Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 06-06-13, 02:01 PM   #476
Einhander
God of Gamer
能登かわいいよ能登

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDRazgriZeroGAF
XBox Live GamertagRazgriz GAF
不如心口掛住個牌講明自己身體咩狀況吖
不過信不信由你
總之你班道德人仕實有位入\

生ける世に 我が身悲しも
夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

(」・ω・)」SAN値(/・ω・)/ピンチ!
iDontCare
Einhander 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-06-13, 02:02 PM   #477
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
引用:
作者: 飛燕 查看文章
-skip-
"可唔可以讓一讓俾老人家呀?"
"唔好意思呀,我本身有病好易頭暈,真係讓唔到呀,或者隔離呢位哥仔讓下丫,真係唔好意思,sorry呀"

好難出聲?

"我都好支力架"

睇唔睇得出差幾遠?

乜都介意其他人點睇,又唔俾其他人介意你,邊有咁著數架?

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-06-13, 02:03 PM   #478
飛燕
懺悔不用等

註冊日期: Dec 2004
引用:
作者: 魔璃 查看文章
唔識答等我代你答

答案就系"坐系度就要比你地班道德人仕批評"
有無需要出示身份証比你証明我今年幾歲?
醫生紙是必需嗎?

幾時痴到企係度的人就可以隨便問座係度的人私人問題?
回你一個No就要比你了解,如果唔係就要問落去? 有無搞錯?
飛燕 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-06-13, 02:04 PM   #479
knight-philip
Ultimate Gamer
カガミ

註冊日期: Oct 2008
講這麼多....問一個問題好了
有人覺得"自己不讓座給比自己更有需要的人士並不是無公德"的請舉手

不要說別人的事我們不清楚什麼了
自己身體的事自己一定清楚(就算不知道是什麼病痛,都一定知道感覺不好吧)
至於什麼叫"比自己更有需要的人"就自行決定吧
什麼叫"無公德"都請用自己的尺去理解
我只想要個答案

舊 06-06-13, 02:05 PM   #480
飛燕
懺悔不用等

引用:
作者: knight-philip 查看文章
講這麼多....問一個問題好了
有人覺得"自己不讓座給比自己更有需要的人士並不是無公德"的請舉手

不要說別人的事我們不清楚什麼了
自己身體的事自己一定清楚(就算不知道是什麼病痛,都一定知道感覺不好吧)
至於什麼叫"比自己更有需要的人"就自行決定吧
什麼叫"無公德"都請用自己的尺去理解
我只想要個答案
你都講得出係自已先知道

家陣有個路過企係度的人,幫你做緊決定啊?
舊 06-06-13, 02:08 PM   #481
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
另一例子....(這是真的)

我在屯門上西鐵
總站當然一定有好多位坐
有一位老人家一樣是在屯門上車,但他腳震震的站在我附近
這時候我當然不會讓坐,因為這麼多空位,所以我開始!看iBOOK了

天水圍站時 大量天水圍人上車坐滿了座位,
到元朗時又有更多人上車,但新上車的人大多都在對我白眼了....

當然,無人跳出黎鬧我
但總有一天會道德人把我放上網吧.........

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-06-13, 02:10 PM   #482
十一月
Game Master

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: sugihara 查看文章
"唔好意思呀,我本身有病好易頭暈,真係讓唔到呀,或者隔離呢位哥仔讓下丫,真係唔好意思,sorry呀"

好難出聲?

"我都好支力架"

睇唔睇得出差幾遠?

乜都介意其他人點睇,又唔俾其他人介意你,邊有咁著數架?
講到咁樣根本係打橫來講。
大大,我有病都唔一定願意當眾講出來的吧?
「或者隔離呢位哥仔讓下」呢句仲好笑,己所不欲勿施於人呀,自己唔想讓位就將個波pass俾人?有冇搞錯啊?

此篇文章於 06-06-13 02:16 PM 被 十一月 編輯。
十一月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-06-13, 02:13 PM   #483
飛燕
懺悔不用等

坐在度就要被了解

"小姐你座係度嗎?"

"你今年幾歲? 我在了解你的年紀有沒有需要座位"
"有無男友? 最後一次性行為是幾時? 有身孕嗎?"
"最近一次月經是幾時"

誇張少少講笑

不過

你在地鐵裡面隨便問一個女人很大機會月經緊
女人月經會經痛,有人會企唔到耐,要被了解嗎?
舊 06-06-13, 02:15 PM   #484
Einhander
能登かわいいよ能登

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDRazgriZeroGAF
XBox Live GamertagRazgriz GAF
開ooq啦(笑

生ける世に 我が身悲しも
夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

(」・ω・)」SAN値(/・ω・)/ピンチ!
iDontCare
Einhander 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-06-13, 02:15 PM   #485
真!DC
Banned User
奉行我道

引用:
作者: 十一月 查看文章
講到咁樣根本係打橫來講。
大大,我有病都唔一定願意當眾講出來的吧?
「或者隔離呢位哥仔讓下」呢句仲好笑,已所不欲勿施於人呀,自己唔想讓位就將個波pass俾人?有冇搞錯啊?
自己冇能力(唔舒服)幫倒人於是問下其他人幫唔幫倒手,好合理吧
咁o岩佢都有病咪再問其他人
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-06-13, 02:16 PM   #486
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

咁咪就係你去選擇承受白眼囉
我一定要收埋自己,但你一定唔可以質疑我,唔好睇我咁精神其實我有病,我唔話你知但你一定要知道我唔係無公德只係無能為力,唔係你就係道德塔利班
邊個強迫緊邊個?使唔使自我中心到咁呀

此篇文章於 06-06-13 02:18 PM 被 sugihara 編輯。
舊 06-06-13, 02:18 PM   #487
飛燕
懺悔不用等

年輕女人唔答你佢月經第2日量多肚痛就要被白眼

你有無想過從一開始你未了解就白眼人係有問題?
舊 06-06-13, 02:24 PM   #488
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

引用:

"唔好意思我肚痛"

定係你覺得"肚痛"同"好支力"只係同級?

未了解?環境因素唔當係因素咩?用一般認知去判斷就唔算判斷咩?
你話佢了解不足ok無問題
但佢讀唔到你心唔代表全部責任係佢度囉

舊 06-06-13, 02:24 PM   #489
Bchai
Junior Member

註冊日期: Apr 2010
時代唔同了,無問你點解咁多人唔問,係都要問我已經好好了!
Bchai 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-06-13, 02:27 PM   #490
十一月
Game Master

引用:

呢個就係重點,世上就係有啲人鍾意咁樣憑自己所見去批判人。
anyway大家都唔係聖人,我自問有時都會不自覺地以主觀感覺去批評人,但至少我知道咁樣係唔啱,我會後悔自己講錯嘢,而唔係覺得「我主觀地批評你係我的自由」
舊 06-06-13, 02:34 PM   #491
Bchai

己所不欲勿施於人 -> 唔想人問自己讓位所以自己唔會問其他人讓位 或 自己唔想讓位所以自己唔會叫人讓位(好似咁解)
叫人問其他人應該無問題!
舊 06-06-13, 02:38 PM   #492
knight-philip
Ultimate Gamer
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
你都講得出係自已先知道

家陣有個路過企係度的人,幫你做緊決定啊?
即是你認為問題只是在於不滿別人為你做決定而道德/公德無關吧?
說真的即是沒有答過我問題

你可以很理直氣壯之下不滿別人不應該為你做決定
也可以很羞愧地不滿別人為你下決定

所以"自己不讓座給比自己更有需要的人士並不是無公德"這問題
我只想知道大家的心態

引用:

就是有人又想有人理解自己但是又不想自己講出來
嘛,這就是人啊
我不會否定這種糾結的心態
始終人或多或少都有這種心態,問題只是太過份的話會造成悲劇而已...

引用:
anyway大家都唔係聖人,我自問有時都會不自覺地以主觀感覺去批評人,但至少我知道咁樣係唔啱,我會後悔自己講錯嘢,而唔係覺得「我主觀地批評你係我的自由」
只不過好像有人是覺得「我不讓座係我的自由」...至於那些人有沒有後悔就不知道了
所以我才問出上面那問題

此篇文章於 06-06-13 02:41 PM 被 knight-philip 編輯。
knight-philip 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-06-13, 02:43 PM   #493
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

多角度思考,退一萬步當佢可以睇穿晒所有野,但係佢發現原來個阿伯病得重嚴重過你,企多一陣就唔係頭暈係暈低,然後叫你讓0既話又點?
咁到頭來係無"多角度"定係"我角度"思考呢

又講返果樣,乜都應該由自己判斷,講就好聽
個個人條線唔同丫嘛,唔好由頭到尾都只代入自己個角色就話多角度先
"我玩左10分鐘pad好支力"
"我0岩0岩啪啪啪完而家腳軟啊"
都可以係自己判斷,第三者唔應該插手,遑論鬧佢
如果咁樣你都覺得無問題0既,我諗我無咩可以再講

舊 06-06-13, 02:49 PM   #494
Bchai

要讓的自動自覺會讓了,要問的多數都不想讓,什麼原因又有何關係呢!所以問是多餘的
舊 06-06-13, 03:01 PM   #495
billlam
Crazy Gamer

引用:
那我們又如何判斷唔讓坐的人是真的有困難呢, 還是單純的自私呢?
因有太多的可能性, 所以不做任何判斷才是最正確的?
而以這個邏輯去推演, 我們是否不能對所有的道德行為做一個即時的判斷呢?
其實我們情願個人受給人誤會的風險(給人白眼)去保持一個長遠對大眾有利的行為(讓坐). 還是短期的個人利益(如名聲)比較重要, 而鼓勵人不讓坐(少了道德壓力,慢慢不讓坐就可能更成為常態) 但長期社會可能會變得更不公平. 那樣才好呢?

還是會有另一個方法可不做任何判斷又可保持讓坐的道德價值呢?

此篇文章於 06-06-13 03:04 PM 被 billlam 編輯。
billlam 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-06-13, 03:05 PM   #496
GUSTAV
The One
poor

註冊日期: Oct 2003
XBox Live Gamertag邊有錢 傻的嗎
認真 個人覺得自己要讓就會讓

唔使隔離條友提既

佢唔讓總有理由 (唔理道德層面上係點)

就好似大家都知開冷氣對地球有影響 我依家叫你地唔好開冰氣 有幾多位聖人真係理

利申 我理你有味 照開

それが王者の戦いというものだ

此篇文章於 06-06-13 03:09 PM 被 GUSTAV 編輯。
GUSTAV 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-06-13, 03:09 PM   #497
十一月
Game Master

引用:
作者: billlam 查看文章
那我們又如何判斷唔讓坐的人是真的有困難呢, 還是單純的自私呢?
因有太多的可能性, 所以不做任何判斷才是最正確的?
而以這個邏輯去推演, 我們是否不能對所有的道德行為做一個即時的判斷呢?
其實我們情願個人受給人誤會的風險(給人白眼)去保持一個長遠對大眾有利的行為(讓坐). 還是短期的個人利益(如名聲)比較重要, 而鼓勵人不讓坐(少了道德壓力,慢慢不讓坐就可能更成為常態) 但長期社會可能會變得更不公平. 那樣才好呢?

還是會有另一個方法可不做任何判斷又可保持讓坐的道德價值呢?
既然互相不能判斷,咁一人少句係唔係會比較和平呢?
即使係偏見,在自己心中下判斷係沒有人可以阻止的。但將「基於判斷而產生的不滿」向人發洩就唔好喇。(指POST相上FB那個人)

此篇文章於 06-06-13 03:13 PM 被 十一月 編輯。
舊 06-06-13, 03:21 PM   #498
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

講咁耐都仲係咁
即係呢,真係無人會迫你唔開得冷氣0既
但係你都會預左有人走黎同你講開冷氣唔好,果陣唔好大堆道理車返佢多事幹0者

由開頭講超義務,已經話"有人會覺得係義務"但又唔俾呢班人出聲
到後來多角度思考,人地由第二d角度思考就話佢無諗過
講到尾就算人地點命令,唔理0既都無人迫到你架啦
"請讓座"其實都係禮貌0既命令型來架
你可以采佢有味,但唔好覺得自己0岩晒,人地話你不是就係道德判官先丫

此篇文章於 06-06-13 03:24 PM 被 sugihara 編輯。
舊 06-06-13, 03:23 PM   #499
GUSTAV
The One
poor

註冊日期: Oct 2003
XBox Live Gamertag邊有錢 傻的嗎
引用:
作者: sugihara 查看文章
講咁耐都仲係咁
即係呢,真係無人會迫你唔開得冷氣0既
但係你都會預左有人走黎同你講開冷氣唔好,果陣唔好大堆道理車返佢多事幹0者

由開頭講超義務,已經話"有人會覺得係義務"但又唔俾呢班人出聲
到後來多角度思考,人地由第二d角度思考就話佢無諗過
講到尾就算人地點命令,唔理0既都無人迫到你架啦
你可以采佢有味,但唔好覺得自己0岩晒,人地話你不是就係道德判官先丫
唔使大道理ga 一句我熱丫 就完ga啦

姐係依家個主題就係有人迫你讓座嘛 人地答完累都仲有下文嘛

それが王者の戦いというものだ

此篇文章於 06-06-13 03:26 PM 被 GUSTAV 編輯。
GUSTAV 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-06-13, 03:26 PM   #500
HI_Ricky
深山人士

註冊日期: Sep 2009
PSN  ID封左塵....
XBox Live Gamertag封左塵....
叫有關部門, 規劃專用車箱 ,或座椅上加上自由選擇燈號(可讓/不可讓), 咁想座人自然走去可讓座椅前, 味幾好

http:/www.machouse.hk
https://www.facebook.com/machouse2004/
另回收/維修各類特殊,開發,除錯 用途主機,可以PM 我
寵物用品 零售 http://www.applecare.com.hk
HI_Ricky 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 04:46 AM

手機版 | APP版