Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 10-13-17, 03:45 PM   #151
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
不厭其煩我 copy paste 多次

講到呢度, 我諗起早排 gaf 有個五毛 vjoose, 佢認為文明民主國家(英美加澳), 生活唔會比極權野蠻既國家 (如中華人民共和國或北韓)好, 因為文明民主國家既人民亦一樣終生供養政府及地主, 同極權野蠻既國家無分別. 但 vjoose極力無視既係, 文明民主國家既人民, 供養政府及地主既同時, 佢地有最低限度既生活保障, 可以生活得極盡奢華, 亦可以慳吝樸素.

vjoose 邏輯:
供養政府及地主既人民就係奴隸, 文明民主國家, 同極權野蠻既國家, 係無分別既. 大家對美英有好感, 而對中華人民共和國或北韓有所反感, 只係長期受媒體影響, 有所偏頗.

Shirley Sheila 邏輯:
殺人就係犯罪, 因為乜理由而殺人, 都係無分別既. 大家關心呢個慘劇兇手因乜事而殺人, 甚至係講涉及醫療及福利既社會(政治)問題 , 只不過係在事主面上貼金, 粉飾事情.

邏輯係何奇相似呢.
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-13-17, 03:49 PM   #152
Shirley Sheila
Crazy Gamer
雪莉☆雪娜

註冊日期: Aug 2006
咁證明你無睇我post啦

我#83同#111都講左

歌絲˙暮斯板友
如果第4句改為 "大家同情呢個殺人兇手"
第5句改為 "甚至想將件事賴落社會既錯到"
咁會重接近我對呢件事既想法

你一味拉住我#51果兩句黎打,好話我避重就輕?

Melty Blood
Ciel
214C236C2CjAAAD63214C
MHP2G
膽小×游擊×大劍
一擊脫離之術!? OAO!?
MHX
地衝×臨戰×金剛身
托不住就閃人啦 =v=
Shirley Sheila 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-13-17, 03:49 PM   #153
ben wai
Game Master
ゆがみねぇな

註冊日期: Feb 2004
PSN  IDDOP169WI
XBox Live GamertagDOP169WI
Discuss from why then other from result.
Binary number only occurred on vengeance.

舊 10-13-17, 03:56 PM   #154
ZeroChow
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2005
引用:
作者: ZeroChow 查看文章
你做乜唔答
ZeroChow 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-13-17, 03:59 PM   #155
Crazy Gamer
雪莉☆雪娜

不厭其煩又post多次

我睇到報道話有個人斬死佢阿媽。
個弒母兇徒咁冷血,都仍然覺得要同情,我已經完全明白大家有幾大愛
呢類殺害至親既個案
就留比認為佢地值得同情既人同情啦
但我唔會囉
咁我係唔同情事主呀,有咩問題?

我只循常理去諗
有個仔斬到佢阿媽就黎頭頸分離,跳樓自殺未逐,不過死唔成
腦海中即時湧現既係「殺人兇手畏罪自殺」
將自己既想法寫出黎有咩問題?
你有你既大愛,同情佢
我有我不齒佢冷血所為

郁下D貓狗都話人冷血虐蓄啦
何況係斬死佢自己阿媽
斬頭喎
咁認為個殺人兇手係冷血先係常理吧?
你地個個為佢護航,甚至有人同情佢,希望佢判少D,咁呢D唔係擺明偏坦係乜?
個兇手唔係冷血係乜野?溫情洋溢?
同情個殺人兇手先令我覺得奇怪
有人話我無情無義涼薄,我都係話有人咁偽善姐
點知一句偽善就引咁多人出黎,個個玻璃心乎?
唔同情個殺人兇手就叫無情無義涼薄
認為個殺人兇手係冷血就係無情無義涼薄
我反而認為應該重判,始終係殺人,你都唔想有個斬到佢自己阿媽就黎甩頭既人周街走架?
我認為呢D斬死老母既兇徒唔應該放出社會為害人間,身為香港永久居民+納稅人,我有責任咁講

PS 樓上拜乜,咪答左你囉,你去睇睇先啦

Melty Blood
Ciel
MHP2G
膽小×游擊×大劍
MHX
地衝×臨戰×金剛身
托不住就閃人啦 =v=

此篇文章於 10-13-17 04:18 PM 被 Shirley Sheila 編輯。
Shirley Sheila 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-13-17, 04:09 PM   #156
ZeroChow
Crazy Gamer

QUOTE=ZeroChow;11524272]出生地都係香港? [/QUOTE]

你都冇答
舊 10-13-17, 04:14 PM   #157
Crazy Gamer
雪莉☆雪娜

引用:
QUOTE=ZeroChow;11524272]出生地都係香港?

你都冇答
我已經係#137既post 回左 <-留意下最後編輯時間係02:47 PM

點都早過你#147 03:39 PM 既post啦

睇清楚未?

Melty Blood
Ciel
MHP2G
膽小×游擊×大劍
MHX
地衝×臨戰×金剛身
托不住就閃人啦 =v=

此篇文章於 10-13-17 04:16 PM 被 Shirley Sheila 編輯。
舊 10-13-17, 04:28 PM   #158
ZeroChow
Crazy Gamer

引用:
作者: Shirley Sheila 查看文章
我已經係#137既post 回左 <-留意下最後編輯時間係02:47 PM

點都早過你#147 03:39 PM 既post啦

睇清楚未?

引用:
我係香港人咁所以...?有關係咩

回樓下:係,咁點?你呢?

我順便講埋啦,我認為呢D斬死老母既兇徒唔應該放出社會為害人間,身為香港永久居民+納稅人,我有責任咁講
你當答左我架啦? 我問出身地喎?
舊 10-13-17, 04:30 PM   #159
dark_ming_
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2011
引用:
回#143既post:所以改變字眼就可以改變到佢斬死佢阿媽呢件事?

殺左人就殺左人,點修飾言詞,佢都係殺左人

不過你都有D岩既,改變下D字眼,會令個「殺了人的人」更容易被人接受和同情

如果唔係D報紙雜誌點會成日有D咁煽情既標題丫
讓我在意的,不是「殺了人」,而是對「殺了人」的看法。
簡單例子:
「殺人犯」和「自衛殺人」都是殺了人,
但是他們的情況是同樣的嗎?也許不同。

再說一下「殺人犯」。
「殺人犯」的「犯」,
應該不是指「嫌疑犯」,而是指「犯罪者」吧。

如之前所說,是不是犯了罪,
這不是能夠由這裡 (GAF) 下定斷的。
dark_ming_ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-13-17, 04:31 PM   #160
Crazy Gamer
雪莉☆雪娜

引用:
你當答左我架啦? 我問出身地喎?

你#138個post問:出生地都係香港?

我答:係,咁點?你呢?

咁我唔算答左?

反而你無答我喎,重有,你#147我既post 遲過我回post 既時間,唔好話我轉頭改post呀

Melty Blood
Ciel
MHP2G
膽小×游擊×大劍
MHX
地衝×臨戰×金剛身
托不住就閃人啦 =v=

此篇文章於 10-13-17 04:37 PM 被 Shirley Sheila 編輯。
舊 10-13-17, 04:42 PM   #161
ZeroChow
Crazy Gamer

引用:
你#138個post問:出生地都係香港?

我答:係,咁點?你呢?

咁我唔算答左?

反而你無答我喎,重有,你#147我既post 遲過我回post 既時間,唔好話我轉頭改post呀
咁你係邊區長大?
舊 10-13-17, 04:44 PM   #162
Crazy Gamer
雪莉☆雪娜

引用:
作者: dark_ming_ 查看文章
讓我在意的,不是「殺了人」,而是對「殺了人」的看法。
簡單例子:
「殺人犯」和「自衛殺人」都是殺了人,
但是他們的情況是同樣的嗎?也許不同。
也許不同
但呢D說話唔係講比我聽
呢D說話要同個官、律師、社工講先有用

因為我無情無義兼涼薄丫嘛

引用:
作者: dark_ming_ 查看文章
再說一下「殺人犯」。
「殺人犯」的「犯」,
應該不是指「嫌疑犯」,而是指「犯罪者」吧。

如之前所說,是不是犯了罪,
這不是能夠由這裡 (GAF) 下定斷的。
所以已經轉用"殺人兇手",無用"殺人犯"啦

前面用左"殺人犯"既post係唔會改,費事比人話我改post

但佢殺左人,係事實。咩字眼都改變唔到呢樣野。除非之後證明唔係佢殺,或個官話唔係佢殺,咁我道歉

Melty Blood
Ciel
MHP2G
膽小×游擊×大劍
MHX
地衝×臨戰×金剛身
托不住就閃人啦 =v=

此篇文章於 10-13-17 04:51 PM 被 Shirley Sheila 編輯。
舊 10-13-17, 04:47 PM   #163
Crazy Gamer
雪莉☆雪娜

引用:
咁你係邊區長大?
其實點解我要答你?

要唔要答埋你我住邊座邊層幾號室?

係唔係我唔答就話我唔係香港人?

Melty Blood
Ciel
MHP2G
膽小×游擊×大劍
MHX
地衝×臨戰×金剛身
托不住就閃人啦 =v=
舊 10-13-17, 05:01 PM   #164
ZeroChow
Crazy Gamer

引用:
其實點解我要答你?

要唔要答埋你我住邊座邊層幾號室?

係唔係我唔答就話我唔係香港人?
見你咁認真,我咪试吓問囉,咁你又答喎,咁我咪繼續問囉。

咁其實邊區嗻
舊 10-13-17, 05:06 PM   #165
Crazy Gamer
雪莉☆雪娜

引用:
見你咁認真,我咪试吓問囉,咁你又答喎,咁我咪繼續問囉。

咁其實邊區嗻
你個「試」字...殘體字? 唔通你....

唔緊要,我唔會歧視你既!

咁你住邊區?你答左我先考慮答唔答你

Melty Blood
Ciel
MHP2G
膽小×游擊×大劍
MHX
地衝×臨戰×金剛身
托不住就閃人啦 =v=
舊 10-13-17, 05:21 PM   #166
ZeroChow
Crazy Gamer

其實你點答我都唔信你係土生土長㗎啦。

不過見你咁强調張身份証,有交税,一提到長大地方即縮。呢個金田七遊戲可以完啦
舊 10-13-17, 05:37 PM   #167
Crazy Gamer
雪莉☆雪娜

引用:
其實你點答我都唔信你係土生土長㗎啦。

不過見你咁强調張身份証,有交税,一提到長大地方即縮。呢個金田七遊戲可以完啦
挑,私人野我點解要答?

不如你又放張身份證、出世紙上黎睇下?

如果你做唔到,咁就證明唔到你係土生土長香港人喎;唔通你就係#132所講既支那人?

學你講法咋,你唔post就即係縮架啦,點丫,放你張身份證出世紙上黎囉,唔敢呀?

Melty Blood
Ciel
MHP2G
膽小×游擊×大劍
MHX
地衝×臨戰×金剛身
托不住就閃人啦 =v=

此篇文章於 10-13-17 05:43 PM 被 Shirley Sheila 編輯。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 10:59 PM

手機版 | APP版