Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 02專區

主題工具 顯示模式
舊 06-16-08, 04:50 PM   #1
美版之王-天涯浪子
God of Gamer
玩具封印王

註冊日期: Jan 2002
生命無常 - 有試過親人去世嗎?

昨晚鏗鏘集"生命輓歌", 睇完眼濕濕. (特別係個女仔向親友要求"睇多一陣")

目送自己阿媽斷氣, 前一分鐘仲係一個活人, 下一分鐘已經無晒反應, 心情難受可以理解.

你地屋企有冇香過人?

Cuddle
Rose of May
Hometown Domina

好聽, 動聽.
美版之王-天涯浪子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-16-08, 05:10 PM   #2
Designer
Registered User

註冊日期: Feb 2004
屋企就未試過,不過以前住醫院見訓係隔離床嗰阿伯原本好地地,跟住病危,氣若游絲,見住個氧氣裝置個波仔原本上下咁彈,最後停咗 ,圍住班家人號啕大哭 ,第一次見人死都幾驚嚇
Designer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-16-08, 05:16 PM   #3
機動盜賊首領-電

註冊日期: May 2002
PSN  IDgutscharm
一個幾疏下既堂大佬,我伯娘話佢,一路同佢傾緊計一路去左...

機動盜賊首領-電 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-16-08, 09:38 PM   #4
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: 美版之王-天涯浪子 查看文章
昨晚鏗鏘集"生命輓歌", 睇完眼濕濕. (特別係個女仔向親友要求"睇多一陣")
same...

引用:
目送自己阿媽斷氣, 前一分鐘仲係一個活人, 下一分鐘已經無晒反應, 心情難受可以理解.
right~ >.<

引用:
你地屋企有冇香過人?
萬幸未有...

遲早要面對既事...

幸佢倆有"盼望"~

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-16-08, 10:03 PM   #5
柚原このみ

註冊日期: Oct 2002
有…
仲要唔知發生乜事幾年一個…
早幾個月又一個自殺左,自殺前個黎月仲會打電話黎有講有笑

柚原このみ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-17-08, 01:34 AM   #6
如月釋臣
Ultimate Gamer
狡朱~~~~

註冊日期: Mar 2008
Nintendo Switch IDPeterHoHo
PSN  IDblade0315
有呀!
一年前我嫲嫲去世時,促使知道嘛嘛是百年歸老,但當我在"沾養遺容"時看見在棺木中既嫲嫲
我也不禁落下淚來......

此篇文章於 06-17-08 05:28 PM 被 如月釋臣 編輯。
如月釋臣 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-17-08, 02:01 AM   #7
KIM
Ωmega αlpha™
GAF足球隊金虎拾號

註冊日期: Mar 2002
3DS Friend Code4596 9545 7662
PSN  IDGOUFKING
XBox Live GamertagGOUFKING
工作的關係, 時常都有機會接觸的事情!
正因死亡是很易又近的事情, 所以要努力活好每一天!

KIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-17-08, 02:32 AM   #8
GR614
Senior Gamer

註冊日期: May 2007
引用:
作者: KIM 查看文章
工作的關係, 時常都有機會接觸的事情!
正因死亡是很易又近的事情, 所以要努力活好每一天!
介唔介意透露少少做緊咩行業?
前幾日先借左本"殯儀"番黎睇,原本想買,不過好似唔係幾好,所以都係借番黎睇算

至於親人去世,我小一既時候阿公,阿婆就已經走左,但唔知點解對佢地好有印象

同埋上兩個月我阿媽發夢夢見阿公番黎睇佢

舊 06-17-08, 07:09 AM   #9
haha3156
Ultimate Gamer
↓相良宗介(?)↓

註冊日期: Dec 2001
我看完之後也流淚了.....
因為邊看邊想起以前一位case的事...(工作關係有接觸到這些人)
她也是cancer死的..

舊 06-17-08, 08:20 AM   #10
KIM
GAF足球隊金虎拾號

引用:
作者: GR614 查看文章
介唔介意透露少少做緊咩行業?
自己在保險公司工作十年以上, 及有親人開"殯儀"公司!

死, 其實不可怕!

舊 06-17-08, 09:22 AM   #11
verdy_returner
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDverdy
XBox Live Gamertagalex2102
今年年初二爸爸過身。

果日朝早我重去餵佢食粥;下晝我細佬重同我講佢餵佢果陣都無問題。
直至………

果晚我同太太睇完煙花,剛剛係馬鐵落車就收到細妹電話話亞爸唔得。
於是我即刻去醫院。

我係第一個到達,果時淨係見到我亞爸好似訓左覺咁;心跳機d線只係耐唔耐至跳一下。
跟住其他屋企人到左;然後一齊喊。

其實……

我對死亡並唔係太大感覺;因為個個人終歸都會有一次。

問題係你想佢好辛苦咁生存落去(明知醫好既機會好微、好微,重要晚晚痛到訓唔到覺,食唔到野,大小便失控……)定係等佢舒舒服服咁上路;等肉體唔使受咁多痛苦。

17-40mm F4.0 L USM
70-200mm F2.8 L IS USM
verdy_returner 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-17-08, 10:53 AM   #12
haruka
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2006
早幾年嫲嫲過身
其實都有少少估佢唔得﹝因為佢晌姑姐屋企暈果陣已經係冇心跳冇知覺,係救護員嚟到先再有番心跳﹞
而且佢走之前兩個星期晌我屋企小住果陣,我有一朝起身返工,見到佢個樣係好似骷髏頭咁,面黑黑好似死人咁,真係比佢嚇一嚇
入醫院果日,我老豆、大部分阿叔、姑姐都去哂見佢,不過果陣都冇人諗過佢咁快去
所以我諗嫲嫲走應該都冇遺憾

不過嫲嫲走咗之後,姑姐話見過嫲嫲幾次,仲摸佢隻腳
其中一次係話佢食唔飽 ﹝因為嫲嫲祖屋冇人裝香卦﹞
一次係話會投胎去戶有錢人家屋企
一次係見到嫲嫲同幾個已經死咗嘅親戚 / 街坊打牌
有時表妹話夜晚瞓覺會聽到嫲嫲D拐杖聲

不過最近呢一年嫲嫲都冇返過嚟lu

舊 06-18-08, 12:52 AM   #13
呂鳳仙
錢錢錢錢錢錢錢

註冊日期: Jan 2002
最記得o既一次……
97年平安夜前夕,o向補習社聖誕聯歡會玩緊遊戲時,突然家姐衝上o黎帶我搭的士去佛教醫院

PS:開放時間為17:00~23:00

每天提醒自己,施恩莫望報,不要把得失看得太重。
幸福不是必然,擁有它的人,請好好珍而重之……
呂鳳仙 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-18-08, 02:21 AM   #14
牛仔‧骨
Game Master

註冊日期: Jul 2007
其實有時有得睇佢最後一面,好過連最後一面都睇唔到
我住屯門區,我爺爺係港島東區醫院因中風住左好長時間,有晚深夜突然打黎,爺爺已經過左身了
而且我爸和亦是佢唯一的男孫的我就算飛的出去亦都無用,唯有等到明天才去

舊 06-18-08, 08:56 AM   #15
sqling

註冊日期: Sep 2005
親眼見過至親以非自然辦法離開世界...
sqling 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-18-08, 10:40 AM   #16
ELT
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
2, 3歲時好錫我o既阿爺走左, 不過果時唔知咩事, 以為佢只係返左鄉下(屋企人咁樣解析比我聽

到左廿歲多d, 阿麻都走埋, 自細比阿麻揍大, 所以響人生上真正感受到失去親人o既悲痛
果時因cancer瘦左好多, 最後果2,3個月要成日出入醫院, 到一個晚上醫院打黎叫我地即刻去見最後一面, 去到時已經走左, 不過身體仲係暖, 雖然預左佢好快會走, 不過都係忍唔住喊
依家都仲會間唔中發夢見到阿麻

舊 06-18-08, 11:01 PM   #17
二伍

註冊日期: Sep 2002
未親眼見過人死
中五時有個長輩就去,話想見我
但始終抽唔到時間去,而家諗起都好後悔
二伍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-19-08, 02:35 PM   #18
雷火武
ワールド・エンド

註冊日期: Feb 2005
屋企已過世親人..
我呀爸既父親母親.同我呀媽既母親
即係3位長輩...
其中兩位既白事我有出席..
雷火武 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-19-08, 05:14 PM   #19
圖騰製作中

註冊日期: Dec 2005
少入呢區,純粹好奇問聲:
親人死亡關 02 /靈異 咩野事?

狼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-21-08, 12:17 AM   #20
KIM
GAF足球隊金虎拾號

引用:
作者: 古惑的狼 查看文章
少入呢區,純粹好奇問聲:
親人死亡關 02 /靈異 咩野事?
有人認為人死如煙滅~也有人認為是另一空間的開始!

舊 06-21-08, 02:24 PM   #21
比卡SP
Game Master
祭...

註冊日期: Sep 2003
其實只要唔係自殺
就唔洗傷心
雖然我婆去果時我都有喊過

主題工具
顯示模式

論壇跳轉