Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 03-30-17, 11:23 PM   #51
ComeLOLoh
God of Gamer

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
IMAX 定 REAL3D好d呢?

舊 03-31-17, 01:38 AM   #52
fami~yan
Game Master

註冊日期: Nov 2009
Nintendo Switch ID302513154147
PSN  IDfami-yan
可能我對攻殼要求太高,我只認為呢套野好垃圾...

FGO 009 862 141
非洲人...
fami~yan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-31-17, 06:33 AM   #53
mrk

註冊日期: Mar 2009
Wii U IDmrk_us_1st
Nintendo Switch ID美國Acc-7963-3777-4483
3DS Friend Code3050 7594 0791
PSN  IDmrk1us
XBox Live Gamertagmrk hk
引用:
作者: cancerman 查看文章
睇完早場,
幾好睇,後悔無去IMAX睇XD
琴日晚上我都睇左尖咀3D IMAX,
3D效果好正,
內有少少劇透
本身自己冇咩追開原著,
劇本因為時間關係有更改,但可接受
好鬼多香港景,...其他遲下後補

switch日服Acc_2707-3945-3492(HK*mrk_jp1)
switch美國Acc_7963-3777-4483(HK*mrk_us1)
switch港服Acc_6669-1669-8277(HK*mrk_hk1)
switch英服Acc_3093-4099-7614(HK*mrk_uk1)

此篇文章於 03-31-17 06:52 AM 被 mrk 編輯。
mrk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-31-17, 07:32 AM   #54
mrk

Nintendo Switch ID美國Acc-7963-3777-4483
引用:
作者: ComeLOLoh 查看文章
IMAX 定 REAL3D好d呢?
建議睇3DIMAX,大幕+3D效果好正

switch日服Acc_2707-3945-3492(HK*mrk_jp1)
switch美國Acc_7963-3777-4483(HK*mrk_us1)
switch港服Acc_6669-1669-8277(HK*mrk_hk1)
switch英服Acc_3093-4099-7614(HK*mrk_uk1)
舊 03-31-17, 08:27 AM   #55
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
平平穩穩的一套,完整講左個故事出來,冇咩特別印象深刻(最重要冇加特別的中國元素,開頭見幾間中國電影公仲驚伏了...),結論都算係值得一睇..

驚喜冇乜只有大量香港實景睇得好開心...另外唔知係唔係我睇o個間問題...2D版畫面好黑.....

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。

此篇文章於 03-31-17 08:31 AM 被 亍 ◣ 編輯。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-31-17, 10:42 AM   #56
Jockey
Crazy Gamer
清淡素雅俏麗韻致

註冊日期: Mar 2006
3DS Friend Code1246 8878 9215
PSN  IDKingRance
XBox Live GamertagKing Rance
荷理活攻殻都可以一睇, 跟足押井守果套改編~
名場面全面實寫化, 大眾化入口即溶~
但ending完全唔同feel, 押井攻殻真係高幾班 !

Design work方向唔係アニメ風,
係Cyber punk口味,完全係Blade runner正統續承~
好多香港本土風景, 大量後期特技,
細節如槍械,機械,device,設計尚可~

故事簡化, 淡化政治, 哲學, 歷史色彩,
探討靈魂主題亦不深入...
同原著既差別...
素子全身義體為保留人腦,同原著既差別,
為Hanka Robotics資產, 公司亦支配公安九課, 有能力影響政府...

最爆係素子變左龍和道義士, 俾政府捉左去改造~(大誤)
Puppet master變左生化人實驗品久世英雄,
唔係網絡意識,仲同素子有情侣線,
但最後無融合~今集亦係無左攻殼車タチコマ~

預期如果有續集拍,
出攻殼車同打Laughing Gor~(誤)

戦場の絆 ジオン公国軍戦術情報局に所属する特殊部隊。ガンダム強奪遂行の為なら金も惜しまない!
BorderBreak EUST 25nd Airborne Brigade Combat Defence Enforcer

此篇文章於 03-31-17 01:58 PM 被 Jockey 編輯。
Jockey 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-31-17, 11:48 AM   #57
呂鳳仙
錢錢錢錢錢錢錢

註冊日期: Jan 2002
話說
個"久世"好有雷雷feel

PS:開放時間為17:00~23:00

每天提醒自己,施恩莫望報,不要把得失看得太重。
幸福不是必然,擁有它的人,請好好珍而重之……
呂鳳仙 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-31-17, 12:43 PM   #58
cancerman
Game Master

註冊日期: Apr 2002
Spoiler
由Blade Runner到攻殼真人版
http://geek-base.toy-people.com/?p=81

舊 03-31-17, 06:36 PM   #59
mrk

再補充:
好彩睇真人電影版前,睇左呢段介紹文(本人冇追開原作)

內有劇透!
成套戲犯左D荷里活電影改編日本動畫通病,不過呢套唔算嚴重,或者咁講(原作太神啦!好難超越!)

PS:銅鑼灣叮叮車站變左「不法區」,感覺套戲暗示緊香港的未來!(同政府的黑暗)
PS2:其實請問原作有冇提到班公安9課係邊個地區生活架??(未來o既日本,定真係未來o既香港)
PS3:要再講多次,因為很重要:套戲有好多香港景,睇得好開心
PS4:個偽.電雷造型好正(唔知小島神有冇睇呢)

此篇文章於 03-31-17 06:54 PM 被 mrk 編輯。
舊 04-01-17, 01:22 AM   #60
12號四分衛
Game Master

註冊日期: Jan 2006
XBox Live Gamertagqbgabe12
以改篇日本動漫的真人電影來說
呢套應該數一數二好了
對攻殼 零認識的唔會唔睇唔明,故事交代清楚,有娛樂性得來算係淺嘗過靈魂的主題
香港景更係意外的驚喜,唔止多,仲要靚,真實同未來化得好自然

此篇文章於 04-01-17 01:26 AM 被 12號四分衛 編輯。
12號四分衛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-01-17, 06:57 AM   #61
ComeLOLoh

PSN  IDChun-li
引用:
作者: 12號四分衛 查看文章
以改篇日本動漫的真人電影來說
呢套應該數一數二好了
對攻殼 零認識的唔會唔睇唔明,故事交代清楚,有娛樂性得來算係淺嘗過靈魂的主題
香港景更係意外的驚喜,唔止多,仲要靚,真實同未來化得好自然
係,拍得好好。
睇左REAL 3D+全景聲版。
我覺得最勁係用盡香港場景。當然因為有香港TEAM幫手。
但可以將香港變到咁未來,真心覺得正!重要根番動畫好多場景呢下真係動畫變真人No.1

不過…
不過,原版首音樂出Credit先用浪費左d。

舊 04-01-17, 11:59 PM   #62
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
Ghost In the Shell 之香港風情畫

1.你有睇原作,又有睇電影1,2,SAC1, SAC2, SSS嘅,睇到真係一路睇一幕幕咁去比較,有唔少細嘢都重現返
2.除咗無電車,好多場景都好有代入感,連後巷都咁 cyberpunk,不過有唔少照抄 Bladerunner咁
3.但就係得咁多好嘢;連笑位都無
4.覺得「洗白白」個爭議無鬼謂,但硬係覺得女主角無晒嗰啲酷,同大部份時間都唔型
5.唔知係咪同強國錢有關,原作啲啲政治設定清晒,對手變咗間大公司,無所謂,個問題係唔知做乜個奸角係咪食慒咗,走去郁第九課自取滅亡
6.對於人性,靈性嘅探索欠缺深度,原電影同第一部 The Matrix 好好多
7.原作有好多科技嘅幻想勁過呢部,唔夠cyber,好似個女科學家畀咗個盒畀大佐,跟原作嘅話,直接插上身度直讀,使鬼當紙咁洗?
8.「外景」好正,但啲室內設計就勁唔掂;空當當,又唔係cyberpunk,Minority Report 嗰啲仲正,
9.打就好大路,除咗水戰,同最後嗰場跟到第一電影幾足之外,無甚可觀
10.有人話トグサ好似隱咗形,但其實佢原電影都無乜戲份,反而巴圖幾搶戲,可惜北野武做到成塊板咁,無晒啲老謀深算,其他隊員就更薄,其他角式,包括整大佐個女科學家,都好平面無趣味
11.好有理由信個「前男友」未死,而班主角撲嚟撲去都好似破唔到案咁;如果個大公司真係咁有政治影響力,原本以為大佐最後一幕會被爆頭

上面提起,整體而言配樂弱到不堪

此篇文章於 04-02-17 12:06 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-02-17, 01:40 AM   #63
aquarius
Game Master

即係只係得credit位係川并憲次嘅音樂
成套電影都唔係
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-02-17, 02:48 AM   #64
Marco
The One
¬(゜~゜)Γ~

註冊日期: Jan 2003
IMAX 3D 完食
作為勳漫改篇,電影算係做得唔錯
而且香港景真係好多睇得好開心
同朋友睇佢之前都無睇原作動漫都覺得好睇
但配樂真係無乜,無幾段可以睇完仲記得
バトー實在太搶戲
但整體故事又未算好緊張
可能自己又已經睇過動畫所以都唔算好大驚喜,但整體我覺得係好睇既
希望幾年後有下集啦
...3D真係幾正

舊 04-02-17, 06:22 AM   #65
候鳥
Crazy Gamer

註冊日期: Nov 2004
7/10

拍得好睇,但算不上是攻殼

導演一方面想拍攻殼出黎,所以加入大量原著經典場面,基本上95年,innocence,SAC,GIG既一D場面人物你都會睇到,而且都拍得幾恰當,睇於動畫fans黎講會睇得幾興奮
但另一方面,編劇為左要迎合大眾觀眾和未認識過攻殼既觀眾,將故事改篇得好大路,無攻殼果種深度之如,故事亦好淺白易明易入口
整體黎講好睇,故事結構完整,文戲有心思,有建立好角色互動,素子同巴特之間,素子同kuze之間
動作戲一般,普通槍戰打鬥,但因為導演拍出左好多經典位出黎,所以對於fans黎講補返數,但普遍觀眾可能會無feel
特別要加分既係背景,不論CG還是實境,真係拍得好,導演有學押井,有意放好幾場無對白,只有微妙配樂既停頓背景畫面,帶出某D feel出黎
作為一套荷里活電影,係拍得好睇既

但講到係咪95年動畫版果一種味道,就不是一回事
深度不足就一定,無原著探討更深入既哲學與科技的衝擊,導演有嘗試,但淨係識透過女主角帶出,所以唔太成功
劇情發展不夠緊湊,不過動畫版都係節奏慢架啦
故事淺白大路,無任何灰色地,後半段公式入直路終點

所以話動畫拍真人版真係好危險,好容易失手
但呢套係電影黎講算拍到好睇
我都希望會有第2集
算改篇得算好,如果原班底繼續拍,應該都會期待

此篇文章於 04-02-17 01:43 PM 被 候鳥 編輯。
候鳥 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-02-17, 08:44 AM   #66
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
應該幾難有下集
http://comicbook.com/movies/2017/04/...on-box-office/
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-02-17, 01:29 PM   #67
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
個香港景睇得好開心無野補充

舊 04-02-17, 05:09 PM   #68
12號四分衛
Game Master

註冊日期: Jan 2006
XBox Live Gamertagqbgabe12
引用:
作者: 候鳥 查看文章
7/10

但講到係咪95年動畫版果一種味道,就不是一回事
深度不足就一定,無原著探討更深入既哲學與科技的衝擊,導演有嘗試,但淨係識透過女主角帶出,所以唔太成功
劇情發展不夠緊湊,不過動畫版都係節奏慢架啦
故事淺白大路,無任何灰色地,後半段公式入直路終點

所以話動畫拍真人版真係好危險,好容易失手
但呢套係電影黎講算拍到好睇
我都希望會有第2集
算改篇得算好,如果原班底繼續拍,應該都會期待
正常改篇已經好易得失原著的讀者
好似攻殼有套由內容/Concept/深度等等各方面高水準,Visualize左出來的電影作品去拍真人版,就更加危險,大家Scene by scene, shot by shot咁做對比 ...
睇過攻殼的就覺得佢深度不足差太遠得個殼
無睇過就覺得故事動作場面平平無奇。。。
12號四分衛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-02-17, 05:24 PM   #69
LTKS
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2011
AI元素好少...變咗無對比
插咗久世入來,但又改到無魅力...
最尾話係正義果幕我覺得好廚
LTKS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-02-17, 05:41 PM   #70
肉羊哩咖
griffin611

引用:
好似攻殼有套由內容/Concept/深度等等各方面高水準,Visualize左出來的電影作品去拍真人版,就更加危險,大家Scene by scene, shot by shot咁做對比 ...
一係編導有意 go dumb,一係佢哋唔熟書

舊 04-02-17, 05:51 PM   #71
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
都講明供殻機動隊,得個殻好正常嘅

引用:

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-02-17, 09:23 PM   #72
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
岩岩睇完,科技樹比 95 電影版落後好多

一直以黎既攻殼世界觀,全身義體化係好正常既事,電影中既義體技術仲係起步階段。

動作 scene 算多,好多慢鏡無必要。有睇開狎井既應該知,狎井攻殼同 patlabour 動作 scene 少而且短,但比較真實,同埋好重視電子戰既描寫。

大部分名場面重現,分鏡跟到足,不過無仙遊既部分有少少失望。

劇情太 hollywood,母女團聚同 boss 死呢 d 真係公式左 d
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-02-17, 09:46 PM   #73
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: Jockey 查看文章
荷理活攻殻都可以一睇, 跟足押井守果套改編~
名場面全面實寫化, 大眾化入口即溶~
但ending完全唔同feel, 押井攻殻真係高幾班 !

Design work方向唔係アニメ風,
係Cyber punk口味,完全係Blade runner正統續承~
好多香港本土風景, 大量後期特技,
細節如槍械,機械,device,設計尚可~

故事簡化, 淡化政治, 哲學, 歷史色彩,
探討靈魂主題亦不深入...
同原著既差別...
素子全身義體為保留人腦,同原著既差別,
為Hanka Robotics資產, 公司亦支配公安九課, 有能力影響政府...

最爆係素子變左龍和道義士, 俾政府捉左去改造~(大誤)
Puppet master變左生化人實驗品久世英雄,
唔係網絡意識,仲同素子有情侣線,
但最後無融合~今集亦係無左攻殼車タチコマ~

預期如果有續集拍,
出攻殼車同打Laughing Gor~(誤)
原著漫畫唔知, 95 電影既素子係保留腦部.

SAC/SSS 系列無明確指出, 但 SAC 尾段被人爆頭前可以 UPLOAD 意識逃過一劫, 應該係無腦部既全義體化.
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-03-17, 07:51 AM   #74
gingq7

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
原著漫畫唔知, 95 電影既素子係保留腦部.

SAC/SSS 系列無明確指出, 但 SAC 尾段被人爆頭前可以 UPLOAD 意識逃過一劫, 應該係無腦部既全義體化.
SAC我記得中段(?)已經有提過無保留腦部;
95電影我就唔記得有無提, 但去到Innocence就肯定無保留腦部
gingq7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-03-17, 09:19 AM   #75
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: gingq7 查看文章
SAC我記得中段(?)已經有提過無保留腦部;
95電影我就唔記得有無提, 但去到Innocence就肯定無保留腦部
95年版巴圖用手換返素子個頭。

Innocence 素子成個意識上傳咗去個衛星網絡度

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[公安 9 課] 攻殼機動隊 2: 低頭 歌絲˙暮斯 ~清談館~ 15 09-08-13 03:22 PM
Ghost in the Shell: Stand Alone Complex (F2P FPS, 2014) david PC電腦遊戲討論版 1 02-21-13 01:36 AM
[PSP]攻殼機動隊: Stand Alone Complex -狩人の領域- (Ghost in the Shell) neo2046 手提遊戲機討論版 16 09-17-05 01:33 AM
"Ghost In the Shell Stand Alone Complex" 5 disc Boxset Blacksan 日本動漫畫討論版 0 10-17-04 08:09 PM
知唔知Ghost in the Shell: Innocence幾時做? Tyranid 日本動漫畫討論版 12 03-19-04 01:38 PM

現在的時間是 05:04 AM

手機版 | APP版