一個先?
兩個一起幫唔到既?
舊 06-07-13, 10:55 PM   #590
修羅Lemon
Game Master
解毒不能 喪屍咬人

引用:
http://www.gaforum.org/showpost.php?...&postcount=357

點解你有能力判斷一個你只認識幾分鐘的人是無需要呢?

還有,從一開始,你只係識比較A和B,AB都有需要時點解一定要整走一個先?
兩個一起幫唔到既?
????????
因為我有自由去判斷每一件事,呢個同我有冇能力冇關~
我想每個人都有正常能力去評價事物,我評價冇可能乜都對,但總唔會乜都鍺~
真係批評錯味認錯改善囉.只要唔係傷天害理點解我要放棄判斷同批評?

舊 06-07-13, 10:59 PM   #591
飛燕
懺悔不用等

引用:
????????
因為我有自由去判斷每一件事,呢個同我有冇能力冇關~
我想每個人都有正常能力去評價事物,我評價冇可能乜都對,但總唔會乜都鍺~
真係批評錯味認錯改善囉.只要唔係傷天害理點解我要放棄判斷同批評?
家陣講緊你在車裡面對面批評一個陌生人
人地其實有需要而坐係度,但你唔知頭唔知路斷估插左先?

為什麼人可以無禮貌到可以大條道理?

請問你當時必要面對面批評那個人的理由在哪裡?
舊 06-07-13, 11:14 PM   #592
修羅Lemon
Game Master
解毒不能 喪屍咬人

引用:
家陣講緊你在車裡面對面批評一個陌生人
人地其實有需要而坐係度,但你唔知頭唔知路斷估插左先?

為什麼人可以無禮貌到可以大條道理?

請問你當時必要面對面批評那個人的理由在哪裡?
?????
點解批評係冇公德?
我既又唔係大聲叫罵,又唔係死纏他人辱罵,
只係針對事情講一兩句[你這樣沒有公德]而已~
而且我覺得不平則鳴,呢個理由有乜唔充份?

如果評錯係我判斷錯誤,但如果我判斷正確呢又如何?

舊 06-07-13, 11:15 PM   #593
飛燕
懺悔不用等

引用:
?????
點解批評係冇公德?
我既又唔係大聲叫罵,又唔係死纏他人辱罵,
只係針對事情講一兩句[你這樣沒有公德]而已~
而且我覺得不平則鳴,呢個理由有乜唔充份?

如果評錯係我判斷錯誤,但如果我判斷正確呢又如何?
那麼我問你一個問題
你如何判斷一個人沒有需要?
年輕?
舊 06-07-13, 11:30 PM   #594
修羅Lemon
Game Master
解毒不能 喪屍咬人

引用:
那麼我問你一個問題
你如何判斷一個人沒有需要?
年輕?
..............
1.睇下佢係味傷殘,老人家,大肚婆,有冇抱細路.
2.睇下佢臉色,
3.睇下佢有冇明顯病徵
4.係味坐係關愛座位

如果唔係傷殘,,,老人家,大肚婆,冇抱細路.臉色正常,冇明顯病徵,仲要坐係關愛座位仲要做自己事做得好高興,我唔係唔可以搵佢讓坐丫?

此篇文章於 06-07-13 11:33 PM 被 修羅Lemon 編輯。
修羅Lemon 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-07-13, 11:46 PM   #595
飛燕
懺悔不用等

引用:
..............
1.睇下佢係味傷殘,
2.睇下佢臉色,
3.睇下佢有冇明顯病徵
4.係味坐係關愛座位

如果唔係傷殘,,臉色正常,冇明顯病徵,仲要坐係關愛座位仲要做自己事做得好高興,我唔係唔可以搵佢讓坐丫?
人平衡力是靠的內耳去控制,內耳感染的方式有千萬種,幾日唔夠訓都可以成為感染原因
但人的外表是完全看不出來,,連耳科都未必照得出,但佢本人會好像萬年係海中心度。
而且可以出現超過半年,嚴重可以突然轉得快過太空山

女性未到更年期前,每2X日就會來一次月經,
月經每次keep 3日上下,而香港很多女性會經痛,你知道嗎?
而女人,係會化妝的

女人身孕要到幾多月先見肚,你知道嗎?

以上隨便數幾個全部無樣睇,亦都唔會突然黑面
係地鐵保持笑容就要被鬧?
你可以找佢讓座,但你就會因為say no而插佢一野,你都幾合理

我還有一堆
http://www.gaforum.org/showpost.php?...&postcount=409

此篇文章於 06-07-13 11:48 PM 被 飛燕 編輯。
舊 06-08-13, 12:01 AM   #596
忘記密碼
看甚麼!?

引用:
佢比人擺上網佢當然唔好彩~
而且擺上網既人冇公德~
但佢冇讓坐果次既行為都係冇公德~
哦.唔讓就係無公德...

咁如果有條港女, 一上車見無位坐.
行埋黎你身邊: 喂!x你丫!果邊有個阿伯無位坐, 你見唔x到丫.你殘廢架?

如果,果位無讓到座係咪又係無公德?

=======================================
成班係度玩左廿版文字遊戲, 話條女唔岩,但條仔都有錯.
話人錯果班,公審以以下內容為前提:

全部係假設"位老人"好需要個位
假設"位年輕人" 冇病冇痛,精神飽滿
假設"位女士"開始就好禮貌咁叫佢讓坐 (明明原文係叫佢讓坐,而唔係請)

繼我話條女錯, 條仔唔讓坐都錯, 但最錯就係玩公審果班.
成地鐵都有份坐.偏偏要依2位承受晒全香港唔讓坐既輿論壓力.
單係見到人地坐係度, 冇讓座就鄙視/評擊/公審..真係好好笑.

此篇文章於 06-08-13 12:05 AM 被 忘記密碼 編輯。
舊 06-08-13, 12:08 AM   #597
Bchai
Junior Member

註冊日期: Apr 2010
終於明白很多老人家寧願企唔穩都唔問人讓座,因為真係冇能力判斷一個只認識幾分鐘的人是否比自己更需要坐.(雖然自己好需要坐)
見到個玩電話青年應該好似會讓啦, 問下佢點知佢話:「咁我都攰架。」其餘的人唔係玩電話就係訓覺應該都比我更攰.點好意思再問.
望住成個車廂係好多人,但又冇人自動讓座,又分唔到邊個人冇我咁需要.唔通要行去第個車廂碰下運氣?(但又驚跌倒)
其實點解我唔去坐的士,係都要企呢?我諗我真係有D問題
Bchai 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-08-13, 12:17 AM   #598
忘記密碼
看甚麼!?

引用:
作者: Bchai 查看文章
終於明白很多老人家寧願企唔穩都唔問人讓座,因為真係冇能力判斷一個只認識幾分鐘的人是否比自己更需要坐.(雖然自己好需要坐)
見到個玩電話青年應該好似會讓啦, 問下佢點知佢話:「咁我都攰架。」其餘的人唔係玩電話就係訓覺應該都比我更攰.點好意思再問.
望住成個車廂係好多人,但又冇人自動讓座,又分唔到邊個人冇我咁需要.唔通要行去第個車廂碰下運氣?(但又驚跌倒)
自己去睇多次篇文,
睇清楚係邊個叫人讓座,先學人上網玩公審啦.

用左一分鐘黎睇, 原來你篇文幾好改.
個故事好似冇ending. 加翻先.

終於明白很多青少年寧願企都唔敢坐,因為真係冇能力判斷一個只認識幾分鐘的人是否比自己更需要坐.(雖然自己好想坐)
見到個空位應該好似可以坐啦, 點知比人問:「你唔識讓座架?」其餘的人唔係玩電話就係訓覺應該都比我更攰.點好意思唔讓.
望住成個車廂係好多人,但又冇人自動讓座,又分唔到邊個人冇我咁需要.唔通要行去第個車廂碰下運氣?(但又驚阻到人)

岩岩去搭地鐵, 見到2個一男一女又比人問:「你唔識讓座架?」.哈, 條友夠膽死答: "我都累架!." 結果,就被拍上網被人公審, 好彩我發過誓以後搭巴士地鐵都會唔坐. 如果唔係公審果個就係我. "他真活該!哈哈!"

改完可能又令人討厭.
後生細仔搭地鐵竟然想坐..真係超無道德.

此篇文章於 06-08-13 01:18 AM 被 忘記密碼 編輯。
舊 06-08-13, 12:21 AM   #599
飛燕
懺悔不用等

引用:
作者: Bchai 查看文章

我一直講緊
你想幫人點解要係鬧出黎? 然後掛勾成唔鬧就無方法?
用鬧人去行善?用鬧人去幫人?用傷害人的方法去救人?

係從前面一直講,大家應該想辦法救晒所有人

一來如果繼續花時間同一個已經說明不讓座 (無論合理與否,你不知道)爭論,只會浪費時間
同一個時間你問多幾個人要花幾耐?

你的目標是幫人
而唔係深入研究某人值唔值得座

而你都知香港人用手機多,佢地單純無向上望的機會係很高
(香港地下鐵路無風景,無人向上望好正常,日本JR少好多)

還有地下鐵路音量高,旁人聽唔到你好常見
舊 06-08-13, 12:55 AM   #600
修羅Lemon
Game Master
解毒不能 喪屍咬人

引用:
人平衡力是靠的內耳去控制,內耳感染的方式有千萬種,幾日唔夠訓都可以成為感染原因
但人的外表是完全看不出來,,連耳科都未必照得出,但佢本人會好像萬年係海中心度。
而且可以出現超過半年,嚴重可以突然轉得快過太空山

女性未到更年期前,每2X日就會來一次月經,
月經每次keep 3日上下,而香港很多女性會經痛,你知道嗎?
而女人,係會化妝的

女人身孕要到幾多月先見肚,你知道嗎?

以上隨便數幾個全部無樣睇,亦都唔會突然黑面
係地鐵保持笑容就要被鬧?
你可以找佢讓座,但你就會因為say no而插佢一野,你都幾合理

我還有一堆
http://www.gaforum.org/showpost.php?...&postcount=409
咁同我搵人讓座標準有乜關係?

如果我唔理解人地批評錯人我確實做錯.
但我既然完全唔知情既,咁我點會知道我批評錯人先?

又去返我之前講果句,
就算我成日判斷錯,咁我係味要放棄自身批判事物既榷利?

所以都係睇溝通技巧,如果你需要座位,簡單禮貌一句[我真係需要座位]就得囉.
但如果你硬要無禮貌黑口黑面,咁我回你一句冇公德囉~

係丫,我冇去了解你,怛你又冇比資訊我,叫人點樣體諒你?
係味要怪晒我?

重有見人唔讓座出聲講兩句批評,又唔係無的放矢,又出於義憤,只要唔過火點解係錯事?

結果我打呢段根本全部重複前幾頁大家講既野.

最後係我死都唔會信耳水唔平衡好辛苦可以玩電話玩得好高興囉~

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 05:43 PM

手機版 | APP版