Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 03-09-06, 09:45 PM   #201
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

註冊日期: Feb 2004
引用:
作者: yuhon
GT 可以save game 嗎 ?
基本上 GT 主機機能等同 PC-ENGINE 主機一樣, 因此並沒有 save 的功能, 亦因為沒有擴充槽, 因此只有玩回用 PASSWORD save 的遊戲才可作 save(苦)~~~

劉公子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-09-06, 09:50 PM   #202
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

引用:
作者: chrischun
GT D game係用日文pass,吾可以save,大機就可以,不過要買save卡
你好! chris 兄.......... 好像很久沒有見你, 近來忙嗎???
有沒有 PC-ENGINE 的收藏分享一o下呢(迷)???

舊 03-09-06, 09:52 PM   #203
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

引用:
果時玩手提機方便個宜家d手提機,無電可以係街買
是的, 如果唔計買乾電池的錢, 那倒是個方便的設計(汗)~~~

舊 03-09-06, 09:54 PM   #204
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

引用:
作者: shtam
竟然無啦啦俾我搵返部 GT 出0黎...
不過唔知點解隻 Final Soldier 死0左玩唔到....
o我!? 會否只是接觸不良的問題(迷)???
有用過火油清潔那金屬部份嗎???

舊 03-10-06, 12:03 AM   #205
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

說了那麼多, 大家有否見過 PC-ENGINE 的攻略呢???
那些攻略包裝得如 PC-ENGINE 般的細, 不單是日本的攻略, 就連本地的也是, 當年由友禾製作事務所公司出版的 PC Engine 必勝手冊, 索價 $25, 這個價錢在90年來說, 好像是貴了點(汗).........

舊 03-10-06, 02:40 AM   #206
shtam
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDissa0110
XBox Live Gamertagissa0110
正如今時今日都有朋友買 dc 時會考慮用 AA 電0既型號....就係因為方便買電芯....

引用:
作者: 劉公子
是的, 如果唔計買乾電池的錢, 那倒是個方便的設計(汗)~~~
shtam 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-10-06, 10:18 AM   #207
chrischun
God of Gamer
Juliuscrui

註冊日期: Jan 2005
Nintendo Switch IDJuliuscruiz
XBox Live GamertagJuliuscruiz
引用:
你好! chris 兄.......... 好像很久沒有見你, 近來忙嗎???
有沒有 PC-ENGINE 的收藏分享一o下呢(迷)???
劉兄言重,我在這topic係一個cd-rom ,我要在4月頭才可以post pc-enging d photo,因為要拿出來都好大工程 ,如果我無記錯pc-enging主機我只差2至3個型號就全制霸,不過宜家都無位放

舊 03-10-06, 10:51 AM   #208
qk28
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2003
Thumbs up

引用:
劉兄言重,我在這topic係一個cd-rom ,我要在4月頭才可以post pc-enging d photo,因為要拿出來都好大工程 ,如果我無記錯pc-enging主機我只差2至3個型號就全制霸,不過宜家都無位放
只差2至3個型號就全制霸?
Wha! do u have UFO pc-engine?

舊 03-10-06, 10:52 AM   #209
qk28
Crazy Gamer

引用:
作者: shtam
竟然無啦啦俾我搵返部 GT 出0黎...
不過唔知點解隻 Final Soldier 死0左玩唔到....

This is cool!
I wish to get one GT now too......

舊 03-10-06, 11:08 AM   #210
chrischun
Juliuscrui

引用:
作者: qk28
只差2至3個型號就全制霸?
Wha! do u have UFO pc-engine?
差ufo型,白色型號差一個,外置第2代cd-rom,我果日都見到ufo型號,吾貴450元,不過吾買呀,無位放
ps: pc-enging d機吾難找,香港都有好多,不過個價錢就

此篇文章於 03-10-06 11:11 AM 被 chrischun 編輯。
chrischun 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-10-06, 11:13 AM   #211
qk28
Crazy Gamer

引用:
差ufo型,白色型號差一個,外置第2代cd-rom,我果日都見到ufo型號,吾貴450元,不過吾買呀,無位放
wow, I think the UFO is the worse outlooking PC-engine, but it is not much in the market, so i think it is a collected item ar.

By the way which PC-Engine is the best outlooking you think?

舊 03-10-06, 11:32 AM   #212
chrischun
Juliuscrui

引用:
wow, I think the UFO is the worse outlooking PC-engine, but it is not much in the market, so i think it is a collected item ar.

By the way which PC-Engine is the best outlooking you think?
我反而覺得幾有型 ,我都想買隻ufo,無奈無位放 ,我覺得外型最正係PC-FX ,不過講d game好玩係HU Card game,到4月我post我最喜歡d game上黎

舊 03-10-06, 11:46 AM   #213
qk28
Crazy Gamer

引用:
我反而覺得幾有型 ,我都想買隻ufo,無奈無位放 ,我覺得外型最正係PC-FX ,不過講d game好玩係HU Card game,到4月我post我最喜歡d game上黎
I have a PC-FX ar, but not much game
Post it later la
PC-engine is more classic ma, also d game好玩d.
I think the best looking PC-engine is duo ar

舊 03-10-06, 12:43 PM   #214
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

引用:
o我!? 期待你的相呀, chris 兄~~~
話時話, 很久也沒見過你的主機新圖, 現在會是怎麼樣呢(迷)??? 上次的好像是在別處的 topic 內分享過..........
哈......估不到你也跟我一樣面對地方放遊戲/主機的問題~~~
還記得以前在日本的網頁內見過有日本人 post PC-ENGINE 主機全制霸圖, 真的很震撼(汗)...........
chris 兄何時會來個大合照(迷)???

舊 03-23-06, 08:20 PM   #215
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

剛於日本網站內找到的, 網頁內介紹各主機的資料, 相信可令這個 topic 更完美(笑)~~~
http://www6.airnet.ne.jp/wataru/pce/pce_mech.htm

舊 03-23-06, 11:00 PM   #216
qk28
Crazy Gamer

引用:
剛於日本網站內找到的, 網頁內介紹各主機的資料, 相信可令這個 topic 更完美(笑)~~~
http://www6.airnet.ne.jp/wataru/pce/pce_mech.htm
Thanks a lot 劉兄!

舊 03-23-06, 11:14 PM   #217
醜小鴨

註冊日期: Feb 2003
引用:
作者: cancerman
我又黎貼
至愛的夢幻戰士系列

羅德斯島戰記1&2
翡翠龍
夢幻戰士系列都係我既至愛,果時第1集要高價收返黎,好辛苦先搵齊一至四集,可惜仲有隻叫Valis Visual Collection既野就搵黎搵去都搵唔到,有d遺撼
醜小鴨 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-23-06, 11:24 PM   #218
qk28
Crazy Gamer

Thumbs up

咁高興, 攞番部FX出黎

舊 03-23-06, 11:29 PM   #219
wpp
我係黃比比

註冊日期: Jan 2006
支持,,收藏討論區.等我又貼些PC-ENGINE遊戲先,,不過要等等
wpp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-24-06, 01:14 PM   #220
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

引用:
嘩o下!? 正o野來喎, 多謝分享~~~
qk28 兄有否入手那些 PC-FX 的遊戲(迷)???

舊 03-24-06, 03:42 PM   #221
冬樹
Crazy Gamer
潛水中

註冊日期: Jan 2004
PSN  IDloungemode
以前玩過好多PCE遊戲~
夢幻戰士,PC原人,龍魂,改造町人,五人賽車,功夫,Darius,
Chase HQ,puzzle boy,batman,叮噹,多到數都數唔晒...

大多都可以玩到爆機[沒看任何攻略本之下],
只有妖怪道中記,暗黑傳說,麻雀WARS,the newzeland story...
呢d難玩到...

沒有人講下Namcot隻源平討魔傳?
第一集真係好好玩~又多隱藏野~
第二集畫面靚左好多,不過太易玩喇...

RPG只係玩過一隻:
邪聖劍
記得係用password save game,有次玩到中段寫錯左pass好飲恨...
不過都爆左兩次機

我正想搵番呢隻game的資料...

妖怪Buster白犬隊 歡迎link機
3DS FC 5472-8593-7630
冬樹 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-24-06, 10:07 PM   #222
qk28
Crazy Gamer

引用:
嘩o下!? 正o野來喎, 多謝分享~~~
qk28 兄有否入手那些 PC-FX 的遊戲(迷)???
得幾隻jar, 其實FX都只係一部好似加左ram嘅pc-engine咁,
無乜大進步, 啲game都無乜驚喜...不過當時都覺得FX幾型幾特別

舊 03-24-06, 10:27 PM   #223
cancerman
Game Master

註冊日期: Apr 2002
Lightbulb

引用:
得幾隻jar, 其實FX都只係一部好似加左ram嘅pc-engine咁,
無乜大進步, 啲game都無乜驚喜...不過當時都覺得FX幾型幾特別
都唔係丫,動畫機能強左好多架
其實FX當年賣幾錢?

舊 03-24-06, 10:50 PM   #224
yuhon
Insane Gamer

註冊日期: Feb 2005
引用:

好似部電腦咁

我記得好似有同級生玩....

此篇文章於 03-24-06 11:05 PM 被 yuhon 編輯。
yuhon 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-24-06, 11:05 PM   #225
qk28
Crazy Gamer

引用:
作者: cancerman
都唔係丫,動畫機能強左好多架
其實FX當年賣幾錢?
都要成3千幾...

論壇跳轉

現在的時間是 04:43 PM