Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 04-06-06, 02:12 PM   #1
kin~kin
God of Gamer
霹靂無敵閃電俠

註冊日期: Dec 2004
智慧齒一問

我d 智慧齒出得唔好, 所以要剝
請問有冇邊d手勢好0既牙醫介紹下, 最好係沙田或九龍區......thx
kin~kin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-06-06, 02:58 PM   #2
haruka
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2006
引用:
作者: kin~kin
我d 智慧齒出得唔好, 所以要剝
請問有冇邊d手勢好0既牙醫介紹下, 最好係沙田或九龍區......thx
早兩年去過有一個手勢幾好, 唔痛嘅
晌第一城唔知第幾座地下....醫生叫王友權
可以查黃頁打去約
第一次開刀剝一隻$1000
第二次都係開刀剝兩隻$2000
包埋2﹝定係3?﹞日消炎藥&拆線

舊 04-06-06, 03:45 PM   #3
hormon
Senior Gamer

註冊日期: Apr 2004
引用:
作者: haruka
早兩年去過有一個手勢幾好, 唔痛嘅
晌第一城唔知第幾座地下....醫生叫王友權
可以查黃頁打去約
第一次開刀剝一隻$1000
第二次都係開刀剝兩隻$2000
包埋2﹝定係3?﹞日消炎藥&拆線
哇~果間野我第一個black list左佢!
我唔知佢洗牙好唔好....但係我肯定佢知識極差!
我阿姨早前覺得前面排牙鬆鬆地, 去左我樓下睇呢條友,
條友話要剝門牙先唔會有事(之類)
咁就剝左個一隻門牙!
後來阿姨極度懷疑下去左近住所(大埔中心定商場唔知邊度)既牙醫睇其他果d牙
俾左d野(鹽水?)叫每日「朗」下口就無事!
過左一頭半個月度佢話又真係無事wor!!

我阿姨宜家仲好後悔去左果條友度ar......
hormon 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-06-06, 03:58 PM   #4
haruka
Crazy Gamer

引用:
作者: hormon
哇~果間野我第一個black list左佢!
-skip-
哈哈……其實我都係睇咗3次
兩次剝智慧牙﹝都係自己知道要剝硬果隻﹞,一次洗牙
不過佢剝智慧牙手勢好就真嘅,一d都唔痛﹝可能手術簡單卦,打針劏一刀、拔牙、聯針﹞
其他牙齒上嘅野就冇睇過囉
不過個人感覺收費貴就真嘅……

舊 04-06-06, 04:16 PM   #5
kin~kin
霹靂無敵閃電俠

想問下事後痛得緊唔緊要? 大約痛幾耐? 食唔食到野?
thx
舊 04-06-06, 04:30 PM   #6
haruka
Crazy Gamer

上兩次手勢好,麻醉藥過咗都係輕輕痛咗一日,上午剝下午返屋企食粥~

通常第二日都食得硬少少嘅野,不過就唔好用啱啱剝牙果邊「趙」囉

有生以來第一次去政府唔駛錢果d呢﹝都係智慧牙﹞……手勢又唔好,又痛﹝痛到喊果隻﹞,痛咗一日一夜,敷足一日冰袋止血止痛,食野都冇心機

舊 04-06-06, 04:48 PM   #7
石主乙個
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2004
剝完果晚唔駛指意會訓得著.....

舊 04-06-06, 06:57 PM   #8
boss

註冊日期: Jun 2005
PSN  IDboss_manchun
我果兩隻生左勁耐都仲未生出黎,遲d係咪要監生剝
boss 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-06-06, 07:11 PM   #9
firstofmay
Insane Gamer

註冊日期: May 2005
塊面仲會腫哂tim

舊 04-06-06, 07:31 PM   #10
ELT
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
我去牙科醫院比d學生剝的....因為平, 好彩冇事~
4隻牙分2次剝, 其實唔係好痛, 只係痺痺地, 過2日就冇乜事, 塊面腫左3日

舊 04-06-06, 07:36 PM   #11
咭咭王子(一V一)p

註冊日期: Dec 2001
咁大單o野 點都唔去睇政府o家啦! = =
始終覺得私家好好多, 貴o的都抵…= =
不過我咁大個女都仲未出… 少少先兆都無, 有o的驚年紀愈大, 出牙就愈痛!

我媽媽好多年前o係quarry bay剝, 個醫生好似姓鄧, 佢話唔錯啊!

此篇文章於 04-06-06 07:40 PM 被 咭咭王子(一V一)p 編輯。
咭咭王子(一V一)p 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-06-06, 07:40 PM   #12
firstofmay
Insane Gamer

註冊日期: May 2005
引用:
作者: 咭咭王子(一V一)p
私家GE咪又係政府醫院訓練出來
當然除左外國返來ge之外

舊 04-06-06, 07:41 PM   #13
咭咭王子(一V一)p

引用:
作者: firstofmay
當然除左外國返來ge之外
但我信一分錢一分貨… 由細到大都睇開私家…

舊 04-06-06, 08:30 PM   #14
haruka
Crazy Gamer

引用:
作者: boss
記得我果有一隻牙都出咗3,4年先出咗少半隻
原來係我牙肉成日發炎, 一發炎就腫到包番住隻牙
但係有d人一世都唔會出智慧牙
引用:
作者: firstofmay
但係政府果d好多都係學生, 見到個樣咁「靚仔」, 就知佢冇乜經驗, 一個唔該唔識就力就係咁先
<=受害者經驗之談

舊 04-06-06, 08:35 PM   #15
boss

引用:
記得我果有一隻牙都出咗3,4年先出咗少半隻
原來係我牙肉成日發炎, 一發炎就腫到包番住隻牙
但係有d人一世都唔會出智慧牙
咁你剝果陣隻牙係咪成隻生出黎,定係未生哂就剝
舊 04-06-06, 08:40 PM   #16
haruka
Crazy Gamer

引用:
咁你剝果陣隻牙係咪成隻生出黎,定係未生哂就剝
未生哂出o黎, 開刀攞出o黎

舊 04-06-06, 08:43 PM   #17
boss

引用:
未生哂出o黎, 開刀攞出o黎
睇黎我都要去剝啦,已經受夠隻牙既氣喇
舊 04-06-06, 09:08 PM   #18
ELT
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
都係剝左好d, 之前果幾隻智慧齒成日擦牙都擦唔到, 醫生話遲早都會蛀牙

舊 04-06-06, 09:10 PM   #19
咭咭王子(一V一)p

我同學隻牙仲得意, 未出完, 每年3月 or 4月就會痛1個week…
佢又唔肯睇醫生, 真係想挾持佢去睇!

舊 04-07-06, 01:55 AM   #20
kin~kin
霹靂無敵閃電俠

大家有冇多d好介紹?
我果d智慧齒都係刷唔到, 而且已經有一隻蛀左
所以我會0係lee個月內攪掂佢...
舊 04-07-06, 02:37 PM   #21
迷之樣
Game Master
『最気高刃』

註冊日期: Apr 2002
PSN  IDsheep23
其實都可以一次過剝哂4隻
不過要入院做全身麻醉
迷之樣 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-07-06, 09:54 PM   #22
提子
Crazy Gamer
Gemma Ward

註冊日期: Jul 2002
引用:
作者: 咭咭王子(一V一)p
不過我咁大個女都仲未出… 少少先兆都無, 有o的驚年紀愈大, 出牙就愈痛!

我媽媽好多年前o係quarry bay剝, 個醫生好似姓鄧, 佢話唔錯啊!
邊有甘誇, 個次係政府醫院剝,個醫生手勢好好
剝完其他人都唔覺腫

舊 04-07-06, 09:57 PM   #23
提子
Crazy Gamer
Gemma Ward

引用:
割開牙肉整佢出黎

舊 04-07-06, 10:02 PM   #24
提子
Crazy Gamer
Gemma Ward

引用:
作者: R222
剝完果晚唔駛指意會訓得著.....
唔食止痛藥真係訓唔著
個次懶醒唔想靠藥物, 最後都抵唔到死死地氣食番

舊 04-07-06, 10:32 PM   #25
沈小丸
Game Master
不想再有後悔..

註冊日期: Feb 2004
想問入左u睇牙係咪平好多...因為我都要剝...

等到遲下入左u剝抵d

║║☆║╚╣║║│║╩╣ ╚╗╔╣║║║║
╚╝ O═╩═╩═╩═╝★ ╚╝╚═╩═O
沈小丸 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 04:42 PM

手機版 | APP版