Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 01-07-04, 01:32 PM   #1
岸邊露伴
God of Gamer

註冊日期: Nov 2003
豪氣蓋天 黃柏高

豪氣蓋天 黃柏高

每 個 人 , 都 可 以 豪 。
只 係 , 有 幾 多 人 , 真 係 豪 得 起 ?
辦 公 室 盡 覽 維 港 , 坐 在 大 班 椅 上 , 笑 得 興 奮 時 , 聲 音 蓋
天 。 佢 係 Gold Label ( 金 牌 ) 經 理 人 公 司 老 闆 Paco ( 黃 柏 高
) 。
Paco 曾 經 或 現 時 擁 有 藝 人 , 計 有 鄭 秀 文 、 陳 慧 琳 、 楊 千
女 嬅 、 許 志 安 等 , 全 屬 頂 班 馬 。
「 用 金 牌 為 名 , 係 要 話 俾 大 家 知 , 我 係 第 一 班 。 哈 哈 哈
… … ! 」
22 歲 當 唱 片 鋪 售 貨 員 , 2 年 後 到 華 納 唱 片 做 管 理 貨 倉 ,
繼 後 成 為 中 文 唱 片 部 主 管 , 扶 搖 直 上 。 投 身 正 東 , 捧 紅
Kelly 、 千 嬅 , 再 個 近 年 反 彈 梁 漢 文 、 古 巨 基 。
黃 柏 高 , 算 係 香 港 樂 壇 其 中 一 個 傳 奇 。
「 華 納 時 期 , 我 拉 攏 劉 德 華 、 郭 富 城 、 王 傑 加 盟 , 華 納
85-95 年 黃 金 歲 月 , 都 係 由 我 開 始 。 梁 漢 文 、 古 巨 基 、 鄭
中 基 由 底 彈 番 上 , 證 明 我 有 咁 能 力 。 哈 哈 哈 … … 」
黃 柏 高 哈 哈 笑 聲 , 的 確 好 豪 。

樂 壇 可 悲

年尾 4 大 頒 獎 禮 , 其 中 3 個 已 塵 埃 落 定 , 數 數 Paco ( 黃 柏
高 ) 旗 下 獲 獎 歌 星 名 單 ,計 有 楊 千 嬅 、 梁 漢 文 、 鄭 中 基
、 古 巨 基 、 方 力 申 同 Cookies 。 千 嬅 新 城 勁 爆 女 歌 手 、 叱
女 歌 手 銀 獎 之 外 , 最 利 害 , 一 定 係 梁 漢 文 同 古 巨 基 , 前
者 奪 得 叱 男 歌 手 銀 獎 、 至 尊 唱 片 獎 、 四 台 聯 頒 大 碟 獎 ,
古 巨 基 就 有 最 喜 愛 歌 曲 獎 。 兩 人 都 屬 年 尾 發 力 。 黃 柏 高
, 果 真 神 乎 其 技 。

你 要 知 , 梁 、 鄭 、 古 都 係 谷 底 彈 番 上 , 而 且 年 尾 至 發 力
, 依 家 已 經 有 交 代 。 我 唔 係 有 法 力 , 只 係 有 決 心 。 02 年
中 簽 梁 漢 文 , 大 家 用 成 年 去 做 《 10 號 》 呢 隻 碟 , 好 成 績 ,
絕 對 值 得 。 令 我 驚 喜 , 反 而 係 基 仔 。 因 為 叱 最 喜 愛 歌 曲
好 大 機 會 係 李 克 勤 , 不 過 當 點 票 期 間 , 基 仔 同 佢 都 好 接
近 , 贏 , 證 明 努 力 冇 白 費 。
其 實 , 依 家 頒 獎 禮 係 一 個 娛 樂 節 目 , 似 一 個 show , 皆 大
歡 喜 果 種 。
有 獎 , 固 然 好 。 但 千 祈 唔 好 以 幾 多 獎 去 衡 量 得 失 , 要 我
揀 , 我 情 願 要 一 首 好 歌 , 簽 多 一 個 有 實 力 歌 手 。
03 年 香 港 樂 壇 , 真 係 好 可 悲 , 唱 片 銷 量 計 , 冇 一 個 成 功
。 你 講 我 知 , 有 邊 個 出 色 歌 手 同 作 品 ? 答 案 係 冇 。
上 年 , 香 港 最 賣 得 , 係 台 灣 周 杰 倫 、 陶 同 F4 。 講 talent ,
香 港 冇 一 個 有 陶 吉吉 唱 得 咁 好 ; 講 trendy , 又 唔 夠 周 杰 倫 ; 講
image , 冇 一 個 有 F4 咁 成 功 , 佢 完 全 贏 晒 一 班 香 港 歌 手 。
香 港 歌 手 再 唔 努 力 , 我 敢 講 3 至 5 年 後 , 人 地 ge 音 樂 一 定 會 取
代 香 港 音 樂 。
話 得 自 己 係 歌 手 , 企 上 台 就 要 有 野 俾 人 聽 。 歌 手 靠 包 裝 ,
簡 直 係 一 個 笑 話 。

死 而 後 生

Paco 話 , 國 內 音 樂 人 覺 得 香 港 冇 乜 唱 得 之 人 , 唱 得 , 可
能 只 得 張 學 友 一 個 。 所 以 , 有 機 會 成 大 器 一 群 , 無 論 形
象 人 氣 差 到 極 點 , Paco 亦 會 照 單 全 收 , 據 為 己 有 。

簽 一 個 人 , 能 力 固 然 重 要 , 另 一 個 main point , 係 睇 下 個
人 有 冇 「 死 而 後 生 」 心 態 。
全 世 界 都 問 我 , 點 解 要 簽 梁 漢 文 , 我 唔 理 人 點 踩 到 佢 係
地 底 泥 , 總 之 我 覺 得 佢 掂 喎 。 好 記 得 佢 同 我 講 過 一 句 說
話 , 佢 話 : 「 Paco , 我 呢 次 唔 係 生 , 就 係 死 , 你 俾 一 次
機 會 我 就 夠 。 」
, 我 就 係 要 呢 種 人 ! 古 巨 基 同 鄭 中 基 都 係 唔 怕 失 敗 , 有
鬥 心 ge 人 , 所 以 我 會 好 俾 心 機 去 做 好 佢 。
我 做 20 幾 年 音 樂 , 上 年 係 我 第 二 次 冇 做 過 一 個 新 人 , 因
為 搵 唔 到 有 質 素 、 可 以 行 出 見 人 ge 人 。
依 家 青 年 樂 迷 , 係 用 眼 聽 音 樂 , 即 係 歌 手 唱 得 好 與 唔 好
都 分 唔 清 。 靠 樣 , 唔 做 得 幾 耐 , 實 力 至 係 長 做 長 有 。
我 簽 咁 多 實 力 派 , 係 要 俾 現 時 一 班 新 晉 歌 手 睇 , 你 聽 下
人 點 唱 歌 啦 !

唔 係 神 仙

身 為 金 牌 經 理 人 , 確 實 可 點 石 成 金 。 許 志 安 、 蘇 永 康 、
陳 慧 琳 、 楊 千 嬅 , 經 過 Paco 一 點 , 全 部 成 為 頂 級 紅 人 。
惟 獨 出 道 3 年 李 彩 樺 ( Rain ) , 成 績 依 然 未 見 起 色 。 其 實
, 有 冇 諗 過 放 棄 ?

我 唔 係 神 仙 , 亦 會 有 睇 錯 人 時 候 。 不 過 我 從 未 諗 過 放 棄
阿 Rain , 你 點 會 咁 諗 ?
阿 Rain 成 績 唔 好 , 係 好 多 因 素 造 成 。 阿 Rain 00 年 出 道 時 ,
我 覺 得 佢 係 要 做 番 10 零 歲 青 春 形 象 , 點 知 出 到 成 熟 , 跟
住 俾 傳 媒 話 佢 似 陳 慧 琳 , 死 , 一 開 始 就 要 佢 同 Kelly 比 較
, 又 要 受 Kelly fans 排 斥 , 有 事 , 我 都 控 制 唔 到 。
好 似 Twins 咁 , 普 通 兩 個 女 仔 , 不 過 勝 在 入 屋 , 好 有 親 民
感 覺 , 咁 咪 成 功 ! Twins 走 紅 , 其 實 係 英 皇 ge 能 力 。 我 好 肯
定 咁 講 , 任 何 一 間 公 司 , 包 括 我 , 一 定 做 唔 到 Twins 今 日
成 績 。
因 為 英 皇 宣 傳 費 , 比 任 何 公 司 都 要 多 。 例 如 出 一 張 唱 片
, 目 標 要 有 一 萬 張 銷 量 , 咁 我 會 10 萬 做 宣 傳 。 英 皇 ? 會
用 100 萬 去 做 ! 咁 我 點 做 得 到 !

好 多 人 都 話 , Paco 係 一 個 不 折 不 扣 生 意 人 , 同 旗 下 歌 手
只 屬 生 意 關 係 , 冇 錢 賺 就 斬 倉 , 非 常 清 晰 。
我 永 遠 唔 會 單 獨 同 一 個 藝 人 食 飯 , 傾 工 作 , 返 公 司 傾 ;
有 咩 問 題 , 公 司 解 決 。 放 工 , 各 有 私 人 時 間 , 盡 量 唔 好
見 。 總 知 同 得 我 合 作 , 我 會 令 雙 方 舒 服 。
好 似 馮 德 倫 , 當 時 重 同 我 有 3 年 約 。 有 日 佢 同 我 講 , 覺
得 自 己 唔 適 合 唱 歌 , 應 該 係 做 電 影 男 主 角 。
電 影 方 面 , 我 真 係 冇 能 力 俾 到 咩 佢 。 所 以 我 話 , 唔 想 阻
佢 發 展 , 就 解 約 啦 , 哈 哈 哈 … … 。 大 家 拖 拖 拉 拉 , 無 謂 嘛 !

〈 漣 漪 〉 成 名

自 言 讀 書 唔 成 , F.5 畢 業 後 , 第 一 份 工 o係 唱 片 店 做 售 貨 員 ,
78 年 華 納 唱 片 公 司 香 港 設 分 公 司 , Paco 開 始 行 出 今 日 ge 音 樂 路 。

去 華 納 見 工 , 鬼 佬 老 闆 話 我 英 文 唔 掂 , 只 適 合 做 貨 倉 部
工 作 , 話 就 話 部 門 , 其 實 只 得 兩 個 人 , 點 貨 搬 運 一 腳 踢
。 記 得 有 次 送 貨 , 一 個 人 推 住 架 汽 水 車 , 載 住 400 張 碟 由
街 頭 推 到 街 尾 , 身 水 身 汗 , 諗 起 都 辛 苦 。
做 左 年 幾 , 老 闆 有 日 問 我 對 中 文 唱 片 部 意 見 , 我 話 : 「 垃
圾 過 垃 圾 ! 哈 哈 哈 … … 」 可 能 佢 覺 得 我 夠 薑 , 加 上 我 又 鍾
意 聽 歌 , 所 以 調 我 入 中 文 部 。
我 做 第 一 隻 歌 係 陳 百 強 〈 漣 漪 〉 , 重 記 得 Danny 叫 我 將 隻
歌 落 重 echo , 聽 起 要 有 太 空 感 覺 。
其 實 我 當 時 都 唔 識 造 音 樂 , 惟 有 頂 硬 上 邊 做 邊 學 , 去 到
錄 音 室 就 同 工 作 人 員 講 呢 段 要 高 音 、果 節 要 低 音 , 扮 晒 好
識 咁 。 最 後 咪 搞 左 首 〈 漣 漪 〉 出 黎 囉。 老 闆 覺 得 我 掂 , 我 開 始
管 多 d 野!
幾 年 一 星 期 做 足 7 日 , 晚 晚 收 凌 晨 2 點 , 簡 直 做 到 死 。 我
重 搵 位 私 人 老 師 教 我 英 文 , 冇 時 間 溫 書 , 就 趁 工 作 時 同
鬼 佬 同 事 講 多 d , 英 文 至 叫 做 有 進 步 。

3 人 離 世

由 華 納 至 現 時 Gold Label , 眼 光 + 努 力 , 成 就 Paco 事 業 一 帆
風 順 。 不 過 , 風 光 背 後 , 亦 經 歷 到 入 行 以 來 最 大 痛 楚 。

我 一 生 風 浪 唔 算 多 , 不 過 93 年 , 我 經 歷 最 大 打 擊 , 陳 百
強 、 Beyond 家 駒 , 離 開 我 。
重 有 一 位 冇 乜 人 知 , 係 前 人 民 入 境 處 處 長 梁 銘 彥 個 女 梁
思 瀚 , 佢 係 朋 友 介 紹 俾 我 識 , 佢 好 聰 明 、 好 靚 , 我 覺 得
佢 可 以 好 紅 , 我 同 佢 簽 約 , 諗 住 等 佢 加 拿 大 畢 業 返 捧 佢
, 點 知 佢 邊 被 人 謀 殺 。
果 年 , 我 個 心 , 真 係 好 痛 。
95 年 , 離 華 納 , 投 正 東 , 當 時 要 從 頭 做 起 , 頭 兩 年 好 辛
苦 。 好 彩 果 陣 簽 左 陳 慧 琳 。 其 實 Kelly 第 一 次 試 音 盒 帶 , 最 初
係 send 俾 寶 麗 金 ( 現 為 環 球 唱 片 ) , 不 過 俾 佢 reject , 跟
住 到 我 聽 , 事 實 Kelly 真 係 唱 得 唔 好 , 當 我 見 埋 真 人 , 又
覺 得 有 得 做 , 依 家 證 明 , 我 冇 睇 錯 人 啦 , 哈 哈 哈 … …
唱 片 呢 行 , 我 有 句 座 右 銘 : 「 人 忙 碟 忙 , 碟 亡 人 亡 。 」
做 邊 行 都 係 , 唔 好 放 過 任 何機 會 。 唔 努 力 , 點 會 有 碟 出
。 冇 碟 出 , 你 就 係 咁 先 。 明 知 唔 掂 , 都 要 試 , 奇 蹟 至 有
機 會 出 現 。

懲 罰

同 黃 柏 高 飯 局 , 要 食 定 牛 油 打 底 。 因 為 , 同 你 傾 兩 句 ,
佢 就 會 舉 起 酒 杯 。 乾 完 , 哈 哈 大 笑 , 然 後 再 乾 多 你 一 杯
, 跟 住 又 哈 哈 … … 。
「 我 自 細 都 係 咁 笑 , 正 確 講 , 我 係 內 心 笑 出 , 因 為 要 釋
放 自 己 。 飲 酒 , 重 笑 得 豪 。 」
10 多 年 酒 齡 , 至 今 每 晚 都 飲 , 最 高 紀 錄 一 晚 飲 盡 一 支 威
士 忌 。 因 為 , 酒 可 減 壓 。
「 一 個 藝 人 簽 俾 你 , 佢 一 生 成 敗 , 全 部 o係 你 手 上 , 你 話 我
壓 力 大 唔 大 ? 」
冇 得 飲 , 會 點 ?
「 會 係 一 個 好 大 懲 罰 ! 哈 哈 哈 … … 」
飲 得 放 、 笑 得 豪 , 已 成 為 黃 柏 高 象 徵 。

純粹只係吹吹水既一個自己友既論壇架咋~~

(廣告)
岸邊露伴 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-07-04, 02:18 PM   #2
大雄
卡啦騷

註冊日期: Jul 2002
XBox Live Gamertagkalaso
經理人其實負責乜?

::卡啦騷 Album::

講多無謂,一步到位
大雄 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-07-04, 02:45 PM   #3
岸邊露伴

引用:
Originally posted by 大雄 :
經理人其實負責乜?
抽佣

(廣告)
舊 01-07-04, 03:13 PM   #4
石光

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDzellight
XBox Live Gamertagzellight
安排各項事務~
石光 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-07-04, 04:44 PM   #5
大雄
卡啦騷

註冊日期: Jul 2002
XBox Live Gamertagkalaso
咁PACO O係正東入面打工做經理人?!

::卡啦騷 Album::

講多無謂,一步到位
大雄 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-07-04, 05:06 PM   #6
可人怡
Ultimate Gamer
不適用

註冊日期: May 2003
其實佢有冇離開正東?

死後墮入的地獄才是真!

可人怡 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-07-04, 05:09 PM   #7
岸邊露伴

引用:
Originally posted by 可人怡 :
其實佢有冇離開正東?
離開左

(廣告)
舊 01-07-04, 11:21 PM   #8
神秘過客
★生ける伝説 ⑦★

註冊日期: Oct 2002
因 為 英 皇 宣 傳 費 , 比 任 何 公 司 都 要 多 。 例 如 出 一 張 唱 片
, 目 標 要 有 一 萬 張 銷 量 , 咁 我 會 10 萬 做 宣 傳 。 英 皇 ? 會

係唔係寸緊英皇??

舊 01-07-04, 11:27 PM   #9
BH>_<
Registered User
ユクファイ

幾欣賞佢
BH>_< 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-07-04, 11:30 PM   #10
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003
引用:
Originally posted by 神秘過客 :

係唔係寸緊英皇??
絕對係<---個人認為:bface:

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-07-04, 11:50 PM   #11
神秘過客
★生ける伝説 ⑦★

引用:
Originally posted by Busconcamp :

即係賺埋都唔夠用黎宣傳啦~~~

舊 01-07-04, 11:54 PM   #12
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

註冊日期: Apr 2002
引用:
Originally posted by Busconcamp :

咁佢都唔係吋晒英皇GE

>Twins 走 紅 , 其 實 係 英 皇 ge 能 力 。 我 好 肯
定 咁 講 , 任 何 一 間 公 司 , 包 括 我 , 一 定 做 唔 到 Twins 今 日
成 績 。

而且佢地有咁鬼多贊助商肯定唔洗蝕之餘仲賺到哈哈大笑

Hitomi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-08-04, 12:11 AM   #13
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

引用:
Originally posted by Hitomi :

咁佢都唔係吋晒英皇GE

>Twins 走 紅 , 其 實 係 英 皇 ge 能 力 。 我 好 肯
成 績 。
低能量人士都可以捧紅--->英皇確係"勁"~~~

舊 01-08-04, 12:36 AM   #14
神秘過客
★生ける伝説 ⑦★

引用:
Originally posted by Hitomi :

咁佢都唔係吋晒英皇GE

成 績 。

而且佢地有咁鬼多贊助商肯定唔洗蝕之餘仲賺到哈哈大笑
某程序上我都係覺得佢寸緊英皇~~~~!
句野赤都可以解成咁~~~~
Twins lee 兩件咁o既野都可以走紅?!英皇真係功不可沒?!其他公司一定蝕到趴街啦~!!

舊 01-12-04, 07:23 PM   #15
BH>_<
ユクファイ

Paco今年又成功捧佐幾位歌手出黎
舊 01-12-04, 08:00 PM   #16
神秘過客
★生ける伝説 ⑦★

引用:
Originally posted by BH>_< :
Paco今年又成功捧佐幾位歌手出黎
邊幾個??

舊 01-12-04, 10:30 PM   #17
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

引用:

邊幾個??
佢係咪想講梁漢文,古巨基,鄭中基...翻生呀~

舊 01-12-04, 10:31 PM   #18
BH>_<
ユクファイ

引用:

佢係咪想講梁漢文,古巨基,鄭中基...翻生呀~
係呀
舊 01-12-04, 10:38 PM   #19
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

咁你果句野就應該係:
Paco今年又成功捧翻紅幾位浮沉多年既歌手出黎喇~:bface:

舊 01-12-04, 10:43 PM   #20
cinimod

註冊日期: Dec 2001
引用:

係唔係寸緊英皇??
人地志在洗$....
cinimod 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-12-04, 10:47 PM   #21
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

引用:
Originally posted by cinimod :

人地志在洗$....
人地志在洗 $...:bface:

舊 01-12-04, 11:17 PM   #22
神秘過客
★生ける伝説 ⑦★

引用:
咁你果句野就應該係:
Paco今年又成功捧翻紅幾位浮沉多年既歌手出黎喇~:bface:
咁講明好多~~~

舊 01-12-04, 11:18 PM   #23
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

引用:

咁講明好多~~~
表達能力VS理解能力~

舊 01-12-04, 11:38 PM   #24
神秘過客
★生ける伝説 ⑦★

引用:

表達能力VS理解能力~
你兩樣都贏哂啦~~~!

舊 01-13-04, 06:44 PM   #25
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

註冊日期: Sep 2002
Wii U IDlastwill
3DS Friend Code5241 1873 3778
唔好傻啦Paco...
李彩樺俾人話似kelly咪又係Paco佢自己一手造成~?
冇人叫佢一出道話自己偶像係kelly而且好想似佢咁...
rain出show唱歌咪又係唱花花宇宙=.=
佢隻碟入面又有雷生作既歌,唔俾人話似都唔得啦...(汗)

講第二樣丫,sammi唔同佢續約,有傳Paco唔積極同sammi搵工作之嘛...
果陣sammi仲係Paco旗下果陣,連<孤男寡女>都只係現任經理人幫sammi接架咋...
跟住出黎既反應大家都知啦,sammi想同佢續約都難啦

再提梁漢文,古巨基,其實邊係靠佢幫手反彈丫
梁漢文同古巨基對上一次出既碟都好受歡迎喎....
只係一個唱片公司執左笠,另一個突然想拍電視劇o者.....

大乱闘X
WILL 3780-8206-2363
按此看我的3DS Mii
有老任分紙多出可以pm俾我,謝謝
W!LL 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 08:07 PM

手機版 | APP版