Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 07-15-19, 02:56 PM   #626
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
【世道人生】
香港這代年輕人 - 李怡

7.1開始撞立法會玻璃門時,有人說帶頭的人是「鬼」;示威者破門前,警察突然撤出立法會,有人說是政府有意設空城計陷阱,誘導示威者入內破壞,讓政府重佔道德高地。

要知道年輕示威者怎麼看嗎?他們說有「鬼」帶頭撞門很好,我們可以順勢衝擊這個近年專門製造惡法的機構。警方擺空城計很好,否則我們進入後與警察難免正面衝突,那就一定會流血甚或傷亡。

我起先都相信前一說法,這就是我與年輕人的思想距離。他們對陰謀論根本不理會,被人說是「鬼」沒有感覺,而說甚麼人是「鬼」、甚麼是陰謀,都不能影響他們做自己認為應該做的事。

這次完全由年輕人帶動的反送中運動,許多我們固有的思維被打破,許多過去民主派認為應該或不應該有的行為模式都無意義。沒有大台、沒有領導者、沒有政黨,而行動能夠一致並完美配合,無爭吵、無內鬥,效率驚人,做出許多我們認為不可能做到的事,比如眾籌登世界各媒體廣告;也做出老一輩的人認為出格的、不利於爭取市民同情的,甚至不該做的事,比如包圍警總和衝擊立法會。而他們的感人表現也使大部份市民認同他們的行為,讓政府對「暴力」的話語權受到質疑。「沒有暴動,只有暴政」的宣示獲廣泛認同。

新晉導演歐文傑多次出現在抗爭現場,6.12他被警察狠打一棍,令他手骹移位觸及筋骨,在接受《眾新聞》訪問結束時,他紅着眼說:「我喺年輕示威者身上,學咗好多嘢。」過去月餘,相信許多人都有被年輕人喚醒的感覺。

我學到的最重要兩點,一是我們老一輩絕不能被固有的經驗束縛,對任何可能性的嘗試,即使不一定成功,但不敢嘗試就一定失敗。二是戰勝恐懼,幾乎所有年輕人在衝擊時或進入立法會後,都說「好驚」。他們確實是應該「驚」的,因為面對的是全副武裝的強大暴力,是可以被判十年八年的惡法。但「好驚」並不能使他們在該做的事情上止步,這是在社會歷練越久的人就越難做到的。

記得2001年911後,曾因寫《撒旦詩篇》而被伊朗宗教領袖下達全球追殺令的英國作家Salman Rushdie寫下這樣的句子:「民主必會隨着公平到來,在自由和安全的矛盾中,我們一定要永遠選擇站在自由一邊,即使選擇錯了也絕不後悔。怎樣才能擊敗恐怖主義?不要被嚇倒,不要被恐懼支配,即使你害怕。」

7.1晚上看直播,我有兩分鐘想跑去立法會表達支持,卻被恐懼支配。面對全副武裝的警察,面對十年八年的刑期,怎能不害怕?更何況這個體制暴力的背後,是全球最大的恐怖主義權力(按:即係中國,中華人民共和國)。我絕沒有想到香港有這麼多年輕人即使害怕也沒有被嚇倒。他們選擇站在自由一邊,真正實踐了我年輕時已認同卻沒有付諸實行的話「不自由,毋寧死」。我一邊流淚一邊感羞愧。

習慣做奴隸的人,受壓迫不會去抗爭而是自求多福。但在中國網頁居然讀到這麼一段話:「香港這代年輕人是注定要載入史冊的。面對艱難的局面、最冷酷的敵人;面對兩岸三地、國際社會的冷眼旁觀,孤軍奮鬥,寧為玉碎不為瓦全。中國人看港人的抗爭,心情是複雜的。中共無非是想把港人變成普通中國人。港人的態度是寧可轟轟烈烈地死,也不做窩窩囊囊的豬。每一次抗爭都是對14億人的無情羞辱。」

這段話值得反覆深思,但一定不會使香港年輕人驕傲,因為離成功似乎還很遠。
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-15-19, 03:43 PM   #627
J+1
God of Gamer
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
你哋係暴徒!!!!

https://news.rthk.hk/rthk/ch/compone...8-20190715.htm
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-15-19, 04:51 PM   #628
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: J+1 查看文章
你哋係暴徒!!!!

https://news.rthk.hk/rthk/ch/compone...8-20190715.htm
由手機版發出
肆意襲擊和平集會甚至路過的市民,直接破壞法治,林鄭屬下同黑警的確係暴徒.

舊 07-15-19, 06:42 PM   #629
Lamsze
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2013
甘樣佢就唔洗再就定性再講,解決左一個問題
Lamsze 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-16-19, 09:39 AM   #630
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
尋晚望CCTVB新聞,佐級協會竟然講人話…

舊 07-16-19, 10:33 AM   #631
wing
格鬥低手

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
尋晚望CCTVB新聞,佐級協會竟然講人話…
話政治問題應該政治解決?

一來我唔信差人個個都係黑警, 總有D係有良心, 二來就算有D差人幾冇腦幾低能幾冇良知, 都會怕政府真係想送人去浩園, 次次有人收order要單拖走入示威者群中撩交打搏俾人打死, 點知下次會唔會到我去?

舊 07-16-19, 11:58 AM   #632
Lamsze
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2013
其實減輕傷亡,應該一班人衝上前用索帶縛起對方好似甘樣好d?
要打對方不如合理制服,其實諗起係幾羞辱,有時間再升級龜甲縛
又一d都唔暴力,仲比雞蛋仲有效,好和平
Lamsze 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-16-19, 12:03 PM   #633
神人ではない!新人だ

引用:
作者: wing 查看文章
話政治問題應該政治解決?

一來我唔信差人個個都係黑警, 總有D係有良心, 二來就算有D差人幾冇腦幾低能幾冇良知, 都會怕政府真係想送人去浩園, 次次有人收order要單拖走入示威者群中撩交打搏俾人打死, 點知下次會唔會到我去?
係,雖則在下都係覺得佢地下一次仍然會用包圍式驅散人群戰術,畢竟有前線警察身亡/重傷點睇都係政府同佢地高層所渴望既反擊點…

舊 07-16-19, 12:55 PM   #634
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
我唔覺得死差佬會大逆轉
相方激烈性係慢慢升級會麻木
而且仇警既一般市民都唔少
沙田班在地村民有d物資支援有d鬧走差佬有d協助示威者逃走
唔認為會咁易轉駄

唔睇前因 咬斷手指都好暴力但未見支持開既人縮
由手機版發出

此篇文章於 07-16-19 09:08 PM 被 真!DC 編輯。
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-16-19, 01:15 PM   #635
chitkan
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2009
我覺得根住可以玩返純和理非
次次同班癲狗砌,好蝕底
反而等佢佈好哂陣,上行架撐,起哂鋼既時候唔同佢玩,等佢谷住度氣出唔倒火好過
chitkan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-16-19, 01:19 PM   #636
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
引用:
作者: 真!DC 查看文章
我唔覺得死差佬會大逆轉
沙田班在地村民有d物資支援有d屌走差佬有d協助示威者逃走
唔認為會咁易轉駄

由手機版發出
香港人嘛,睇下邊邊傷啲未企邊邊
香港人愛心爆棚,從來不對事
是但一邊死一個,就可以大逆轉

舊 07-16-19, 01:21 PM   #637
chitkan
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2009
我反而想知區選泛民想點玩?
借而家個勢,派多幾個眾志/自決入去,等佢DQ,
一有人DQ就可以食住個勢反DQ
如唔DQ,即可派同樣既人上去選立會

但始終泛民大黨又要顧住班椿腳,佢地又會怕好似03咁贏一屆輸幾屆(打民主牌贏,但比人插無地區工作)
chitkan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-16-19, 01:22 PM   #638
HM

註冊日期: May 2007
引用:
作者: Lamsze 查看文章
其實減輕傷亡,應該一班人衝上前用索帶縛起對方好似甘樣好d?
要打對方不如合理制服,其實諗起係幾羞辱,有時間再升級龜甲縛
又一d都唔暴力,仲比雞蛋仲有效,好和平

你知唔知要限制一個四肢健全既成年人既活動能力,難度有幾高?
綁人果下到綁人之後果幾日係最容易逃走同反抗的,過左之後先開始難走得甩

莫講話打人,綁架仲難過殺人
尤其場面咁混亂

以上只係我發夢諗到
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-16-19, 01:33 PM   #639
神人ではない!新人だ

引用:
我唔覺得死差佬會大逆轉
沙田班在地村民有d物資支援有d屌走差佬有d協助示威者逃走
唔認為會咁易轉駄

由手機版發出
CCTVB既威力唔係講笑,堅同當年講每廿格補一張可樂圖差唔多。
而老一輩個個都一百年唔轉一次台,淨係玩到示威/支持者家嘈屋閉已經賺晒。
SO FAR佢地唔駛追到大逆轉,有人死就可以名正言順用實彈。
班友仲係錫住香港既點會駛得出鬥獸式武力驅散D咁_街既構想…

舊 07-16-19, 04:32 PM   #640
真!DC
Banned User
奉行我道

CCTVB死忠就死唔死人都支持掃射示威者

補充一下立場,我唔希望有死人亦唔想見有人因此坐監
由手機版發出

引用:
作者: chitkan 查看文章
次次同班癲狗砌,好蝕底
反而等佢佈好哂陣,上行架撐,起哂鋼既時候唔同佢玩,等佢谷住度氣出唔倒火好過
示威者一方都充滿怨恨好難行完就散
而且你唔攪事差佬都會搵機會攪事
有點難

此篇文章於 07-16-19 04:34 PM 被 真!DC 編輯。
舊 07-16-19, 04:57 PM   #641
hlcw99
Senior Gamer
LAZY KING

註冊日期: Dec 2013
PSN  IDhlcw99
引用:

由手機版發出

有點難
立場大家都冇變, 只係6月中100萬200萬, 班廢老會收歛D

依家TBB日日播, 佢地咪好似吶喊助威咁, 頭先先聽到話咬斷手指有5000

唔食2間唔食3間, 都唔知樓下仲有邊間茶記可以幫襯....

TBB 就係形成世代代溝問題

至於依家雙方都只會不斷升級, 條7婆完全唔似想解決, 似想谷到變港版64開鎗鎮壓多D.....
hlcw99 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-16-19, 05:01 PM   #642
神人ではない!新人だ

引用:

由手機版發出

有點難
唔好混淆藍絲同日日呆開CCTVB既人,撐到射殺都冇問題既係藍絲,
不過其實好多呆開CCTVB既人根本只係用睇安心偷食既思考水平去睇新聞,
係唔會深究但未至於去黑白不分。

如果依家就開槍射示威者,CCTVB都真係要諗下點拆。
不過如果有警察死就唔同講法,可以粉飾為向暴徒甚至恐怖份子開槍。

此篇文章於 07-16-19 05:05 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-16-19, 05:32 PM   #643
朝霧 海斗
Crazy Gamer
GBF 周防天音:)

註冊日期: Aug 2011
有片出左,比人插眼之前咬斷手指 
不過已經告左襲警

舊 07-16-19, 05:49 PM   #644
真!DC
Banned User
奉行我道

告就實告
係睇打唔打得甩
由手機版發出
舊 07-16-19, 05:55 PM   #645
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
同埋係被捕後有無亂講野,警察又有亂改口供,而佢自己又有無簽左。

如果全程我無野講,最後有律師睇過先簽,少好多機會告得入。
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-16-19, 07:53 PM   #646
cat722
Senior Gamer
雪凝騎士

註冊日期: Sep 2003
個法官紅底
由手機版發出
cat722 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-16-19, 11:24 PM   #647
Tano
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
新城市詢問處旺丁到呢

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-17-19, 09:27 AM   #648
wing
格鬥低手

引用:
作者: 朝霧 海斗 查看文章
有片出左,比人插眼之前咬斷手指 
不過已經告左襲警
真係? 咁為甩個警察會放隻手指在佢個口附近? 為何一個俾人挾住o既人會自己除到口罩?
有片最好, share俾大家睇, 唔該.

舊 07-17-19, 12:25 PM   #649
真!DC
Banned User
奉行我道

引用:
作者: wing 查看文章
真係? 咁為甩個警察會放隻手指在佢個口附近? 為何一個俾人挾住o既人會自己除到口罩?
有片最好, share俾大家睇, 唔該.
https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20190716/59828939
由手機版發出
舊 07-17-19, 01:24 PM   #650
wing
格鬥低手

引用:
作者: chitkan 查看文章
次次同班癲狗砌,好蝕底
根本出得來遊行就冇得唔玩, 上次係差人封哂路趕哂D人入新城市度開你拖.

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 06:02 AM

手機版 | APP版