Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 攻略及心得交流區

主題工具 顯示模式
舊 06-18-13, 11:38 AM   #326
小晶晶
Insane Gamer

註冊日期: Jul 2004
PSN  IDalfred_cht
引用:
作者: gingq7 查看文章
呢隻d對白無UC咁多佳句 (UC d對白太超班), 有d可惜, 本來諗住男女主角會多d精彩對白, 點知兩個都咁正經.

結局

睇concept art最尾果幅圖, 原本應該有個結局係得番Ellie一個, 而家個open end結局雖然好似白費氣力乜都無改變, 但總算留番條命, 算係無咁sad.

有句"After all we done, it can't be nothing"都好心酸
小晶晶 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-18-13, 11:45 AM   #327
FURIMUKI
God of Gamer
ニアちゃん抱きまくら

註冊日期: Aug 2006
開始唔係好夠彈用
對人通常都係暗殺或者用箭,但對人既場景先至放得多彈藥
對Infected用槍為主但對Infected既場景就冇彈藥執

(´・ω・`)「Evansが47ならサイバーガガクは46でいい。マジで。」

( ;゚Д゚)「お、おお…」
FURIMUKI 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-18-13, 11:47 AM   #328
gingq7

註冊日期: May 2008
引用:
作者: 小晶晶 查看文章
疫症爆發
其實有冇講過因為咩原因導致爆發?
好似唔多覺有提過
疫症

我反而想知:

- clicker同runner靠食d咩可以20年不餓死, 近10年照計應該無乜人俾佢地食

- 罐頭可以儲20年...(Sam弟果段)

- David點解一開始已經唔想殺Elie?

gingq7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-18-13, 11:49 AM   #329
gingq7

引用:
有句"After all we done, it can't be nothing"都好心酸
最後真係 nothing 果下慘...
舊 06-18-13, 11:53 AM   #330
小晶晶

引用:
疫症

我反而想知:

- clicker同runner靠食d咩可以20年不餓死, 近10年照計應該無乜人俾佢地食

- 罐頭可以儲20年...(Sam弟果段)

- David點解一開始已經唔想殺Elie?

個人見解

Infected應該唔冼食因為佢地係植物?

罐頭應該ok.....

David有戀童癖....個town有人話Elie成為David既"new pet"
舊 06-18-13, 11:55 AM   #331
gingq7

引用:
作者: FURIMUKI 查看文章
開始唔係好夠彈用
對人通常都係暗殺或者用箭,但對人既場景先至放得多彈藥
對Infected用槍為主但對Infected既場景就冇彈藥執
成隻game我覺得斧頭和柴刀係最勁, 其次先到炸彈

手槍基本上係無用, sniper/弓箭 + 斧頭/柴刀 已經夠殺
舊 06-18-13, 12:00 PM   #332
gingq7

引用:
個人見解

Infected應該唔冼食因為佢地係植物?

罐頭應該ok.....

David有戀童癖....個town有人話Elie成為David既"new pet"
spoil

植物都要"食"的(雖然唔係用口), 無能量一樣會沽死;

"new pet"只係傳聞, 事實係david捉左Elie之後無乜動作

舊 06-18-13, 12:01 PM   #333
jack850312
Senior Gamer
Jack

註冊日期: Mar 2011
PSN  IDJack-WCK
XBox Live Gamertagjack850312
係唔係我連線差...打ONLINE經常斷線???
(但係我玩GOW:A同BORDERLAND都唔會咁....)
jack850312 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-18-13, 12:02 PM   #334
The Dog
Junior Member

註冊日期: Jan 2004
XBox Live GamertagBrasil KK
引用:
作者: Pandahahaha 查看文章
酒樓b1 我見好多人都話嚇到標屎
所以我一早就睇晒片plan 晒路直沖開門
我第一次賴野, 嚇到我%$!@$^&*... 痴架
死左一次之後, 一拉完部發電機即刻搵地方匿

上星期六玩到停唔到手, 連玩4個鐘有多, 玩到頭痛... 太過FOCUS係畫面有無怪物, 或者有無物資睇漏左
The Dog 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-18-13, 12:47 PM   #335
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
hotel B1 唔係唔驚, 不過俾 SNIPER 埋伏果度我緊張 D, 入到間屋時真係一步一驚心.
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-18-13, 12:56 PM   #336
STRIFE
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDOvErKilL6517
XBox Live Gamertag日psn: Lighting6517
B1 果度係第一次一個人,會驚唔出奇
不過之前已經睇過直播,所以知道點走

舊 06-18-13, 01:34 PM   #337
pakchi70

註冊日期: Mar 2004
PSN  IDpakchi70
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
好多時中手腳唔會即死, 打返我

我通常打身,有時仲可以回收啲箭
記得要拉弓拉耐啲去增加攻擊力
pakchi70 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-18-13, 01:34 PM   #338
小晶晶

引用:
spoil

植物都要"食"的(雖然唔係用口), 無能量一樣會沽死;

"new pet"只係傳聞, 事實係david捉左Elie之後無乜動作

David
有動作
係監獄到david有借送飯俾elie食摸佢隻手
舊 06-18-13, 01:37 PM   #339
pakchi70

引用:
作者: Pandahahaha 查看文章
酒樓b1 我見好多人都話嚇到標屎
所以我一早就睇晒片plan 晒路直沖開門
搞錯啊,乜都唔知先正嘛
雖然我都過唔到搞到要上YouTube 搵路
舊 06-18-13, 01:41 PM   #340
pakchi70

引用:
作者: rapperjohnny 查看文章
我今晚由準備開發電機開始打,尋晚係酒店2,3/F潛行暗殺搵物資已經戰戰兢兢,死剩一個獵人但突然黎多3,4個返黎,之後跌落B1真係精神緊張,成日凝住班runners幾時出現,未開發電機諗住上房執野先啦,本身拎key card時附近都冇runners,點知一拎就3,4隻runners衝過黎,完全唔知發生咩事

我地呢d冇睇walkthrough既人當時玩真係會嚇死架
就係呢啲專登嚇人嘅位,,之前點listen都唔會睇到有怪
舊 06-18-13, 02:03 PM   #341
川上双葉
みるをみる

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDhgckelvin
http://kotaku.com/at-least-two-sex-h...apoc-513940450

川上双葉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-18-13, 04:05 PM   #342
whassupbun

註冊日期: Jul 2010
PSN  IDwhassupbun
XBox Live Gamertagwhassupbun
引用:
呢隻d對白無UC咁多佳句 (UC d對白太超班), 有d可惜, 本來諗住男女主角會多d精彩對白, 點知兩個都咁正經.
咁我只可以講你既個人期望同隻game劇情走既路線有好大出入 UC同TLOU完全兩個tone
一個講述兩位主角喺殘酷世界掙扎求存既故事, 如果期望會有Nate同Sully果D合家歡奪寶奇兵對白, 就好似入場睇舒特拉的名單, 期望套戲係家有囍事
TLOU個世界觀同男主角既經歷令到佢變得咁嚴肅簡直正常不過, 如果同Nathan Drake一樣吊兒郎當先唔寫實
少量劇透
而且Ellie不時都有講下笑話, 展現佢仲僅存天真無邪一面(例如同Sam相處果陣), 同時亦有調皮既時候, 例如http://youtu.be/emBIu2eLP38?t=8m10s

whassupbun 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-18-13, 04:29 PM   #343
gingq7

引用:
作者: whassupbun 查看文章
咁我只可以講你既個人期望同隻game劇情走既路線有好大出入 UC同TLOU完全兩個tone
一個講述兩位主角喺殘酷世界掙扎求存既故事, 如果期望會有Nate同Sully果D合家歡奪寶奇兵對白, 就好似入場睇舒特拉的名單, 期望套戲係家有囍事
TLOU個世界觀同男主角既經歷令到佢變得咁嚴肅簡直正常不過, 如果同Nathan Drake一樣吊兒郎當先唔寫實
少量劇透
而且Ellie不時都有講下笑話, 展現佢仲僅存天真無邪一面(例如同Sam相處果陣), 同時亦有調皮既時候, 例如http://youtu.be/emBIu2eLP38?t=8m10s
未玩之前我唔知佢係一黑到底的

Joel

Joel直頭殺人成狂, 投晒降都照殺. 雖然我是理解佢為生存乜都做得出

其實我覺得有很多空間可以出前傳講Joel點解會變成咁:
Joel老婆(雖然提過已離了婚), 難民營, Bill欠了Joel什麼, Tommy, 點識Tess, etc.

舊 06-18-13, 05:28 PM   #344
小晶晶

寫實人性既表現(透!)

由一䦕始Joe同Tommy楂車唔理一家陌生人,Henry唔救Joe自己走,Firefly個女人到最後唔係話要㬢牲自己都阻止joe帶elie走而係求joe唔好殺佢,到最後Joe為救Elie而唔理乜大義,所有都係人性自私既表現

係末世下人冇左道德既枷鎖
依一點TLOU描寫得好好

另外有幾點我好欣賞
好似Bill個個都話佢係怪人都到頭來係最幫Joe既人
同最後Elie知Joe係呃佢但佢都選擇去信依過謊言去活下去

此篇文章於 06-18-13 05:46 PM 被 小晶晶 編輯。
舊 06-18-13, 08:52 PM   #345
舞風
仆直艾蕾卡

註冊日期: Jun 2005
PSN  IDRENTON_NIRVASH
XBox Live GamertagPROJECT EUREKA
引用:
作者: The Dog 查看文章
我第一次賴野, 嚇到我%$!@$^&*... 痴架
死左一次之後, 一拉完部發電機即刻搵地方匿

上星期六玩到停唔到手, 連玩4個鐘有多, 玩到頭痛... 太過FOCUS係畫面有無怪物, 或者有無物資睇漏左
明明清晒場,之後一開聽到有野叫即按L2,見好多身影真係唔理即走

舊 06-18-13, 08:55 PM   #346
h0104788

註冊日期: Dec 2003
終於過咗冬天...死人David! 睇住佢行兇咗好多次!
h0104788 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-18-13, 09:02 PM   #347
舞風
仆直艾蕾卡

註冊日期: Jun 2005
PSN  IDRENTON_NIRVASH
XBox Live GamertagPROJECT EUREKA
引用:
作者: h0104788 查看文章
終於過咗冬天...死人David! 睇住佢行兇咗好多次!
我死咗有十次先過到

舊 06-18-13, 09:42 PM   #348
darkvolver
頹冗

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDhwong909
玩緊最終難度........好惡攪..

舊 06-18-13, 09:56 PM   #349
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
敵人提高左警覺有冇得減低番?

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-18-13, 10:16 PM   #350
Anson225

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDAnson-225
XBox Live GamertagAnson225
dude that hotel B1 is scary as f***, i can't play it

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 03:54 AM

手機版 | APP版