Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
~清談館~>[鍵盤戰士被捕] 16歲仔涉出恐嚇po炸台中車站殺市長 上周五天水圍落網
( ゚ω゚)? 03:04 PM 04-06-18
香港Post過台灣都拉埋

https://hk.news.appledaily.com/break...80404/58034008

16歲仔涉出恐嚇po炸台中車站殺市長 上周五天水圍落網

13,500
建立時間 (HKT): 0404 18:17

• 適中字型
  • 較大字型
一名16歲男生涉嫌干犯「有犯罪或不誠實意圖而取用電腦」被捕。

涉嫌夥同兩名台灣網友組成「國中生恐襲事件薄」群組,並用盜來的facebook賬號留言炸台中火車站及刺殺台中市長林佳龍的16歲姓袁少年,上周五(30日)在天水圍被警方拘捕。他涉嫌干犯「有犯罪或不誠實意圖而取用電腦」,經扣查後獲准保釋候查,本月下旬返警署報到,案件由網絡安全及科技罪案調查科跟進。

案中兩名分別讀中二及中三姓侯(14歲)及姓廖(15歲)學生,早前已被台灣警方依妨害電腦使用及恐嚇公危安罪移送少年法庭。
事發上月23日,台中姓許學生被舉報在fb手遊「傳說對決」群組貼文揚言要「炸掉台中火車站」,還威脅「林佳龍也死定了,我會刺殺他!」以及「攻擊市民廣場」。
警方接報到許家調查,懷疑他上網升級手機遊戲時,賬戶被網友盜用,經追查先於上月25日高雄拘捕侯姓少年,侯供稱是受到香港袁姓網友慫恿共組「國中生恐襲事件薄」,其後又於上月29日在雲林拘捕廖姓少年。台灣警方通知港警,警方調查後於上周將袁拘捕。
你敢爆,我敢獎! 即Call《蘋果》24小時爆相爆片熱線63836568

J+1 07:21 PM 04-06-18
所以言論自由這四隻字大家都要重新思考定義

有些東西呢個時刻已經唔係幾年前可以相比了

即使你說自我審查都好.....
由手機版發出
Peter仔 09:16 PM 04-06-18
香港之前已經有 “廸士尼”及”快閃強姦”兩單比人告
何止幾年,都已經10年有多啦。
另外台灣幾年前又出了個 “鄭捷”, 他們緊張係正常喎。
由手機版發出
真!DC 09:18 PM 04-06-18
咁揚言殺人的確係犯罪

之前台灣有個屁孩網上話要殺聲優攪到活動取消都好似有拉到
GreenTea 11:44 PM 04-06-18
呢d野點知你講真定講笑
緊係拉左先啦 重要送上門
由手機版發出
鈴蘭 02:04 AM 04-07-18
而家呢個時世分分鐘隔離屋都有機會係聖戰恐怖份子 你講到放炸彈唔理你係咪吹水都一定即刻行動
搖搖 07:19 AM 04-07-18
言論自由咁用既咩
ZeroChow 07:54 AM 04-07-18
睇到一頭霧水,港仔咁關心台灣,乜玩法?
HON HON 10:49 AM 04-07-18
濫用左所謂自由同權利...
Super Bus 01:19 PM 04-07-18
言論自由唔係咁用嘅, 特別係依家呢個咩時勢呀,
你話就話只係講下, 人地點知你係咪來真㗎?!!
有啲人成日都用言論自由呢四個大字嚟拋人,
咁佢地又知唔知乜野叫禍從口出!?
HM 01:08 PM 04-08-18
作者: ZeroChow:
睇到一頭霧水,港仔咁關心台灣,乜玩法?
都唔少港仔當左台仔係自己人
其實好多台仔根本就唔放港仔在眼內
由手機版發出
yorkyork 01:23 PM 04-08-18
見D台仔開口埋口都係雷包港仔就知
Terry仔 05:26 PM 04-08-18
唔係好明
炸台灣,都係犯咗台灣法例
香港警察有乜權拉人?
情況同上次港少女係台灣俾男友殺死一樣,香港都係用盜竊罪入佢,唔可以告佢殺人

上邊條友仔係白癡,但係差佬質素都係半斤八兩
Terry仔 05:31 PM 04-08-18
自打嘴巴,香港視台灣為中國不可缺少嘅國家領土
所以香港法例可以apply 係台灣
Peter仔 05:48 PM 04-08-18
作者: Terry仔:
唔係好明
炸台灣,都係犯咗台灣法例
香港警察有乜權拉人?
情況同上次港少女係台灣俾男友殺死一樣,香港都係用盜竊罪入佢,唔可以告佢殺人

上邊條友仔係白癡,但係差佬質素都係半斤八兩
應該係用 “盜取他人的Facebook 賬號留言”這原因拉人
由手機版發出
Thaws 07:42 AM 04-09-18
而家有條萬能key....不誠實使用電腦呢條罪專sue D奇難雜症
有心o既應該全香港人無一幸免會中
HM 08:58 AM 04-09-18
作者: Thaws:
而家有條萬能key....不誠實使用電腦呢條罪專sue D奇難雜症
同政府一路想搞又搞唔成既版權例修例一樣
要踩線太容易
變左佢平時唔執法
留番佢想郁你既時候先搬出黎既刀仔
由手機版發出
Dyhalt Rushifar 10:55 AM 04-09-18
作者: Thaws:
雖然條法例本身係痴_線,不過齋睇現狀條靚仔都係爭唔落…
捲毛老爺 06:00 PM 04-09-18
而家全球都怕恐襲,唔知佢認真定講笑,真係抵拉喎。
(已經有好多先例,1X歲識跟網上教學整炸藥。)
Nelly 12:29 AM 04-10-18
乜鬼都不誠實意圖而取用電腦
如何定義為不誠實意圖而取用電腦
女裝少年 05:15 AM 04-10-18
作者: Nelly:
乜鬼都不誠實意圖而取用電腦
如何定義為不誠實意圖而取用電腦
講左,又唔做,咪不誠實囉

如果佢做埋
告佢既一定唔係呢條罪
6078 08:59 AM 04-12-18
點解成日都有呢d笑料
不過黎真既話點會真係有預告....完全諗唔明(好型?)

水瀨果次都係嬲到震
HON HON 05:38 PM 04-13-18
作者: 捲毛老爺:
而家全球都怕恐襲,唔知佢認真定講笑,真係抵拉喎。
(已經有好多先例,1X歲識跟網上教學整炸藥。)
呢d傻仔梗拉左先la, 嚇下佢又放返出黎, 做個樣俾人睇都要架麻.

返回主題版面