Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 04-24-19, 11:06 PM   #176
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
SPOILER

今次D感動位其實都幾到
Tony攬著Peter仔果刻真係好感動

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-24-19, 11:26 PM   #177
赤兵尉SETH
God of Gamer
✌(´◓q◓`)✌

註冊日期: Jun 2002
Nintendo Switch ID8287-9006-2513
PSN  IDGAF_SETH
XBox Live GamertagSeth HK
引用:
作者: Rance 查看文章
睇返奧丁句SPELL

"Whosoever holds this hammer, if he be worthy, shall possess the power of Thor"

但係會影響過去的未來,過去無左TONY過去的未來就玩完
最難解就係改變"過去"影響唔到"現在", 又唔會產生新宇宙/未來...

拎走雷神2當時Thor個鎚其實都可以好大鑊, 最後無留意隊長有無帶返去

ハイスピードロボットアクションゲームの金字塔

ANUBIS ZONE OF THE ENDERS
BLADE SHOT GRAB
赤兵尉SETH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-24-19, 11:29 PM   #178
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
睇完,真係一整個感慨,十年來一個總結呢套絕對可以得到滿分,幾個大主角都有一個完滿結局好多故事都做唔到,呢套仲要係大堆頭劇,編劇好野

(不過以整體節奏就唔係咁好,笑位同感動位都係有d唔協調)

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-24-19, 11:45 PM   #179
mrk

註冊日期: Mar 2009
Wii U IDmrk_us_1st
Nintendo Switch ID美國Acc-7963-3777-4483
3DS Friend Code3050 7594 0791
PSN  IDmrk1us
XBox Live Gamertagmrk hk
引用:
作者: mrk 查看文章
內有唔算劇透既劇透!
真係10年所以伏筆都全部show晒!
再補充下先!(內有劇透!)

首先全套最正笑話:CA既九頭蛇!萬歲!
咁就成功搶到支杖番呢!亦都解釋左CA2時,
點解神盾局長會瞞著隊長去查個光頭佬啦!
原來之杖唔見前,原來個CA有經過手!

PS1:CA最後成功回到過去,成為人生大贏家!(Carter其實係最知情個個,重有Thor阿媽都唔弱)
PS2:洛基係A1紐約事件後,原來成功收埋左真正既魔方!
但唔明A1最後佢地要借助魔方能量先番到聖域界!

switch日服Acc_2707-3945-3492(HK*mrk_jp1)
switch美國Acc_7963-3777-4483(HK*mrk_us1)
switch港服Acc_6669-1669-8277(HK*mrk_hk1)
switch英服Acc_3093-4099-7614(HK*mrk_uk1)
mrk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-24-19, 11:49 PM   #180
搖搖
Eternal Flame™
永遠的毛毛王子↓

註冊日期: Apr 2002
PSN  IDARMY_Momo
引用:
作者: 赤兵尉SETH 查看文章
最難解就係改變"過去"影響唔到"現在", 又唔會產生新宇宙/未來...

拎走雷神2當時Thor個鎚其實都可以好大鑊, 最後無留意隊長有無帶返去

有帶番去
出發前擺左係個台度

如果無理解錯,古一話只要還石既timing準
就唔會分裂多條時間線

隊長番去還石時間個誤差可能好短
唔會大影響到改變左世界既發展

Sent from my Nokia 3210 using Gaforum

舊 04-25-19, 12:04 AM   #181
mrk

Nintendo Switch ID美國Acc-7963-3777-4483
引用:
作者: 赤兵尉SETH 查看文章

spoiler
Thor個鎚最後有帶番走架!(放係量子機機台上)

PS:A4中最後,有D野冇交化到!例如:
Q1.現在既Nebula殺左過去既Nebula,後來會點?
Q2.過去既Thanos全團飛左去現在,但最後被變灰!咁過去點呢?(好期待係GTOG3時會交代番!)

PS2:講左好多回到未來既戲,加上War Machine打算去Kill BB時期既Thanos時,真係好好笑!

PS3:最後M巾隊長隻貓同幻視冇客串好可惜呀!

switch日服Acc_2707-3945-3492(HK*mrk_jp1)
switch美國Acc_7963-3777-4483(HK*mrk_us1)
switch港服Acc_6669-1669-8277(HK*mrk_hk1)
switch英服Acc_3093-4099-7614(HK*mrk_uk1)
舊 04-25-19, 12:38 AM   #182
Akira 明
Game Master

註冊日期: Jun 2007
Nintendo Switch ID5966-9891-3387
3DS Friend Code3351 4032 4168
PSN  IDming3107
3D同I MAX效果如何?
已睇2D
Akira 明 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-25-19, 12:46 AM   #183
LTKS
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2011
引用:
作者: Akira 明 查看文章
3D同I MAX效果如何?
已睇2D
最3D係個標題
所以我一路都唔鐘意睇3D版
LTKS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-25-19, 01:28 AM   #184
mrk

引用:
再補充下先!(內有劇透!)

首先全套最正笑話:CA既九頭蛇!萬歲!
咁就成功搶到支杖番呢!亦都解釋左CA2時,
點解神盾局長會瞞著隊長去查個光頭佬啦!
原來之杖唔見前,原來個CA有經過手!

PS1:CA最後成功回到過去,成為人生大贏家!(Carter其實係最知情個個,重有Thor阿媽都唔弱)
PS2:洛基係A1紐約事件後,原來成功收埋左真正既魔方!
但唔明A1最後佢地要借助魔方能量先番到聖域界!
Spoiler
洛基個部分樓下已解說左啦!

舊 04-25-19, 01:29 AM   #185
mrk

引用:
作者: LTKS 查看文章
最3D係個標題
所以我一路都唔鐘意睇3D版
我琴日睇左3D全景聲版,個3D係後製多D!

舊 04-25-19, 01:54 AM   #186
王小虎

引用:
spoiler
Thor個鎚最後有帶番走架!(放係量子機機台上)

PS:A4中最後,有D野冇交化到!例如:
Q1.現在既Nebula殺左過去既Nebula,後來會點?
Q2.過去既Thanos全團飛左去現在,但最後被變灰!咁過去點呢?(好期待係GTOG3時會交代番!)

PS2:講左好多回到未來既戲,加上War Machine打算去Kill BB時期既Thanos時,真係好好笑!

PS3:最後M巾隊長隻貓同幻視冇客串好可惜呀!
根據Marvel漫畫/MCU的定律,就係會製造多一條時間線,所以係會製造出一個新世界係"冇咗Thanos冇咗Nebula冇咗Gamora,可能完全冇咗GotG系列/Infinty War/Endgame(係咪即係話如果冇咗James Gunn就會成個MCU唔同晒?)"。但係我哋睇的時間線依然係一樣,冇變過。
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-25-19, 02:07 AM   #187
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
睇完,雖然結局預期之中,但總算完整完滿咗一個decade legends系列,亦恐㤃後無來者了⋯⋯
有啲原創figure可以無視了
spoiler

Hail hydra 堅正
MK85之前o的甲完全失蹤
過去的Loki取得魔方失蹤,可以開外傳
cap可以玩鎚又有得從過美滿人生,完全勝利組
最估唔到係雷神變成搞笑肥宅路線,正式入團GFTG?
東尼結果就早已被far from home透咗,但legend式光榮退埸係正嘅
未解之謎: CAP還咗Soul Stone,唧係可以換番BW番黎? 之後有BW獨立電影啵

此篇文章於 04-25-19 07:59 AM 被 C.Ryo 編輯。
C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-25-19, 09:34 AM   #188
12號四分衛
Game Master

註冊日期: Jan 2006
XBox Live Gamertagqbgabe12
Spoiler

雖然一開始玩電影梗話Time Travel係「Marvel真實世界」唔同電影橋段
Hulk話放番落石係原本個時間就無事, Ancient One 都認同
但過程中都做左同好多原來Timeline唔同o既野 (e.g Loki個粒Time Stone)
計落 都係開左N條新Time Line/宇宙 ?

12號四分衛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-25-19, 10:56 AM   #189
王小虎

引用:
作者: 12號四分衛 查看文章
Spoiler

雖然一開始玩電影梗話Time Travel係「Marvel真實世界」唔同電影橋段
Hulk話放番落石係原本個時間就無事, Ancient One 都認同
但過程中都做左同好多原來Timeline唔同o既野 (e.g Loki個粒Time Stone)
計落 都係開左N條新Time Line/宇宙 ?

佈局Secret Wars。

或者係方便第時一個新演員走出來話自己係另一個世界的Cap或Iron Man。
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-25-19, 11:42 AM   #190
Kain

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
Cap最後
究竟係1.carter老公根本係cap
2.跳完舞就走人,之後同另一個人結婚
其實其他媒體有無出現過carter老公?

由手機版發出
Kain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-25-19, 03:07 PM   #191
fxi

註冊日期: Dec 2004
睇完, Um...
都唔知叫唔叫犯駁位, 真係可以唔理時間線偷走Infinity Stone 所帶來既蝴蝶效應? 同時間一齊係唔同時空偷石可以唔理後果? 尢其係最關鍵既立方, 如果早係Howard Stark仲在生既時候偷走左, 仲有無而家既紅骷髏同關鍵人物Captain Marvel出現? Avengers 1 Loki去邊偷立方比Thanos ? 無限石不知所踪 2014 Thanos 仲可以去邊度搵? 成件事比Avengers 屈預知Thanos 矇在古裹

仲有啪手指個設定改左唔係Random 殺一半人, 第一次啪手同第二次啪手結果想點就點敢, 仲有無限石重疊出現? Tony 啪完手仲有無限石比Steve拿回過去?

今集唔可以叫END GAME, 上集已經END 左, 今集係一大堆WHAT IF 路線, 同回應Avengers 1 美隊長個梗, 唯一我Impress 位

Fans 向電影....
fxi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-25-19, 03:18 PM   #192
iu fu pig
Ultimate Gamer
塵埃...

註冊日期: Jul 2004
引用:
作者: fxi 查看文章
睇完, Um...
都唔知叫唔叫犯駁位, 真係可以唔理時間線偷走Infinity Stone 所帶來既蝴蝶效應? 同時間一齊係唔同時空偷石可以唔理後果? 尢其係最關鍵既立方, 如果早係Howard Stark仲在生既時候偷走左, 仲有無而家既紅骷髏同關鍵人物Captain Marvel出現? Avengers 1 Loki去邊偷立方比Thanos ? 無限石不知所踪 2014 Thanos 仲可以去邊度搵? 成件事比Avengers 屈預知Thanos 矇在古裹

仲有啪手指個設定改左唔係Random 殺一半人, 第一次啪手同第二次啪手結果想點就點敢, 仲有無限石重疊出現? Tony 啪完手仲有無限石比Steve拿回過去?

今集唔可以叫END GAME, 上集已經END 左, 今集係一大堆WHAT IF 路線, 同回應Avengers 1 美隊長個梗, 唯一我Impress 位

個人理解
佢去還石嘅時間去返偷走果陣(洛基偷走舊石之前),其實淨喺還石都已經可以拍成個鐘內容
可能睇過rider時王,呢啲穿越時間嘅劇情真心唔好咁認真,佢處理故事順暢就收貨
6粒石嘅能力唔淨喺得殺一半人嘅力量(鍾意嘅殺哂所有人都得,)

最後大戰果個位,熱血情度真係配得起鋪排十年,收貨啦
endgame,其實我覺得唔同人有唔同睇法,IM同CA都有覺自嘅endgame(包埋肥佬雷神)
iu fu pig 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-25-19, 03:44 PM   #193
fxi

註冊日期: Dec 2004
引用:
作者: iu fu pig 查看文章
個人理解
佢去還石嘅時間去返偷走果陣(洛基偷走舊石之前),其實淨喺還石都已經可以拍成個鐘內容
可能睇過rider時王,呢啲穿越時間嘅劇情真心唔好咁認真,佢處理故事順暢就收貨
6粒石嘅能力唔淨喺得殺一半人嘅力量(鍾意嘅殺哂所有人都得,)

最後大戰果個位,熱血情度真係配得起鋪排十年,收貨啦
endgame,其實我覺得唔同人有唔同睇法,IM同CA都有覺自嘅endgame(包埋肥佬雷神)
其實仲有...
吐糟太多, 蟻俠講過係量子空間5 個小時等於現實五年, 佢地班人回去攪龍攪鳳返來都已經唔止五年後
Ascent One 都知偷石會產生支線, 但HULK好似話盡快集齊就唔會有大影響? (講笑咩, 你地未改變左未來既支線LAW) , 同埋好似唔係第一次? Ascent One 好似彷然大悟敢? 佢究竟記起D 乜?
fxi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-25-19, 04:12 PM   #194
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
引用:
睇完, Um...

關鍵係今次嘅時空穿梭唔係喺同一個timeline度進行。

如果主線MCU叫Timeline A嘅話,咁每個目的地都喺唔同timeline,就算你做乜都唔會影響到Timeline A。同埋復仇者完成使命後將寶石還返原本嘅時間同地點

其他timeline有:

2012 紐約大戰 - Timeline B - Mind Stone就「還返」俾Hydra。Time Stone就直接俾返Ancient One。只不過呢個版本嘅Loki就趁亂用魔方(Space Stone)逃走

2013 Asgard - Timeline C - 用完Reality Stone塞返入Jane Foster身體XD + 將鎚仔還返俾當時嘅雷神

2014 太空 - Timeline D - Power Stone放返入遺跡度,Soul Stone俾返Red Skull (真係有興趣知道隊長喺外太空再次見到Red Skull會有乜反應)由於呢個版本嘅Thanos同Nebula去咗Timeline A後被隊冧,於是IW嘅劇情唔會發生喺Timeline D

1970 軍事基地 - Timeline E - 用完Space Stone還返俾Tony老竇

Timeline B同Timeline D因為復仇者嘅干預而嚴重受影響,不過都唔會影響到Timeline A。

唯一難解釋嘅係我哋嘅隊長做完呢啲善後工作後,佢確實係回到Timeline A,不過就唔知佢係點樣去到Timeline A嘅過去同Peggy聚首一堂退出江湖。然後呢70年就慢慢等將盾牌交俾Sam做佢接班人

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-25-19, 04:22 PM   #195
Game Master

回覆用紅色字答

引用:
其實仲有...
吐糟太多, 蟻俠講過係量子空間5 個小時等於現實五年, 佢地班人回去攪龍攪鳳返來都已經唔止五年後

個量子時光機設計被Tony改良,所以而家可以做到「速去速回」

Ascent One 都知偷石會產生支線, 但HULK好似話盡快集齊就唔會有大影響? (講笑咩, 你地未改變左未來既支線LAW) , 同埋好似唔係第一次? Ascent One 好似彷然大悟敢? 佢究竟記起D 乜?

請再睇一次我樓上嘅回覆。由於呢啲都係唔同timeline,所以無論點搞都唔會太影響Timeline A。呢個版本嘅Ancient One(Timeline B)擔心嘅係「你嘅timeline無事啫,但搞到我哋嘅timeline亂晒大龍條鍋邊個孭呀?」所以Hulk先答應喺用完寶石後盡快還返寶石俾各自timeline

舊 04-25-19, 04:41 PM   #196
X&Y
Game Master

註冊日期: Jul 2005
Nintendo Switch ID5965-4236-9786
PSN  IDakitoxy
XBox Live GamertagXanYZ
引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章

關鍵係今次嘅時空穿梭唔係喺同一個timeline度進行。

如果主線MCU叫Timeline A嘅話,咁每個目的地都喺唔同timeline,就算你做乜都唔會影響到Timeline A。同埋復仇者完成使命後將寶石還返原本嘅時間同地點

其他timeline有:

2012 紐約大戰 - Timeline B - Mind Stone就「還返」俾Hydra。Time Stone就直接俾返Ancient One。只不過呢個版本嘅Loki就趁亂用魔方(Space Stone)逃走

2013 Asgard - Timeline C - 用完Reality Stone塞返入Jane Foster身體XD + 將鎚仔還返俾當時嘅雷神

2014 太空 - Timeline D - Power Stone放返入遺跡度,Soul Stone俾返Red Skull (真係有興趣知道隊長喺外太空再次見到Red Skull會有乜反應)由於呢個版本嘅Thanos同Nebula去咗Timeline A後被隊冧,於是IW嘅劇情唔會發生喺Timeline D

1970 軍事基地 - Timeline E - 用完Space Stone還返俾Tony老竇

Timeline B同Timeline D因為復仇者嘅干預而嚴重受影響,不過都唔會影響到Timeline A。

唯一難解釋嘅係我哋嘅隊長做完呢啲善後工作後,佢確實係回到Timeline A,不過就唔知佢係點樣去到Timeline A嘅過去同Peggy聚首一堂退出江湖。然後呢70年就慢慢等將盾牌交俾Sam做佢接班人

隊長係唔係去左timeline F, 生活左咁多年後先回到timeline A 交盾

不過我都唔明咩叫岩TIMING 還石, 拎走個刻? 但拎走之前已經介入左個條timeline影響左既野就唔影響? 唔係介人個刻該timeline已生成左新既可能性?

定Ancient One驚既係只係每個timeline 6粒石都要存在, 其他變數改變左都唔重要?

此篇文章於 04-25-19 04:45 PM 被 X&Y 編輯。
X&Y 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-25-19, 05:05 PM   #197
Game Master

回覆用紅色字答

引用:
作者: X&Y 查看文章

定Ancient One驚既係只係每個timeline 6粒石都要存在, 其他變數改變左都唔重要?

呢個可能性最大。每個Timeline一定要有晒六粒,求其少一粒會嚴重影響宇宙嘅運作,所以啲寶石由邊個擁有唔重要,如果被拎走去其他Timeline,就要盡快還返。

至於Thanos開頭破壞寶石又點解釋?我諗法係只要哋寶石喺佢哋所屬嘅宇宙內被破壞就無事,因為破壞後變成原子都仍然係嗰個宇宙嘅一部分。

舊 04-25-19, 05:08 PM   #198
Peter Yu
慾の求道者

註冊日期: May 2002
PSN  ID好叻喎嗝時能非牆巧
XBox Live GamertagPeter789
感想
講笑咁講條大橋其實係抄龍珠杜拉格斯故事

睇慣左一般荷李活片處理時間因果既講法
好唔慣咁拍法

MCU幾個頂尖科學家話比我地知, 隔離死侍2同XMEN回到過去改變未來係唔work既

╰ ╯

オレ様は20世紀の最後ゆうしゃだ!←しかもエロ
あずさをプロデュースできないアイマスは絶対に買いません
http://www28.cds.ne.jp/~cattail/maid.htm
武礼堂こやま基夫佐藤ショウジ堤抄子大暮維人山田秀樹ISUTOSHI萩原一至紺條夏生
琴義弓介飛龍乱前田千石尾崎未来艶々ゼロの者梅谷ケンヂ尾崎晶フエタキシ伊沢慎壱フクダーダ英丸はんざきじろうかるま龍郎
裏次郎西安
Peter Yu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-25-19, 05:26 PM   #199
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章

有人咁答
CA去左另一個timeline 做晒CA幾十年做嘅野(嗰條line 既CA要殺左先?),最後先去番timeline A 做交棒...

由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-25-19, 06:13 PM   #200
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2005
Wii U IDInman-hk
3DS Friend Code7271 0303 4540
PSN  IDInmanchu
XBox Live GamertagInmanchu2004
有野唔明(劇透)

究竟soul stone 有咩用?
我以為可以令人復活

彈手指究竟係「一半人變灰」
定變成龍珠般「達成心願」
改了設定?

其中一個surprise
是Falcon 做了接班人
咁寒兵點算好

此篇文章於 04-25-19 06:22 PM 被 1515 編輯。
1515 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[西片] The Angry Birds Movie 2 (2019) david 電影版 5 07-15-20 09:52 PM
[西片] Men in Black: International (2019) | Chris Hemsworth (Thor) david 電影版 22 01-20-20 09:39 PM
[西片] The LEGO Movie 2: The Second Part (Feb.2019) 信長 電影版 7 02-22-19 12:09 PM
[西片] Avengers 4 ︱復仇者聯盟4 (2019-05-03) (敬請多用劇透隱藏功能) 肉羊哩咖 電影版 0 05-10-18 03:34 PM
[作品發表] Untitled mmssm Cosplay同人MIX討論區 0 06-29-11 01:19 PM

現在的時間是 03:50 AM

手機版 | APP版