Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 05-08-11, 01:24 AM   #76
God of Gamer
圖騰製作中

註冊日期: Dec 2005
賣Game賣得貴...唔係應該唔玩先岩咩....
事實上好多人捉錯用神

企業賺錢天公天道,而佢加價既加幅亦唔係大到唔合理(市面業主加租一加就成倍都唔係未見過)
亦唔係市民負擔唔起既程度
我唔覺得佢賺錢(佢賺得多果part都係非經常性收入....)加價有咩野咁不仁

(賺錢唔俾加價,唔通蝕本先比加價? 如果需求不變,加價我記得會令需求量減少滴..)

其實應睇返,港鐵、九巴之類係咪寡頭壟斷,而家批准佢更動票價有無問題,如果有,你又建議改用咩野方法去保障企業與用家雙方

此篇文章於 05-08-11 01:27 AM 被 狼 編輯。
狼 目前離線  
舊 05-08-11, 01:36 AM   #77
女裝少年
Game Master
おねーちゃん大好き~

註冊日期: Dec 2007
引用:
作者: MO 查看文章
少女著短裙比人非禮大叫,
走埋去講︰呢個因果關係好合理

你建立到[著短裙]同[比人非禮]既關聯性咪合理囉
女裝少年 目前離線  
舊 05-08-11, 01:39 AM   #78
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
我專登係上水出一出閘再過羅湖慳5蚊算唔算犯法架?

引用:
作者: pet3 查看文章
我真係會等的.......
唔好以為你會犯規 其他人一定會跟住犯....
純粹分享
以前薛高帶日本隊果陣講過,
佢好欣賞中國人見到無車就衝紅燈
因為D日本人明明見到方原10里都無車都照等,白白浪費左幾分鐘...

sugihara 目前離線  
舊 05-08-11, 01:39 AM   #79
MO

註冊日期: Aug 2005
引用:
作者: 女裝少年 查看文章
你建立到[著短裙]同[比人非禮]既關聯性咪合理囉
加價逃票都可以比你建立到關聯性咯
MO 目前離線  
舊 05-08-11, 01:40 AM   #80
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
我係咪入錯玄學討論區??

怪盜小G 目前離線  
舊 05-08-11, 01:45 AM   #81
雷火武
ワールド・エンド

註冊日期: Feb 2005
師奶逃票係觸犯左港鐵條例

其實作為一個人,遵守社會規則係基本而且應該做既野
小學生都理解既野,居然有人可以否定
只係作為一個人,居然可以否定全個世界都運行緊既道理

我只能說有幸在GAF可以見識到聖人的存在
但說真的,好彩聖人只係留係屋企
如果出左來社會..對俗世會帶來既影響..真係唔敢想像

引用:
作者: 怪盜小G 查看文章
我係咪入錯玄學討論區??
不要被迷惑..
隨非你都想脫俗,踏入聖人既領域

此篇文章於 05-08-11 01:48 AM 被 雷火武 編輯。
雷火武 目前離線  
舊 05-08-11, 01:51 AM   #82
怪盜小G
しゃろとも

引用:
作者: sugihara 查看文章
我專登係上水出一出閘再過羅湖慳5蚊算唔算犯法架?

純粹分享
以前薛高帶日本隊果陣講過,
佢好欣賞中國人見到無車就衝紅燈
因為D日本人明明見到方原10里都無車都照等,白白浪費左幾分鐘...
邊個話......

我池袋睇d西裝友見無車就算唔係斑馬線都照過

當年第一次去唔知日本交通法可以俾d司機見無人就算綠公仔都可以照過仲差d領的士佬野......

怪盜小G 目前離線  
舊 05-08-11, 02:12 AM   #83
Autumn's Tale
Registered User
半隻CD-Rom

註冊日期: Aug 2002
引用:
咁呢件事入面
你既[理]係乜?

你不仁我不義梗係唔好啦
但而家係有人可以不仁, 但卻唔比人不義
兩回事, 兩個標準黎架...

仲有如果雲吞面麵店賺十幾億都仲加價
我相信有人會訓餐枱抗議
但如果間店只係因為最低工資保住員工飯碗
按成本上升比例加價
我日日幫襯都冇所謂
前提唔係加價, 而係合理與否
去銀行借錢然之後大條道理唔還錢,
理由係銀行賣雷曼迷債,你不仁我不義,做咩要還俾你?

計我話,
反大家樂同港鐵,倒不如去反M記﹑果班華爾街金融大鱷﹑大油企啦~
不仁不義兼賺大錢,後邊果班高層次好多~ 係咪先?
Autumn's Tale 目前離線  
舊 05-08-11, 02:42 AM   #84
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

PSN  IDhigurash66442088
引用:
邊個話......

當年第一次去唔知日本交通法可以俾d司機見無人就算綠公仔都可以照過仲差d領的士佬野......
重點不在這裡......

sugihara 目前離線  
舊 05-08-11, 02:48 AM   #85
怪盜小G
しゃろとも

引用:
作者: sugihara 查看文章
重點不在這裡......
唔係我既錯,係薛高既錯

怪盜小G 目前離線  
舊 05-08-11, 03:07 AM   #86
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
地鐵想辨法賺盡
市民想辦法慳盡

有乜問題?

好多傷人都係咁搵漏洞搵食架啦

正苦快d立法打殘小市民啦

呢d咪所謂
準周公放火不準百姓點燈

舊 05-08-11, 03:27 AM   #87
某F
我的歌聲裡

引用:
作者: 查看文章
賣Game賣得貴...唔係應該唔玩先岩咩....
事實上好多人捉錯用神

企業賺錢天公天道,而佢加價既加幅亦唔係大到唔合理(市面業主加租一加就成倍都唔係未見過)
亦唔係市民負擔唔起既程度
我唔覺得佢賺錢(佢賺得多果part都係非經常性收入....)加價有咩野咁不仁

(賺錢唔俾加價,唔通蝕本先比加價? 如果需求不變,加價我記得會令需求量減少滴..)

其實應睇返,港鐵、九巴之類係咪寡頭壟斷,而家批准佢更動票價有無問題,如果有,你又建議改用咩野方法去保障企業與用家雙方
不過我真係無聽過公共服務係要用黎賺錢的
公立醫院夠年年蝕TIM啦

你得閒問下人地,地鐵上蓋物業駛唔駛補地價比政府?
咁仲唔係比地鐵賺左?

此篇文章於 05-08-11 03:30 AM 被 某F 編輯。
某F 目前離線  
舊 05-08-11, 06:06 AM   #88
Janus
こんにちは

註冊日期: Jan 2003
PSN  ID
XBox Live Gamertag
引用:
邊個話......

對司機來說
。交通燈綠色, 當然可以照過
。交通燈紅色, 當然不可以過

你是否指
對司機是紅燈, 對行人是綠燈
日本交通法可以俾d司機見紅燈但無人過馬路都可以照過嗎?

根據日本道路交通法第7條, 不遵守交通燈訊號是違法的。(俗稱信号無視)

但最常見的情況是
在行人橫過班馬線時, 有很多日本司機不禮讓行人先過班馬線, 很多時行人為了避免危險要讓車先過。
Janus 目前離線  
舊 05-08-11, 06:06 AM   #89
haha3156
Ultimate Gamer
↓相良宗介(?)↓

註冊日期: Dec 2001
引用:
來生不做中國人
但今世不幸做左
咪唯有盡下自己能力囉

你都識講法律只係管治人民的手段
所以我一開始就問呢個TOPIC係講[理]定講[法]
講理咪講理...講法咪講法囉
又要用[法]去凌駕[理]
咪變左秀才遇著兵...有理說不清....

就算是講理,和講法也好,犯法的事本身就是不對..
任何國家都是的了...
你現在不是有理說不清,只是強行將一些事情扭曲..

<<<<但是你想生活在這國家,就要遵守這國家的規則,這是責任
這是我已經回了你的一句說話..
如果覺得自己不幸的,
大可以以前一開始想盡方法去外國生活..

引用:
作者: Autumn's Tale 查看文章
去銀行借錢然之後大條道理唔還錢,
理由係銀行賣雷曼迷債,你不仁我不義,做咩要還俾你?

計我話,
反大家樂同港鐵,倒不如去反M記﹑果班華爾街金融大鱷﹑大油企啦~
不仁不義兼賺大錢,後邊果班高層次好多~ 係咪先?
很同意的...
很多時,見到有人反地產霸權..
但是無人反金融業的..../__\...

此篇文章於 05-08-11 06:10 AM 被 haha3156 編輯。
haha3156 目前離線  
舊 05-08-11, 06:13 AM   #90
小嘉
The One

引用:
作者: 某F 查看文章
不過我真係無聽過公共服務係要用黎賺錢的
公立醫院夠年年蝕TIM啦

你得閒問下人地,地鐵上蓋物業駛唔駛補地價比政府?
咁仲唔係比地鐵賺左?
香港既公共事務咪就係用黎賺錢囉
你睇下巴士,地鐵,港燈
年年賺幾億都話唔夠要加價

政府果頭叫唔好加,果頭就批左加價
小嘉 目前離線  
舊 05-08-11, 09:15 AM   #91
stcdavidhk

註冊日期: Dec 2006
引用:
邊個話......

我上次去日本記得個導遊講過衝紅燈多數係關西個邊...(另外我真係當日就見到有個亞姐衝左,雖然唔知係咪關西人仕)

其實呢2個c9公布偷雞方法係想港鐵增加員工人手巡視,增加就業職位(雖然我唔排除港鐵會直接要求增加警員巡視...)

另外,填字遊戲:聖人( )有錯
stcdavidhk 目前離線  
舊 05-08-11, 10:20 AM   #92
Apricot
Insane Gamer

註冊日期: Oct 2007
其實我真係唔明聖人講咩,有無人答下我?
又話因果關係合理,某D人食惡果係合理,但個惡果本身又唔合理喎,姐係點?我太蠢我唔明
唔通打邊個都唔合理,打「鬥up」特首或者李耶和華就合理?定打「鬥up」特首唔合理,但「鬥up」特首比人打就好合理?我真係唔明
Apricot 目前離線  
舊 05-08-11, 10:38 AM   #93
陸奧 貴志
The One
橋本かわいいよ橋本

註冊日期: Apr 2002
3DS Friend Code4811 8001 2935
PSN  IDTKamui
XBox Live GamertagTMutsu
引用:
作者: stcdavidhk 查看文章
我上次去日本記得個導遊講過衝紅燈多數係關西個邊...(另外我真係當日就見到有個亞姐衝左,雖然唔知係咪關西人仕)

其實呢2個c9公布偷雞方法係想港鐵增加員工人手巡視,增加就業職位(雖然我唔排除港鐵會直接要求增加警員巡視...)

另外,填字遊戲:聖人( )有錯

個()擺錯位咋...?應該係擺o係有同錯之間

☆野郎は誰だ 誰だ 誰だ 彼はジョンイル(正日) ジョンイルだ ジョンイルだ
トラブルメーカーの名を受けて 恥を捨てて たたかう野郎
ジョンイルアローは 毒舌 ジョンイルイヤーは 空耳
ジョンイルウィングは とんずら使い ジョンイルビームは 口砲
キムチの力身につけた 偽善の野郎 ジョンイルだ ジョンイルだ
陸奧 貴志 目前離線  
舊 05-08-11, 01:26 PM   #94
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: 陸奧 貴志 查看文章
個()擺錯位咋...?應該係擺o係有同錯之間
現在岩
( 邊有)

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊,3月仇瑪麗
pet3 目前離線  
舊 05-08-11, 01:28 PM   #95
陸奧 貴志
The One
橋本かわいいよ橋本

註冊日期: Apr 2002
3DS Friend Code4811 8001 2935
PSN  IDTKamui
XBox Live GamertagTMutsu
引用:
作者: pet3 查看文章
現在岩
( 邊有)
我硬係覺得個()裡面應該係貴金屬黎

☆野郎は誰だ 誰だ 誰だ 彼はジョンイル(正日) ジョンイルだ ジョンイルだ
トラブルメーカーの名を受けて 恥を捨てて たたかう野郎
ジョンイルアローは 毒舌 ジョンイルイヤーは 空耳
ジョンイルウィングは とんずら使い ジョンイルビームは 口砲
キムチの力身につけた 偽善の野郎 ジョンイルだ ジョンイルだ
陸奧 貴志 目前離線  
舊 05-08-11, 02:26 PM   #96
某F
我的歌聲裡

引用:
作者: 小嘉 查看文章
香港既公共事務咪就係用黎賺錢囉
你睇下巴士,地鐵,港燈
年年賺幾億都話唔夠要加價

政府果頭叫唔好加,果頭就批左加價
香港就係一個咁唔正常既地方

舊 05-08-11, 03:23 PM   #97
TakeITEZ
Crazy Gamer
驫麤

註冊日期: Jul 2005
3DS Friend Code3995 6469 6189
引用:
作者: Janus 查看文章
對司機來說
。交通燈綠色, 當然可以照過
。交通燈紅色, 當然不可以過

你是否指
對司機是紅燈, 對行人是綠燈
日本交通法可以俾d司機見紅燈但無人過馬路都可以照過嗎?

根據日本道路交通法第7條, 不遵守交通燈訊號是違法的。(俗稱信号無視)

但最常見的情況是
在行人橫過班馬線時, 有很多日本司機不禮讓行人先過班馬線, 很多時行人為了避免危險要讓車先過。
重點地點係 池袋(西) 定(東) 呢.

Sir Humphrey: "By the BBC!"

Sir Humphrey: "The principle of democratic accountability requires the occasional human sacrifice."
TakeITEZ 目前離線  
舊 05-08-11, 03:45 PM   #98
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk
要呃唔駛咁麻煩啦
先用最平單程,然後自己到目的地自己拍一次八達單入閘再出閘就得啦

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
T.K. 目前離線  
舊 05-08-11, 04:30 PM   #99
TakeITEZ
Crazy Gamer
驫麤

註冊日期: Jul 2005
3DS Friend Code3995 6469 6189
http://news.hk.msn.com/local/article...mentid=5143941
咪會變成禁

Sir Humphrey: "By the BBC!"

Sir Humphrey: "The principle of democratic accountability requires the occasional human sacrifice."
TakeITEZ 目前離線  
舊 05-08-11, 04:51 PM   #100
Gallardo
最強(最凶)アイドル

註冊日期: Mar 2003
引用:
作者: T.K. 查看文章
要呃唔駛咁麻煩啦
先用最平單程,然後自己到目的地自己拍一次八達單入閘再出閘就得啦
伸長隻手過對面?

關閉主題

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[粉絲區] X JAPAN專區VII ◆ 2011年11月4日 香港!!! [9/9~9/18-SOUTH AMERICA TOUR.10/28~11/8-ASIA TOUR] 爽神 Neo Music UNIVERSE 1007 09-07-11 08:06 PM
[動畫] 「涼宮ハルヒの憂鬱」 唔係普通再放送 舊作14話+新作14話 全28話 Vol.7 riceball 日本動漫畫討論版 1000 05-15-09 10:56 PM
[TVB] [日劇]《14歲媽媽》(Mother at 14) 明珠台7月30日起逢星期一晚9:30-10:30 第一話有三十八萬八千香港人收看 _張學良_ Neo Entertainment TREND 192 12-22-08 02:00 AM
14● 挑 戰 山 ● 組 IamO ~清談館~ 54 05-27-07 08:19 PM
日 飲 一 罐 汽 水 年 增 14 磅 凍檸茶 ~清談館~ 25 03-09-06 08:18 PM

現在的時間是 12:04 PM

手機版 | APP版