Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 01-26-06, 12:28 PM   #26
機動盜賊首領-電
God of Gamer

註冊日期: May 2002
PSN  IDgutscharm
引用:
作者: KIM
任何時代, 都總有人相信---比左$師傅,
就可以識番一招半式 風雷電 等絕招 而不用下苦功~~~!
功夫人真不賴......
仲有相信俾左錢
減肥就唔洗捱餓同埋流汗.

我個四舊(乜唔係八舊咩??)腹肌都要半年時間.日日百幾二百situp再加百幾二百摺腰先走到出黎同大家打招乎.

機動盜賊首領-電 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-26-06, 12:34 PM   #27
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

註冊日期: Sep 2003
咁樣真係要多D去跑下先得喇

舊 01-26-06, 12:34 PM   #28
KIM
Ωmega αlpha™
GAF足球隊金虎拾號

註冊日期: Mar 2002
3DS Friend Code4596 9545 7662
PSN  IDGOUFKING
XBox Live GamertagGOUFKING
引用:
作者: 機動盜賊首領-電
仲有相信俾左錢
減肥就唔洗捱餓同埋流汗.

我個四舊(乜唔係八舊咩??)腹肌都要半年時間.日日百幾二百situp再加百幾二百摺腰先走到出黎同大家打招乎.
我無你咁勤力~~~都係沖涼前, 50pushup + 50situp...
先走到學生面前扮下勁.

3x歲人仲有6舊......比起同年fd/同事個個中年發福, 都算係咁啦~~~

KIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-26-06, 12:38 PM   #29
KIM
Ωmega αlpha™
GAF足球隊金虎拾號

註冊日期: Mar 2002
3DS Friend Code4596 9545 7662
PSN  IDGOUFKING
XBox Live GamertagGOUFKING
re-post我個會的東西先!!!

體適能健康院, 是為大家可以對身體, 有健康平衡發展的指標!
以下為第一次體適能評估的內容, 請大家自行預備.
以後約定期每季評估!!

- 特殊身體健康狀況者, 請向教練提出.
- 男性14以下 及 女性13以下, 不適用以下評估.
- 評估LV1-4, 是以三項中最少的一項為準.

男運動員體適能LV -
1分鐘屈膝仰臥起坐 / 30秒掌上壓 / 合身向前

LV1 - 15以下 / 10以下 / 8吋以下
LV2 - 35以下 / 20以下 / 11吋以下
LV3 - 50以下 / 40以下 / 13吋以下
LV4 - 50以上 / 40以上 / 13吋以上

女運動員體適能LV -

LV1 - 10以下 / 8以下(可以屈膝) / 9吋以下
LV2 - 20以下 / 12以下 / 12吋以下
LV3 - 40以下 / 25以下 / 15吋以下
LV4 - 40以上 / 25以上 / 15吋以上

屈膝仰臥起坐 --- 肌耐力
注意事項 : 雙手胸部交叉放, 腳部不用壓物.

掌上壓 --- 心肺耐力
注意事項 : 雙腳膊闊, 手肘90度.

合身向前 --- 柔軟度
注意事項 : 坐地雙手向前, 雙腳約分開8吋, 腳底為10吋, 背部可加壓力.

實用網頁 :
基本的伸展動作!(圖5 是錯誤, 不應抱頸部!)
熱身 / 伸展 / 冷卻

KIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-26-06, 01:07 PM   #30
機動盜賊首領-電

引用:
我無你咁勤力~~~都係沖涼前, 50pushup + 50situp...
先走到學生面前扮下勁.

3x歲人仲有6舊......比起同年fd/同事個個中年發福, 都算係咁啦~~~
而家無日日啦.
一星期去兩三次gym房郁下keep住個體形同體能咋.

舊 01-27-06, 03:10 PM   #31
麥芽糖
Senior Gamer
好味既麥芽糖\

註冊日期: Aug 2005
引用:
你係要練到d腹肌一舊舊特出黎.定係想減腰圍??
兩樣練既方法都唔同個喎.
腹肌一舊舊特出黎
我冇腰圍 本身係唔肥既人,,
個肚按落去可以FEEL到薄皮下面有小小凹凸既肌肉
我想佢地出黎
麥芽糖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-27-06, 03:14 PM   #32
機動盜賊首領-電

引用:
作者: 麥芽糖
腹肌一舊舊特出黎
我冇腰圍 本身係唔肥既人,,
個肚按落去可以FEEL到薄皮下面有小小凹凸既肌肉
我想佢地出黎
除左搏命做situp同摺腰.我都唔知有乜方法喎
不過係gym見到有人會抱住d鐵餅做situp.同埋用機黎練.
但我只係用斜板做situp.

舊 01-27-06, 03:17 PM   #33
麥芽糖
好味既麥芽糖\

引用:
re-post我個會的東西先!!!

體適能健康院, 是為大家可以對身體, 有健康平衡發展的指標!
以下為第一次體適能評估的內容, 請大家自行預備.
以後約定期每季評估!!

- 特殊身體健康狀況者, 請向教練提出.
- 男性14以下 及 女性13以下, 不適用以下評估.
- 評估LV1-4, 是以三項中最少的一項為準.

男運動員體適能LV -

LV1 - 15以下 / 10以下 / 8吋以下
LV2 - 35以下 / 20以下 / 11吋以下
LV3 - 50以下 / 40以下 / 13吋以下
LV4 - 50以上 / 40以上 / 13吋以上

女運動員體適能LV -

LV1 - 10以下 / 8以下(可以屈膝) / 9吋以下
LV2 - 20以下 / 12以下 / 12吋以下
LV3 - 40以下 / 25以下 / 15吋以下
LV4 - 40以上 / 25以上 / 15吋以上

屈膝仰臥起坐 --- 肌耐力
注意事項 : 雙手胸部交叉放, 腳部不用壓物.

掌上壓 --- 心肺耐力
注意事項 : 雙腳膊闊, 手肘90度.

合身向前 --- 柔軟度
注意事項 : 坐地雙手向前, 雙腳約分開8吋, 腳底為10吋, 背部可加壓力.

實用網頁 :
基本的伸展動作!(圖5 是錯誤, 不應抱頸部!)
熱身 / 伸展 / 冷卻
LV2 ONLY...
舊 01-27-06, 03:22 PM   #34
麥芽糖
好味既麥芽糖\

引用:
除左搏命做situp同摺腰.我都唔知有乜方法喎
不過係gym見到有人會抱住d鐵餅做situp.同埋用機黎練.
但我只係用斜板做situp.
我都係做SIT UP NOW
冇斜板XXD係地下做咋
大大可唔可以教我摺腰(唔識XD)同SIT UP既正確方法(我驚錯

您覺得負重練習係未真係有效
我試過放個啞鈴係肚度做SIT UP...感覺同冇放冇乜分別

跑步就1~2 WEEK跑一次3000..XD
舊 05-17-06, 02:11 PM   #35
心急人
Junior Member

註冊日期: May 2006
我想問如果靜係想減條腰, 應該點做好呢??

我衣家隔日就做兩粒鐘 gym, 又做太空機, 又做 sit up....就係為左減條水桶腰....點知做左兩個禮拜一 d 進展都冇....勁沮喪

但係如果再節埋食我驚我會暈喎......點算好呢?? 一般而言, 要幾耐先至可以有 d 成績出黎睇下呢???

同埋, 聽聞 OZIM 既 窈窕魔師 ok 喎, 係咪真架? 有冇人用過呀?

同埋減肥膏究竟 work 唔 work 架呢?
心急人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-17-06, 02:30 PM   #36
美版之王-天涯浪子
玩具封印王

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: 心急人
同埋, 聽聞 OZIM 既 窈窕魔師 ok 喎, 係咪真架? 有冇人用過呀?
是不是那些會震的腰帶?

聽收音機和睇港台"健康大道"都說是不行的, 因為運動一定要自己郁動, 靠外力推動是不收效的.

Cuddle
Rose of May
Hometown Domina

好聽, 動聽.
美版之王-天涯浪子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-17-06, 02:31 PM   #37
紫色螢火蟲
討厭雨天~_~

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: 美版之王-天涯浪子
是不是那些會震的腰帶?

聽收音機和睇港台"健康大道"都說是不行的, 因為運動一定要自己郁動, 靠外力推動是不收效的.
如果係呢d,就梗係冇用啦.
呃人錢就真.

另外,減肥膏都係冇咩用.
最好都係自己做運動.

舊 05-17-06, 02:37 PM   #38
阿高
Ultimate Gamer
完美女神林志玲

註冊日期: Jun 2002
引用:

我衣家隔日就做兩粒鐘 gym, 又做太空機, 又做 sit up....就係為左減條水桶腰....點知做左兩個禮拜一 d 進展都冇....勁沮喪

但係如果再節埋食我驚我會暈喎......點算好呢?? 一般而言, 要幾耐先至可以有 d 成績出黎睇下呢???
減肥係長期抗戰 冇番兩三月都唔會有野睇
而且冇特定減某一部位,一減就全身

此篇文章於 05-17-06 02:46 PM 被 阿高 編輯。
阿高 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-17-06, 04:09 PM   #39
美版之王-天涯浪子
玩具封印王

註冊日期: Jan 2002
要練肌肉, 運動, 舉重真是不可少.

有次午飯時間在將軍澳遇一群做地盤的少年(係少年, 不是青年, 就是那些一看便知讀書不成, 有飛仔味的人)結伴去食飯, 大部份赤裸上身, 其中一個, 有十分引人注目的八舊腹肌(不是傳統的六舊), 八舊統統結實有力, 刻劃分明(不是那種若隱若現的腹肌), 但那少年本身並不大隻, 外型什至偏瘦, 活像RPG裡的正太男主角: 不論多瘦, 雙臂多幼, 總有腹肌; 那地盤少年彷彿也知自己身上有些令人羨慕的東西, 走起路來也十分"得戚"(的確很令人羨慕; 不要和我說什麼"外在美不重要, 內在美才重要"的話, 那是內在外在都沒有的人才主張的)

可見恆常的肌肉訓練(不管是工作勞動抑閒時運動)是練就肌肉的不二法門.

Cuddle
Rose of May
Hometown Domina

好聽, 動聽.
美版之王-天涯浪子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-18-06, 02:24 PM   #40
心急人
Junior Member

註冊日期: May 2006
引用:
作者: 美版之王-天涯浪子

可見恆常的肌肉訓練(不管是工作勞動抑閒時運動)是練就肌肉的不二法門.
我都好同意, 不過我有 d 唔係好明白既地方:
有人話要每日做 gym 操先 work, 又有人話要隔日操, 因為要俾 d muscle 休息下, 如果唔係好易整傷.......咁究竟邊個講法岩呢?

我衣家隔日做 gym, 做完之後都有做伸展動作 cool down......但係第異日手手腳腳仲係酸痛......究竟係正常, 唔需要理會, 一或係我操得太激呢?

大家平日做 gym 通常會做幾耐架?
心急人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-18-06, 03:33 PM   #41
Sgodkyo
the one

註冊日期: Jan 2003
引用:

同埋減肥膏究竟 work 唔 work 架呢?
兩week就想就進展...香港人真係好冇耐性

舊 05-18-06, 07:29 PM   #42
凍冰冰綠茶
Game Master
風味絕佳

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: 神京
兩week就想就進展...香港人真係好冇耐性
會酸痛=新手

樓上再樓上果位兄弟
練到唔酸痛先啦