Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機資訊/電腦軟硬討論

主題工具 顯示模式
舊 02-22-17, 10:22 AM   #1
martinnitram
Ultimate Gamer
地獄黑仔王

註冊日期: May 2002
有無版友用過 video capture 盒仔?

即係插入 hdmi/紅白黃線 比 signal, 個盒仔就會自動錄去 harddisk/usb 到.
請問有邊隻牌子好/唔好? 有加密o個o的 (mytv super/now/icable) 之類係唔係要有埋 hdcp (google 過好似係咁叫) 先得.

thx

舊 02-22-17, 12:15 PM   #2
高級嘍囉
Crazy Gamer

註冊日期: May 2007
3DS Friend Code4038 6395 0913
PSN  IDtimen1972
XBox Live Gamertagtimen1972
引用:
作者: martinnitram 查看文章
即係插入 hdmi/紅白黃線 比 signal, 個盒仔就會自動錄去 harddisk/usb 到.
請問有邊隻牌子好/唔好? 有加密o個o的 (mytv super/now/icable) 之類係唔係要有埋 hdcp (google 過好似係咁叫) 先得.

thx
有牌子合規格嘅盒仔係唔能夠capture有HDCP嘅訊號,有啲甚至連preview都唔得。
高級嘍囉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-22-17, 01:15 PM   #3
RPG之鬼
God of Gamer

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: martinnitram 查看文章

thx
有些hdmi splitter可以解HDCP,淘寶有唔少,但要留意HDCP版本。
但由些HDMI SOURCE本身有再加密,所以唔係專屬產品會出唔到畫面,曾經聽過樂視、MYTV就係咁
如果純GAME既話,用hdmi splitter(PS3情況)或關掉遊戲機的HDCP(PS4情況)就可以。
還有要留意,某些CAPTURE裝置會因為COLOR SPACE問題而出現各種怪現像,但換條HDMI VERSION高的線就可以解決問題,例如BLACKMAGIC IP4K(不過呢個係卡黎)就係咁。

舊 02-27-17, 01:35 PM   #4
martinnitram
Ultimate Gamer
地獄黑仔王

註冊日期: May 2002
thx first

請問呢類機多數係幾錢左右? 有無邊隻 Chipset 牌子 好/唔好?

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
電腦 video capture device, BMI/Hauppauge/Avermedia? unizep 手機資訊/電腦軟硬討論 0 10-11-12 12:25 PM
Print scren capture 唔到 播放中 video ? ZeroChow 手機資訊/電腦軟硬討論 7 08-29-08 08:37 PM
Jing - 簡單易用desktop image/video capture Metal Gear NT 手機資訊/電腦軟硬討論 2 08-04-07 08:20 PM
有甚麼Realtime Video Capture Software 係support linux 小草 手機資訊/電腦軟硬討論 0 03-19-06 01:40 PM
有乜software可capture video 圖 ga ? AKAKI_ 手機資訊/電腦軟硬討論 10 12-12-02 11:24 PM

現在的時間是 01:25 AM

手機版 | APP版