Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機資訊/電腦軟硬討論

主題工具 顯示模式
舊 08-12-03, 07:08 PM   #1
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2003
多人使用正版既XP serial number 仲算唔算正版

即係a裝完俾b再俾c 3個人個xp 都係用同一個serial number
不過呢個serial number 原來係正版
咁會點?當唔當老翻?

Pokemon Diamond fd code:
Kengo/ケンゴ/0043 7467 4333
651132 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-03, 07:23 PM   #2
機神GBA
God of Gamer
☆The End☆

註冊日期: Jan 2002
梗係唔算la. 你買正版番o黎, 千幾蚊. 尼千幾蚊其實就係買個Serial no. 咋ma. 你依家幾個人用....買正版o黎做乜?
機神GBA 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-03, 07:32 PM   #3
Robot-12412
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2002
唔算

b同c唔係合法取得serial no.

a如果蓄意讓人使用自己的serial no.就係違反EULA(End User Licensing Agreement)
Robot-12412 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-03, 08:13 PM   #4
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2003
咁如果繼續用落去,會唔會有咩後果?

Pokemon Diamond fd code:
Kengo/ケンゴ/0043 7467 4333
651132 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-03, 09:08 PM   #5
WKF~
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2003
引用:
Originally posted by 651132 :
咁如果繼續用落去,會唔會有咩後果?
我都想知,因我想買
唔該~~~
WKF~ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-03, 09:10 PM   #6
StOnE
Game Master

D 用番番的人
一個serial number 幾千人分都無事
用正版 serial number 分幾個人應該無事掛
StOnE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-03, 09:36 PM   #7
WKF~
Crazy Gamer

想問埋xp(pro)而家幾錢(不是update版)

此篇文章於 08-12-03 09:41 PM 被 WKF~ 編輯。
WKF~ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-03, 10:19 PM   #8
一一
sureone

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsureone
XBox Live Gamertagsureone
home use就無問題
office用既話,如果又比人捉,你就大鑊
一一 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-03, 10:33 PM   #9
Gnosis
Advance Moderator
グノーシス

註冊日期: Dec 2002
就算係home use都用唔得耐
一般的CDKEY要打電話去microsoft 囉啟用序號,啟用左先得
唔啟用o既話只可以用30日

你唔打去microsoft,就囉唔到activation key
但係microsoft會唔會多次比唔同hardware o既機序號呢?
(activation key係獨立的,而且係用你部機既hardware config calculate出黎的)

舊 08-12-03, 10:34 PM   #10
一一
sureone

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsureone
XBox Live Gamertagsureone
引用:
Originally posted by 魔法柏樂 :
就算係home use都用唔得耐
一般的CDKEY要打電話去microsoft 囉啟用序號,啟用左先得
唔啟用o既話只可以用30日

你唔打去microsoft,就囉唔到activation key
但係microsoft會唔會多次比唔同hardware o既機序號呢?
(activation key係獨立的,而且係用你部機既hardware config calculate出黎的)
網絡世界上有樣東西叫crack
一一 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-03, 10:38 PM   #11
Minga
Je T'aime

註冊日期: May 2002
引用:
Originally posted by 一一 :

網絡世界上有樣東西叫crack
那你可知"crack" file如何做出來? ?

舊 08-12-03, 11:10 PM   #12
Keno
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2003
引用:
Originally posted by 機神GBA :
梗係唔算la. 你買正版番o黎, 千幾蚊. 尼千幾蚊其實就係買個Serial no. 咋ma. 你依家幾個人用....買正版o黎做乜?
係唔算老翻, 但己void 左 terms & condition, MS check 到, 可charge 使用者, 唔係駛乜計licence...買正版都要守agreement 既~
Keno 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-03, 11:12 PM   #13
Keno
Crazy Gamer

引用:
Originally posted by WKF~ :
想問埋xp(pro)而家幾錢(不是update版)
約 HKD$ 2270 (中文版)
舊 08-12-03, 11:15 PM   #14
Keno
Crazy Gamer

引用:
Originally posted by 一一 :
home use就無問題
office用既話,如果又比人捉,你就大鑊
home use就無問題 <<< 都冇用, 多幾部機on9, MS check 到, 可BAN CD-KEY, 如同老翻 CD-KEY 一樣...
舊 08-12-03, 11:16 PM   #15
Minga
Je T'aime

註冊日期: May 2002
引用:
Originally posted by Keno :

約 HKD$ 2270 (中文版)
How about OEM??
$1600??

舊 08-12-03, 11:21 PM   #16
Keno
Crazy Gamer

引用:
Originally posted by Minga :

How about OEM??
$1600??
OEM 我自己唔多見 有XP PRO(因為跟BUSINESS SOLUTION 出, 出得哩D機又點會賣), 多數係 HOME USER OEM, 約$700

HOME USER non-OEM -> $1600

英文版好似又平DD...

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
如果xp 唔見左個 serial 辰伶 手機資訊/電腦軟硬討論 2 11-05-03 11:03 PM
Serial ATA 係咪快過UDMA133 好多? RPG之鬼 手機資訊/電腦軟硬討論 6 08-10-03 08:12 PM
Beckham will wear number 23!!! G.G 體育版 53 07-04-03 04:39 PM
C++ Random number problem Siren 手機資訊/電腦軟硬討論 2 01-01-03 04:17 PM

現在的時間是 11:35 PM

手機版 | APP版