Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 04-27-19, 02:35 AM   #251
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
所謂「入境問禁」,用 spoilers 冇所謂,呢度自在吹下水,唔係要嚟搵食;其他嘅唔敢講,呢套戲係要「事前無知」先最好睇。

舊 04-27-19, 03:40 AM   #252
王小虎

註冊日期: Apr 2002
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
SPOILER

我反而覺得犘根未必對Tony既死係咁正面既接受
呢一點由摩根望著Tony留落黎既影像果時個表情可以睇到少少
正如Tony直到IM2之前都唔了解老豆一樣
我覺得犘根長大之後有排都未正面咁接納老豆既決定

我覺得Avengers無左Tony既影響,會係Peter仔套戲度睇到個方向
對Peter仔黎講,摩根就係自己個妹一樣,但摩根就會覺得Peter仔無條件咁對自己好好,可能反而有反感
對Spider Man,特別係而家MCU設計入面既Spider Man黎講,Tony既黑科技基本上就係佢Upgrade既手段
雖然呢個Peter仔都係高材生,但要佢咁快追到Tony既技術水平太難了
但又唔可能一直都要Spider Man著件舊Suit,搵人幫佢Maintenance都要啦
摩根小妹妹而家先5歲,我諗最大機會係IM3個小朋友會同Peter仔拍著上
Homecoming名句

If you're nothing without this suit, then you shouldn't have it. 假如你沒有了這套衫就覺得自己什麼都不是,你就更不值得擁有它。我覺得係時候要Peter自己成長了。除非真係同Sony傾唔掂數,冇長遠計劃,否則應該要寫Peter慢慢自己成長。如果只係靠父蔭,靠人施捨裝備,咁樣唔係我認識的蜘蛛俠。
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-27-19, 12:33 PM   #253
lwl

註冊日期: Feb 2006
PSN  IDlwlworld
XBox Live GamertagLWLWORLD
睇完,好睇
但有失落感

舊 04-27-19, 05:22 PM   #254
雷火武
ワールド・エンド

註冊日期: Feb 2005
1970個顆係乜石?乜色?因為權杖個顆係淺藍色、1970個顆又係
咁黃色係邊顆
紅色-Asgard
啡色-Formia
紫色-Morag
綠色-Ancient one
藍色/黃色就唔肯定權杖同1970邊顆係邊顆

此篇文章於 04-27-19 05:28 PM 被 雷火武 編輯。
雷火武 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-27-19, 05:39 PM   #255
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
引用:
作者: 王小虎 查看文章
Homecoming名句

If you're nothing without this suit, then you shouldn't have it. 假如你沒有了這套衫就覺得自己什麼都不是,你就更不值得擁有它。我覺得係時候要Peter自己成長了。除非真係同Sony傾唔掂數,冇長遠計劃,否則應該要寫Peter慢慢自己成長。如果只係靠父蔭,靠人施捨裝備,咁樣唔係我認識的蜘蛛俠。
...
但係我認識既Marvel好鐘意不斷換裝出玩具搵錢

怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-27-19, 05:47 PM   #256
Kain

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
引用:
作者: 雷火武 查看文章
1970個顆係乜石?乜色?因為權杖個顆係淺藍色、1970個顆又係
咁黃色係邊顆
紅色-Asgard
啡色-Formia
紫色-Morag
唔係你錯
權杖不嬲都淺藍色,但粒石就係mind stone黃色,應該係因為唔想咁快俾人知果幾件野係無限石

此篇文章於 04-27-19 06:15 PM 被 Kain 編輯。
Kain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-27-19, 05:56 PM   #257
王小虎

Endgame easter egg,齋英文,同埋講得都幾快(當然全部係spoilers)。
https://www.youtube.com/watch?v=Nn6UGINv9SA

關於BW

關於Black Widow換soul stone,如果解釋話Black Widow最愛的人係佢自己(因為she has nobody),咁佢就係拋棄咗最愛而換取soul stone了。反而Hawkeye"可能"唔得,因為佢最愛係佢的家人。
舊 04-27-19, 07:31 PM   #258
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
英雄魅力蓋過晒所有bugs..

感想

從來玩親time travel都實會有bugs
重要喺咁大製作下玩..
呢套都唔少
劇情好睇就ok
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-27-19, 07:50 PM   #259
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
bugs...

二刷轉睇IMAX完成,跟著去popup攞籌訂埋巨腸同BW,個時段又咁啱落雨冇咗炒家排,好快入到埸排室內,訂時問員工話滑脫脫就快cut, 又走上屍骨base, 又可以直入等十個位左右完事,暫時可以對Avengers end game了 (淨番只會入Rescue同BD了)/

其實戲中所有野都改變咗啲歷史,巨腸更直接改變咗現存timeline,任佢講之下真係之後Thanos出番黎都有可能 ,要美國臘腸變番American Ass都得 不過呢個系列前無古人後無來者,對角色們嘅感情分可以蓋過所有缺點了

此篇文章於 04-27-19 09:19 PM 被 C.Ryo 編輯。
C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-27-19, 08:28 PM   #260
C.Ryo
Game Master

Nintendo Switch ID4426 5495 5212
引用:
咁黃色係邊顆
紅色-Asgard
啡色-Formia
紫色-Morag

黃色 Mind Stone - NY loki 支杖
橙色 Soul Stone - Vormir
籃色 Space Stone - 魔方 in A1 NY / 1970

舊 04-27-19, 09:26 PM   #261
雷火武
ワールド・エンド

註冊日期: Feb 2005
劇情
其實佢個主旨就係發生左既野不能改變,所以要拎石來改變現在(未發生既野)
雷火武 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-27-19, 09:44 PM   #262
王小虎

時間線

好似好多人唔明戲裡面講的時間線觀...

總之有人用時間旅行回到過去,做左一d事影響到個世界,佢唔係改變歷史,而係製造出一條新的時間線。所以Hulk先同Ancient One解釋,佢哋會用完stone後還翻,仲要係還喺同一秒,咁樣就對原來時間線冇影響,就唔會製造新時間線。

至於Thanos、Nebula、Gamora唔係回到過去,而係去未來又點?如果佢哋係主動自己去未來的話,咁冇問題,就算佢哋死或唔翻去,都只會有一條時間線,就係冇左Thanos同Gamora。

但Endgame的情況係最特別,係因為有人翻去過去,開左時間洞,然後Thanos、Nebula、Gamora先可以去到未來,即係講緊第一個case,而佢哋三個都翻唔到去,即係話Avengers回到過去的動作已經製造出一條新的時間線。

新的時間線(就假設佢叫Earth-200000)係,冇左Thanos、Nebula、Gamora三個人,當然冇GotG、冇Infinity War。

舊的時間線,就係我哋睇緊的Earth-199999,依然冇變,咁點解釋到Thanos、Nebula、Gamora三個人冇左又有翻呢?即係話Avengers回到的唔係Earth-199999的過去,而係Earth-200000的過去。你睇緊的唔係單純的time travel,而係multiverse time travel。

以上唔係我腦補,而係Marvel漫畫一貫的定律(除左某d唔跟玩法的作者除外)。

有關美漫的multiverse/time travel

最早緊係DC先,佢1938-1950的漫畫被稱為黃金年代,跟住係白銀年代,兩者最大分別係白銀年代的Green Lantern同Flash都換咗人。不過黃金年代係冇正式故事交接的,即係未完突然硬reboot。後來Flash(Barry Allen)有一期就講佢跑得超快穿梭multiverse,遇到黃金年代的Flash(Jay Garrick),有睇美劇的應該知了。就係第一次(或最早期的)multiverse經驗。

至於Marvel的multiverse,睇資料應該係由What If漫畫出的,事原佢哋開始出一系列What If"假如"漫畫,例如:假如Gwen Stacy冇死,咁又畫一期。畫得多左,有d比較特別又受歡迎的設定,佢哋想再用或者引入原世界,於是就話其實成個Marvel Universe並唔係得一個,而係好多好多個的multiverse,每一個會有一個Watcher(巨型光頭佬 GotG vol.2)去觀察。(DC的The Monitor反而遲過Watcher好多年出)

然後Marvel再進一步,解釋時間的定律,見上一段。

其實今次電影已經算係簡單,漫畫有時玩到好亂。例如Spider-Man曾經同MJ結婚,後來為左救Aunt May同魔鬼簽約要改變現實,咁究竟算唔算改變歷史,定只係令所有有關的人失憶。後來比人嘈得多,索性出個multiverse係兩個生埋個女,咁你又會問係咪果個先係原Earth-616,而家睇緊的變Earth-617?所以有d case係好亂。
舊 04-27-19, 10:31 PM   #263
Kain

引用:
劇情
其實佢個主旨就係發生左既野不能改變,所以要拎石來改變現在(未發生既野)
"
只係講緊time travel回到過去都改變唔到現在
用石應該可以直頭reset到5年前救埋vision
所以夾硬俾左個女tony令佢地唯一選擇係只救番果50%人出黎而唔係完全reset
初頭我仲以為係要tony爭扎reset一切救人定要個女呢啲老套野

此篇文章於 04-27-19 10:33 PM 被 Kain 編輯。
舊 04-27-19, 11:03 PM   #264
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
引用:
Endgame easter egg,齋英文,同埋講得都幾快(當然全部係spoilers)。
https://www.youtube.com/watch?v=Nn6UGINv9SA

關於BW

關於Black Widow換soul stone,如果解釋話Black Widow最愛的人係佢自己(因為she has nobody),咁佢就係拋棄咗最愛而換取soul stone了。反而Hawkeye"可能"唔得,因為佢最愛係佢的家人。

"In order to take the stone, you must lose that which you love. A soul for a soul."

which you love啫,無話which you most love 喎

舊 04-28-19, 01:52 AM   #265
aquarius
Game Master

引用:
時間線

好似好多人唔明戲裡面講的時間線觀...

總之有人用時間旅行回到過去,做左一d事影響到個世界,佢唔係改變歷史,而係製造出一條新的時間線。所以Hulk先同Ancient One解釋,佢哋會用完stone後還翻,仲要係還喺同一秒,咁樣就對原來時間線冇影響,就唔會製造新時間線。

至於Thanos、Nebula、Gamora唔係回到過去,而係去未來又點?如果佢哋係主動自己去未來的話,咁冇問題,就算佢哋死或唔翻去,都只會有一條時間線,就係冇左Thanos同Gamora。

但Endgame的情況係最特別,係因為有人翻去過去,開左時間洞,然後Thanos、Nebula、Gamora先可以去到未來,即係講緊第一個case,而佢哋三個都翻唔到去,即係話Avengers回到過去的動作已經製造出一條新的時間線。

新的時間線(就假設佢叫Earth-200000)係,冇左Thanos、Nebula、Gamora三個人,當然冇GotG、冇Infinity War。

舊的時間線,就係我哋睇緊的Earth-199999,依然冇變,咁點解釋到Thanos、Nebula、Gamora三個人冇左又有翻呢?即係話Avengers回到的唔係Earth-199999的過去,而係Earth-200000的過去。你睇緊的唔係單純的time travel,而係multiverse time travel。

以上唔係我腦補,而係Marvel漫畫一貫的定律(除左某d唔跟玩法的作者除外)。

有關美漫的multiverse/time travel

最早緊係DC先,佢1938-1950的漫畫被稱為黃金年代,跟住係白銀年代,兩者最大分別係白銀年代的Green Lantern同Flash都換咗人。不過黃金年代係冇正式故事交接的,即係未完突然硬reboot。後來Flash(Barry Allen)有一期就講佢跑得超快穿梭multiverse,遇到黃金年代的Flash(Jay Garrick),有睇美劇的應該知了。就係第一次(或最早期的)multiverse經驗。

至於Marvel的multiverse,睇資料應該係由What If漫畫出的,事原佢哋開始出一系列What If"假如"漫畫,例如:假如Gwen Stacy冇死,咁又畫一期。畫得多左,有d比較特別又受歡迎的設定,佢哋想再用或者引入原世界,於是就話其實成個Marvel Universe並唔係得一個,而係好多好多個的multiverse,每一個會有一個Watcher(巨型光頭佬 GotG vol.2)去觀察。(DC的The Monitor反而遲過Watcher好多年出)

然後Marvel再進一步,解釋時間的定律,見上一段。

其實今次電影已經算係簡單,漫畫有時玩到好亂。例如Spider-Man曾經同MJ結婚,後來為左救Aunt May同魔鬼簽約要改變現實,咁究竟算唔算改變歷史,定只係令所有有關的人失憶。後來比人嘈得多,索性出個multiverse係兩個生埋個女,咁你又會問係咪果個先係原Earth-616,而家睇緊的變Earth-617?所以有d case係好亂。

about multi universe

無睇過美漫
但從電影和討論區看過的
有少少喺設定上限制咗諗法

infinity war都看過討論marvel有multiverse的設定
但6粒石只會在自己的世界有效
其實end game電影係咪應該限制咗無得玩universe
如果因為time travel產生咗新嘅時間線
咁石嘅數量應該會多咗或重覆咗?
或者簡單D諗改變咗avengers1應該無咗avengers2嘅vision等..
要數bugs真的會數不完..

此篇文章於 04-28-19 02:12 AM 被 aquarius 編輯。
舊 04-28-19, 03:17 AM   #266
王小虎

喺漫畫係有條規則,Infinity Gems係只會在一個universe有用,因為有一次Mister Fantastic曾經同其他multiverse的Mr. Fantastic開會,有d係儲齊無限手套,但就因為過咗去都冇晒能力所以幫唔到佢。

但係正如Ancient One講解的,條新時間線係由改變一刻製造出來,即係話我的解釋係有d錯,Thanos/Gamora/Nebula離開前的時間線仍然係原本的Earth-199999,離開的一刻/翻唔到去就製造出一條新時間線,而原來的時間線仍然存在,佢地借用的gems亦係同一宇宙,所以冇違反到條規則。

其實唔係話好多bugs,只係佢冇時間解釋得好清楚。又唔係科學堂,冇人想入戲院聽書。

另外,Age of Ultron幾段Scarlet Witch的幻像都成真:Thor喪失左好多族人、Captain同Carter一齊、Iron Man見到Cap個盾裂開、Black Widow見到自己過去(遲d拍前傳)。係有意定無意?
http://time.com/5576547/avengers-age...dgame-spoiler/
舊 04-28-19, 03:28 AM   #267
肉羊哩咖
griffin611

睇完第二次。

角式評論

隊長:
上一部係個大路人,今話個比重大好多,可以話係半個主角。除咗越來越爛口之外,可以話去到第二幕仍然未放棄嘅主角;第二幕回到過去開始搶晒鏡;同鐵皮佬和解,演說、電梯、同自己對打、同 Carter 「重逢」都可觀,最大嘅亮點係同鐵皮佬一齊上玩任務;觀眾有睇晒各部復仇者同 CA 嘅片嘅會好滿足,就算唔知頭唔知路嘅一般觀眾,好似小女咁,都會覺得好睇;第三幕更加唔好講,同 Thanos 打得好精彩,唔單止個盾真係被打爛(聽講係漫畫情節),仲拎埋個(細)鎚添,嗰下真係細女都睇到拍晒手掌;但係佢點識點用個鎚,尤其雷擊,㗎?係咪睇得多科點用就識?定係個鎚柄有掣/gesture 可以畀 coomand 嘅呢?到講咗個句名句之後,就幾乎無咗影,可惜;到最後還原所有嘢同還返個鎚,仲乘機爭取返個 good ending 添,本人好戥佢高興。最後都同鐵皮佬都係去到互相信任,無再進一步互相敬重,有少少唔夠圓滿咁。

鐵皮佬:
佢個角式性格同心理由 IM1 開始一直以來不斷係度變,去到今次開頭第二次死個返生,開頭真係成個頹晒,甚至唔再做鐵皮佬,退埋休,變咗個住家男人,佢同個女啲戲都窩心,雖則個細路女唔多好戲,因為蜘蛛仔嘅關係,又返返嚟;第二幕又講返佢同老豆個關係,令佢做咗人老豆嘅,覺悟到,同成個人成長咗好多。最後大戰無乜大發揮,畀隊長同科搶晒,不過去到關鍵位發生重要作用。一來了咗佢多年個心結,打低 Thanos,二來佢完成作最大嘅成就,救返全宇宙,好似 Pepper 話齋,佢可以安心休息喇(呢個位好感人,點知阿女一路睇一路大食薯片)。唔洗死會好啲,不過都係留返畀 HISHE 去諗。

科:
另一個大變化嘅係科,今次仲係搞笑版科,第一幕仲係停留嚮上一部嘅心態,一心要報仇,但同好多報仇故仔一樣,大仇得報之後又點?消失嘅人唔會再返嚟。跟住佢仲頹過鐵皮佬,變咗個月巴酒鬼~有人嫌呢個 gag 玩得太多,專拎身材嚟醜化(鐵皮佬笑佢 Big Lebowski),不過記得上一話都係咁玩個身材,不過無呢次咁多。有人話第二幕佢係咪患上 PTSD,本人唔識睇;不過佢靠阿媽振作,可能因為本人無睇 The Dark World,覺得呢度有少少拖。最後大戰唔知點解弱化咗好多,戲份係有,但唔多,到人齊之後更莫明其妙地無影。佢個款真係唔似人君,交畀 Valkyrie 管都係啱嘅~ 佢組成 Asgaridan of the Galaxy 有啲令人其待 -- 不過有傳雷神4 個提案上咗,拍唔拍得成唔知,不過一定係 GotG 3 之後。

鷹眼:
由頭帶到尾,佢比蟻仔更多戲,情節都好好多。佢家人一下子無咗,感覺好無助無奈,亦解釋到佢第二幕嘅轉變。拎 Soul Stone 同 BW 做對手戲嗰幕同之後都好精彩;而最後大戰開頭都有表演,但到集齊人之後又無咗影,無再同 Wanda 合作好似可惜咗啲。等睇佢担正部電視會點。

蟻仔:
除咗作為 plot device 同搞笑之外,其實無乜發揮,連神偷都做唔到;好似食 taco 同一班人圍講時間旅遊問題嗰度有啲拖。好在最後變大咗幾下都好正,可惜去到貨 van 之後又無咗影。

Hulk:
第二幕變咗 Professor Hulk 個做型好正,去到同科說德都好感人,可惜無畀我哋睇到佢點「融合」;佢同 Ancient One 「講數」顯示出佢嘅智慧,但係打就無份就唔抵,點解隻套要係右手唔係左手啫?!另外,NY嗰場,連阿女都睇得出,2012版 Hulk 點解唔直接跳落地面,咁聽話慢慢行落樓啫?

BW:
一直以來都係襯托嘅角式,今次都無例外發揮不大,第二幕開始時仲做埋啲佢唔啱做嘅位,好在去到旅遊又好返。唔知佢担正部電影會點,不過孖飛啲嘢有時無會真係死,總有個方法令佢「返生」。

Carol Denvers:
開始出場好似神一樣咁款,但第二幕完全失縱咁滯,第三幕出場係好型,一嘢打爆成隻戰艦;但同 Thanos 隻揪都唔夠揪,有少少失分;Brie 成部戲都係木無表情,好難討好噃。仲有,佢仲未叫 Captain Marvel 住。

Spider-Man:
本人好信羅素兄弟對蜘蛛仔有幾分偏心,由 CA3 到呢部,無論對白量,出鏡率同重要性都大過好多「返生」角式。

Nebula:
Karen Gilian 呢部相當好戲,做忠奸都出色噃。戲份唔太多,好似第一幕睇到佢有溫柔同人性嘅一面,但係短咗少少。

Thanos:
重覆一次,前一部份個係無晒鬥志嘅廢人,後一個係同上一部一樣係大惡人,佢出發點行為心態完全無分別,一樣係咁兇殘暴力高傲狠毒,唔知點解會有人覺得呢度爭咗。

吐糟:
一邊隊長講話用晒偵測器都唔知 Thanos 去咗邊,跟手 Rocket 就話測到兩日前有鼓同化灰能量出現,唔多通噃。

NY戰役隻母艦被打爆之後,班 Chitauri 明明即時死晒,呢度 Thanos 隻艦被打爆之後仲好生猛噃。 Upgrade 咗?

Warmachine 套甲好似跌落地底嗰陣爛咗,點解出返嚟又無事嘅?

Gamora 無端端失咗跡,唔會一個唔覺意化咗灰吖嘛?

除咗一次全女班總攻擊(但無乜效果),同埋 IM 加 Rescue 玩合體技之外,群戰比上次散咗啲。

一班「返生」英雄:Wasp、Goot、Drax、Mantis、Falcon 同 Bucky 打嘅都係得一兩個 shot,大部份連對白都欠奉,嘥晒。

Valkyrie 隻飛馬係邊度搵返嚟㗎?

有人嘈話解救全宇宙嘅關鍵,原來係一隻老鼠,本人覺得講故唔好駁太細,算把喇~

此篇文章於 04-28-19 04:40 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-28-19, 04:15 AM   #268
aquarius
Game Master

...

bugs唔bugs都係其次
講開multiverse就有興趣

睇番utron拎鎚仔嗰段美隊係郁到少少, 原來係今集嘅hints

唔明D人成日話marvel文戲多打得少就叫悶
今集鋪排得好打得亦精彩

最後其實跟住一齊唸對白.. "i',m ironman"

此篇文章於 04-28-19 04:28 AM 被 aquarius 編輯。
舊 04-28-19, 04:20 AM   #269
肉羊哩咖
griffin611

好似應該係⋯⋯

"But, I'm Ironman......"

啱,復仇者重來都係角式互動(文戲)最好睇,唔係集合埋一齊齋打,幾次係人都會悶~

引用:
作者: aquarius 查看文章
...

最後其實跟住一齊諗對白.. "i',m ironman"

舊 04-28-19, 05:29 AM   #270
豪傑公子

註冊日期: Jan 2005
仲有…
主角們如何由寶石嘅原始形態抽粒石出嚟?
還石嘅時候又如何將寶石還原成原始形態?
HULK唔係都有著量子戰衣? 點解會有件背心俾佢撕爛?
HULK第一次載齊石手套辛苦到典牀典蓆,反而TONY冇事?
另外2013聖域寶物庫都有粒魔方,不過睇嚟THOR唔記得…

此篇文章於 04-28-19 05:37 AM 被 豪傑公子 編輯。
豪傑公子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-28-19, 09:05 AM   #271
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2005
Wii U IDInman-hk
3DS Friend Code7271 0303 4540
PSN  IDInmanchu
XBox Live GamertagInmanchu2004
有關最後部分

其實美隊點樣歸還寶石?
其中三粒石屬太空、聖域界
美隊返到過去又點還?
定係放返相關時代就算(擺晒去神盾局)?

舊 04-28-19, 09:09 AM   #272
iu fu pig
Ultimate Gamer
塵埃...

註冊日期: Jul 2004
引用:
作者: 豪傑公子 查看文章
仲有…
主角們如何由寶石嘅原始形態抽粒石出嚟?
還石嘅時候又如何將寶石還原成原始形態?
HULK唔係都有著量子戰衣? 點解會有件背心俾佢撕爛?
HULK第一次載齊石手套辛苦到典牀典蓆,反而TONY冇事?
另外2013聖域寶物庫都有粒魔方,不過睇嚟THOR唔記得…
樓上
佢地開會果陣傾好咗去2012年果陣果度有齊三粒石,喺無人手同資源嘅情況下最好嘅環境(比你見到Ancient one食花生)

其實佢地本來話唔會同過去嘅人物有任何接觸,點知個個都有接觸

iu fu pig 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-28-19, 10:07 AM   #273
Kain

引用:
作者: 1515 查看文章
有關最後部分

其實美隊點樣歸還寶石?
其中三粒石屬太空、聖域界
美隊返到過去又點還?
定係放返相關時代就算(擺晒去神盾局)?
"
佢地去果陣都係直接到相關地點
time machine根本可以揀去邊
舊 04-28-19, 10:33 AM   #274
C.Ryo
Game Master

引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
睇完第二次。

應該…

BW:
一直以來都係襯托嘅角式,今次都無例外發揮不大,第二幕開始時仲做埋啲佢唔啱做嘅位,好在去到旅遊又好返。唔知佢担正部電影會點,不過孖飛啲嘢有時無會真係死,總有個方法令佢「返生」。
做打得嘅花瓶之外最有用係今次 不過估佢之後都係返生多

Carol Denvers:
開始出場好似神一樣咁款,但第二幕完全失縱咁滯,第三幕出場係好型,一嘢打爆成隻戰艦;但同 Thanos 隻揪都唔夠揪,有少少失分;Brie 成部戲都係木無表情,好難討好噃。仲有,佢仲未叫 Captain Marvel 住。
仲以為佢會有更大戲份更強勁,點知都係唔覺得佢勁,最勁係黑面

Nebula:
Karen Gilian 呢部相當好戲,做忠奸都出色噃。戲份唔太多,好似第一幕睇到佢有溫柔同人性嘅一面,但係短咗少少。
叻婊之前係最唔討好嘅角色,今集算係可以令人改觀,因為有大媽墊底

Thanos:
重覆一次,前一部份個係無晒鬥志嘅廢人,後一個係同上一部一樣係大惡人,佢出發點行為心態完全無分別,一樣係咁兇殘暴力高傲狠毒,唔知點解會有人覺得呢度爭咗。
上集佢只係用石屈機,今集先真正show佢勇武一面,個人覺得更喜歡這個角色了

Warmachine 套甲好似跌落地底嗰陣爛咗,點解出返嚟又無事嘅?
已經換咗另外一套甲,唔係WMMK6喇,件新甲有好多紅色部分

明顯要比GotG3玩星雀再追青BB,不過今次Gamora可以喺佢丶Tree同肥宅之中三選一

除咗一次全女班總攻擊(但無乜效果),同埋 IM 加 Rescue 玩合體技之外,群戰比上次散咗啲。
+
一班「返生」英雄:Wasp、Goot、Drax、Mantis、Falcon 同 Bucky 打嘅都係得一兩個 shot,大部份連對白都欠奉,嘥晒。
始終上下兩集一齊拍,當完整係一集六個鐘咁睇ok啦

Valkyrie 隻飛馬係邊度搵返嚟㗎?
科3中出現過喺女武神回憶之中

有人嘈話解救全宇宙嘅關鍵,原來係一隻老鼠,本人覺得講故唔好駁太細,算把喇~
滴滴妮個國王係米老鼠丫嘛
個人意見回番Spoiler入邊

此篇文章於 04-28-19 10:37 AM 被 C.Ryo 編輯。
舊 04-28-19, 11:30 AM   #275
Rv250

註冊日期: Aug 2002
引用:

另外,Age of Ultron幾段Scarlet Witch的幻像都成真:Thor喪失左好多族人、Captain同Carter一齊、Iron Man見到Cap個盾裂開、Black Widow見到自己過去(遲d拍前傳)。係有意定無意?
http://time.com/5576547/avengers-age...dgame-spoiler/
AOU
咁多套電影埋得最多伏線, 除咗隊長攞鎚
睇番之前版友post reddit個推測, 整個故事大綱可能當時已經定咗, 連戲名都喺入面

引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
睇完第二次。

角式評論

Thanos:

Thanos
出發點有佢道理
原本以為除咗拳頭會打吓咀炮, 到咗今集冇人去追究原因

如果tony 啪手指嗰吓係要令眼前嘅敵人消失etc., gamora變節咗應該冇事
Rv250 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[西片] The Angry Birds Movie 2 (2019) david 電影版 5 07-15-20 09:52 PM
[西片] Men in Black: International (2019) | Chris Hemsworth (Thor) david 電影版 22 01-20-20 09:39 PM
[西片] The LEGO Movie 2: The Second Part (Feb.2019) 信長 電影版 7 02-22-19 12:09 PM
[西片] Avengers 4 ︱復仇者聯盟4 (2019-05-03) (敬請多用劇透隱藏功能) 肉羊哩咖 電影版 0 05-10-18 03:34 PM
[作品發表] Untitled mmssm Cosplay同人MIX討論區 0 06-29-11 01:19 PM

現在的時間是 12:09 AM

手機版 | APP版