Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機資訊/電腦軟硬討論

主題工具 顯示模式
舊 03-18-09, 11:58 AM   #1
honobody
Junior Member

註冊日期: Mar 2009
請各位幫忙...... email 問題

我公司大部份同事由香港搬了去深圳返工, 但email send or cc 給自已的 email address 時, 就不能send 出, 但留在香港的同事就可以send 得出. 所有的電腦都是由香港運去深圳的, 絕對無任何改動過. 網絡供應商也沒有改變, 只是要在深圳加一個另外的供應商(中國電信) 經他的網絡線轉回香港的.
請各位幫忙...... 謝

錯誤資料如下:
由于服务器拒绝收件人之一,无法发送邮件。被拒绝的电子邮件地址是“ming@abc.com.hk”。 主题 '', 帐户: 'pop.abc.com.hk', 服务器: 'smtp.abc.com.hk', 协议: SMTP, 服务器响应: '551 User not local; please try <forward-path>', 端口: 25, 安全(SSL): 否, 服务器错误: 551, 错误号: 0x800CCC79
honobody 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-23-09, 01:53 PM   #2
honobody

推一推, 請大家幫幫忙......
舊 03-23-09, 02:43 PM   #3
Rabbidas
Administrator
頹圈頹鏡

註冊日期: Jul 2002
3DS Friend Code0000 0000 0000
PSN  IDRabbidas
XBox Live GamertagYui GAF
香港個mail server SMTP relay唔俾公司以外IP寄信

如果係static ip, 係mail server set返俾呢堆ip relay就得, 不過唔太安全
另一個方法係行VPN..

Rabbidas 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-24-09, 12:27 AM   #4
FREDDY@o@
God of Gamer

註冊日期: Apr 2003
PSN  IDfreddy_lam
搭單一問
我係用hk yahoo mail(firefox )的, 但係日文mail全部亂碼... 我用apploc開firefox入都顯示唔到, 語言編碼做日文都係唔得... 請問可以點解救
FREDDY@o@ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-24-09, 11:16 AM   #5
honobody

引用:
作者: Rabbidas 查看文章
香港個mail server SMTP relay唔俾公司以外IP寄信

如果係static ip, 係mail server set返俾呢堆ip relay就得, 不過唔太安全
另一個方法係行VPN..
Thansk! rabbidas, 但我唔係太明, 可否詳細些... thanks
我mail server 找不到可以set返ip 的位置, 可否教教... (唔太安全的意思是會發生什麼問題??)
另外補充一下資料:
我在深圳用web email 是可以send or cc 給自己的. 只是在pc 中就不能.
舊 03-24-09, 11:38 AM   #6
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
樓主&同事 係用緊ISP個mail server? 定係你地公司自己既mail server?
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
Window XP IE, FIREFOX 上網問題 飛機王 手機資訊/電腦軟硬討論 0 06-13-08 12:46 AM
[醫生與我] 心理問題 com1010hkjp 照相館 1 06-08-08 08:27 PM
有關email address問題 未註冊 申訴及解答區 1 01-21-08 10:24 PM
火牛問題 ビスケット 手機資訊/電腦軟硬討論 0 12-29-07 08:56 PM
驗證碼問題 尼路 手機資訊/電腦軟硬討論 2 11-22-07 09:52 PM

現在的時間是 10:22 PM

手機版 | APP版