Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 07-21-18, 07:44 AM   #301
leungky1
Ultimate Gamer

註冊日期: Jul 2009
引用:
作者: bearbearbear 查看文章
想問一問,d人話英文版英文好難明,係咪堅係咁?
未入手...
除左獵人係英國文學級數,普遍都係高中英文
由手機版發出
leungky1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-21-18, 09:19 AM   #302
野良猫
God of Gamer
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: iu fu pig 查看文章
Sorry小弟選擇了日文,相比起同類型RPG,反而易明
完成了劍士同商人,可能故事皇道到不行,唔算難理解

開頭買唔買下裝備好?
道上好似都無裝備執到咁啊
哩隻game唔駛買裝買道具架,全部靠開箱同偷
當然要小偷入咗隊先
我到依家第三章都未用過錢買嘢,淨係豪咗次叫古兵幫手

Ps
後悔用訓練員起家
依家佢自身仲勁過啲怪
遲下拎埋武鬥家一定係俾佢裝,到時更加再做精靈訓練員
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-21-18, 10:02 AM   #303
野良猫
肥倫

引用:
作者: nomezero 查看文章
$150傭兵都好抵用,全體buff物防
配埋回復突破鬥磨
由手機版發出
依家諗緊好唔好將魔劍士搭落商人度用
商人個緊急迴避分散後可以連回復都唔駛點用
舊 07-21-18, 10:07 AM   #304
iu fu pig
塵埃...

註冊日期: Jul 2004
引用:
作者: 野良猫 查看文章
哩隻game唔駛買裝買道具架,全部靠開箱同偷
當然要小偷入咗隊先
我到依家第三章都未用過錢買嘢,淨係豪咗次叫古兵幫手

Ps
後悔用訓練員起家
依家佢自身仲勁過啲怪
遲下拎埋武鬥家一定係俾佢裝,到時更加再做精靈訓練員
我就係見道上箱都無乜裝備,
劍士同商人連卒仔都打好耐
iu fu pig 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-21-18, 11:12 AM   #305
野良猫
肥倫

引用:
作者: iu fu pig 查看文章
我就係見道上箱都無乜裝備,
劍士同商人連卒仔都打好耐
去咗搵小偷先
到時越多人入隊你都係要大量裝備,買都買窮
舊 07-21-18, 12:01 PM   #306
nomezero
Game Master

PSN  IDnome0818
引用:
依家諗緊好唔好將魔劍士搭落商人度用
商人個緊急迴避分散後可以連回復都唔駛點用
無論技能同武器種類,我覺得根本係專門俾商人用咁
不過我主力冇用商人,唉唉
不過商人全體迴避都只係對物攻
打魔大公都係靠舞娘奧義俾神官

另外開頭學者係好強大既全體輸出役(雖然後期都可以係)
想打快d可以搵佢先
由手機版發出

此篇文章於 07-21-18 12:08 PM 被 nomezero 編輯。
nomezero 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-21-18, 12:46 PM   #307
野良猫
肥倫

引用:
無論技能同武器種類,我覺得根本係專門俾商人用咁
不過我主力冇用商人,唉唉
不過商人全體迴避都只係對物攻
打魔大公都係靠舞娘奧義俾神官

另外開頭學者係好強大既全體輸出役(雖然後期都可以係)
想打快d可以搵佢先
由手機版發出
正常都唔會用商人
但哩類角色往往就係後期配合其他嘢使用變成超強角色
舊 07-21-18, 01:01 PM   #308
nomezero
Game Master

引用:
正常都唔會用商人
但哩類角色往往就係後期配合其他嘢使用變成超強角色
魔劍士俾劍士單挑用都ok
用魔力之劍普攻弱點砍唔到一千,屬性追擊非弱點三千起……
不過訓練員冇得咁玩,最多得反擊玩
由手機版發出
舊 07-21-18, 06:46 PM   #309
野良猫
肥倫

終於拎埋武藝家
竟然要靠有暗闇先過到

主力都係靠兩個有おかわり角色+武器追加屬性去一下一下打
然後發現學者一下物攻雖然扣個位數,但追加嘅屬性攻就9999

如果神官+魔術師
回復役之餘又可以出3HIT魔法幫手爆BREAK然後就用物攻+追加屬性攻擊去打

不過睇番啲技又好似唔係咁好用

此篇文章於 07-21-18 07:00 PM 被 野良猫 編輯。
舊 07-21-18, 07:00 PM   #310
nomezero
Game Master

引用:
終於拎埋武藝家
竟然要靠有暗闇先過到

主力都係靠兩個有おかわり角色+武器追加屬性去一下一下打
然後發現學者一下物攻雖然扣個位數,但追加嘅屬性攻就9999

如果神官+魔術師
回復役之餘又可以出3HIT魔法幫手爆BREAK然後就用物攻+追加屬性攻擊去打
我係舞娘(魔術師)、學者(神官)
反魔就舞娘奧義俾學者出神官技
要破防就神官奧義俾舞娘可以破6下
要火力就再用學者奧義俾埋舞娘
所以其實我係唔係要玩雙商人呢....

話說4格技好唔夠用.....

舊 07-21-18, 07:19 PM   #311
野良猫
肥倫

引用:
我係舞娘(魔術師)、學者(神官)
反魔就舞娘奧義俾學者出神官技
要破防就神官奧義俾舞娘可以破6下
要火力就再用學者奧義俾埋舞娘
所以其實我係唔係要玩雙商人呢....

話說4格技好唔夠用.....
你個配法正好多

但係班兵好似係獨立自己能力,最多就係扣二萬幾
而且需要大量金錢
舊 07-21-18, 07:27 PM   #312
nomezero
Game Master

引用:
你個配法正好多

但係班兵好似係獨立自己能力,最多就係扣二萬幾
而且需要大量金錢
其實我冇乜用古兵
我係賊(商人)
第4個就比較隨意
賊就忙到死
降攻加防分BP
一直冇乜點用道具
所以上面神官學者雙奧義係要分BP先做到
原本賊自己出奧義都可以打9999

舊 07-22-18, 03:06 AM   #313
leungky1

雖知刷經驗值係必要
但第二章啲BOSS要兩三個人練哂一擊破千先保送到
真係非一般嘅難度
由手機版發出
舊 07-22-18, 05:16 AM   #314
X&Y
Game Master

註冊日期: Jul 2005
Nintendo Switch ID5965-4236-9786
PSN  IDakitoxy
XBox Live GamertagXanYZ
引用:
作者: leungky1 查看文章
雖知刷經驗值係必要
但第二章啲BOSS要兩三個人練哂一擊破千先保送到
真係非一般嘅難度
由手機版發出
無刻意練,亦無刻意裝減encount個skill去避敵
係有時去到boss房前見爭一下就level up會刷一下當回復SP
第二章我爭兩個角色未過
反而覺得暫時都仲係偏易 都未洗刻意疊buff 同疊de-buff
暫時總之有理無理破左個boss,防就ok
X&Y 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 07-22-18, 11:28 AM   #315
leungky1

引用:
作者: X&Y 查看文章
無刻意練,亦無刻意裝減encount個skill去避敵
係有時去到boss房前見爭一下就level up會刷一下當回復SP
第二章我爭兩個角色未過
反而覺得暫時都仲係偏易 都未洗刻意疊buff 同疊de-buff
暫時總之有理無理破左個boss,防就ok
對我嚟講啲招有啲難計數
班卒成日冷不防打到全員傷害
開波練唔夠HP都好易同一回合兩擊死
唔係話BOSS破防就得
由手機版發出
舊 07-22-18, 01:35 PM   #316
nomezero
Game Master

引用:
對我嚟講啲招有啲難計數
班卒成日冷不防打到全員傷害
開波練唔夠HP都好易同一回合兩擊死
唔係話BOSS破防就得
由手機版發出
冇特別去刷經驗,不過有行晒全部二章城市先開始二章
接近30級先開始,唔知有冇參考價值

你平時係用咩技多?有冇上buff debuff之類?
由手機版發出
舊 07-22-18, 02:05 PM   #317
leungky1

引用:
冇特別去刷經驗,不過有行晒全部二章城市先開始二章
接近30級先開始,唔知有冇參考價值

你平時係用咩技多?有冇上buff debuff之類?
由手機版發出
我去到個城市就會開第二章玩
可能就係咁,所以我地對升級係咪刷嘅理解好唔同......

我三位Lv20Main神官副獵 學者副賊 劍士副學
加幾個主線人物Lv15輪流副劍
暫時只係過到舞娘
賊者暫時幾次都兩三個回合前滅團

咁就真係要改變策略開地圖先
由手機版發出
舊 07-22-18, 02:28 PM   #318
iu fu pig
塵埃...

玩到第四個人先知原來可以R爆氣(Bp?)
神官姐姐可以拉人入隊
舊 07-22-18, 02:28 PM   #319
nomezero
Game Master

引用:

暫時只係過到舞娘

由手機版發出
你試下搵一個行動速度最快既副職商人
學左招傭兵,叫佢用150招人
會全體buff物防2回合,每多用1bp多2回合
我覺得個buff差唔多減物傷50%
有呢招我都唔知舞娘招土龍舞既存在意義係乜……

話說你唔帶賊,咪成日有紫箱開唔到?
再話說一章區域都有d同主線完全冇關既迷宮區,15~20lv既可以行下
由手機版發出

此篇文章於 07-22-18 02:34 PM 被 nomezero 編輯。
舊 07-22-18, 04:20 PM   #320
X&Y
Game Master

註冊日期: Jul 2005
Nintendo Switch ID5965-4236-9786
PSN  IDakitoxy
XBox Live GamertagXanYZ
引用:

暫時只係過到舞娘

由手機版發出
我打第一個第2章時, 開幕揀個位角色已經過左22-24LV (無刷LV)
不過全隊8人有3個仲係得10-13LV咁上下
太低lv唔洗專登練, 去下一個城時帶住佢, 普通清卒去到入城都已經升得好貼
留三個主力, 跟住個個就帶佢升lv

初期我神官副學者, 同學者副神官, 火冰雷全體魔法可以出一次扣兩下, 清卒好快
暫時d裝備都係唔適合物攻同術攻撈埋一齊
賊負責debuff, 商人每次150蚊call 傭兵配埋BP去buff物防應該夠硬

第2章開頭試過挑戰d建議25lv定30lv 既迷官, 真係要不停用BP落buff /debuff
保得住神官留2bp出復活魔法就ok
X&Y 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 07-22-18, 04:50 PM   #321
Celes
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2002
3DS Friend Code4811 6903 7489
我都係剛進入第二章打完盜賊既boss.
手痕減少encounter結果lv13-19走去打。好彩之前用萬幾蚊幫lv13賊仔買左件加回避既衫(3% SL大法消磨鬥志就唔偷啦),全程除左boss個魔法球之外大部分攻擊都避到。

由於一路冇睇攻略自己打,如果出個隊員唔尅boss既話就會麻煩啲,佢只能夠幫其他人用item

舊 07-23-18, 12:05 AM   #322
Kaori Yae
Insane Gamer

註冊日期: Nov 2003
玩到每個角色第3章先知有得快速去各個城市
哂左好多時間黎行地圖
Kaori Yae 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-23-18, 12:17 AM   #323
leungky1

開埋神官城後終於夠力通過盜賊Ch.2
依家要努力帶番其他等級落後嘅角色周圍行下,再睇下點砌好個打Boss陣
由手機版發出
舊 07-23-18, 12:35 AM   #324
iu fu pig
塵埃...

拎咗6個人,暫時感覺個故仔最好係獵人同劍士大叔,
人多開始要諗下帶咩人出街,平時道上帶商人,

原來唔洗買武器係咁嘅意思
不過會唔會遲下有武器要刷怪?
定全部都係偷返黎
舊 07-23-18, 10:59 AM   #325
maxwellchow
Junior Member
WellWell~~

註冊日期: Jan 2005
唔係好鍾意偷野個系統,不停save load,攪成晚都冇出過村
maxwellchow 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
放全新NS 八方旅人 octopath traveler wayfarer's edition 美版 限定版 外膠盒不完美 深水歩站交收 PORTABLE 買賣專區 1 11-26-18 11:19 PM
[PS4,XB1] [Steam] Forgotton Anne | SQEX ( ゚ω゚)? 電視遊戲討論版 1 04-12-18 10:32 PM
[PSV] Chaos Rings | SQEX neo2046 手提遊戲機討論版 4 10-10-14 06:01 PM
[PSP] Lord of Arcana [SQEX] romrom2004 手提遊戲機討論版 75 10-08-10 12:10 PM
其實可以諗諗rpg主角crossover咁出隻rpg/ 燎原-火 電視遊戲討論版 1 07-16-04 04:02 PM

現在的時間是 05:09 PM

手機版 | APP版