Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 04-12-11, 12:58 PM   #1
兩個字
Senior Gamer

註冊日期: Mar 2011
最低工資似乎仲有排拗

休息日同飯鐘, 洗唔洗計, 似乎好難傾掂數.
正苦D外判清潔工, 工作時間分幾段, 如果計飯鐘, 應該點計?
而家計休息日, D外判商己經扯晒火, 政府玩外判, 玩價低者得, 外判商的確有難處
如果真係立法要計晒休息日飯鐘, 會唔會樣樣瘋狂加價呢?
兩個字 目前離線  
舊 04-12-11, 01:13 PM   #2
kev00269270
Game Master

註冊日期: Apr 2004
個問題係,今次最受影響o既明明係小型公司
但係某個議員成日話人無良(係指大公司)
佢根本就唔知(定係扮唔知),如果飯鐘錢再加休息日
有幾多小型公司要蝕錢

保安清潔果d唔在講,髮型鋪果d學徒全部加薪一倍左右(不過依然係hea做)
唔加價有可能嗎

有時唔係僱主無良,係有d本身已經蝕緊錢
仲要加薪40-100%的話即係擺明叫人收檔

雖然今次低能的是政府(月薪應該分開計....)
但係依家咁,5月一定好多好戲看

當失業率大升時睇下依家開大口的人仲可以講乜
kev00269270 目前離線  
舊 04-12-11, 01:31 PM   #3
TCS_disable
God of Gamer
我有車車~

註冊日期: Jul 2005
市場嘅淘汰機制去左邊

無能力唔係應該縮小規模?
TCS_disable 目前離線  
舊 04-12-11, 01:36 PM   #4
大山椒魚
......

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: kev00269270 查看文章
有幾多小型公司要蝕錢

保安清潔果d唔在講,髮型鋪果d學徒全部加薪一倍左右(不過依然係hea做)
唔加價有可能嗎

呢d靠剝削工人賺錢既公司,
留幾多都冇用

失業率大升咪大升lor
最緊要加綜援,
財爺話政府有錢即係大家有錢嘛

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛
大山椒魚 目前離線  
舊 04-12-11, 01:38 PM   #5
兩個字

引用:
作者: 大山椒魚 查看文章
呢d靠剝削工人賺錢既公司,
留幾多都冇用

失業率大升咪大升lor
最緊要加綜援,
財爺話政府有錢即係大家有錢嘛
全港齊齊攞綜緩
兩個字 目前離線  
舊 04-12-11, 01:41 PM   #6
keijoey
Ultimate Gamer
桐乃 x MIX

註冊日期: Aug 2010
PSN  IDmeruruplay
XBox Live GamertagMeruruplay
大勢就係全世界玩part time...
到時咪有part time仲介公司, 一到下午就另一個人上場....
上午更果個去就去另一邊返工...

Divine gate (打蛋Gate): 174,720,000
Puzzle and dragon (ありがとうガンホー): 192,998,723

[3DS] 新絵心教室 pixiv
keijoey 目前離線  
舊 04-12-11, 01:42 PM   #7
兩個字

引用:
作者: kev00269270 查看文章
有幾多小型公司要蝕錢

唔加價有可能嗎

自己做D小生意, 業主見你好生意, 新租約就加你租. 如再計晒飯鐘休息日, 一係執粒, 一係狂加價
兩個字 目前離線  
舊 04-12-11, 01:51 PM   #8
大山椒魚
......

註冊日期: Sep 2002
失業率大升跟本唔會對香港有影響,
只要有綜援安撫失業軍團,
社會會繼續和諧,
股市樓市一樣會繼續升

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛
大山椒魚 目前離線  
舊 04-12-11, 01:52 PM   #9
koala
Game Master
天霸封神斬

註冊日期: Jul 2002
最主要係租金問題

舊 04-12-11, 04:20 PM   #10
兩個字

引用:
作者: koala 查看文章
最主要係租金問題
香港一尾玩高地價政策, D樓同舖越炒越貴
兩個字 目前離線  
舊 04-12-11, 04:48 PM   #11
irismong
Goo ◕ ω ◕

註冊日期: May 2008
3DS Friend Code5198 2379 5456
XBox Live GamertagiRis MonG
家陣係政府另外再貼錢出黎, 外判唔駛俾wor

On-going games (?!):
PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
Wii: [封塵中]
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MHP限定3000 X2+紅色3000PSP: [閒置中]
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

PSV的日本PSN ACC: devil_hyde
PS3的香港PSN ACC: iRis_MonG
irismong 目前離線  
舊 04-12-11, 04:52 PM   #12
兩個字

引用:
作者: irismong 查看文章
家陣係政府另外再貼錢出黎, 外判唔駛俾wor
梗係要啦.
勞保, 強積金, 長期服務金, 替工薪金, 政府冇包
兩個字 目前離線  
舊 04-12-11, 04:54 PM   #13
廢人
The One

註冊日期: Dec 2001
唔係個個外判job都係正苦job
由手機版發出
廢人 目前離線  
舊 04-12-11, 05:07 PM   #14
kev00269270
Game Master

註冊日期: Apr 2004
政府有包強積金,不過其他要外判商自己出

之前都有講過有d上一代死都唔肯拎綜援,好似雞蛋仔阿伯咁

我個point唔係老細刻唔刻薄員工
係員工值唔值依個價
後生仔冇經驗,有d仲冇學歷,入去做就由頭開始學
佢地有d唔洗養家,只係為左"工作經驗"去做野(當然...人工最少要夠自己用)
過多兩個月暑假你就知道,之前請中學生做暑期工o既公司仲有幾多會請?

依家個最低工資根本就忽略左年青人果part
等佢地永遠不能向上流動
然後怨氣一直上升直至爆炸
kev00269270 目前離線  
舊 04-12-11, 05:22 PM   #15
女裝少年
Game Master
おねーちゃん大好き~

註冊日期: Dec 2007
值唔值...邊個定架?
女裝少年 目前離線  
舊 04-13-11, 10:28 AM   #16
是但
Game Master

註冊日期: Aug 2002
PSN  IDseedown
如果會因為最低工資蝕錢
佢地一直都只係靠剝削員工生存
$28真係好高人工?
會唔值呢個價?
係d老闆慣左用賤價十幾蚊去請人
簡直離晒譜

有需要既始終都要請人
一係老闆自己做晒佢

2014 FTCL Approved!!

BLOG
是但 目前離線  
舊 04-13-11, 10:44 AM   #17
メソウサ
The One

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code5069 4259 0235
老世一句話"唔值"
你打工就唔應該拎到可以生存o既價

舊 04-13-11, 10:56 AM   #18
陸奧 貴志
The One
橋本かわいいよ橋本

註冊日期: Apr 2002
3DS Friend Code4811 8001 2935
PSN  IDTKamui
XBox Live GamertagTMutsu
但當個最低工資既成本轉嫁D(唔好講全部丫)去個產品/服務價格時又大把人嘈....真係神又係你鬼又係你....

☆野郎は誰だ 誰だ 誰だ 彼はジョンイル(正日) ジョンイルだ ジョンイルだ
トラブルメーカーの名を受けて 恥を捨てて たたかう野郎
ジョンイルアローは 毒舌 ジョンイルイヤーは 空耳
ジョンイルウィングは とんずら使い ジョンイルビームは 口砲
キムチの力身につけた 偽善の野郎 ジョンイルだ ジョンイルだ
陸奧 貴志 目前離線  
舊 04-13-11, 12:12 PM   #19
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: 陸奧 貴志 查看文章
但當個最低工資既成本轉嫁D(唔好講全部丫)去個產品/服務價格時又大把人嘈....真係神又係你鬼又係你....
租金都係一樣咁加架啦

舊 04-13-11, 12:14 PM   #20
某F
我的歌聲裡

引用:
作者: メソウサ 查看文章
老世一句話"唔值"
你打工就唔應該拎到可以生存o既價
問題係人始終都係要食飯
讀經濟個班簡直係廢

有人講左
最重要係有綜援

舊 04-13-11, 01:04 PM   #21
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
引用:
作者: 是但 查看文章
如果會因為最低工資蝕錢
$28真係好高人工?
會唔值呢個價?
簡直離晒譜

有需要既始終都要請人
一係老闆自己做晒佢
$28 唔係高人工
問題係唔壓榨佢地,d小商戶仲有咩競爭力去同班大商家爭
最後就係執左佢, 得番班大ge, 我地仲死, 加得就加,唔加得照加, 市民冇晒選擇權時, 最後邊個係輸家

一個鋪租+一個人工+再加祖國食材加到high high 時
如果茶餐廳要$50一碟飯先有錢賺, 你覺得仲有冇人去

舊 04-13-11, 03:00 PM   #22
NEAR
Majora's!?

註冊日期: May 2006
3DS Friend Code3411 1648 1216
一向都唔支持最低工資

引用:
作者: 某F 查看文章
租金都係一樣咁加架啦
就係已經租金加,
人工又加,就雙重成本,
唔轉移成本到客戶身上。。。。聽執

到時行剩睇戲食飯$40蚊碟,加左人工=冇加
可憐果班就左好耐先爬到$28蚊人工果班,
e+一入職就$28

NEAR 目前離線  
舊 04-13-11, 03:04 PM   #23
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
香港政府又無無謂謂增加多樣「社會成本」…

地鐵
教科書
中學減班
回購隧道

搞咩呀!!!!

舊 04-13-11, 03:06 PM   #24
NEAR
Majora's!?

註冊日期: May 2006
3DS Friend Code3411 1648 1216
引用:
作者: 是但 查看文章
如果會因為最低工資蝕錢
$28真係好高人工?
會唔值呢個價?
簡直離晒譜

有需要既始終都要請人
一係老闆自己做晒佢
$28e+係高人工,過多幾年通脹,$28就真係最低工資了

ed人工好多時都係junior/暑期工/超低技術人員,
有求就有供,
如果要怪自己點解得e個價,點解唔怨自己以前唔讀多d書

人人一入職$28,邊有人上進。

NEAR 目前離線  
舊 04-13-11, 05:07 PM   #25
某F
我的歌聲裡

引用:
作者: NEAR 查看文章
$28e+係高人工,過多幾年通脹,$28就真係最低工資了

ed人工好多時都係junior/暑期工/超低技術人員,
有求就有供,
如果要怪自己點解得e個價,點解唔怨自己以前唔讀多d書

人人一入職$28,邊有人上進。
就係因為你呢班人香港基層收入10年不升反跌

正苦不斷引入低技術新移民做爛個市

怪自己無錢炒樓?

關閉主題

論壇跳轉

現在的時間是 12:35 AM

手機版 | APP版