Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 01-23-17, 10:18 AM   #476
littlesweet
Junior Member

註冊日期: Nov 2006
暫時玩左一個鐘, 感覺係好玩既............................ 不過....................................................
始終第一集發展到第六集, 個故事已經好壯大, 就好似BIO1由一套荷里活B級CULT片, 發展到BIO6大制作, 但而家第7集, 又返返去B級公路片咁, 我明白歸回原點, 但總係覺得卡士唔夠強, 都係似一隻外傳多一點.
littlesweet 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-23-17, 10:56 AM   #477
elac
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2002
I like it,

舊 01-23-17, 11:23 AM   #478
yuhchan5
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2008
PSN  IDmartinchan1986
XBox Live GamertagMrMidatumn
隻game個翻譯真係好本土下,男主角有一句類似fxxk off, 結果翻譯左做行「能」開
yuhchan5 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-23-17, 11:25 AM   #479
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

註冊日期: Oct 2002
Nintendo Switch ID050897379389
3DS Friend Code1118 0515 1117
PSN  IDTommyLauHK
引用:
作者: yuhchan5 查看文章
隻game個翻譯真係好本土下,男主角有一句類似fxxk off, 結果翻譯左做行「能」開
gapcom翻譯竟然咁有心?

舊 01-23-17, 12:23 PM   #480
harakuma
Game Master

註冊日期: Mar 2007
直情係搵港人翻譯

咩"小李老母飛刀"
harakuma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-23-17, 12:25 PM   #481
強化人間ですの~★
鋼の救世主ですの!
↘ルルティエ

註冊日期: Mar 2002
Nintendo Switch ID8445-2408-9599
3DS Friend Code4768 8206 2595
PSN  IDTrombeElzam
XBox Live Gamertagtrombeningen

Apple Mobile Device Support 加入同伴了!
Apple Software Update 加入同伴了!
MobileMe 加入同伴了!
Apple Application Support 加入同伴了!
Apple Software Update 召喚了 Safari!
Apple Software Update  召喚了 iPhone軟體!
C85 count
強化人間ですの~★ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-23-17, 12:27 PM   #482
ROCAS
Insane Gamer

註冊日期: Sep 2010
好似仲有句有粗言
(台灣人開繁體咪....)

舊 01-23-17, 12:48 PM   #483
sunhikari
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDHikariLeung
XBox Live Gamertagsunhikari
玩左VR....玩一個鐘真係好頭暈

但真係堅恐怖下.....
sunhikari 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-23-17, 03:07 PM   #484
Marco
The One
¬(゜~゜)Γ~

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: littlesweet 查看文章
暫時玩左一個鐘, 感覺係好玩既............................ 不過....................................................
始終第一集發展到第六集, 個故事已經好壯大, 就好似BIO1由一套荷里活B級CULT片, 發展到BIO6大制作, 但而家第7集, 又返返去B級公路片咁, 我明白歸回原點, 但總係覺得卡士唔夠強, 都係似一隻外傳多一點.
我反而唔係咁諗,覺得 biohazard 先係大製作, biohazard 6 就係公路片
今次 biohazard 7 絕對做左一個好大而且覺得一個好好既改變
老實講,biohazard 從來都唔係一隻虐殺喪屍既遊戲
就算係,都係應該當 Bonus Feature 咁睇
而唔係好似 biohazard 5 或者 biohazard 6 咁樣
呢兩集講真,首先真係一d都唔恐怖,第二,個個主角都好好打,帶住成個軍火庫去打敵人
講違背 biohazard 系列既,呢2集一定 On the list.
而家 biohazard 7,真係真真正正有返初代 biohazard 既恐怖感之餘
亦都無再起用以前既主角,呢方面我絕對認同開發團隊既做法

第一,起角新主角,角色,帶出新故事,令遊戲可以延續下去
由於今集主角只不過係平凡人,就唔會好似以前既主角咁無武器都仲可以拳打腳踢
正正因為新主角無呢個能力,令到玩家更覺得要求生係好難既事
同時亦令玩家代入感更強,我想信今集起用第一身視點都係因為呢個原因
正如有d電影都唔係起用知名演員一樣,目的就係想觀眾代入感更強
令觀眾覺得其實主角都係一般人,就好似自己一樣
(當然電影就講埋 budget 啦,Game 就無呢個問題,咁帶出咩問題呢,唯一就係起用平凡人做今集主角目的就係要切入到玩家既身,要玩家完全浸淫在 biohazard 7 既世界)

第二,今集唔再係好似過去的 biohazard,槍械,子彈數量唔多
就變左開槍之前要諗清楚,應該打定係應該避

Survival Horror 本來就應該係咁,而 biohazard 7 就真真正正做到 (唔好計佢今集用第一身,雖然我個人buy)
而唔係狽住成個軍火庫係咁衝衝衝
而我認為,今後 biohazard 應該係要咁先可以繼續走落去

故事如果無獨立,只會一直寫到爛,坦白講,自從 biohazard 5 劇本已經爛到飛起
biohazard 6 我直頭都唔想評
由 biohazard 0 -> 6 其實去到呢度最初既故事應該就要結束一切

biohazard 7 有個咁既開始其實並唔係一件壞事 (雖然Umbrella仍然存在...

......舊個班主角都老哂啦講真

此篇文章於 01-23-17 03:11 PM 被 Marco 編輯。
Marco 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-23-17, 03:30 PM   #485
yuhchan5
Crazy Gamer

引用:
作者: Marco 查看文章
我反而唔係咁諗,覺得 biohazard 先係大製作, biohazard 6 就係公路片
今次 biohazard 7 絕對做左一個好大而且覺得一個好好既改變
而唔係好似 biohazard 5 或者 biohazard 6 咁樣
呢兩集講真,首先真係一d都唔恐怖,第二,個個主角都好好打,帶住成個軍火庫去打敵人
講違背 biohazard 系列既,呢2集一定 On the list.
而家 biohazard 7,真係真真正正有返初代 biohazard 既恐怖感之餘

由於今集主角只不過係平凡人,就唔會好似以前既主角咁無武器都仲可以拳打腳踢
同時亦令玩家代入感更強,我想信今集起用第一身視點都係因為呢個原因
正如有d電影都唔係起用知名演員一樣,目的就係想觀眾代入感更強
(當然電影就講埋 budget 啦,Game 就無呢個問題,咁帶出咩問題呢,唯一就係起用平凡人做今集主角目的就係要切入到玩家既身,要玩家完全浸淫在 biohazard 7 既世界)

第二,今集唔再係好似過去的 biohazard,槍械,子彈數量唔多

Survival Horror 本來就應該係咁,而 biohazard 7 就真真正正做到 (唔好計佢今集用第一身,雖然我個人buy)
而我認為,今後 biohazard 應該係要咁先可以繼續走落去

故事如果無獨立,只會一直寫到爛,坦白講,自從 biohazard 5 劇本已經爛到飛起
由 biohazard 0 -> 6 其實去到呢度最初既故事應該就要結束一切

biohazard 7 有個咁既開始其實並唔係一件壞事 (雖然Umbrella仍然存在...

完全認同,網上有大把人話無BH味,根本第一集到第三集就係咁
而且今集好多位向第一集致敬:大屋、壞左ge shotgun、謎題等等,同第一集一脈相承,我玩得好開心
舊 01-23-17, 03:37 PM   #486
Marco
The One
¬(゜~゜)Γ~

引用:
作者: yuhchan5 查看文章
完全認同,網上有大把人話無BH味,根本第一集到第三集就係咁
而且今集好多位向第一集致敬:大屋、壞左ge shotgun、謎題等等,同第一集一脈相承,我玩得好開心
話無 biohazard 味道的我真係好懷疑佢地既年紀甚至有冇玩過 biohazard 1-3 (biohazard 0?)
先後都睇過幾個 Youtuber 都係咁講話 biohazard 7 一D都唔似 biohazard...

我真係笑而不語

biohazard 7 先係真正既 Survival Horror 回歸
biohazard 5, 6...Survival 或者係有,Horror 呢?

舊 01-23-17, 03:48 PM   #487
AshleyYan
God of Gamer
↓打到乾晒水先出↓

註冊日期: Dec 2004
Wii U IDAshleyYan
3DS Friend Code2105 8594 0996
PSN  IDAshleyYan
XBox Live GamertagAshleyYan
玩左一晚vr mode,我覺得好好玩喎
完全變返第一集咁唔可以亂開槍
而且vr加持下,堅係恐怖
雖然一開頭樹林度畫質得VCD質素,但入到屋又正常返,近野都幾真實

舊 01-23-17, 03:49 PM   #488
真!DC
Banned User
奉行我道

想法樓上幾位一樣
好似睇緊自己心聲
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-23-17, 03:52 PM   #489
rapperjohnny

註冊日期: Jan 2008
PSN  IDRapperJohnny
引用:
作者: Marco 查看文章

絕對認同
之前係其他地方見到有人講話變左解謎game,我心諗你究竟有冇玩過Biohazard架

你話因為接受唔到第一身而唔想玩唔鍾意都仲有得講
一見到d話自己玩Bio大既人話今集冇喪屍等根本唔係Biohazard,真係笑左

此篇文章於 01-23-17 03:58 PM 被 rapperjohnny 編輯。
rapperjohnny 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-23-17, 03:55 PM   #490
小嘉
The One

註冊日期: Jan 2002
呢集明明回歸原本,我覺得成個氣氛同玩法合格有餘,良作以上
4~6先至唔係本來bio囉,成堆軍火你玩番魂斗羅啦

同埋六個故事發到好大,好難再寫落去
小嘉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-23-17, 03:58 PM   #491
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
…其實之前話唔似BIO唔係話佢整得太靈異FEEL咩
不過話去5、6太多無敵戰神,呢點在下幾同意既…

此篇文章於 01-23-17 04:01 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-23-17, 04:04 PM   #492
Marco
The One
¬(゜~゜)Γ~

引用:
作者: rapperjohnny 查看文章
絕對認同
之前係其他地方見到有人講話變左解謎game,我心諗你究竟有冇玩過Biohazard架
所以早排睇到有d言論真係……我平時唔多點出聲,評遊戲講兩句但真係唔講又對 biohazard 7 唔公平

引用:
作者: 小嘉 查看文章
呢集明明回歸原本,我覺得成個氣氛同玩法合格有餘,良作以上
4~6先至唔係本來bio囉

同埋六個故事發到好大,好難再寫落去
非常同意,各方面都做得好好,一定係良作以上

所以我認為先前既故事,係第6集其實就應該結束一切
奈何某d元素係第7集仲有出現,真係怕咁樣延續故事落去會更加爛

==================

有時真係覺得開發遊戲既好難做
集集一樣玩法又話故步自封
好啦而家敢創新又話覺得伏

biohazard 7 一出現其實我已經覺得 CAPCOM 為左保住 biohazard 呢個品牌之外,亦都睇得出好多野佢地都敢試敢做,而遊戲出左再玩埋真係令我不得不佩服 CAPCOM

此篇文章於 01-23-17 04:08 PM 被 Marco 編輯。
Marco 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-23-17, 04:06 PM   #493
Hello MiMi
Game Master

註冊日期: Nov 2011
製作人講明回歸原點,無BH1 味道先驚。
唯一唔喜歡係接唔番BH 個世界觀

而家希望佢套新CG 戲會連得番
Hello MiMi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-23-17, 04:08 PM   #494
一一
sureone

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsureone
XBox Live Gamertagsureone
暈係因為第一身暈, 定係因為VR玩先會暈?
我自己無VR, 之前玩demo又唔係好覺暈 (自己本身玩FPS無問題)
一一 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-23-17, 04:14 PM   #495
小嘉
The One

D人覺得狂開槍先似bio
一下掃低一隻屍就最好
咁我覺得bio世界仲研究生化武器做乜w
研究槍好過啦w
舊 01-23-17, 04:29 PM   #496
rokuna
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2002
引用:
作者: 一一 查看文章
暈係因為第一身暈, 定係因為VR玩先會暈?
我自己無VR, 之前玩demo又唔係好覺暈 (自己本身玩FPS無問題)
係VR 暈

行起上黎由其是右analog 轉身 好浮

已經用pro 玩

之前玩until dawn 快少少 都有d唔舒服

玩之前已經 調整好VR同cam 距離

d game 唔好一齊出好冇.??
rokuna 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-23-17, 04:29 PM   #497
yuhchan5
Crazy Gamer

引用:
作者: Hello MiMi 查看文章

話俾你聽,接得番
舊 01-23-17, 04:37 PM   #498
littlesweet
Junior Member

註冊日期: Nov 2006
引用:
作者: Hello MiMi 查看文章

就是想說個故事背景, 由全球壯大回到林中小屋果種感覺, 有點外傳FEEL

其實當年玩完三集, 到第四集打後, 就講雨傘摺左, 果時仲大失落感, 因為本來好期待 CHRIS 兩兄妹同LEON 殺入雨傘總部打大佬, 點知呢個劇本唔係咁寫............................

不過只要係BIO, 都會捧場, 記得當年 DC 出外傳, 即刻出機連GAME, 後來BIO4 話GC 獨佔, 即刻走去買日版機改埋加"PICK PARK制', 玩血腥電鋸LEON甩頭美版, 仲有當時GC既BIO0同BIO1, 就算而家玩返, 畫面都唔覺過時.

此篇文章於 01-23-17 04:50 PM 被 littlesweet 編輯。
littlesweet 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-23-17, 04:41 PM   #499
ROCAS

註冊日期: Sep 2010
我都覺得回歸左原點
問題只有今集劇情黎講唔算多呢點

唔知佢CG套野係後尾覺得劇情唔多先決定整定點...但放到5月會唔會耐左少少
(會唔會5月先出DLC/ long ver版ge bio7...)

利申:未買未玩,忍唔住望過直播
(好想直接入VR連game...但係又唔想食VR炒價...)

此篇文章於 01-23-17 04:44 PM 被 ROCAS 編輯。
ROCAS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-23-17, 04:45 PM   #500
小嘉
The One

引用:
作者: littlesweet 查看文章
就是想說個故事背景, 由全球壯大回到林中小屋果種感覺, 有點外傳FEEL

其實當年玩完三集, 到第四集打後, 就講雨傘摺左, 果時仲大失落感, 因為本來好期待 CHRIS 兩兄妹同LEON 殺入雨傘總部打大佬, 點知呢個劇本唔係咁寫............................
反轉諗咁大企業如果兩兄妹殺入去收完大佬皮就成間公司收工
你到時就會覺得好唔合理

標籤
Biohazard 7, Resident Evil 7, バイオハザード 7, 惡靈古堡7, 生化危機7

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
收 Biohazard 攻略書 arceela 買賣專區 5 03-12-13 12:48 AM
收 ps 3 game - biohazard orc , chronicle hd selection, biohazard 4+cv, dragon's dogma gameky2012 買賣專區 4 01-05-13 11:37 AM
Biohazard: Miami ahleung ~清談館~ 101 11-26-12 04:12 PM
biohazard outbreak 村雨末子 電視遊戲討論版 1 12-14-03 04:45 PM

現在的時間是 01:57 PM

手機版 | APP版