Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 08-14-18, 11:08 AM   #426
charcsc2000
God of Gamer
J神哥

註冊日期: Jan 2006
Nintendo Switch IDcharcsc2000
PSN  IDcharcsc2000
引用:
作者: HM 查看文章
凱特博士X4設定上有參與故事,獨斷將仲裁部隊認定為非正規品既係佢
然後因為呢個失誤X4完左之後被追究責任落台
X5之後換左席拿普斯上場,凱特博士退役之後無再交代點樣了

另外重製版IMX,凱特博士係前傳OVA度已經死左
不過IMX無繼續整所以唔知會點落去
引用:
作者: zzzdx 查看文章
Irregular Hunter X根本成個故事背後原因同設定都唔同,只係遊戲內冇咩分別,影片內容同原X系列完全撞曬
引用:
作者: HM 查看文章
幾想佢整落去
可惜當時PSP弱勢,無咩回響
結果無得繼續出落去
其實imx明顯就係remake一隻only...你睇動畫直頭死埋...
ending最後都沒老西出場...sfc有的...
charcsc2000 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-18, 11:14 AM   #427
charcsc2000
J神哥

引用:
作者: lineage19 查看文章
體感最正確(每個人都唔同)
x2我好smooth咁就爆左,就算最後的病毒segma都只係試左2次就過到(真係好多謝佢會叫仔)

x3就試左好耐。。。。特別係2個形態的segma都係得好細個判定位
原本想堅持唔用zero劍去爆(始終2hit一隻boss好難令人接受,個人的意見),點知打左好耐終於過到,但比個溶岩搞死左燥燥死用zero劍一刀兩段佢就算(連e鑵都冇用到)

如果唔用zero劍的話x3係好難,但用zero劍的話x3就好無腦
頭一次更係拎盃先啦....玩多幾次就得....真心其實好易...
細過玩rx3直頭係不拎甲....都唔知自己點解可以做到...

引用:
作者: 迪安大叔 查看文章
X2 單係鴕鳥個心 已經想掟手掣
仲有最難係要救zero 果度開始
d boss 勁都算,而且D位唔係道中必經

X2 X3 支炮唔需要一次放晒,分開放都得
X4 個手炮都係呢個原理,有4發都其實幾好用
x2個鴕鳥個心...正常係用儲max火衝再跳...但真心難..
後尾我發覺可以搵隻怪中招...然後無敵時間衝跳上去就得...so easy...

引用:
作者: Reishin 查看文章
X2炮同X3炮最大分別就係X2果吓第2發可以無視BOSS無敵時間追加傷害
食晒2嘢仲勁過剋制武器嘅傷害,X3果個就無呢個功能,單純變咗大範圍攻擊
當然你可以話拎咗用返普通2段儲都得,不過timing要捉準D囉,儲耐咗就變3段(1段+散彈)
真心...其實不一定要儲到第3hit...我自己習慣儲到第2hit就要開砲...
因為實在儲太多時間...有時分開用第1及第2仲打到多hit...扣得仲多...
舊 08-14-18, 11:27 AM   #428
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
其實rmx同rmz之間仲有一個埋左伏筆的妖精戰爭,
設定入面有講zero沉睡之後,rmz醒返之前,zero仲有醒過參與妖精戰爭
亦都解釋左點解zero個造型唔同左(但一直都冇講點解omega zero個樣都係新造型)
造型唔會解釋 係果個世界入面Zero個樣無變過
即係Wing Gundam Zero 同 Zero Custom既關係

基本上勉強駁得埋既 X6個ZERO END反正無講明幾時發生
可以話ZERO見X8 SIGMA因為自己先復活先乾脆去訓 有事就用Spare Body幫手打

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新

此篇文章於 08-14-18 11:31 AM 被 鈴蘭 編輯。
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-18, 11:46 AM   #429
zzzdx
↘三一龍娘之超極衝擊

註冊日期: Sep 2008
3DS Friend Code0088 0093 0096
PSN  IDMamiTomoeDX
XBox Live GamertagDouble Zeta Gundam
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
造型唔會解釋 係果個世界入面Zero個樣無變過
即係Wing Gundam Zero 同 Zero Custom既關係

基本上勉強駁得埋既 X6個ZERO END反正無講明幾時發生
可以話ZERO見X8 SIGMA因為自己先復活先乾脆去訓 有事就用Spare Body幫手打
其實ZERO仲邊有本唔本體,所謂本尊最少都大修過三次,最後X6果次仲係自修,所謂本體都應該冇咩原裝件餘

2500:FA-ZZ、イクス-エクリプス、イクス-アイオス
2000:試作1号機、ガナーザク、デュナメス、ゴールド天
2000:スローネドライ、ギャン、ガイア、ブルー2L
1000:アレックス、ガンイージ、∞ジャスティス(ラクス搭乗)
zzzdx 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-18, 12:02 PM   #430
charcsc2000
J神哥

引用:
其實ZERO仲邊有本唔本體,所謂本尊最少都大修過三次,最後X6果次仲係自修,所謂本體都應該冇咩原裝件餘
x2都有解釋過...最重要係粒cpu chip.....
舊 08-14-18, 12:18 PM   #431
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

註冊日期: Sep 2004
3DS Friend Code4897 6540 2372
PSN  IDKYOK12JP
引用:
引用:
作者: charcsc2000 查看文章
x2都有解釋過...最重要係粒cpu chip.....
呢樣野睇番Collection既X2角色資料設定又係好迷
話CUP雖然冇事 但本體連凱恩博士都製造/修復 唔到

然後之後既系列就復活復活再復活

Fate/GO ID 335,820,884
GN00508771 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-18, 01:34 PM   #432
charcsc2000
J神哥

引用:
作者: GN00508771 查看文章

x2個body係老西個3個人做喎...
凱恩博士其實唔係咁勁...佢只係搵到x, 用左x技術去做有思想機械人包括老西...
但就複製不到情感...

而且老卡好強調萊特和威利係超強...
舊 08-14-18, 01:38 PM   #433
Reishin
Ultimate Gamer
Feels good

註冊日期: Feb 2006
3DS Friend Code1118 1586 3100
引用:
作者: GN00508771 查看文章

X2唔係就係凱恩修復好(集齊parts的話)?
收唔齊就被3獵人個老伯偷咗再由佢修復

成個系列都有好多謎,應該係因為寫手唔同搞到亂晒
X2老伯臨死前講咗「又敗在禮特遺作嘅手之中」暗示佢輸過被元祖/X
X6老伯對ZERO有一份執著
但係咁耐都無講明2個人同威利有咩關係

哀しみで強くなれた  歓びは僕等を包む
何度でも願うよ  何処まででも振り返らずに

raize / INORAN
Reishin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-18, 01:51 PM   #434
zzzdx
↘三一龍娘之超極衝擊

註冊日期: Sep 2008
3DS Friend Code0088 0093 0096
PSN  IDMamiTomoeDX
XBox Live GamertagDouble Zeta Gundam
又講,威利好似制造完ZERO之後就咩都冇做過,死對頭就集集有新甲用,數量仲一集多過一集
最搞笑係,死對頭竟然有能力幫ZERO潛能解放,但X就冇

2500:FA-ZZ、イクス-エクリプス、イクス-アイオス
2000:試作1号機、ガナーザク、デュナメス、ゴールド天
2000:スローネドライ、ギャン、ガイア、ブルー2L
1000:アレックス、ガンイージ、∞ジャスティス(ラクス搭乗)
zzzdx 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-18, 01:59 PM   #435
charcsc2000
J神哥

引用:

X2老伯臨死前講咗「又敗在禮特遺作嘅手之中」暗示佢輸過被元祖/X
可能係威利自我改造咁...如同龍珠人造人20號...

正因為3個zero部件都係敵方造的...都唔係沒可能...
舊 08-14-18, 02:07 PM   #436
HM

註冊日期: May 2007
引用:

呢樣真
X1-X3
X4-X5
X6
X7-X8
Z1-Z4

明顯已經唔同人
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-18, 03:37 PM   #437
lineage19
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2011
Wii U IDlineage19
Nintendo Switch ID8108-0773-7021
3DS Friend Code2019 9617 5329
PSN  IDlineage19jp
XBox Live GamertagLineAGE19
ロックマンX アニバーサリー コレクション1+2 | Megaman X Legacy Collection | 發售中 |

引用:
頭一次更係拎盃先啦....玩多幾次就得....真心其實好易...

細過玩rx3直頭係不拎甲....都唔知自己點解可以做到...

x2個鴕鳥個心...正常係用儲max火衝再跳...但真心難..

後尾我發覺可以搵隻怪中招...然後無敵時間衝跳上去就得...so easy...

真心...其實不一定要儲到第3hit...我自己習慣儲到第2hit就要開砲...

因為實在儲太多時間...有時分開用第1及第2仲打到多hit...扣得仲多...
舵鳥個心只要keep到架車....一衝上去就拎到喎....冇難度喎

Sent from my iPhone using Gaforum

此篇文章於 08-14-18 03:39 PM 被 lineage19 編輯。
lineage19 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-18, 03:43 PM   #438
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

註冊日期: Sep 2004
3DS Friend Code4897 6540 2372
PSN  IDKYOK12JP
引用:
又講,威利好似制造完ZERO之後就咩都冇做過,死對頭就集集有新甲用,數量仲一集多過一集
最搞笑係,死對頭竟然有能力幫ZERO潛能解放,但X就冇
咁ZERO有個能力係越戰越強嘛(例如X4 ZERO篇個動畫)

Fate/GO ID 335,820,884
GN00508771 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-18, 03:44 PM   #439
lineage19
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2011
Wii U IDlineage19
Nintendo Switch ID8108-0773-7021
3DS Friend Code2019 9617 5329
PSN  IDlineage19jp
XBox Live GamertagLineAGE19
引用:

前排玩完x2, 果度係話博士keep左個處理晶片,敵人就keep左頭身腳3個parts, 所以收集唔齊的話最後就會有敵人黎搶返晒d parts(包括處理晶片)

Sent from my iPhone using Gaforum
lineage19 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-18, 04:11 PM   #440
charcsc2000
J神哥

引用:
舵鳥個心只要keep到架車....一衝上去就拎到喎....冇難度喎

你講舵鳥個心...呢個好易....
不用KEEP車...首先要開好條路...然後就返轉頭拎車...咁就搞掂...

我仲以為你們講鱷魚關個心...難到痴線...
舊 08-14-18, 04:12 PM   #441
charcsc2000
J神哥

引用:
前排玩完x2, 果度係話博士keep左個處理晶片,敵人就keep左頭身腳3個parts, 所以收集唔齊的話最後就會有敵人黎搶返晒d parts(包括處理晶片)

收唔齊先難玩...個ZERO仲勁過FINAL BOSS...
舊 08-14-18, 11:30 PM   #442
迪安大叔
Crazy Gamer

引用:
不用KEEP車...首先要開好條路...然後就返轉頭拎車...咁就搞掂...

https://twitter.com/DeonYu4/status/1029077270197981186
^^^^
鴕鳥個心拎完唔死其實仲難

仲有想講X2 水晶蝸牛 果個心一樣鬼畜

不過之後發現....
跳到尾開裝甲map技 會飛高番少少
迪安大叔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-15-18, 12:15 AM   #443
fortel
Game Master

註冊日期: Feb 2006
引用:

直接用差火算啦
fortel 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-15-18, 11:45 AM   #444
charcsc2000
J神哥

引用:
作者: 迪安大叔 查看文章
https://twitter.com/DeonYu4/status/1029077270197981186
^^^^
鴕鳥個心拎完唔死其實仲難

仲有想講X2 水晶蝸牛 果個心一樣鬼畜

不過之後發現....
跳到尾開裝甲map技 會飛高番少少
呢個又係好難...試左好多次...
後尾靠絲瓜技抓住先上到去....

引用:
作者: fortel 查看文章
直接用差火算啦
用儲火先難...隨時撞針死...試左十次都唔得...
舊 08-15-18, 04:14 PM   #445
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:
次次幫佢整果個都係威利本人 所以依然可以話係本體
X1->威利Counter Hunter
X3-> 其實無真係傷到要大修
X5->アイザック(威利)整番佢
X6之後都無點大傷係直接去訓 所以其實都無點真係離開過威利....

ペルソナ5

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
舊 08-15-18, 04:30 PM   #446
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
次次幫佢整果個都係威利本人 所以依然可以話係本體
X1->威利Counter Hunter
X3-> 其實無真係傷到要大修
X5->アイザック(威利)整番佢
X6之後都無點大傷係直接去訓 所以其實都無點真係離開過威利....
咁講x78的zero可以是另一個backup

舊 08-15-18, 10:56 PM   #447
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
咁講x78的zero可以是另一個backup
理論上用spare body就唔會連動到Sigma復活
所以只能夾硬講X7X8之後佢先去訓覺

ペルソナ5

隨時更新
舊 08-21-18, 11:53 AM   #448
HM

註冊日期: May 2007
而家睇番
X6叫番醒ZERO已經成件事錯晒
X7,X8更加唔知個故事想點
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-21-18, 12:06 PM   #449
charcsc2000
J神哥

呢排玩返x3....真心好難...
但boss就好易打...

迷宮關卡 - x3>>>>>>x2>x1
boss 關卡 - x2>x3>x1

大家知唔知x3有沒咩儲E鑵能量地點係易D??
因X2有專用位.....X1就係礦場...
舊 08-21-18, 12:47 PM   #450
Game Master

註冊日期: Sep 2006
XBox Live Gamertagsiu11281984
引用:
呢排玩返x3....真心好難...
但boss就好易打...

迷宮關卡 - x3>>>>>>x2>x1
boss 關卡 - x2>x3>x1

大家知唔知x3有沒咩儲E鑵能量地點係易D??
因X2有專用位.....X1就係礦場...
綠色隻BOSS個地下水~
第3同第4隻細怪屈豆,好快
而家覺得X3最後BOSS易過X1 & X2

此篇文章於 08-21-18 12:56 PM 被 11281984 編輯。
11281984 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[KS] MEGAMAN THE BOARD GAME david 收藏品討論版 2 01-20-14 11:46 PM
放全新未開Metal Gear The Legacy Collection (美版白色封面) fatboy04 買賣專區 0 07-16-13 07:01 PM
Metal Gear Solid: The Legacy Collection ( ゚ω゚)? 電視遊戲討論版 53 07-12-13 11:56 PM
[音樂碟] 黃貫中|Paul Wong Collection[發售中] W!LL Neo Music UNIVERSE 16 01-26-13 01:10 AM
Megaman Universe [開発中止] 6402oen 電視遊戲討論版 86 03-31-11 10:39 PM

現在的時間是 10:11 PM

手機版 | APP版